Aerobie aeropress - intryck och erfarenheter

JvD

Well-known member
Grundtanken är väl egentligen att man ska ha rätt mycket kaffe som inte drar så länge i allt för varmt vatten. Men denna grundprincip kan man ju rucka på lite när man börjar känna sig säker. Utifrån någon sorts standardrekommendation torde man använda ca 2dl 95gr vatten per 13 gram kaffe. Genom att överdosa man kan ju tänka sig att smaken påverkas negativt men då kompenserar man det med bla kallare vatten, kortare extraktionstid, etc.
Det enklaste är att testa sig fram för att hitta det som passar dig samt kaffet. Men en grundprincip kan ju vara bra att hålla sig vid och Lupoos rekommendationer tycker jag är bra även om kaffemängden är rätt stor (beroende på kaffemängd förståss). Jag vill också slå ett slag för upp-och-nervänd-metoden. Det ger bättre möjligheter för att kontrollera hur långe kaffe drar innan det sedan pressat ut. Jag kör såhär:

> 2dl 80gr vatten hälls över
> 14-20gr malt kaffe (malen något finare än brygg)
> låt sedan dra i 1-2 minuter och pressa sedan långsamt.

Konstanthåll så många variabler som möjligt och testa dig fram genom att bara variera extraktionstid eller mängd kaffe. Annars finns det risk för att en god kopp kaffe kommer fram av en slump och är svår att reproducera.

Avnjuter i skrivande stund en Archia 17 från Koppi, kan inte tänka mig ett bättre sätt att avnjuta denna smakuplevelse än genom "kaffepumpen". Otroligt bra. 2dl 80gr vatten på 20gr bryggmalt kaffe som dragit i en minut. PERFEKT! :lol:
 

Zalve

Well-known member
Ja, att mäta upp vattnet ordentligt är nog rätt viktigt,
Känner att variationen hittills känns lite stor. Kan ju ha med några sekunder mer dragning och trycket osv, osv, osv... :(
 

lupoo

Well-known member
Bra input där JvD! Just att kunna upprepa de bra kopparna är en stor del av utmaningen. Har själv provat runt med dosering och inte hittat riktigt rätt...
 

Fabian

Well-known member
Vad föredrar ni för dosering? Har hittills kört två skopor(maler direkt i skopan från mazzern) och vatten från markering 3 med upp-och-ned-metoden. Testade att köra tre hela skopor med samma mängd vatten idag, och det blev en klart mer koncentrerad smak, men fortfarande rund och fin utan bitterhet. Något mer söt än innan också. Dock känner jag att jag fått en liten överdos av koffein, kanske gör sig den här doseringen bäst när verkligen behöver vakna till? Kaffet är Koppis San Sebastian, Colombia
 

josef

Well-known member
runt 10g och ca 2dl vatten har jag fått de bästa kopparna. jag körde också 2 skopor i början, och känner igen den där överdosen, av vad det nu är som kroppen inte riktigt gillar...
 

larjo11

Well-known member
Vilken skopa pratar ni om? Den som följer med eller en vanligt kaffemått. Tycker den medföljande skopan är för stor. Enligt bruxen ska man ta 1 skopa/kopp. Själv blir det 2 aerobieskopor o vatten till mitten på 3:ans markering. Har inte börjat mäta i väga ännu. Tror heller inte min mekaniska köksvåg som mäter hekto skulle funka så bra...
BTW Mäter ni kaffebönorna eller det färdigmalda kaffet?
 

josef

Well-known member
BTW Mäter ni kaffebönorna eller det färdigmalda kaffet?
Mätte både och i dualiten ett tag och insåg att inget fastnar i näsan, lika mycket färdigmalet som hela bönor. Däremot kör jag ändå för säkerhets skull igenom några bönor som jag slänger, för att rensa eventuellt "skit".
 

Ignatius Riley

Well-known member
4568_aeroxpress.jpg

http://www.home-barista.com/forums/lever-espresso-machine-gallery-t2692-140.html
 

Fabian

Well-known member
Fett! Vore inte så illa att ha en sån stående hemma alltså.
slänger in bilden här så det går fortare att kolla

4568_aeroxpress.jpg
 

zix

Well-known member
Hur många här är det som använder alternativa filter till sin aeropress? Swiss gold eller dylikt.
Och hur många häller i och rör om med aeropressen upp-och-nervänd?

Själv har jag nu gått över till upp-och-nervända omrörningsmetoden, men kör på pappersfilter. Men jag undrar hur mycket bättre det skulle bli med swiss gold.
 

vurt

Member
Det är helt onödigt att köra upp-och-nervänt om du har papper är vad jag läst. Det man ska ha är ett 5 micron polyester filter eftersom då kommer även oljorna igenom, vilket de alltså inte gör med pappret.

http://www.mcmaster.com/ har 5 micron polyester filter (art nr. 6376T11) har lagt en beställning på 10 st sånna, får se hur dom funkar.
 

Englund

Well-known member
Vurt: Nej det är absolut inte onödigt att köra upp-och-nedvända metoden om man kör pappersfilter. Om du inte gör det kommer massor av vatten rinna igenom innan det hunnit extrahera kaffets smaker ordentligt.

Vurt igen: Det handlar nog mest om ovana. Fyll upp så mycket det går utan att du spiller. Rör om så att skummet sjunker något. Fyll upp igen. Rör om. Det hela tar ca 30 sekunder och helt utan slabb. Upp-och-nedvända metoden då :)

Fast jag kan hålla med om att det skulle finnas en större Aeropress, typ 2 ggr större, så att man kan göra en rejäl balja lut till sig själv och en till.
 

zix

Well-known member
Och jag håller fast vid det jag skrev i början av tråden, det borde gå att utforma hela aeropressen bättre, så att fler delar gick att stoppa inuti varandra. Och den kunde vara snyggare, varför inte i alu till exempel.
Om jag vill göra mer kaffe föredrar jag dock vacuumbryggaren, typ don pedro alltså. Den är kuligare att titta på, och personligen tycker jag lika mycket om kaffet från den (har iofs Cona, lite fräckare design på dem än på Bodum tycker zix).
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,830
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp