Aerobie aeropress - intryck och erfarenheter

mikotekniko

Well-known member
Det är kul att se vilken skillnad på "blomman" det är mellan färskt och gammalt kaffe. Köpte gammalt Zoegas som nödlösning och det blev nästan ingen blomning alls. Riktigt färskt Fatty Fatty (J&N) däremot blomma som tusan!

Är det någon som vägt/mätt förhållandet g/l i det rekommenderade 2 skopor och vatten upp till 2:an? Skulle vara kul att jämföra om det är det klassiska 60g/l. Det känns nämligen som att jag maler ner en påse ganska snabbt...
 
Det är kul att se vilken skillnad på "blomman" det är mellan färskt och gammalt kaffe. Köpte gammalt Zoegas som nödlösning och det blev nästan ingen blomning alls. Riktigt färskt Fatty Fatty (J&N) däremot blomma som tusan!

Är det någon som vägt/mätt förhållandet g/l i det rekommenderade 2 skopor och vatten upp till 2:an? Skulle vara kul att jämföra om det är det klassiska 60g/l. Det känns nämligen som att jag maler ner en påse ganska snabbt...

En skopa är cirka 12 gram, så till en tvåa går 24 gram.

Jag har övergått till upp och ned metoden som endast kräver ca 15 gram koppen. Då har jag ca 2,5 dl kokhett vatten också. MEd den metoden landar man ganska precis på 60g/l. Gör det till en mer ekonomisk metod. Minst lika gott också, om du frågar mig.
 

Zalve

Well-known member
Lyfter denna tråd,, är det 4koppar man kan få ut av Aeropressen? (Per gång?)
Det finns ingen som är lite större och klarar 6-8 koppar?

Visst, man kan köpa 2st, men det känns lite VÄL nördigt!
 

mikotekniko

Well-known member
4 koppar är lite optimistiskt i svenska muggar mätt. Du kan nog göra två mellanstora americano på en press. Kräver dock lite hällande då... Någon gång ska jag testa att pressa allt i en kanna och sen servera i klassiskt brygg-manér. Borde funka. :)
 

Mangan

Well-known member
Har också fixat mig en Aeropress nu. Bara testat ett par gånger än så länge, men det verkar lovande. Mjukt fint och väldigt smakrikt. Jag tycker absolut inte att det slår espresso på fingrarna, men ett alternativ till jobbets rävgift är det allt.

Beställde från Gokaffe, som levererade sjukt snabbt. Eftermiddagen därpå kunde jag plocka den på posten. :)
 

josef

Well-known member
En full aeropress, 1,5 skopa nära bryggmalet, snabb extrahering (ca 10s innan press och 10s press, kaffe och vatten ihälles uppochner). En "vanslig svensk" kopp blir lagom full. Jag börjar bli kär! Snabbt, enkelt, gott, lättrengjort.
 

josef

Well-known member
Josef: "börjar bli kär"? Varför har det tagit så lång tid? :lol:

Varför kostar den en miljon? ;) Ekonomin har just börjat stabilisera upp sig en aning efter ett tags pluggande. Bodumkann låg närmast till hands prismässigt, sedan var det ju specialpris på dessa aeropressar i fredags på ett visst rosteri i stan. Men efter att vänskapen med den börjat bli ett faktum så känns den mer värd än så!! Helt klart.
 

Zalve

Well-known member
Ja, efter ett sånt lagerfynd, så kan man inte annat är hålla med om att det var ett fynd.
Har gjort min andra kopp nu,,, Nu börjar det lika nåt,, Första blev inte alls bra,,, troligen för varmt vatten i kombination med för mycket kaffe.

Men nu idag så blev det klart bättre...
Klart lättare att diska än en Bodum Press. Äntligen fick jag användning för den där lösa termometern till ugnen. Även om det var långt i från optimalt! :)
 

Ignatius Riley

Well-known member
Om man bor i närheten av Gurkstaden så kan det löna sig att avlägga ett besök i en viss nyöppnad galleria. Saluhallen där säljer nämligen AP för 240 bagis och i går eftermiddag fanns det fortfarande några stycken kvar på hyllan. Där finns också ett ytterst begränsat men busfärskt kaffesortiment.
 

Zalve

Well-known member
Bara att slå till... Frågade runt i Ö-o, även på ställen som säljer J&N men ingen hade hört talas om Aeropress... :(
 

geronimo

Member
Hej!


Köpte mig ett start paket med aeropress ifrån coffemaster.se 1295:- för
aeropressen en dualit kvarn samt 3x250gram bönor (Rwanda Gatsinga, Kenya AA Gethumwini och Etiopien Yirgacheffe)

Verkar vara ganska lätt att fixa en kopp.

Några frågor bara.

Hur mycket bönor ska jag köra? Ska jag väga upp 20gram på min köksvåg och mala allt på någon av de "finaste" lägena?

Sen i med kaffet i aeropressen och sen 2,5dl kokhett vatten och röra om 10sek sen bara pressa igenom?

Tacksam för svar

/nybliven kaffeentusiast
 

lupoo

Well-known member
Malning: Min rekommendation är att köra lite mer grovt än det finaste på Dualiten, Bryggkaffemalning typ.
Dosering: 23 gr såg jag Svenska Mästaren i Aeropress David H använde sig av.
Vattenttemp: Låt det gärna svalna lite efter att ha kokat upp, ej kokhett för då bränner Du kaffet. Rek från tillverkaren är ju så låg temp som 80 gr C.
Bryggtid: Prova gärna "upp och ner metoden". Ställ pressen med kammaren uppåt så att den svarta kolven blir "botten". I med kaffe på med vatten rör om, låt dra knappt 1 min, sätt
på filter och sil, vänd och pressa långsamt ner i koppen.

Lycka till!!!

lupoo// (som själv sitter med en kopp Aeropressat Aricha 17 (absolut sista bönorna i påsen) framförs sig )
 

geronimo

Member
Malning: Min rekommendation är att köra lite mer grovt än det finaste på Dualiten, Bryggkaffemalning typ.
Dosering: 23 gr såg jag Svenska Mästaren i Aeropress David H använde sig av.
Vattenttemp: Låt det gärna svalna lite efter att ha kokat upp, ej kokhett för då bränner Du kaffet. Rek från tillverkaren är ju så låg temp som 80 gr C.
Bryggtid: Prova gärna "upp och ner metoden". Ställ pressen med kammaren uppåt så att den svarta kolven blir "botten". I med kaffe på med vatten rör om, låt dra knappt 1 min, sätt
på filter och sil, vänd och pressa långsamt ner i koppen.

Lycka till!!!

lupoo// (som själv sitter med en kopp Aeropressat Aricha 17 (absolut sista bönorna i påsen) framförs sig )

Mao 23gr hela bönor ska jag väga upp?

Vilken "plutt" ifrån minsta markeringen är vi på då?

Kan jag brygga 2 koppar samtidigt?

Vad är den stora svarta trattliknande saken för något? :)

Testade ikväll kände lite bitterhet i rwanda bönorna, men kanske gjorde något fel?
 

Fabian

Well-known member
Tratten är mest troligt till för den som har för kraftiga spasmer i armarna för att pricka rätt med kastrullen/vattenkokaren :) Dvs, den är rätt onödig, det är inte svårt alls utan den!

Jag är också nyägare, sedan lunch idag. Gjort tre koppar hittills, varav nummer två blev godast. Jag har ingen våg, men jag maler två något rågade skopor, och häller på kaffet och sedan vattnet till totalt en tredjedel av kolvens hela volym
 

andersno

Well-known member
Tratten är nog till andra änden, passar iaf perfekt på där. Jag använder den ibland för att kunna pressa direkt ner i en mjölkkanna för att kunna hälla i två koppar utan att spilla.

/anders
 

Fabian

Well-known member
Det har du ju rätt i! När jag tittar närmre kan jag bara komma fram till att den nog är tänkt för båda ändamålen. Den passar som "kon" undertill och som "tratt" ovanpå. Smart tänkt när de formgav den! Dock har jag ingen användning för den då jag bara gör en kopp
 

josef

Well-known member
ah :)

dosering har jag märkt att två av de skoporna har ofta varit för mycket. Alla bra koppar jag fått till har varit en rågad skopa ca. Men har också märkt att det verkar skilja sig väldigt mycket i parametrar mellan olika kaffen. Extrahera på samma sätt med två olika kvarnar kan i skillnad vara liv och död. Svårt, eller så är jag bara extremt rostig?
 

Axel

Well-known member
Det är svårt Josef!
Min maskiner kan jag mer än väl... men jag har aldrig lyckats med en enda presskanna eller aeropress...
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp