Favoritbönor vid hemmarostning.

Boris

Well-known member
Först så tänkte jag: massor med smak, kraft, tunder storm. --> 2/4 robusta (uganda).

Sen sej kom iden att krydda till den, sådär få lite sting mitt i dom maffiga smakerna, nåt som bryter med nåt fränt. Som ger en till dimension (tänk dig som en landskapsbild, oftast är dom platta utan förgrund, så här kommer den) --> 1/4 av vardera kenya ab & costa rica.


Måste lägga till på artos rykte (även om jag är lite skeptisk till systemet med ryktande) för den poetiska beskrivningen. :lol:
 

arto

Well-known member
:) :)

Jag var hem på lunchen idag och gjorde en presskanna med nyrostat brasiliansk santos och indian monsooned malabar, (båda från GoKaffe) blandat 50/50.

Det var alldeles utmärkt gott, men något saknas "på toppen" om ni förstår vad jag menar. :) Kan Kenya vara något, eller har ni andra tips?

Kenya tror jag skulle passa just där ypperligt. Den ger bra sting till en sådan mjuk och kraftfull blandning. Även som espresso.

Sidamo från GK ger även den sting, men inte i lika hög grad. Den är mindre bärig. Även Juncaliton är så.

En "ljusrostad" Costarica eller Colombian ger fin topp-syra med.

Men jag tror på Kenyanen som du sa :)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Håller med föregående talare, rekommenderar Costa Ricanen före Colombianen rostad någonstans mittemellan 1:a och 2:a cracken rostad så snabbt du kan på Genen... Det blir en härlig friskhet av den.
 

Boris

Well-known member
Håller med föregående talare, rekommenderar Costa Ricanen före Colombianen rostad någonstans mittemellan 1:a och 2:a cracken rostad så snabbt du kan på Genen... Det blir en härlig friskhet av den.


...och där hann Lassekongo mellan. Länge sedan sist, förresten. :)

Kanske testar lite Costa Rica också. Jag fick ju en provpåse.
 

arto

Well-known member
Har någon provat att efterlikna Daterra & Minita med t.ex. GK's Santos & Costa Rica?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ny mix idag: Tre stjärnor. :)

Det är tre dagar sedan de rostades, 40% Colombian Excelso, 40% Dominikanska republiken Juncalito och 20% Indian Monsoon. Tre stjärnor, helt enkelt.:cool:

Jag körde en pre-blend och rostade den färdiga blandningen, 250 gram i Genecafén. Bönorna blev jämnt och fint rostade, rätt mörkt.:)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Nejnej, blandningen heter "Tre stjärnor".

* Indian Monsooned Malabar
* Colombian Excelso
* Dominikanska republiken Juncalito

Tre "stjärnkaffen". Jag var väl lite otydlig i första inlägget ser jag... :cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tre stjärnor var rätt bra, men inte lika fylligt som 4 ESS. Det kändes som något fattades, 4 ESS är bättre helt enkelt.
Av de egna blandningarna är 4 ESS hittils den bästa, jag måste sätta upp den mot Monkey Blend någon gång. Det ska bli riktigt intressant...:cool:
 

Boris

Well-known member
Jag var hem på lunchen idag och gjorde en presskanna med nyrostat brasiliansk santos och indian monsooned malabar, (båda från GoKaffe) blandat 50/50.

Det var alldeles utmärkt gott, men något saknas "på toppen" om ni förstår vad jag menar. :) Kan Kenya vara något, eller har ni andra tips?


Lite återkoppling bara, Kenyan visade sig vara rätt val att toppa med.

Om man använder samma blandning toppat med en tredjedel indisk robusta får man en fränt fyllig espresso. Kanske inte optimalt balanserad, men frän...:)
 

blomkål

Active member
Jag har kanske inte erfarenhet nog att tala om ett favoritkaffe, men just nu har jag en dos fazienda cachoeira rostat till början på andra crack. Den kan nog bli en favorit, ett sött och chokladigt kaffe med bra kropp, det ger en fin rödbrun crema. Lätt att rosta, tydligt synkade crackar, bra för en nybörjare som mig. Antagligen en grym bas att utgå ifrån vid espressoblandning, hur den står sig gentemot andra brassar har jag ingen aning om men jag gissar att den står sig väl. Jag ska nog prova att blanda den med lite yirga och en liten dos robusta, men först ska jag gå igenom ett par andra singelbönor.

jäklar vad kul det är att rosta förresten!
 

arto

Well-known member
Någon som testat Mogiana Brasilien från J & N? Tips å råd? Som andra Brassen: Bör inte rostas för hårt?
 

plind

Well-known member
Någon som testat Mogiana Brasilien från J & N? Tips å råd? Som andra Brassen: Bör inte rostas för hårt?

Jodå, jag har testat både den och en annan från JN som heter Rahima.
Tyckte om båda. Bra som bas i blandningar. Rostade som jag brukar i varmluftsugn på ca. 215 grader till kulmen av andra crack vilket brukar inträffa vid 17-18 minuter.
 

arto

Well-known member
Jodå, jag har testat både den och en annan från JN som heter Rahima.
Tyckte om båda. Bra som bas i blandningar. Rostade som jag brukar i varmluftsugn på ca. 215 grader till kulmen av andra crack vilket brukar inträffa vid 17-18 minuter.

Låter bra; att det smakar gott.

Jag får nog inte mina hem idag, för dom ligger fortfarande vid Visby, enligt Posten :(
 

blomkål

Active member
ok ny favvoböna från mitt hasbeanlager, colombia la vega. Har inte provat den som espresso än men jäklar vad god den är som presskaffe. rostad till strax efter första crack (ganska ljust) otroligt Ren och balanserad.
 

arto

Well-known member
Har ni några sommarspecialare? Favoritblandningar som passar bra när det är såhär lagom varmt och soligt?

Funderar på att göra någon ultralätt blandning till Juli. Juni-blandningen är 75% Brasse och 25% Kenya och den är rätt syrlig, men annars relativt lättsam att dricka. Massa bra till en kall latte macchiato tycker jag och till varm cappuccino med. Den är sämst som ristretto för då tar syrligheten från Kenyanen över för väl. Men som en mellanting mellan ristretto och vanlig kaffe är det fin.

Jag funderar på om man skulle byta ut Kenyanen mot någon mildare Arabica, eller köra med någon singel till nästa månad.

Eller så chockar man med en super-mustig kaffe :)
 

augusto

Well-known member
...Juni-blandningen är 75% Brasse och 25% Kenya och den är rätt syrlig, men annars relativt lättsam att dricka. Massa bra till en kall latte macchiato tycker jag och till varm cappuccino med. Den är sämst som ristretto för då tar syrligheten från Kenyanen över för väl. Men som en mellanting mellan ristretto och vanlig kaffe är det fin.

Jag funderar på om man skulle byta ut Kenyanen mot någon mildare Arabica, eller köra med någon singel till nästa månad.

Eller så chockar man med en super-mustig kaffe :)

Ingen robusta, eller hur? :blush:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp