Skumma mjölk - Det ska inte vara lätt...

Almapeso

Well-known member
...

Dock gjorde jag ett litet test när ångan var bäst och det stämmer verkligen att man inte ska skumma när lampan slocknar, trycker falnar nåt enormt, det blir till o börja köra lite innan den slockar då har man kanontryck hela tiden.

...
mvh Nicholas

Med den lilla mängd mjölk som går åt till en cappuchino så kan du skumma oavsett om lampan är på/av. Till två så tempskummar jag, medan jag tycker det blir mycket bättre med lampan av för en kopp. Speciellt om jag kör med en liten kanna. Lite mindre tryck och jag slipper torka mjölk från väggarna.

Nu ska jag inte sätta griller i ditt huvud utan kör konsekvent på den teknik som du tycker passar bäst för dig. Det är viktigt att att man får in ett återkommande arbetssätt. Därifrån kan man sedan ta små stickspår.
 

fotogenicco

Well-known member
Hej...jo det är bättre med mindre tryck på den lilla kannan, annars kan det vara så bra tryck att det blir svårt att kontrollera.

Men måste öva mer med fullt tryck på stora...
 

BT

Member
Köpte ett paket gammaldags mjölk. Oj vad bra det gick helt plötsligt. Hällde till och med något som skulle kunna antas vara en rosetta, vilket inte är illa för att vara jag. Och gott blev det också, tyckte jag. Hehe... Väldigt gräddigt.
Har också testat att liksom rotera igång virveln för hand med en snabb cirkelrörelse med kannan i början av skumningen vilket verkar hjälpa till lite.
Plus att jag skummade med lampan tänd. Attans vilken fräs det blev. Skummade en kanna på halva tiden mot vad jag brukar. Ska köra samma procedur med helmjölken och se vart det hela barkar hän.
 

fotogenicco

Well-known member
sa ju att det var bra med lantmjölk! :)Det är det bästa tycker jag, och smakar gott, men jag kör med willys dunk, mellan! Mumma!
 

Mayhem

Well-known member
Konsistensen på skummet jag får börjar bli riktigt bra, men det är fortfarande alldeles för mycket icke-skummad mjölk kvar i botten på kannan när jag känner att det börjar närma sig överhettning. Hur löser jag detta? Omöjligt att ens försöka ge sig på någon latte art när det första som kommer ur kannan är så pass lättflytande...
 

Bjarne

Well-known member
Försöker mig på ett litet tips. Se om du kan få ångröret att peka mer neråt istället för snett så du får en virvel på ytan. Du kan ju också ha en virvel som är mer lodrät än vågrät. Detta kanske skulle hjälpa upp blandningen i kannan.
Efteråt, icke att förglömma, så ska/bör du rotera kannan med dess innehål så att ytan på mjölken "smetar ihop med resten" och mjölken ser blankare ut, mer yoghurt-aktig. Allt detta tillsammans borde höja skumkvalitén för dig.

Vet inte hur ditt skumrör ser ut på Aquila, jag har själv en Vetrano och den ger iallafall möjligheten att skifta lutningen på röret en hel del beroende på vad jag vill göra.
 
När jag skummar till två cappuccinos i en Ascaso 60cl, och har hällt mjölk upp till pipen så får jag fint microskum som jag bygger ner i mjölken, men jag upplever fortfarande att det är mycket mjölk som är blaskigt och bara har rätt temperatur. Jag hinner aldrig bygga mer för sen är det 65 grader och varmare får det ju inte bli. Är det så att det ska vara nästan som "vanlig mjölk" och sen krämigare mjölk ovanpå? Eller misslyckas jag helt enkelt?
Ska beställa en Motta Europa 0,35l nu så kanske går bättre med den antar jag. Tråkigt att man då har en kanna som man inte lyckas i dock!

:huh:
 

LeWaN

Member
Jag har blivit lite fundersam.

Virveln sitter där den ska varje gång.
Men jag funderar på om mjölken kan tjuta pga fel ångtryck?
Jag skulle vilja få det till det.

Nu riktar jag mig till alla med Silvia.
Jag har provat skumma precis när koklampan släcks, försöker passa in till att den precis ska släckas.
När man har tempsurfat lite, och börjar skumma precis när lampan ska slockna, då blir det grymt skum, rakt igenom hela kannan.
Men startar man för tidigt, tjuter det... startar man ett tag efter att lampan slocknat så tjuter det.

Hur vet man när man ska börja skumma?
För jag tycker allt tyder på att tjutet kommer av fel tryck.

Eller..?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag brydde mig aldrig om huruvida lampan var tänd eller ej. Jag gjorde mina espresso och slog sedan om maskinen till ångläge. Sedan gjorde jag rent bryggdelen och PF och på den tiden hann maskinen ställa om uppenbarligen.

Sedan blåste jag ur kondensen och skummade. Först på ytan och strax under (munstycket mellan pipen och centrum i kannan) tills jag kunde skönja att mjölken slog om mot varm. Sedan sänkte jag ner munstycket och fixade en lodrät virvel. Här stannade jag tills kannan blev så varm att jag inte kunde hålla den längre. Efter detta stängde jag ångan och gjorde rent ångröret (torkade av med en trasa blöt med kallt vatten och blåste ur mjölkresterna). Sist polerade jag mjölken (och delade upp den i två kannor) och hällde arten.

Så gjorde jag och lite på samma sätt gör jag nu också med nya maskinen... :)

Lycka till!

//Stefan (som definitivt inte är någon fena på att skumma mjölk, men som får hyfsat resultat ändå)
 

Almapeso

Well-known member
Se till att du får ur all kondens rejält innan du skummar. Gör du mjölk för 1 kopp spelar det inte jättestor roll om lampan är tänd eller släckt, ökar du mängden mjölk finns inte kapaciteten. Det är därför du känner att det blir enklare när lampan är tänd och flåset är som störst.

Själva tjutandet uppfattar jag som störst när jag har väldigt lite mjölk i kannan och röret når knappt ner till ytan.

Annars så pekar Stefan dig i rätt riktning. Var metodisk i alla lägen så kommer du bli jämnare.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp