Silvia- och Rockyfrågor

Stefan Böna

Mr Microtext
Visst är det märkligt?

Det finns 55 lägen på kvarnen (har jag för mig) och ändå behövs det typ 4,5! :huh:

Den bönan jag kör nu är sådan; den vill helst bli mald (ja, kanske inte vill) på ett mellanläge...

Däremot gillar jag att det är en skala på kvarnen eftersom det är himla enkelt att ställa om till brygg (jo, jag har visst behov av det) och sedan hitta tillbaks utan en massa vridande...

//Stefan
 

Johan U

Well-known member
Jag har haft min fröken i ett halvår nu och det var inte svårt att få bra shots från den från början. Visst en del åker i vasken direkt men det blir färre och färre. Nu är det mest när man byter böna.

Men jag gick o bytte ut Rockyn mot en Mazzer Mini för drygt en vecka sedan. Det var en uppgradering det. :)
Nu blir shotsen mycket konsekventare. Problemet är att få till samma mängd i filtret då jag snålade in och köpte en med dosator.
Innan bytet var det svårt att få till två lika dana shots efter varandra. Nu blir det det.

Sedan vet jag inte om jag skaffar en HX eller så, men det behövs inte tror jag. Kanske installerar jag en pid. Det verkar vara ett kul litet projekt i alla fall.

Det största problemet nu är att hitta en böna jag riktigt gillar.

//Johan
 

AJ

Well-known member
Gillar vår Silvia/Rocky också. Levererar bra för rimlig peng och tror som Johey att vi inte kommer att uppgradera i första taget. Lite sugen på PID och naket pf dock, kanske blir av framåt hösten.
/A
 

Large

Well-known member
Väldigt nöjd med min Silvia och Rocky också. Silvian är kanske lite klen att skumma mjölk när man har mycket folk hemma men med lite tålamod går ju det med.

Rockyn fungerar ypperligt tycker jag. Stör mig inte alls på att det skulle vara för stora steg, skulle man vilja mala ett halvsteg mer eller mindre går det ju utmärkt att kompensera med antingen en smula mindre eller mer kaffe i filtret.

Silvians relativa kinkighet beror/berodde troligtvis på att övertrycksventilen var satt en smula högt. På nyare maskiner går den ju faktiskt att justera ned. Jag hade tur och fick en justerbar övertrycksventil i min gamla Silvia och efter lite skruvande med en skiftnyckel så är det nu inte mycket svårare att göra singlar än dubbla.

Temperatursurfning är ett faktum för i stort sett alla espressomaskiner, komersiella såväl som hemmamaskiner. Det är inte märkvärdigare att göra detta på Silvian än vilken annan singelkokar- eller hemmavärmeväxlarmaskin som helst. Dubbelkokare och moderna komersiella maskiner brukar vara en smula enklare att surfa men också mycket dyrare.
Att installera en PID-temperaturreglerenhet underlättar också men är inte på något vis nödvändigt.
 

Dani

Member
Som nybliven ägare av en Silvia och samtidigt ny medlem på detta forum så dyker det upp en hel del frågor. Många har jag fått svar på, men jag har inte riktigt fattat hur man snabbast och bäst får ner temperaturen för att kunna göra en shot efter att mjölken är skummad. Svaret finns väl här ngnstans på forumet, men jag är kanske för grön för att hajja... :blush:
 

moparman

Well-known member
Läst runt en hel del på coffeegeek och rätt många säger att det tar flera veckor/månader innan man börjar få till bra shots :unsure:

Börjar bli nervös..jag som knappt sett en espressomaskin,kommer jag att klara av att göra espresso som går att dricka :huh:
 

Bjarne

Well-known member
Hänger på tur också. Har man lite tur går det fortare, men ha tålamod. Det kommer om man är tillräckligt intresserad! :)
 

moparman

Well-known member
Mm joo jag förstår ju att det kan krävas lite träning men :)

Kan ju va kul om man iaf kan dricka nån espresso efter nåra veckor heh..
 

Dockoz

Well-known member
Så himla svårt att det inte att få till en hygglig shot på Silvian, jag har haft min i en knapp vecka och har redan fått till ett par drickbara :)
 

moparman

Well-known member
Heh..Låter ju bra det...Kan va lite svårt annars att motivera ett köp för 8k åså blir det bara skräp :lol:

Har dock bearbetat tjejen så att hon inte tror att det ska bli super från första början..Har jag tur får jag min imorrn :)
 

Dockoz

Well-known member
Det kommer säkert gå alldeles utmärkt, riktigt kul maskin, jag inte sovit sen i fredags =)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det som kan vara märkligt är att det i början rinner lite ojämnt. Eller, som fallet var hos mig, inte alls... Inget dock att oroa sig för dock; det kommer! :)

Angående hur svårt det är: naturligtvis är det inte en fråga om att "bara trycka på knappen". Lite träning krävs det iaf, men det går nog hyfsat snabbt att få till ett resultat som kan vara accepterat. Sedan får man ju lite högre krav... Jag tror inte att jag skulle vara lika nöjd om jag nu fick samma resultat som när jag först lärde känna maskinen, men det är ju å andra sidan lite av tjusningen! :D

//Stefan (som blev överförtjust när extraktionstiden hamnade på 22 sek första gången; nu aldrig tider under 30 sek)
 

moparman

Well-known member
Hoppas jag blir nöjd bara..Har inte läst så många som är missnöjd med Silvia.
Så länge dom kör med riktig kvar..

Men man blir lite nojig ju mer man läser....Till slut verkar det ju som att man måste ha 8 års utbildning på högskola för att få bra espresso ur en Silvia :D
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Vissa dagar kan det kännas så... Men, nej, så lång tid tar det inte. jag har haft min maskin (med kvarnen) sedan, typ, nyår och jag är mycket nöjd med resultatet jag får! Det är ju inte för inte som Barista är en yrkesgrupp...

Och har man frågor och funderingar så finns ju alltid denna samling totalkompetenta kaffenördar att fråga! :D

//Stefan (som är nöjd med sina skott, men som vet att det går att utveckla och finputsa)
 

lupoo

Well-known member
Tålamod!

Visst får man räkna med att det finns en viss "inlärningskurva" i hantverket espresso. Men det beror ju även på vad man har för tidigare preferenser vad gäller just espresso. Vi kan ju vara rörande eniga om att till större delen av den espresso som serveras i vårat avlånga land ej är speciellt bra. Det går ganska fort att komma över den nivån hemma, och det kan ju vara en tröst.
Sedan att får dit ett "gudaskott" eller två, då är det både tur och skicklighet inblandat.
Så var inte rädd, Du kommer att kunna servera bättre kaffe hemma än på majoriteten av landets kaffeställen. Sen blir det bara bättre och bättre, märker det själv då min lägsta nivå är den som hela tiden höjs.
 

Heffa

Well-known member
Börjar bli nervös..jag som knappt sett en espressomaskin,kommer jag att klara av att göra espresso som går att dricka :huh:

Var glad att du inte gjorde som jag då, och köpt en leva-maskin som första maskin.
Jag har efter tre veckor fortfarande inte fått till något som ens med livlig fantasi skulle kunna kallas en ok espresso med min Pavoni :D

...men jag är helt övertygad om att när jag väl får hem min Mazzer så kommer det börja hända grejor så sakteliga - färdigmalet fulkaffe är INTE the shit har jag insett :blush:
 

moparman

Well-known member
Hehe...Känns iaf rätt bra att jag köpt en Rocky också.
Men det är en farlig sjukdom det här...

När jag började läsa om olika espresso maskiner så tyckte jag att 2,5k för en kvarn var helt otroligt mycket för att inte tala om 4500 för silvia...

Men nu känns det inte alls farligt mycket :coffee:
 

Fabian

Well-known member
färdigmalet fulkaffe är INTE the shit har jag insett :blush:

Vänta bara tills du provat riktigt färskt kaffe tillsammans med din nya kvarn, du kommer bli häpen över resultatet! Jag tycker att skillnaden mellan färskrostat nymalet kaffe och vacuumpackat färdigmalet kaffe är extra tydlig på en La Pavoni. Det är verkligen natt och dag, ena stunden svart espresso med en liten fjuttcrema som snabbt tynar bort, för att med färskt kaffe bli två gyllenne strålar som ringlar sig ner i koppen.
 

shogun

Well-known member
Vänta bara tills du provat riktigt färskt kaffe tillsammans med din nya kvarn, du kommer bli häpen över resultatet! Jag tycker att skillnaden mellan färskrostat nymalet kaffe och vacuumpackat färdigmalet kaffe är extra tydlig på en La Pavoni. Det är verkligen natt och dag, ena stunden svart espresso med en liten fjuttcrema som snabbt tynar bort, för att med färskt kaffe bli två gyllenne strålar som ringlar sig ner i koppen.

Snacka om att jag blir sugen på en kvällskopp nu
 

Forumstatistik

Trådar
14,694
Inlägg
155,836
Medlemmar
19,379
Senaste medlemmen
oliverp
Topp