Favoritbönor vid hemmarostning.

arto

Well-known member
:unsure:
Måste det vara den lilla popcornmaskinen? Varför inte den stora "Big Popper" ø280mm x 250mm (höjd), för 299 kr. Jag antar att det går säkert att rosta mycket kaffe varje gång, eller hur? :huh:


Har ngn använt den stora maskinen från Teknik Magasinet? Hur funkar den?
:unsure:

Augusto: Jag rekommenderar att prova rost amed ugnen. Det är faktiskt rätt bekvämt och man kan rosta runt 2 dl bönor per gång (då behöver man inte vända på dom, bara låta dom vara där i värmen) men en ugn av normalstorlek och utan varmluft. Har du varmluft så kan du säkert rosta mycket mer per gång med bra resultat.

Det finns nackdelar också med ugnsrostning; Man får torka av ugnen efte rvarje gång man rostat för annars blir det bruna beläggningar utav röken. Det andra är att röken som utvecklas kan vara störande, så man behöver god ventilation.

Annars så klarar en ugn av att rost amycket mer än en vanlig pop corn-maskin per gång :) En ugn kan även rosta vid lägre temperaturer för att få en längre rost (en pop corn-maskin måste man modifiera för att få den att gå svalare).
 

treefinger

Well-known member
För att återgå till ämnet så tycker jag att Yirgacheffen har varit relativt lätt att lyckas med. Jämn storlek och rätt förlåtande.
 

arto

Well-known member
Juncaliton var bra med mjölk. Skulle nog funka på café där man vill ha en lite diskretare böna till cappuccino vid sidan om en annan mer robustarik variant.
 

augusto

Well-known member
Augusto: Jag rekommenderar att prova rost amed ugnen. Det är faktiskt rätt bekvämt och man kan rosta runt 2 dl bönor per gång (då behöver man inte vända på dom, bara låta dom vara där i värmen) men en ugn av normalstorlek och utan varmluft. Har du varmluft så kan du säkert rosta mycket mer per gång med bra resultat.

Det finns nackdelar också med ugnsrostning; Man får torka av ugnen efte rvarje gång man rostat för annars blir det bruna beläggningar utav röken. Det andra är att röken som utvecklas kan vara störande, så man behöver god ventilation.

Annars så klarar en ugn av att rost amycket mer än en vanlig pop corn-maskin per gång :) En ugn kan även rosta vid lägre temperaturer för att få en längre rost (en pop corn-maskin måste man modifiera för att få den att gå svalare).


Snart ska ja ha även en kvarn, då ska jag börja rosta. Jag ska följa din rekommendation. Tack för tipsen! ;)
 

zix

Well-known member
Måste det vara den lilla popcornmaskinen?
Det är med den lilla popcornmaskinen som rostningen går så väldigt snabbt, och den saknar reglering. Med splitt-modden så får man en (enkel) reglering. Hur den stora funkar vet jag inte, har aldrig prövat. Man brukar väl sätta på ett "lock" med värmare från en sån därn mini-ugn på de stora popcornpopparna? Isåfall finns väl regleringen i locket, och då behöver du inte göra nån modifiering.

Fördelen med både stor och liten popcornpoppare jämfört med ugn är att man får automatisk omrörning av bönorna, och därmed jämnare rostning. Nackdelen med den lilla är att det går såpass snabbt att det är svårt att stoppa i exakt rätt tid för de mörkare rostningarna. Alltså borde den vara idealisk för den som dricker filterbrygg- eller vacuumbryggarkaffe och vill ha väldigt färskt. En pinfärsk Kenya rostad i liten poppare till strax innan andra knäppningen är nog inte att leka med.... för filter- eller vacuumbrygg alltså.
 

iZappa

Well-known member
Jeg fikk veldig godt resutat av Brasil Cachoeira på min Gene Cafe her om dagen. Stoppet den akkurat ved første antydning til SC og lot den kjøles ned i maskinens egen kjølesyklus. Slik fikk bønnene tid til å gå lengre inn i SC.

Det ble en god, fyldig og rund espresso ti dager senere som hadde en fin balanse mellom det sure og det bittersøte. Litt mer fylde hadde vært ønskelig.

Hvis noen vil prøve det samme var profilen denne:
- Forvarmet brenner til 220C
- 0 - 3.5min 150C
- 3.5 - 4 min 160C
- 4 -5 min 170
- Så +10C/minutt opp til 250C
- SC rundt 17 minutter
- Stoppet ved første antydning til SC
- Nedkjøling i brenner
 

iZappa

Well-known member
1,5 kg Yemen Ismaily ligger å venter på å bli kjørt i brenneren. Kan bli en favoritt :-D
 

arto

Well-known member
Syrlena - Senaste från mig.

En svag och elegant syrlighet från Dominikanska Juncaliton slingrar runt dom mer dominanta och söta smakerna tillgivna utav dom Brasilianska bönorna.
En sammetslen kropp med en eftersmak med betoning mot rabarber uppnås när det något ljusare rostade kaffet extraheras till en ristretto.
 

arto

Well-known member
Sidamo från GoKaffe till ungefär lill-flott-stiadiet. Riktigt gott som espresso. Tycker den är rätt fullständig som ensam. Det finns lite syrlighet, massor med bet som ger eftersmak också. Lite bitterhet finsn det med när man lyckas extrahera den rätt.

Smakar nästan som en god blandning med väl avvägda mått mellan olika smaker.

Gillar den.
 

Boris

Well-known member
Hur går det för er? Några nya favoriter?


Jag har labbat ett tag med El Salvador Bourbon Estate (J&N). Jag har hittat en rostningsgrad som jag trivs med för presskaffe. Jag måste säga att den hör till en av mina absoluta favoritbönor. :) Jag har även roat mig med att jämföra med J&N:s egen rostning av samma böna. En sak som jag märkt är att den blir klart bättre om den får ligga tre-fyra dagar, även om man använder den till presskaffe.

Jag tror även att denna borde bli en utmärkt bas för espressoblandningar. Ska testa lite framöver...
 

plind

Well-known member
Jag har labbat ett tag med El Salvador Bourbon Estate (J&N). Jag har hittat en rostningsgrad som jag trivs med för presskaffe. Jag måste säga att den hör till en av mina absoluta favoritbönor. :) Jag har även roat mig med att jämföra med J&N:s egen rostning av samma böna. En sak som jag märkt är att den blir klart bättre om den får ligga tre-fyra dagar, även om man använder den till presskaffe.

Jag tror även att denna borde bli en utmärkt bas för espressoblandningar. Ska testa lite framöver...



Du har alldeles rätt Boris!
Har gjort en blandning bestående av 3 delar "Bourbon", 1 del Mysore Nugget, 1 del Guatemala Santa Paula, 1 del Sumatra Gaio Mountain och 1 del Indisk Robusta.
Mumma;)
 

arto

Well-known member
Nu pörja sej lära här va!

Först så tänkte jag: massor med smak, kraft, tunder storm. --> 2/4 robusta (uganda).

Sen sej kom iden att krydda till den, sådär få lite sting mitt i dom maffiga smakerna, nåt som bryter med nåt fränt. Som ger en till dimension (tänk dig som en landskapsbild, oftast är dom platta utan förgrund, så här kommer den) --> 1/4 av vardera kenya ab & costa rica.

Den är god, mycket god. Skulle även vilja testa den med kamerunsk och/eller indisk robusta. Jag har fått för mig att dom är bättre än den ugandiska.

Alla bönor från GK.
 

Boris

Well-known member
Jag var hem på lunchen idag och gjorde en presskanna med nyrostat brasiliansk santos och indian monsooned malabar, (båda från GoKaffe) blandat 50/50.

Det var alldeles utmärkt gott, men något saknas "på toppen" om ni förstår vad jag menar. :) Kan Kenya vara något, eller har ni andra tips?
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp