Aerobie aeropress - intryck och erfarenheter

vurt

Member
jag använder aeron just för att den INTE är gjord i alu (som inte alls är bra att få i sig, kan tänka mig att man fått i sig en del från Brikkan te.x, det ser ut att reagera med syrorna i kaffet).

Englund: ja det är förvisso sant, tycker inte det brukar läcka ut speciellt mycket vatten dock.
 

zix

Well-known member
Äsch då, kokar du inte vattnet i alun så händer det nog inte lika mycket med den som det gör i en mokakanna. I aeropressen häller man ju bara ner det. Dessutom kan man väl ytbehandla aluminiumen med nåt käckt när det handlar om temperaturer under 100 °C?
Annars kunde jag gott tänka mig glas eller rostfritt också. Men skulle det vara glas så finge det vara sånt där provrörsglas, termoglas eller vad det heter. Sånt som inte spricker så lätt.

Enligt utlåtande från en, som det verkade, rätt kunnig kille på TMC så är det för övrigt OK med vissa typer av missfärgningar i aluminium, och Brikkans missfärgningar var tydligen av den godartade sorten, vilket enligt honom tydde på högkvalitativ alu. Sen kanske man bör vara försiktig med att dricka Brikka ändå, om man oroar sig för att få i sig för mycket aluminium. Jag är själv restriktiv med den just av den anledningen.
Men visst, Brikkan ser för bedrövlig ut efter ett tags användning. Man gnor och gnor, men fläckarna sitter kvar.
 

josef

Well-known member
metall + kaffe är NEJ. Jag hatar det. Pappmuggar och trä likaså. Ger för mycket bismaker. Sedan beror det ju på vilken metall det är givetvis. Men fick till exempel cloverkaffe på Muggen upphällt i rostfri kanna (mjölkpitch), och det var ingen rolig historia. Andra koppen (som alltså fått vänta i kannan) smakade förfärligt.
 

zix

Well-known member
ehhh... Jag vet vad du menar för smaker iofs, men porslinet ger isåfall också en bismak.
Jag har rostfria kaffemuggar hemma, det funkar utmärkt att dricka kaffe i dem, tycker jag. Har ofta med dem på utflykt just för kaffe från aeropressen. Nä, rostfritt + kaffe har jag aldrig haft problem med.
Skulle isåfall vara om det är hög syra i det? Nu tillhör jag ju den Mörka Sidan när det gäller kaffe, så syran brukar vara låg hos mig. Men man (jag, då) minns skolans lingondricka i plåtkanna. Den fick smak av kärlet rätt snabbt.
 

kellogs

Well-known member
jag använder aeron just för att den INTE är gjord i alu (som inte alls är bra att få i sig, kan tänka mig att man fått i sig en del från Brikkan te.x, det ser ut att reagera med syrorna i kaffet).

Englund: ja det är förvisso sant, tycker inte det brukar läcka ut speciellt mycket vatten dock.

Aluminium är inte så syrakänsligt. Detta beror på att så fort "ren" al utsätts för syre så bildas ett hårt skikt oxid. Blir det för surt dvs. pH under ca: 4 så bryts Al ner. Har ingen aning om pH värdet på kaffe men har svårt att tänka mig att det skulle vara under 4.

Mvh

Kellogs
 

Englund

Well-known member
Aluminium är inte så syrakänsligt. Detta beror på att så fort "ren" al utsätts för syre så bildas ett hårt skikt oxid. Blir det för surt dvs. pH under ca: 4 så bryts Al ner. Har ingen aning om pH värdet på kaffe men har svårt att tänka mig att det skulle vara under 4.

Mvh

Kellogs

Merparten av alla mokabryggare som finns är ju gjorda av aluminium, så det kan nog anses som ganska beprövat :coffee:
 

josef

Well-known member
ehhh... Jag vet vad du menar för smaker iofs, men porslinet ger isåfall också en bismak.
Jag har rostfria kaffemuggar hemma, det funkar utmärkt att dricka kaffe i dem, tycker jag. Har ofta med dem på utflykt just för kaffe från aeropressen. Nä, rostfritt + kaffe har jag aldrig haft problem med.
Skulle isåfall vara om det är hög syra i det? Nu tillhör jag ju den Mörka Sidan när det gäller kaffe, så syran brukar vara låg hos mig. Men man (jag, då) minns skolans lingondricka i plåtkanna. Den fick smak av kärlet rätt snabbt.
det kan mycket väl stämma, jag dricker gärna syrligare kaffen. Laserat (eller vad det heter) porslin har jag aldrig märkt bismaker från iaf.
 

MiC

Well-known member
Plast är väl isf också farligt att få i sig, och ger även det en bismak. Vet inte hur det är med just Aeron, men skall snart ta reda på det.
Glas och porslin brukar oftast ha minst påverkan på smak, och fäller sällan farliga ämnen ifrån sig, eller?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Lurar lite på en Aero jag också, efter att ha läst inläggen här. Däremot så - eftersom jag tänkt ha den på jobbet - uppstår frågan huruvida den är lämplig för något större dryckeskrets än ego. Jag har ju ett jobb att sköta också, så kanske är stora Bodumkannan (modell äldre utan sillocket som jag fick) lämpligare?

Visst. Kanske man kan tänka att de andra får skaffa sitt eget kaffe, men jag är inte sådan jag... :)

//Stefan (som ska till Stockholm kommande helg för att botanisera lite; Englund denna gång kommer jag)
 

zix

Well-known member
Två stycken kan du väl klämma in med full aeropress. Den har markeringar upp till 4 koppar, men det är små koppar.
Hur många hade du tänkt då? En technivorm-bryggare är väl svårslagen om man vill ha sisådär 10-12 koppar.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag har ju den stora Bodumkannan (nåja, mellan kanske, 8 kp). Det blir ju i alla fall dubbelt upp jämfört med Aeron?

När jag hade bryggaren med mig så gjorde jag vid ett tillfälle 8 (små) koppar och det räckte ett litet tag i alla fall...

//Stefan (som nog kör på med press och testar själv innan något annat inköpes)
 

vurt

Member
Aluminium är inte så syrakänsligt. Detta beror på att så fort "ren" al utsätts för syre så bildas ett hårt skikt oxid. Blir det för surt dvs. pH under ca: 4 så bryts Al ner. Har ingen aning om pH värdet på kaffe men har svårt att tänka mig att det skulle vara under 4.

Det ligger runt 4 eller under, beror lite på vad det är för kaffe.. kolla te.x:

http://www.kaffeinformation.se/templates/faq/Category.aspx?id=177&expandall=1 gick snabbt att googla fram ;)

så jag tycker inte om att dricka ur brikkan av den anledningen, man får säkert inte i sig några större mängder, men dricker man ur den varje dag, flera ggr så tror jag inte det är bra iom att det ju trots allt lagras i kroppen.
 

vurt

Member
Plast är väl isf också farligt att få i sig, och ger även det en bismak.

Tror inte plasten reagerar på kaffet, jag känner ingen bismak från plasten heller. På Brikkan SER man ju att det skett en reaktion om man tittar på hur förjävlig botten ser ut efter bara ett litet tag. Sen tror jag inte plast innehåller någon tungmetal eller nått annat som lagras i kroppen, men är inte 100.
 

zix

Well-known member
Det är bra plast i aeropressen. Men det är bra alu i Brikkan också. Hur/om plast reagerar på något sätt med kaffe vet jag inte, men eventuella mjukgörare i plasten överförs vid kontakt. Ftalatestrar, hört talas om? Det var i tidningarna för ett tag sen om dem.
 

AJ

Well-known member
Första koppen avnjutes just nu. Köpte en liten rackare av Englund igår. Riktigt trevligt och smakrikt kaffe, och helt rent från partiklar. Nu blir det till att labba vidare med malningsgrad och vattenvärme.
Den kommer bli perfekt på kontoret trots alla gliringar jag kommer få...
/A
 
Appropå att den svarta plasttratten som följer med skulle vara onödig vill jag bara påpeka att den är smidig till att få ner det malda kaffet i pressen. Jag mäter upp bönorna, vevar genom kvarnen och tömmer genom tratten ner i cylindern. Kan man mala direkt ner i pressen eller mäter upp pulvret med det medföljande måttet (som lätt tömmes i öppningen) kanske man inte har så stor nytta av tratten. Till vattnet har det aldrig slagit mig att den skulle behövas.
 

majkeloak

Well-known member
Precis tratten är mycket bra för att få allt kaffe i aeropressen, eller den vanliga lilla presskannan också för den delen. Speciellt när jag malt med min zassenhaus där kaffelådan är lite för stor för att säkert kunna hälla ned kaffet i bryggaren.

Sedan är tratten också riktgt bra om man skall pressa ned i en kopp eller termos som är för smal.

/Mikael
 

zix

Well-known member
Kul att ni hittar användning för tratten! Det var ju jag som en gång (2006) skrev att den var meningslös för mig. Men jag är nu en gång sån att finns det för mycket lösa delar så slarvar jag ofelbart bort dom. Både tratt och mått ligger bortglömda nånstans. Istället har jag haft en turkisk kvarn till aeropressen, och därmed behövde jag inte nån tratt för att få i kaffet i aeropressen utan att spilla. Från anfimkvarnen kan man mala rätt ner i röret.
Men att använda tratten för pressning i alltför smala koppar har jag aldrig försökt. Kanske anledning nog att gå och gräva fram den...
Det går nästan att pressa rakt ner i den lilla mjölkkannan, så jag brukar göra det istället. Letar dock fortfarande efter en liiite större kanna, helst keramisk av samma kvalitet som espressokoppar, som skulle passa aeropressen.
 
Jag får för mig att aeropressen är betydligt mer kräsen när det gäller kvaliten på kaffet än min vanliga pressbryggare. Jag känner betydligt mer skillnad på smaken i kaffet när man i aeropressen brygger från ett ny öppnat kaffepaket än från ett kaffepaket som varit öppnat 1 vecka. Min vanliga pressbryggare är betydligt mer förlåtande i kaffesmaken.
Kanske man får krypa till korset och skaffa sig en kvarn så man kan börja mala själv.
 

Englund

Well-known member
Jag får för mig att aeropressen är betydligt mer kräsen när det gäller kvaliten på kaffet än min vanliga pressbryggare. Jag känner betydligt mer skillnad på smaken i kaffet när man i aeropressen brygger från ett ny öppnat kaffepaket än från ett kaffepaket som varit öppnat 1 vecka. Min vanliga pressbryggare är betydligt mer förlåtande i kaffesmaken.
Kanske man får krypa till korset och skaffa sig en kvarn så man kan börja mala själv.

Har du samma malningsgrad till presskannans som till Aeropressen. Det är STOR skillnad på hur exempelvis espressomalet kaffe står sig i förhållande till grovt presskanne-kaffe.
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,830
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp