Silvia- och Rockyfrågor

johey

Well-known member
Ta det lugnt. Det behövs ingen rymdingengörsexamen för att man ska kunna pressa ut en fin shot ur Silvian. Du kommer få till åtminstone en drickbar av tio redan första dagen. :) Kör med dubbelfiltret till en början, för annars blir du bara ledsen.

Numera får jag stabilt resultat även med enkelfiltret. Det var länge sen jag misslyckades så pass att koppen fick gå till slasken.
 

moparman

Well-known member
Nära nu...paketet väntar på ica..Om nu bara tjejen kunde komma hem fortare än f*n så jag kan åka å hämta paketet...Nästan så jag har ont i magen av spänning :D
 

sungam

Member
:D

Under tiden Moparman käkar äpple kanske övriga Silviaägare kan svara på en fråga. Det ska gå att justera trycket på pumpen i maskinen. Om man läser bruksanvisningen finns det någon mutter el. likande att vrida på.

Men... hur vet man om trycket är ok? Är det någon som gjort detta? Behöver jag bry mig?

Upprinnelsen till frågan är att jag i bland tycker att maskinen är lite "klen" och inte trycker genom vattnet så som den borde. Har till och med hänt att jag fått stoppa och köra om med nytt kaffe. Detta kan så klart bero på malningen och tampningen, men om det inte gör det vpre det kul att höra lite synpunkter på kraften i era maskiner.

Magnus
 

johey

Well-known member
sungam: Jag har inte ändrat pumptrycket, utan jag har anpassat malning och tampning så att det blir bra. Jag vet inte hur man går tillväga för att ändra.

moparman: Eventuellt vattenfilter bör sitta på den långa slangen för att göra någon nytta. Den korta häller bara tillbaka kondensvatten (eller nåt) i tanken så vitt jag har förstått. :)
 

moparman

Well-known member
Såja nu har jag börjat min resa :)
Första shoten kom de inte en droppe..
Ställde upp kvarnen lite.

Rann på tok för fort..
Mixtrat lite med kvarnen och testat dosera lite olika..
Funkade rätt bra när jag hade fyllt korgen jäms me kanten och tampade lite lagom..

Känner dock att en våg kan vara bra till en början.
Sen så är de nog bra med ett glas med markering.

Man känner sig lite vilsen me alla moment..
behövs nog nåra 100 shots för att få lite vana :)

Riktigt skoj är det iaf
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Grattis till familjelyckan! ;)

Jag tror inte nå'n fått till ett juste skott från allra första början. Några hundra behövs nog inte, men ett tiotal iaf...

Jag hade ju inte kvarn till att börja med och hade enorma problem. När väl kvarnen var på plats (och ordentligt nollad), så tog det inte så lång tid innan skotten satt fint. Dock inte perfekta; det tar nog bra mycket längre tid inbillar jag mig... :)

Jag vet inte om det är allmängiltigt, men min Silvia tog ett antal skott på sig innan det började flöda ordentligt - och då menar jag oavsett malgrad - men sedan var det malgrad och dosering (och tampning) som styrde extraktionstiderna...

Ge inte upp bara! De där skotten man bara njuter av kommer! Efterhand oftare och oftare! :D

Och, du, glöm inte göra rent i kvarnen emellanåt. Jag brukar plocka isär vid bönbyte (ny påse)...

//Stefan (som precis ställt kvarnen för J&Ns FTO, den smaken var det inget fel på)
 

Fabian

Well-known member
Kul att du har kommit igång! En lösning om man inte vill köpa ett glas med markering är att mäta upp med ett av de mindre måtten man brukar ha på samma knippe som decilitermåttet. Jag hällde fyra gånger 15 ml i mitt glas och markerade med tejp. Tog sen bort tejpen när man har koll på var gränsen går.
 

moparman

Well-known member
Sista blev helt ok..Nu är jag ju dock ingen van espresso drickare men :)

Helt grymt stor skillnad i smak mellan shoten..Tror knappt att det är samma kaffe :D

Blir att köpa mjölk och testa skumma imorrn..
Provade en gång idag men de blev inget vidare :lol:

Yepp...Tog ett shotglas å mätte upp i en mugg på ett ungefär .
 

Fabian

Well-known member
Ja, smaken skiljer ju väldigt mycket. Råkade göra en sur trippel i i morse, men märkte det inte förrän jag satt vid bordet höll tidningen i stadig hand. Så jag orkade inte gå och göra ny, den fick gå ner helt enkelt :) Är man lat så är man.

Vad kör du med för kaffe nu då? Det roligaste är nästan när man känner att man lärt sig maskinen tillräckligt för att unna den första påsen finkaffe. Vilken skillnad det blir!
 

moparman

Well-known member
Köpte ett paket med 3 paket Mokaflor + kanna när jag köpte Silvia+Rocky.
Tror det är 60% Arabica-bönor och 40% Robusta i påsen jag kör me nu.

Är väl kanske inte superbra kaffe men de duger nog bra att träna på..
Sen kan man börja testa andra sorter :coffee:
 

Fabian

Well-known member
Det låter ju bra som inkörningskaffe, man har ju hört att de punkterar sina lufttäta påsar med beskrvningar. Sen kan du gå på fingrejerna! :)
 

hrbrun

Well-known member
Jag ska köpa på mig lite tillbehör till Silvia, nu när jag har haft henne i några månader.

Min inköpslista ser ut såhär:
+ Blindfilter
+ Rengöringsmedel
+ Grupphuvudsborste
+ XL 2-koppsfilter (16-18gr)
+ Knockbox
+ Lite nya bönor (250-1000gr?)

Förslag på vad jag mer kan behöva?

Jag kan nämna att jag redan har tampmatta, tamper, 35cl skumningstillbringare.

Något som retar mig något förfärligt är att INGEN butik verkar ha alla saker på inköpslistan. Kaffemaskinen, espressomania, Kaffegrossisten, alla har ca 75% av det jag vill ha.... Frakt är dyrt... vad göra?
 

wirre

Active member
Jag ska köpa på mig lite tillbehör till Silvia, nu när jag har haft henne i några månader.

Min inköpslista ser ut såhär:
+ Blindfilter
+ Rengöringsmedel
+ Grupphuvudsborste
+ XL 2-koppsfilter (16-18gr)
+ Knockbox
+ Lite nya bönor (250-1000gr?)

Förslag på vad jag mer kan behöva?

Jag kan nämna att jag redan har tampmatta, tamper, 35cl skumningstillbringare.

Något som retar mig något förfärligt är att INGEN butik verkar ha alla saker på inköpslistan. Kaffemaskinen, espressomania, Kaffegrossisten, alla har ca 75% av det jag vill ha.... Frakt är dyrt... vad göra?


Ett kalkfilter är smart och billigt.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,778
Medlemmar
19,370
Senaste medlemmen
Gurkanshörn
Topp