Skumma mjölk - Det ska inte vara lätt...

treefinger

Well-known member
HE: man kan få till det rätt ok med plaströret, men det är lättare med rancilioröret.

snaggvovve: jag tror att den största skillnaden är att det borde vara lite lättare att hälla art i och med att den verkar ha en riktigt fin pip.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Är det lättare "att få till det" i en La Motta proffskanna eller det spelar ingen roll vilken kanna man har ?

Jag tycker faktiskt att det är lättare att få till mjölken i en Paderno kanna med rakare kanter... (finns hos bl.a. Kaffegrossisten). Jag har kört med Motta rätt länge, och har haft X antal Paderno kannor parallellt.

Nu i julas när vi hade massor med gäster så skulle jag såklart göra massor med enorma cappusar, varpå jag tar fram min lite större Paderno kanna. Det gick ju bra. Av någon anledning (tror att Motta kannan var odiskad pga varm choklad eller något) så körde jag mjölken till ett par cappusar i en mindre Paderno, lätt att få till "svirvlandet".

Vet inte om det bara är jag som råkar fungera bättre med en Paderno för tillfället, eller om det är vinkeln på hålen i ångröret som fungerar bättre med en PAderno... eller om allt bara är inbillning.:unsure:

Min Motta står oanvänd, jag har provat den ett par gånger men tycker att det fungerar bättre med Padernon...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Naah, den kanske fungerar bättre ihop med en annan apparat i framtiden. Eller så ändrar jag på min teknik och får till det med Mottan.

Den är för snygg för att säljas. :cool:
 

Bjarne

Well-known member
HE: Jag har själv bara ägt en C3 (billig sak som kallas espressobryggare) och den hade en silikongummihylsa istället för plaströret. Syftet är att låta luft smyga in bredvid det rör där ångan sprutar ner i mjölken och på så vis öka mängden skum.

Problemet är att den sortens skum inte går att kontrollera på samma sätt som om man lär sig tekniken att själv suga ner luft m.h.a. själva ångröret i sig. Restultatet blir snarare vad som ofta benämns "badskum" än det yoghurtliknande skum man eftersträvar för att sen kunna göra latteart el. likn.

Så - skillnaden blir alltså att du med platströret troligen får större bubblor och svårare att kontrollera hur stora de är, samt mängden skum. Därför byter många till Rancilio-röret som bara är ett ångrör med ett munstycke längst ned, samt en flyttbar gummidel som ska hindra att du bränner fingrarna i hanteringen.

Hoppas det hjälpte litegrann i dina funderingar. De som har/haft Gaggia-rör och bytt kan säkert bättre förklara hur det går till att byta och upplevelsen i skillnaden.

Lycka till!
 

Trident

Well-known member
Jag tycker Motta är lättare än Paderno att få bra mjölk i. Mottan slår även Anniversario tycker jag. Annledningen tror jag är att mottan har en form som gör att mjölken cirkulerar väldigt bra, som en centrifug ungefär :)

Jag tror dock att dom flesta gör felet att använda för stora kannor. Mottas 0.35 räcker mer än väl till en cappu. Har du dessutom en Gaggia med liten kokare tjänar du ännu mera på en mindre kanna.
 

Lars

Well-known member
Jag har Motta 0.5 och 0.75. Jag tycker att mjölken blir väldigt bra i Motta, men de är inte alls lika bra att hälla med. Den kanna jag använder mest är en "standard" 0.35 kanna (tror att det är en Paderno). Då får man mjölk till en Cappuccio och lite spill kvar i kannan.

En Motta 0.5 räcker rymmer precis tillräckligt med mjölk till två Cappuccini, men skall man hälla latte art så funkar det bäst om det finns lite kvar i kannan efter hällning. Grymt snygg kanna dock.
 

Vrålapan

Member
Jag testade just att skumma mjölk med min Gaggia utan plastpipen. Körde bara med den lilla "klumpen" som gummiringen sitter på. Även om det var svårt att komma ner djupt i kannan tycker jag att det blev stor skillnad mot tidigare då jag kört som vanligt med gummiringen flyttad ett snäpp ner. Nu kändes det som jag hade mer tryck i ångan och fick igång en rejäl virvel, vilket varit väldigt svårt tidigare.

Någon annan som testat också?
 

HE

Well-known member
treefinger och Bjarne: Tack för svaret. Jag får ju bara en puck av skum och under det ligger skvalpig mjölk man undrar ju hur mycket man ska kämpa med mitt munstycke eller om det behöver bytas. Förmodligen är jag väl för grön på området.
 

Bjarne

Well-known member
Jag kör med en Ilsa 0.5 tror jag, eller 0.6.

Hur snyg som helst, mjuk i formen, samt bra handtag att hälla med. Räcker fint till två Cappuccinos och nästan inget spill. Visst blir lattearten tunnare i andra hällningen, men det kan jag leva med - har inte tänkt tävla i latteart ;)
 

Bjarne

Well-known member
Precis som Vrålapan säger så är det en virvel det handlar om för att få till det mjuka, följsamma skummet som liknar yoghurt. Man håller sig runt ytan i början för att suga ner lagom mängd luft, sen ska pipen ner en aning för att virvla runt den luften tills "yoghurten" dyker upp.
 

Vrålapan

Member
Testade nu igen och fick till det riktigt krämigt och fint! Smakade gott med en tesked hemmagjort vaniljsocker i.

Problemet är när man ska sänka ner pipen... går inte så bra faktiskt.
 

HE

Well-known member
Om man får fram en rörstump och skarvarmed en gummislang? Det borde gå. Ni tror inte jag är klok! Men kreativ.
 

HE

Well-known member
När jag tänker närmare på det är det ingen dum ide. Jag ska pröva. Man savear 350 spänn. Smålanning som man är.
 

Bjarne

Well-known member
Om man får fram en rörstump och skarvarmed en gummislang? Det borde gå. Ni tror inte jag är klok! Men kreativ.

Kreativ, ja! Klok? ;)

Tanken är bra, men tänk på att pipen längst ut ska vara väldigt tunn, som en synål i diameter ungefär. Vad som kan hända är dock att din extra-på-kopplade del lossnar och flyger iväg. Varför?

Jo, därför att det byggs upp ett högre tryck när utgångshålet smalnar av. Risken är att gummiskarven inte orkar hålla emot - men kanske värt att prova! Ha gärna skyddsglasögon eller solbrillor på för säkerhets skull :cool:
 

Forumstatistik

Trådar
14,681
Inlägg
155,808
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp