JvD
Well-known member
Grundtanken är väl egentligen att man ska ha rätt mycket kaffe som inte drar så länge i allt för varmt vatten. Men denna grundprincip kan man ju rucka på lite när man börjar känna sig säker. Utifrån någon sorts standardrekommendation torde man använda ca 2dl 95gr vatten per 13 gram kaffe. Genom att överdosa man kan ju tänka sig att smaken påverkas negativt men då kompenserar man det med bla kallare vatten, kortare extraktionstid, etc.
Det enklaste är att testa sig fram för att hitta det som passar dig samt kaffet. Men en grundprincip kan ju vara bra att hålla sig vid och Lupoos rekommendationer tycker jag är bra även om kaffemängden är rätt stor (beroende på kaffemängd förståss). Jag vill också slå ett slag för upp-och-nervänd-metoden. Det ger bättre möjligheter för att kontrollera hur långe kaffe drar innan det sedan pressat ut. Jag kör såhär:
> 2dl 80gr vatten hälls över
> 14-20gr malt kaffe (malen något finare än brygg)
> låt sedan dra i 1-2 minuter och pressa sedan långsamt.
Konstanthåll så många variabler som möjligt och testa dig fram genom att bara variera extraktionstid eller mängd kaffe. Annars finns det risk för att en god kopp kaffe kommer fram av en slump och är svår att reproducera.
Avnjuter i skrivande stund en Archia 17 från Koppi, kan inte tänka mig ett bättre sätt att avnjuta denna smakuplevelse än genom "kaffepumpen". Otroligt bra. 2dl 80gr vatten på 20gr bryggmalt kaffe som dragit i en minut. PERFEKT! :lol:
Det enklaste är att testa sig fram för att hitta det som passar dig samt kaffet. Men en grundprincip kan ju vara bra att hålla sig vid och Lupoos rekommendationer tycker jag är bra även om kaffemängden är rätt stor (beroende på kaffemängd förståss). Jag vill också slå ett slag för upp-och-nervänd-metoden. Det ger bättre möjligheter för att kontrollera hur långe kaffe drar innan det sedan pressat ut. Jag kör såhär:
> 2dl 80gr vatten hälls över
> 14-20gr malt kaffe (malen något finare än brygg)
> låt sedan dra i 1-2 minuter och pressa sedan långsamt.
Konstanthåll så många variabler som möjligt och testa dig fram genom att bara variera extraktionstid eller mängd kaffe. Annars finns det risk för att en god kopp kaffe kommer fram av en slump och är svår att reproducera.
Avnjuter i skrivande stund en Archia 17 från Koppi, kan inte tänka mig ett bättre sätt att avnjuta denna smakuplevelse än genom "kaffepumpen". Otroligt bra. 2dl 80gr vatten på 20gr bryggmalt kaffe som dragit i en minut. PERFEKT! :lol: