Skumma mjölk - Det ska inte vara lätt...

K

Kung

Guest
Hur skummar ni när ni ska göra två cappuccinos? Extra mycket på ytan?
Och hur häller ni? Den första koppen får ju mycket mer skum än den andra :S
 

josef

Well-known member
häll över det översta i en annan kanna, häll kopp ett, häll tillbaka det översta i det understa, häll kopp två.

Mer mjölk = mer luft, men också mer blandning. Desto mer mjölk, desto längre tid får man ju hålla på och blåsa. Men jag föredrar mer skum i förhållande till mängden dryck i en cappu jämfört med latte.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
...blåste i fasligt lite luft, men på nåt sätt blev det bra...

Blåser i vad som känns som pyttelite luft och sen ner med pipen. Blanda, blanda, blanda och jag tittar och ser att det inte ser ut som det brukar. Jag har nog sabbat den här tänker jag när kannan börjar bli varm och jag slutar ånga. När jag skakar kannan försiktigt ser jag dock något. Skimret! Jag skakar lite mer och en praktfull vit glans skiner plötsligt upp mot mig.

Hur definierar du pyttelite luft? Hur länge ytsurfar du? Har testat några olika tider av ytsurfning och kommit fram till att kortare är tills kannan är ljummen är ingen idé på min Silvia...

De gånger jag kört kortare har mjölken blivit så tunn att den mest känns som varm mjölk (alltså utan microskum) och hällningarna blir därefter. Jag har, i bästa fall, fått lite marmorering på ytan...

Jag vet inte om det är fetare tryck i din maskin (och den som du hade iakttagit) än hos mig men att ytsurfa pyttelite i min mening (med Silvian) fungerar icke!

Detta är nu inget gnäll från min sida, utan bara ett konstaterande. Kanske finns det fler Silviaägare som upplevt samma sak? Eller så är min definition av kort tid helt åt fanders... :unsure:

Kan ju tillägga att det är omöjligt att hälla mitt i den lutande koppen för mig (som jag sett på en del instruktionssidor). Det blir inget annat än hjärtan då... Det är nog min teknik som falerar...

//Stefan (som nog ska ytsurfa lite längre och hälla närmare den grunda änden i fortsättningen)
 

Buffeln

Well-known member
Jag håller med Roenbaeck. Varje gång jag får till den där lite extra bra mjölken så har jag under hela skummningen kämpat emot känslan att jag sugit för lite luft. Jag upplever också att mjölken precis när man slutat skumma ser tunn ut, men efter några sekunder ändrar karaktär till (nästan) perfekt. Det har inget med tryck att göra, även om det säkert gör det lättare. Min enda modning av Gaggian är flyttad o-ring, så ont om tryck är det gott om!;)

Det är enligt min åsikt blandningstekniken som som gör det.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag upplever också att mjölken precis när man slutat skumma ser tunn ut, men efter några sekunder ändrar karaktär till (nästan) perfekt.

Den mjölk jag beskriver - den som känns alldeles för tunn - är den jag har i kannan en liten stund efter färdig skumning. Jag delar dessutom mjölken för två hällningar (träning, träning, träning) och när jag häller tillbaks från kanna två, så är mjölken alldeles (tunn och) bubblig. Ungefär som om man nyss hällt den ur paketet... Fast det är ju skönt att höra att trycket bör vara tillräckligt även hos Silvian! :D Om jag inte kör som jag gjorde tidigare blir - i regel - ingen av dessa två hällningar bättre än den andra. Oftast rör det sig om endast marmoreringar på ytan...

Det är enligt min åsikt blandningstekniken som som gör det.

Utveckla gärna! Beskriv! Vill veta! :blush:

//Stefan (som nog får göra som han brukar och träna vidare på att skumma bra mjölk)
 

Fabian

Well-known member
Alla maskiner har ju lite olika tryck i ångan, så det går inte riktigt att jämföra synessomaskinernas blås med den lilla rackarkokaren på tre deciliter som sitter i silvian. Den maskinen Roenbaeck har blåser på rätt hårt den med, ingen idé att jämföra antal sekunders ytsurf med en Silvia här.

Och det är ju inte så lätt att jämföra Silvior emellan heller. Eftersom man börjar skumma innan lampan slocknar har man sällan exakt samma tryck i blåset, så det blir ju lite skillnad från gång till gånng hur länge man ytsurfar, kanske. Jag ytsurfar ganska försiktigt, blåser ner lite lite grann hela tiden ungefär en tredjedel eller hälften av den tid det tar att skumma klart
 

Buffeln

Well-known member
Utveckla gärna! Beskriv! Vill veta! :blush:

//Stefan (som nog får göra som han brukar och träna vidare på att skumma bra mjölk)

Jag har testat att suga luft på flera olika sätt och de flesta verkar funka, så det är nog en smaksak. Den gemensamma nämnaren de gånger mjölken sitter (vilket är långtifrån alla) är att jag haft en ovanligt bra virvel. Det verkar mest vara en fråga om munstyckets vinkel, men god ångkapacitet kan ju naturligtvis inte vara någon nackdel.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag ytsurfar ganska försiktigt, blåser ner lite lite grann hela tiden ungefär en tredjedel eller hälften av den tid det tar att skumma klart

Det är ungefär vad jag gjorde innan jag testade med mindre ytsurf. Ligger nog snarare på en fjärdedel (eller kanske till och med en femtedel) av skumningstiden i de, mindre lyckade, tester jag gjort den senaste tiden...

Då ska jag gå tillbaks till det gamla igen. Med gott samvete ;)

//Stefan (som således ska kunna få lite tjockare mjölk igen och göra rosettor)
 

djneo

Well-known member
Jag kör lite på på känsla hela tiden pipen bara precis under mjölk nivån å lysnar efter ett pysande och sugande ljud. Jag håller även kannan ganska snätt för att få en stor virvel i hela kannan för att inte skummet ska komma på toppen. när man precis slutat skumma ser den ganska plaskig ut men väntar man några sekunder så börjar den tjockna direkt.

Lite info av en självlärd som försöker lära sig mera hela tiden.:coffee:
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Testade lite längre ytsurf nyss. Blev nog bortåt halva tiden; åtminstonde en tredjedel. Tjockare mjölk och mönster på bägge kopparna trots delning i två kannor. Längre ytsurf is da shiit fo mii, focks... ;)

//Stefan (som ska försöka koncentrera sig på en sak i taget framöver)
 

hrbrun

Well-known member
Testade lite längre ytsurf nyss. Blev nog bortåt halva tiden; åtminstonde en tredjedel. Tjockare mjölk och mönster på bägge kopparna trots delning i två kannor. Längre ytsurf is da shiit fo mii, focks... ;)[/size]

hehe... slang/fonetisk skrift lyckas bra ibland, men ibland inte... :) Fock you to :coffee:
 

Buffeln

Well-known member
Testade lite längre ytsurf nyss. Blev nog bortåt halva tiden; åtminstonde en tredjedel. Tjockare mjölk och mönster på bägge kopparna trots delning i två kannor. Längre ytsurf is da shiit fo mii, focks... ;)

//Stefan (som ska försöka koncentrera sig på en sak i taget framöver)

Du skall ju naturligtvis göra det som känns bra och funkar bäst för dig. Du har ju hittat en grundteknik som du är bekväm med och det är ditt utgångsläge för vidareutveckling. Allt som andra gör är bara tips som du kan ta till dig eller förkasta beroende på om de tillför just din teknik något. Om man totalt byter teknik varje gång man hör hur någon annan gör så kommer man ju aldrig förbi ruta ett, eftersom alla troligen gör någonting anorlunda.
Mitt råd är alltså att behålla grundtekniken och ta små, små steg i rätt riktning istället för att trampa gasen i botten och åka av vägen helt när du kommer till första kurvan. ;)
 

Hopdemon

Active member
Bytte till Rancillio-rör på min Gaggia före helgen. Efter att ha kört o-ringstricket blev det till att lära om. Efter att ha fått blask-mjölk med små mängder hårt fluff tyckte jag att jag misslyckats även en tredje gång, men hällde ett vackert hjärta. Jaså, var det så det skulle kännas.
Efter att ha varit bortrest ett par dagar så försvann känslan igen. Snart är det frukostdags, så jag får öva mera. Längtar...
 

keex88

Well-known member
nu har ja inte följt med i tråden hela vägen men vilken mjölk passar bäst till cappu eller att göra latte art med? går de bra med vanlig grön mellan mjölk?
 

Bjarne

Well-known member
Jag har länge kört med grön och har nu bytt till blå (0,5%). det går lika bra att skumma och hälla, men smakar mer kaffe istället. Bytte också lite för hälsans skull.

Baristamjölken hoppas jag försvinner. den är bara gjord för att lättare jobba med, inget hälsosamt över den alls eftersom de också lagt in mer mjölkprotein. Hellre äkta råvaror.
 

keex88

Well-known member
så barista mjölken innehåller mer protein? kanske dags för mig att dricka de? på vilket sätt är den ohälsosam. jag tränar boxning 5 dar i vecka och är nere i gymmet 2 dar i veckan. Då kanske den är nåt nytt att titta på? du verkar vara smått insatt på de här Bjarne
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp