Skumma mjölk - Det ska inte vara lätt...

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag vet inte om de var direkt "utsvävande"
Ah, det ska ses i relation till deras tidigare svar som inte ens var värt att ta med här då det inte besvarade något i frågeställningen. Sett ur det perspektivet så är detta svaret "utsvävande" men det svarar ju inte på varför det skriker, inte i början med kall mjölk iaf...

Det är också skillnad, tycker jag, på karaktären på ljudet i början, resp. i slutet. Ska prova att Googla lite på "screaming milk". Får se vad det ger
Gör så! Jag fick svar nyss från Marianne på Arla om att hon inte kunde svara på de mer detaljerade frågorna jag skickade efter hennes svar ovan. Men hon gav en länk om mjölkskumning som framstår vara gjord av en riktig amatör då vi andra använder DC:s guide om skumning som rättesnöre...;)
 

scrat

Member
Ang. varför det skriker i mjölken tror jag beror på samma sak som varför sjudande vatten "låter" mer än kokande. Dvs när man trycker ner ångan i botten på en kall vätska kommer den avkylas på vägen upp vilket resulterar i att gasbubblor (vatten ånga) imploderar som skapar en tryckvåg = ljud.

Har inte full koll på källor till detta, men det borde stå mer i valfri bok om termodynamik för de som vill gå mer på djupet. Där kan man även se att det är lite mer komplicerat då det kommer bero på tryck av ångan, etropi skillnad, fluid mekanik å annat skoj.
 

Bjarne

Well-known member
Låter nästan som att "meningen med skummad möjlk" är lite som "meningen med livet" - Man ska helt enkelt bara njuta av det och inte bry sina små grå så mycket att man tappar fokus ;)

scrat: ditt resonemang låter logiskt fast det är svårt att dokumentera. Det är hursomhelst spännande att lära sig nya saker hela tiden och att hellre ha en trygg känsla i kroppen när det skriker än nervositet över att man kanske gjort något fel. :)
 

Wannabe

Well-known member
Ang. varför det skriker i mjölken tror jag beror på samma sak som varför sjudande vatten "låter" mer än kokande. Dvs när man trycker ner ångan i botten på en kall vätska kommer den avkylas på vägen upp vilket resulterar i att gasbubblor (vatten ånga) imploderar som skapar en tryckvåg = ljud.

Har inte full koll på källor till detta, men det borde stå mer i valfri bok om termodynamik för de som vill gå mer på djupet. Där kan man även se att det är lite mer komplicerat då det kommer bero på tryck av ångan, etropi skillnad, fluid mekanik å annat skoj.

Det finns väl en hel del Ingenjörsstudenter på forumet. Detta måste ju vara det perfekta ämnet att studera och reda ut på ett ex-jobb :) (öh..har man sånt nuförtiden...?).
 

Franz

New member
Hjälp! Min mjölk blir jämt för varm!

Hjälp! Någon duktig barista som kan ge bra tips på hur jag kan undvika att få för varm mjölk? Mitt problem är att mjölken nästan alltid hinner bli för varm innan jag får till lagom mycket skum. Jag skummar min mjölk på följande vis:

1) Häller upp ca. 2 dl kylskåpskall mjölk (Barista eller vanlig röd) i en kanna som rymmer 0,6 l.
2) Blåser ur ev. kondens i röret.
3) Vrider på ångan på full fräs samtidigt som jag sätter munstycket precis vid ytan, strax utanför centrum.
4) Efter att skumningsprocessen kommit igång och mjölken blivit lite varm sänker jag till ca. 1 cm.
5) Försöker att få igång virveln (motsols) genom att justera djupet och vinkla kannan. Lyckas för det mesta.
6) Det är här det börjar bli problem, skumningen sker inte så snabbt som jag vill och mjölken blir för varm :( Det är bara vid ett fåtal tillfällen som jag fått sådär perfekt mjölk, och då oftast när jag skummar mindre mängder för cappucino.

En grej som jag tror kan vara ett problem är att jag i mitt kafé använder en f.d. snuskyl som jag har mjölken i. Jag är inte säker på att denna kyl är lika kall som en vanlig kyl. Jag ska lägga in en termometer och kolla. Jag är inte säker på att detta är ett problem, då jag har problem med att mjölken blir för varm även när jag tagit den direkt från den vanliga kylen, där det är 6 grader kallt.

Hur som helst, några frågor:

1) Hur stor kanna använder ni er av?
2) Hur lång tid tar en genomsnittning skumning för er?
3) Vrider ni på ångan på fullt?
4) Vinklar ni på kannan för att få igång virveln eller förlitar ni er på djupjusteringar med munstycket?
5) Kör ni med medsols eller motsols rotation i kannan? :)

Mvh Elvis
 

Jojjo

Active member
Ångrör på gaggia

Hej är det någon i detta avlånga forum som har kvar sitt gaggia ångrör och isf hur sjutton gör ni microskum? jag har anledning att tro att tekniken skiljer sig från att göra microskum med silviarör...:unsure:
 

Aiedail5

Member
Jojjo, jag har en Gaggia Tebe och har kvar originalröret. Jag vet inte vad ditt problem är men jag själv upplevde i början att jag inte lyckades bygga upp tillräckligt med microskum innan mjölken blev för het.
Efter att ha testat mig fram lite hit och dit har jag kommit på en hyfsad bot på dilemmat. Genom att blåsa in ganska mycket luft i mjölken från start, så att de ser nästan förbjudet stora ut är det - för mig iallafall - lättare att träffa av riva tidningspapper-ljudet. I kannan ser man nu hur de där förbjudna bubblorna bryts ner till silkigt mikroskum. Sedan gäller det bara att vara tillräckligt säker på handen för att behålla det magiska läget så länge som möjligt och inte råka sörpla in en ny portion luftbubblor på slutet. DET är smått omöjligt att jobba bort. Avsluta med en virvel för att riktigt finslipa skummet.

Om du inte redan har gjort det råder jag dig att ta bort plasten ytterst på ångröret, det gjorde underverk för mig :) Du kanske redan visste det här men jag tänkte bara berätta vad som hjälpt mig längs vägen.
Lycka till!
 

Jojjo

Active member
Hej, jag har hört om det där med plasten men jag måste tillstå att jag inte riktigt fattar vad som menas med det. Ska gummiringen (den röda) synas? Då blir röret väldigt kort, shit vad grisigt det ska bli i gängorna då. Dessutom så sprids ju inte ångan då. Är det det du menar? Ta en bild om du kan...;)
 

Faktor

Well-known member
Hej, jag har hört om det där med plasten men jag måste tillstå att jag inte riktigt fattar vad som menas med det. Ska gummiringen (den röda) synas? Då blir röret väldigt kort, shit vad grisigt det ska bli i gängorna då. Dessutom så sprids ju inte ångan då. Är det det du menar? Ta en bild om du kan...;)

Precis så har jag det. Visst blir det kort, men det räcker så långt jag behöver det iaf. Grisigt? Ja. Man får vara noga med att torka rent ordentligt och då och då skruva isär den och rengöra ordentligt. Ångan sprids inte, nej. Precis som den inte bör på ett enhålsmunstycke.
 

Jojjo

Active member
Eeh, det blev katastrof. Det skriker i mitt ångrör från första sekund till sista, inget skum alls och det spelar ingen roll hur jag parerar. Samma sak hände när jag flyttade ner gummiringen ett hack, det blev megaskrikljud och inget skum.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag hade tänkt skriva en fråga här om det här med mjölkskumning. Jag lyckas aldrig få något annat än varm mjölk med skum ovanpå... Inget fint krämigt skum alls... Hur jag än försöker...

Jag har läst DC visdomsord om mjölkskummandets svåra konst, men eftersom jag har ett sådant där skumrör med en stor plasthistoria längst ned, funkar inte positionering o dyl såsom DC, så väl, illustrerar.

Jag trodde att jag helt gjorde fel eller att det kanske inte går att få den där perfekta mjölken. Men efter att ha kikat på filmerna i cj53x11s tråd (på sidan 2), den där en asiatisk kvinna gör en cappis, förstår jag att det inte är lättare/bättre med ett "riktigt" skumrör. Hennes cappis är imho en Café Au Lait med skum; ingen riktig cappuccino...

Däremot har jag testat lite olika tekniker (ytstart, långt-ned-start vicka-kärlet m m) men inget ger något annat resultat än en Café Au Lait med skum... [bu-hu]

Någon som har några bra knep (förutom att ta bort saker) för den som har ett ångrör som mitt?

//Stefan
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Någon som har några bra knep (förutom att ta bort saker) för den som har ett ångrör som mitt?

Hur är ditt ångrör då?

Om jag gissar på typen "autoskummare/turboskummare/köra-ner-massor-med-luft-i-mjölken-skummare" så blir svaret: Nope.

De är bra på att göra SKUM, inte på att göra bra skum. Den gängse metoden för att göra det lättare att få till bra skum verkar vara att fiffla med hårdvaran (flytta o-ring/byta ångrör eller liknande).
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Om jag gissar på typen "autoskummare/turboskummare/köra-ner-massor-med-luft-i-mjölken-skummare" så blir svaret: Nope.

Min maskin (och således mitt ångrör) ser ut så här.

Jag skulle tro att det enda som hjälper är träning x 10 exp 1000 (minst) :huh:

Det blir nog en Rancilio Silvia ändå... Eller kanske den där Isomacen som DC säljer... Bra prylar Isomac, eller? :)

//Stefan
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp