Favoritbönor vid hemmarostning.

plind

Well-known member
Nu dj...ar har det uppgraderats på rostfronten oxå;)
Ny ugn med varmluftsfunktion och fläkt med kolfilter.

Kolla in den perforerade specialplåten! Perfekta jämna rostningar utan att jag behöver öppna luckan o röra om.

PICT3333.jpg


Har bunkrat upp med 7 nya sorters råkaffe från Johan/Nyström.
Sitter nu med en El Salvador Bourbon Estate som smakar ljuvligt, dessförinnan klämde jag en Etiopisk Harrar som smakade blåbär!!
 

cango

Well-known member
@Plind: ser perfekt ut!
hur långt tid tar det, ca? har du kört hel plåt, och hur mycket är det, ca?
rökigt?
 

plind

Well-known member
@Plind: ser perfekt ut!
hur långt tid tar det, ca? har du kört hel plåt, och hur mycket är det, ca?
rökigt?

Tiden beror förstås på vilken temperatur jag har. Jag tycker att en tid runt 15-18 minuter ger den bästa smaken för espresso och dit når jag vid en temp. av 215 grader med varmluften aktiverad.
Min ugn är inte så bred så 3,5 dl. råkaffe är nog max per rostning.
Det ryker en del speciellt mot slutet så en bra fläkt är nog ett måste!
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
... dessförinnan klämde jag en Etiopisk Harrar som smakade blåbär!!

Det är ett häftigt kaffe när man får en klockren Harrar, blåbärssmaken är så tydlig. Likaså när man får en klockren Kenya fast då är det ju (som alla här vet, tror jag) svarta vinbär som gäller.

Fin ugn BTW, tror att det där med varmluft och perforerad plåt är "the shit" förutsatt att man har en fläkt som levererar precis som du skriver.
 

arto

Well-known member
OK, har rostat en del från Gokaffe nu, och det blev riktigt gott!
Jag körde en dos med en egen kreation "4 Estate Stavby Special" (även kallat 4 ESS i vissa kretsar bland de västerländska kaffespecialisterna). LOL!:

40% Brasilian Santos
20% Colombian Excelso
20% Monsooned Malabar
20% Dominikanska Republiken Juncalito

Damn vad fin den var! Prova den!
Vill du lägga till den på hemsidan bland kaffeblandningar så är det helt OK Lassekongo. Prova den först så kan du bedöma om den duger.

Vi jämförde den mot "The Sweet Espresso" och min "4 Estate" vann överväldigande med 100% av rösterna! (jag och min svärfar som gillar espresso gjorde en jämförelse).:D

Jag provade en lite annorlunda variant. Alla fyra delar i lika delar.

Helgod blandning.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tror inte det. Jag har snålat med rostandet eftersom jag fortfarande är "maskinlös". Colombia var jäkligt fin i Eva Solon. Riktigt bra som SO. Körde ner lite Monsoon i den för jag tckte att den kunde behöva lite mer "eftersmak" men monsoonen hade inte fått vila tillräckligt länge kände jag (ett halvt dygn bara...).

Tror det blir finfint med 70%-80% Colombia och resten Monsooned Malabar, till Eva Solon. Kan inte prova med espresso än för jag.... old story.:(
 

arto

Well-known member
Colombianen är fin i espresso. Har provat upp till 50% med fina resultat om man rostar den förbi dom syrliga smakerna.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Juncalito[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
I bergskedjan La Cordillera Central, på ön Hispaniola (den Dominikanska sidan), ligger på 1100 meters höjd byn Juncalito med några hundra invånare. Här finns de allra bästa förutsättningarna för kaffeodling; det tropiska regnet, den rika vulkaniska jorden och den höga höjden ger ett kaffe av yttersta kvalitet. Kaffet odlas på branta sluttningar med beskuggande träd, oftast helt utan kemikalier och tekniska hjälpmedel.



Trevligt att veta!:cool:
[/FONT]
 

mumrik

Well-known member
Rostade lite 6 estates from hell häromdan.

20 kongo robusta
20 monsooned indian robusta
20 monsooned malabar
10 dominikanska republiken
10 togo robusta
20 brazil santos

körde på rätt hårt bortom syrliga smaker i min hemmarost och uppnådde en perfekt färg vid 221 grader
Jag, gurras svärfar och lasse provade mot både jn 5estate och pasalaqua mehari i lasses vibienne och min 6-es-hell (som den kallas på stan)vann överlägset.
 

arto

Well-known member
Låter riktigt smaskigt :D

Själv ska jag (imorgon) testa en 2-bönsblandning med kamerunsk robusta och excelso (0,75 0,25).
 

arto

Well-known member
Nejdå :) Excelson är där för att dryga ut det goda :D

Ibland måste man vara lite crazy. Skulle ha gjort en ren robusta från början men blev varnad för att det skulle inte bli så uppskattat här :p

-----------------------

Den blev god den med :)
 

augusto

Well-known member
Popcornmaskin

:unsure:
Måste det vara den lilla popcornmaskinen? Varför inte den stora "Big Popper" ø280mm x 250mm (höjd), för 299 kr. Jag antar att det går säkert att rosta mycket kaffe varje gång, eller hur? :huh:


Har ngn använt den stora maskinen från Teknik Magasinet? Hur funkar den?
:unsure:

Zix:
Jag har även igår provkört rostning i popcornmaskin. Jag var på teknikmagasinet igår och köpte deras variant där för 215 kr. Jag körde Brasilansk santos 90g (45g + 45 g i två omgångar) i totalt 6.5 minuter. Det var så lång tid det krävdes för att de skulle "poppa" två gånger. Det fanns en lite tendens till "svettning" på några av bönorna.

Sammanfattningsvis så var det väldigt smidigt att rosta bönorna i popcornmaskin. Nackdelen är ju att det inte går att göra så mycket varje gång. Kanske går rostningsprocessen för fort också? 6 minuter är ju relativt snabbt och jag kan tänka mig att smaken blir annorlunda om processen går för fort?

/Johan
 

arto

Well-known member
Testade lite ensam Juncalito från GK. Väldigt mild, saknar styrkan som t.ex. Santosen har och definitivt inte syr som en Kenyan. Lite väl tam tycker jag just nu, men kan tänka mig att det finns tillfällen då jag skulle kunna uppskatta den med. Dom där choklad-tonerna upptäckte jag inte, kanske fel rostningsgrad för det (precis till början av andra knäpp med kanske 2-3 st bönor med små flottpölar på, för övrigt mörk-matta).
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp