Skumma mjölk - Det ska inte vara lätt...

Bjarne

Well-known member
Tror inte att mjölkprotein är det protein du vill ha ;)
Jag är ingen tränings/dietexpert, men jag använder hellre rena enkla råvaror i min mat än "konstruerade". Ta som exempel de flesta lightprodukterna. Fett ger smak, men minskar du fettet till en light-version så lägger man ofta till annat, såsom socker, för att öka smaken igen.

Jag dricker hellre o-lightade produkter, fast inte lika mycket/ofta :)

Om ni vågar - läs boken "Den hemlige kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik" så kommer ni garanterat att se annorlunda på mat nästa gång ni handlar.
 

Axel

Well-known member
Är det någon som har provat med sojamjölk? Har inte provat själv men har hört ett rykte om att det kan bli ganska kul...

Sojamjölk är alltid en rolig upplevelse, likså havremjölk.
När man du väl tycker att du är en hejare på att skummamjölk och ger dig ann sojamjölken och gör precis som du alltid gör, så kommer de inte alls bli bra! Sojamjölken är på sätt och vis ett bra sätt och visa att man kanske är så bra som man tror :)
 

demo

Well-known member
Antar att många här är RIKTIGT bra mjölkskummare.

Jag börjar bli bättre på mjölksidan nu och får ganska fint microskumm. De jag undrar över är att när ni skummar mjölken hur ser den ut:

Är den KRÄMIG och tjock HELA vägen när ni häller?
Eller är den ganska tunn och de krämiga kommer på slutet då man kan göra arten då?

För de jag får är att den känns mkt tunnare i början sen mot slutet blir den krämig och då kan ja få till lite mönster.

Om man får mjölken RIKTIGT homogen ska den vara krämig då HELA vägen och inte som i mitt fall krämigare som lättvispad grädde alldeles på slutet och ganska tunn i början?
 

demo

Well-known member
Ingen som kan hjälpa mig??

Tycker den ser riktigt len ut och fin ut. men Sedan när jag låtit mjölken stå ett tag medans jag gör min espresso så märker jag att de lena och tjocka är längst upp bara och de är riktigt tunnt under.

Är detta för att jag låtit mjölken stå för länge? eller var den redan inte homogen innan?

Va ska ja göra åt dette problem, tunn och rinnig i början förrutom på slutet av mjölken när man häller då den är tjockare och mkt finare.

Tacksam för den som kan lösa mina problem.

Kan de ha me tempratur att göra? för varm/kall mjölk när ja skummar?
Att mjölken stått kallnat för länge och bildar skumlock?

tacksam som alla tips
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Tycker den ser riktigt len ut och fin ut. men Sedan när jag låtit mjölken stå ett tag medans jag gör min espresso så märker jag att de lena och tjocka är längst upp bara och de är riktigt tunnt under.

Testade mitt eget tips idag och ytade typ bara en tredjedel av tiden jag brukar använda till detta moment. Vi har ju båda märkt att mjölken har en fantastisk förmåga att tjocka till sig under vila, så det är väl bara att lära sig detta och spela med... :)

Ska sanningen fram så har jag ganska ofta ett gräddigt skumlock på mjölken, men eftersom jag delar upp mjölken fördelas skumlocket lite bättre...

Hur eller hur så blev min mjölk fantastiskt len och homogen med, i mitt fall, superkort ytning. Det blev en ganska bra tulpan också, eller?

picture.php


//Stefan (som ska prova med kortare ytning ett tag framöver, eller köra mjölken efter espresson igen)
 

demo

Well-known member
demo, har du testat att göra mjölken efter espresson? Jag gjorde alltid det på min Silvia...

Det har jag faktiskt aldrig provat, ja är så rädd att ja kommer få fel temp på maskinen och alllt ska bli dåligt.


Stefan när du delar upp mjölken hur gör du? Bara att hälla hälften av mjölken du skummat efter du skummat klart i en annan kanna?

Tack alla som hjälper till, uppskattas!
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det har jag faktiskt aldrig provat, ja är så rädd att ja kommer få fel temp på maskinen och alllt ska bli dåligt.

Det finns en liten nackdel med att göra espresson först och det är att creman kan dö. Det finns vissa kaffen som aldrig ger någon jättecrema hemma hos mig. Sedan har vi det faktum att espresson tämligen omgående börjar försämras när den står. Huruvida man ser detta som något att ta i beaktande är väl upp till var och en och jag kan väl säga att jag inte tänkt så himla mycket på det... Dessutom har jag ganska framgångsrikt (om jag får säga det själv) hällt art i koppar där jag gjort mjölken sist!

Stefan när du delar upp mjölken hur gör du? Bara att hälla hälften av mjölken du skummat efter du skummat klart i en annan kanna?

Det var faktiskt Fabian som gav mig tipset. Ja, jag häller av ungefär hälften i en annan kanna, häller min art, häller tillbaka från kanna två till kanna ett och häller nästa kopp. Detta är ju förutsatt att man skummar till två koppar. Om jag ska hälla hustruns latte (stort glas och enkel espresso), så delar jag inte mjölken...

//Stefan (som tycker sig rönt viss framgång och gjort vissa framsteg vad det gäller mjölkskumning)
 

fotogenicco

Well-known member
intressant det där, får nog prova det, för mig är det så att jag lyckas endast skumma med bra resultat i den lilla kannan (30cl), så då blir det till en kopp i taget, å andra sidan går det väldigt fort att skumma i den lilla då det är mindre mjölk och det blir snabbt varmt. (river papper bara i 2-3 sek)

Men om jag använder den stora känns det som om jag måste mecka vid ytan nästa hela tiden(river papper i säkert 10 sek), och det blir inte för mkt skum ändå, snarare för lite, och även om skummet kan se ok ut, om jag ska hälla en stor latte så liksom är det bara varm mjölk utan skum i slutet på kannan.

Däremot har jag märkt att hällningen är otroligt viktigt för hur det blandar sig, hittade precis på ett knep för att lyckas bra med arten, jag häller ganska så bestämt nära ena koppens innerkant, och när man ser att det börjar blanda sig och mönstra sig är det bara flytta ut lite och fortsätta med hjärta eller rosetta!

mvh Nicholas
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag kastar in en liten skiss på hur jag skummar med Silvian sedan ett par dagar tillbaka. Denna finns på bloggen också, men kanske bättre en för mycket än en för lite?

BweFywxjK.jpg


(1) Jag ytar mjölken ganska kort tid och jag brukar (utan egentlig anledning) placera ångröret som (2). Sedan vickar jag kannan mot mig en aning och placerar munstycket i linje med pipen och mellan denna och kannans mitt. Dessutom ganska nära ytan (3). Bara så att ingen luft sugs in. Mjölken roterar då snarare vertikalt än horisontellt.

Det blir himla mycket bättre blandning när jag gör så här i alla fall!

Antagligen är väl jag den sista att fatta detta, men, men... :blush:

//Stefan (som kanske kan lära sig att skumma mjölk ordentligt en vacker dag)
 

demo

Well-known member
jag brukar göra så utan att jag visste ens varför. jag försökte få en vrvel fick aldrig de förrän ja vickade på kannan och då fivk jag en sån virvel.

bra bilder stefan!
 

demo

Well-known member
Antar att den lilla är mkt lättare att få mer homogen medans den stora kräver mer arbete och mer blandning.
 

BT

Member
Det går jättedåligt att skumma just nu. Kan det vara skillnad på olika paket mjölk? Ibland köper man 1,5L Standardmjölk och det går kanon, men nästa paket av samma sort ger usel skumning.
Eller beror det bara på hur jag gör? Är nybörjare.
Kanske har min maskin med saken att göra, en gammal francis francis?
Skumningen ser inte ut som på vissa videor man har kollat på. Verkar inte vara samma tryck. Svårt att få virvel.
 

Bjarne

Well-known member
Eller beror det bara på hur jag gör? Är nybörjare.

Ja, jag tror att det är dig och inte mjölken det hänger på just nu, men GE INTE UPP NU!:nowink:

Det tog mig några månader innan "variationerna" lugnade ner sig och jag började bli mer konsekvent. Du kan få till det snabbare med att köpa massor av mjölk och öva mycket, eller bara låta det sätta sig allteftersom du övar inför varje kopp du dricker/serverar.

När du väl fått in rutinerna så kan du glatt konstatera att du lärt dig ett nytt hantverk :lol:
 

BT

Member
Gött! Tack för peppningen. :)
Då är det bara att bli bättre som fattas. Ska öva som bara den!
Det blir till å bjuda hem alla man känner på ett fett latteövarparty, så kan man stå där i timmar och skumma.:lol:
 

fotogenicco

Well-known member
Har försökt med den stora kannan nu igen, och det blir riktigt skitpiss! (ursäkta språket),

Den lilla blir hur bra som helst med!
Övade även med diskmedel i den stora och då gick det ganska så mkt bättre, men när väl mjölken kommer i blir det liksom för tung massa, får ingen bra virvel.

Dock gjorde jag ett litet test när ångan var bäst och det stämmer verkligen att man inte ska skumma när lampan slocknar, trycker falnar nåt enormt, det blir till o börja köra lite innan den slockar då har man kanontryck hela tiden.

Vad ska jag göra, nöja mig med att få till det fint i lilla kannan, och strunta i den stora, eller gå en kurs på espresso-skolan i gbg, ta med mina grejer så får de analysera mina fel och guida mig rätt?

mvh Nicholas
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp