Skumma mjölk - Det ska inte vara lätt...

HE

Well-known member
Ja, det är ett stort problem för det är väl bara i änden på röret som det är så litet hål. Då får man såga av röret och misslyckas man så står man där. NEJ jag ger upp! Men det var en spännande tanke
 

HE

Well-known member
Se där ja! Jag har en Evolution och därmed har jag fått svar på mina frågor. Det ska gå att göra en bra skummning. Tack Vrålapan för din letning
 

Vrålapan

Member
Vad bra! Du får meddela hur det går. Kan ju behövas lite träning för att få till det.
Själv ska jag inhandla en mindre kanna så jag kan få mjölken högre upp i kannan utan att slösa.
 

HE

Well-known member
Har testat lite grann utan plaströret nu och det blir mindre bubblor helt klart. Problemet är ju att man inte har så mycket längd att spela på. Jag försöker inte lägga så stor vikt vid övergången mellan skumma och virvla. Försöker hitta virveln och sedan köra på det en stund tills det blir varmt. Börjar få lite knas på det nu. Sedan häller jag över mjölken en gång i ett glas och sedan tillbaka i kannan så jag får känna känslan av lite youghurtkänsla. Rätta mig om jag har fel eller fuskar?
 

lupoo

Well-known member
Det där är något jag har tänkt på och även prövat.
Min första maskin var en FF X1. Orginalpipen är en sorglig historia som drar in luft genom ett litet hål och ger "diskmedelesskum". Fick tips om att byta ut pipen till ett gaggia platst panarello. Visst det blev bättre men... Vidare med o-ringstrick visst det blev ännu lite bättre men... En dag tog jag bara bort ytterhylsan och körde med plastpipen (då hade jag även börjat träna skummning på min nuvarande Perfetta). Vilken skillnad! Fick till ett bra skum vid första försöket. Har provat detta på andra maskiner med plats panarello och jag tycker att det funkar bra.
 

roccster

Well-known member
Hittade en film där det skummas mjölk utan "plastpipen".

http://www.youtube.com/watch?v=ipQRepfzxfo

Det görs med en Gaggia Evolution som jag gissar inte skiljer sig så fruktansvärt mycket mot min maskin.

Testade detta på min Gaggia Baby D alldeles nyss. Det kräver lite mer koncentration då själva skummandet blir kännsligare, men jäklar vilken skillnad på fart. Får firra mig en mindre kanna nu bara, eftersom det krävs en helskottas massa mjölk för att jag ska komma upp med mjölken till pipen :)

Fick givetvis inte till någon art, men jag tror detta är modellen för att få fint skum...
 

Vrålapan

Member
Jag har testat några gånger nu men mindre kanna. Den rymmer 4 dl och det är ca 2 dl upp till början av pipen. Jag brukar fylla den just under pipen och då är det på gränsen att jag kan komma åt. Får vicka på kannan ganska mycket. De första gångerna fick jag ganska bra resultat men nu de senaste gångerna har det blivit katastrof. Fyllde lite väl mycket mjölk sist och då blev det "mjölkvulkan".... :mad: en liten varning där alltså för de som tänker prova det här med mindre kanna. Öppna inte upp all ånga med en gång. :)
 

HE

Well-known member
Satte dit ett Ranciliorör idag på Gaggian. Det blev skillnad. Nu ska man bara behärska hantverket.
 

roccster

Well-known member
Vet inte om det stämmer (helst med tanke på att vi sett det göras här på forumet av fiddler), men enlig KM så ska det inte gå att byta röret på en Gaggia Baby D (modell nyare). Det är visst någon skillnad på fattningen för röret, eller nåt...

Vet inte om Fiddler har en nygammal version, eller om det helt enkelt bara inte stämmer.
 

roccster

Well-known member
Rapport från fronten...

Köpte på mig en mindra kanna (35ml), och har just skummat min kvällslatte. Jag kör numera "naket" gaggia ångrör (om vi kan kalla det så). Alltså precis som på filmen som Vrålapan länkade. Skummet jag fick till var riktigt bra. Jag lyckades till och med skapa ett mönster som liknade en lingonkvist. Denna uppsättning fungerade verkligen kanon, och jag ser ingen anledning till att modda (om det nu skulle gå) röret.

Hoppas detta kan få fler av alla er som kör Gaggia att testa, för det är helt klart värt ett försök.
 

treefinger

Well-known member
Jag tycker också det är lättare att få till skumningen med mindre kanna. Speciellt om man har en lite klenare maskin, som Gaggian är jämfört med många andra dyrare grejer.
 

roccster

Well-known member
Nu skickade jag upp mitt senaste misslyckade försök på en rosetta (under latte-art bilder tråden). Men kolla in bilden så ser ni hur skummet blev. Mycket lättare att arbeta med än tidigare då det bara blev en klump som låg och skvalpade i mitten av kannan. Jag fick några lite större bubblor för att jag tabbade mig lite på slutet av skummningen, men det kan jag leva med...
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Jag har laborerat lite med större och mindre kannor. Ca halva kannan bör vara full med mjölk för att det ska fungera med en klen maskin har jag kommit fram till.

En annan sak jag tycker gör mer skillnad är hur man virvlar mjölken under skumningen. Det är svårt att skumma med en Classic som har så dålig fjutt i ångan att man nästan måste bygga microskum hela tiden tills rätt temperatur uppnåtts. Det ställer höga krav på motoriken och tekniken.
Visst går det att få en snygg virvel med en vortex med en Gaggia Classic, men det är så dålig fart på ångan att mjölken lixom bara snurrar med utan att få rätt konsistens. Den tjockare toppmjölken blandar sig inte bra med den tunnare bottenmjölken. Ofta blir tyvärr mjölken tunnare och tunnare efter det initiala microskumsbyggande "ytsurplandet". Detta går inte att fixa till på slutet och man vill ju inte dricka vanlig varm mjölk i kaffet eller kasta bort det.

Jag ska försöka förklara min metod för att få bukt med detta, håll i er:

Tricket jag gör är att inte virvla i horisontalplanet som är brukligt, utan i vertikalplanet. Dvs strömmen går ner efter kannans vägg, bort efter kannans botten upp på andra sidan efter kannans vägg och tillbaka på ytan. Kannan håller jag vinklad ca 30 grader (undersidan på kannan längre bort från kroppen än översidan) och sticker ner ångpipen ca 3 cm in från kanten närmast kroppen.
Det får blandningen att bli mycket mer homogen och det är lättare att hitta sweetspot tycker jag.
Det blir ju ingen vanlig vortex i kannan, i stället blir det en "rullning" ca på mitten av ytan där mjölken kommer tillbaka med hög hastighet. Det ser ungefär ut som i botten på ett litet vattenfall, där det snabbt nedåtforsande vattnet möter långsammare vatten. Det snabba vattnet går ner under ytan på den långsamma vattnet och det bildas en strömvirvel på ytan som lixom vill rulla motströms uppåt igen.
Svårt att förklara, men ni hajjar säkert.

Jag kan försöka ta en bild som visar hur jag vinklar kannan och vart ångmunstycket är placerat om någon annan är intresserad att prova.
 

treefinger

Well-known member
Bra inlägg. Förut strävade jag att få virvel, men sedan en tid tillbaka har jag börjat skumma precis så som du beskriver och jag tycker också att det är betydligt lättare då att få homogent och följsamt skum. Vad kör du för kanna? Sedan jag bytte till 0.35 så har det blivit otroligt mycket enklare.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp