Aerobie aeropress - intryck och erfarenheter

mikotekniko

Well-known member
Tack för tipsen! Nu har smaklökarna hoppat igång och allt känns inte så främmande längre. Nu ligger en mjölkskummare och våg på tur. :D

Kvarnen kan mala så pass fint att nästan allt sätter sig på kanterna av plastbehållaren. Säger det något? :unsure: (och hur undviker man det!?!) Det tråkiga är att den inte "tar" ibland. Den går på högvarv trots att det ligger bönor i. Har jag mycket bönor i går den jättebra men det vill man ju inte alltid ha.

Ska jag hälla tillbaka bönorna i min kaffeburk och lägga tillbaka i kylen sen eller klarar de att ligga i kvarnen 24h?

Någon gissning på hur många gram ett mått är? (pappaledig med en magsjuk dotter på 10 mån så jag kommer inte hemifrån)

Många frågor! Tack för alla fina svar.
 

myfavorite

Active member
jag har nu läst en hel del om aeropress och för varje mening jag läst har jag bara blivit mer och mer intresserad av att själv äga en. och nu till helgen kommer jag, förhoppningsvis, ha tid att införskaffa en. någon som kan tipsa om inköpsställen i sthlm? har tidigare läst om kaffekompaniet på birkagatan om jag inte minns fel.
 

Yirgacheffe

Well-known member
mikotekniko: Att kaffet sätter sig på väggarna beror på att det blivit statiskt av plasten i kvarnen. Inte så mycket att göra åt mer än att mala grövre (vilket du kanske inte vill) eller köpa en dyrare kvarn (vilket du kanske inte heller vill) annars så är det nog bara att gilla läget & köra på ändå. Att kvarnen inte tar skulle jag tro beror på popcorneffekten, när trycket från bönorna blir för lätt så är det lättare för dem att vandra uppåt än ner i malverket. Kan avhjälpas genom att ha en liten vikt som passar fint ner i behållaren & på så vis gör att vägen upp är stängd. Det är som du tror bättre att förvara bönorna på annan plats än i kvarnen. Mörkt, gärna svalt och gärna utan en massa luft är fint. Gram vet jag inget om då jag inte har en våg, men det är helt klart så att den tar betydligt mer än exv brygg.


myfavorite: Aeropressen är antagligen det mest prisvärda i kaffeväg man kan köpa (tycker jag) Du kommer garanterat att bli rånöjd. De säljs också av bla Kaffemaskinen
 

mikotekniko

Well-known member
Yirgacheffe: att det fastnar var mer som ett mått på hur fint malet det är. Jag fattar det där med statisk elektricitet men det kanske finns nån "huskur" mot det? En burk i metall och en ESD-matta kanske...

Det är ju lite känsligt att trycka ner saker i kvarnen men det kanske man kan hitta på nåt...

Nu ska jag testa Zoegas bönor som var så billiga i affärn...
 

myfavorite

Active member
Yirgacheffe: jo det verkar onekligen så. jag hoppas och tror det och det är nästan så att jag längtar tills jag får prova min första kopp aeropress-kaffe .
 

Boris

Well-known member
Nu har även jag blivit med Aeropress! :) Efter att ha meckat några dagar med den kan jag konstatera att Bodumkannan riskerar att få stå och samla damm eftersom det ändå bara är jag i familjen som dricker kaffe. Det blir riktigt bra kaffe i denna!

Jag begriper inte riktigt hur doseringen är tänkt. Det medföljande måttet rymmer tio gram. Fyra koppar är alltså lika med 40 gram, vilket blir på tok för mycket till den vattenmängden. Eller har jag tänkt fel?

Mitt riktvärde är i alla fall att utgå från 10 gram per deciliter vatten, dvs 15 gram för en normal kaffekopp. det verkar även stämma med tidigare inlägg i tråden.

Nu har detta dock resulterat i att jag blivit sugen på Philips vattenkokare med möjlighet att justera temperaturen och en hyfsat precis termometer. Mer prylar...
 

Wannabe

Well-known member
myfavorite: På kaffekompagniet kan du även dricka Aeopresskaffe. Då kan du provsmaka och se om det är något för dig.
 

myfavorite

Active member
Wannabe: jo jag har hört det och jag ska dit i morgon och prova det och förhoppningsvis tycka om det så mycket att jag köper en aeropress, det är iaf planen
 

Wannabe

Well-known member
Wannabe: jo jag har hört det och jag ska dit i morgon och prova det och förhoppningsvis tycka om det så mycket att jag köper en aeropress, det är iaf planen

Nice. Be Martin att brygga på lite olika sätt (som vi gjorde på provningen hos dem för några veckor sedan), så att du får se och smaka på möjliheterna med aeron.
Ett tips: De har väldigt goda praliner också...:)
 

myfavorite

Active member
Nice. Be Martin att brygga på lite olika sätt (som vi gjorde på provningen hos dem för några veckor sedan), så att du får se och smaka på möjliheterna med aeron.

jag ska åka dit nu, ska bli mycket spännande att äntligen smaka på lite aeopresskaffe
 

myfavorite

Active member
Nå myfavorite, har du fått tillökning än?:)

jag var på kaffecompagniet igår och drack först en kopp aeropress-kaffe, som smakade mycket bra, sedan köpte jag en aeropress och en påse kenya aa gethumbwini från johan & nyström. jag har hittils gjort fyra aeropress-koppar hemma och det blir bättre för varje gång och jag måste säga att jag är mycket nöjd med den.
 

BigBernt

Member
Jag blir lite frågande till temperaturen, är inte 92 grader den optimala temperaturen för att extrahera ut smaken ur kaffet? Enligt instruktioner och era tester så använder ni 80 gradigt vatten, har jag missat något?

Kommer strax att köpa en, så fort jag kommer in till stan...
 

treefinger

Well-known member
Jag blir lite frågande till temperaturen, är inte 92 grader den optimala temperaturen för att extrahera ut smaken ur kaffet? Enligt instruktioner och era tester så använder ni 80 gradigt vatten, har jag missat något?

Kommer strax att köpa en, så fort jag kommer in till stan...

Aeropressen fungerar annorlunda. Underextraherat och överdoserat är vad som gäller till den manicken. Därför används en lägre temperatur, vilket ger mindre bitterhet och en friskare smak.
 

Wannabe

Well-known member
Jag blir lite frågande till temperaturen, är inte 92 grader den optimala temperaturen för att extrahera ut smaken ur kaffet? Enligt instruktioner och era tester så använder ni 80 gradigt vatten, har jag missat något?

Kommer strax att köpa en, så fort jag kommer in till stan...

I instruktionerna står det också att resultatet är espresso, och det råder delad mening om det. Gör man enbart som det står i instruktionerna överdoserat, underextraherat kan man hålla den låga tempen och få ett angenämnt resultat. Men det roliga med Aeron är att man har bra kontroll på parametrarna och man kan trixa med malningsgrader, temperaturer, dosering, sätt att brygga etc. Exempelvis kan du mala lite grövre, vända den upp och ner, dosera normalt och ha högre temp på vattnet och låta smakerna smyga fram i bryggning liknande den i presskanna. Kaffet blir lenare än med presskannan eftersom man pressar genom filtret.
 

mikotekniko

Well-known member
Det är för dåligt liv i den här tråden! Köp en Aeropress och gör morgonkaffet med istället.

Wannabee: vända upp och ner fattar jag inte riktigt. Är det för att det inte ska rinna ut vatten under tiden du låter det "dra"?
 

Englund

Well-known member
Mikotekniko: Metoden har beskrivits tidigare och en del av vinsten ligger mycket riktigt i att vattnet kontrolleras och inte börjar rinna förräns man vill. För att uppnå detta brukar jag dra tillbaka gummipackningen en aning efter att aero:n vänts och ställts på koppen, varpå ett vaccum bildas och inget kaffe rinner. Sen kan du låta kaffet dra önskad tid i detta läge innan du pressar.
 

JvD

Well-known member
Kör sedan ett tag bara upp-och-ner-metoden. Kan inte påstå att smaken blir brutalt annorlunda, men det känns som att jag har mer kontroll på alla parametrar.
 
jag har bytt helt och hållet till upp och ner metoden. Jag maler en full och en bottenfull skopor bönor och så har jag ner det på den svarta packningen som är utdragen så långt som möjligt. Sedan häller jag på vatten direkt från kokning på pullvret och rör om medan blomningen lägger sig, sedan häller jag på lite mer vatten. Jag rör om ett tag och sedan skruvar jag på filtret, som måste vara blött för att sitta fast. Sedan sätter jag koppen ovanpå den upp och ned vända aeropressen och vänder med kopen som "lock". Detta minimerar spillet. Sedan trycker jag.

Jag tycker att det gör stor skillnad och är mycket bättre än den vanliga metoden. Smaken blir klar och tydlig nästan varje gång. Felmarginalerna är stora. Malningsgraden är mellan moka och brygg. Närmare moka om bönorna är färska och närmare brygg om de börjar åldras. Jag doserar lite mer bönor om det är mörkrost och lite mindre om det är ljusrost
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,669
Inlägg
155,727
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp