Aerobie aeropress - intryck och erfarenheter

Dogbert

Active member
En liten undran ang aeropressen. Blir inte resultaten snarlikt en ordinär bryggning?

Jag tycker att processen är mycket snarlik. Varmt vatten på malet kaffe som sedan rinner igenom ett filter. Ja, det finns små skillnader, men jag uppfattar de som ganska små.

Jag kan ju notera att folk är lyriska, men om skillnaden är betydande, vad kommer isf den av? Kallare vatten?
 

Tobias Abrahamsen

Well-known member
En liten undran ang aeropressen. Blir inte resultaten snarlikt en ordinär bryggning?

Jag kan ju notera att folk är lyriska, men om skillnaden är betydande, vad kommer isf den av? Kallare vatten?

Med bryggkaffe er det ikke noe trykk, men med AeroPRESS tilfører du selv ønsket trykk. Det blir mye lavere enn ved espresso, dette og at du kan eksprimentere med vanntemperatur, og da gjærne laver enn vanlig bryggetemperatur, gjør at kaffen får en fantastisk klarhet og smak. Aeropress kan nesten løfte enver dårlig kaffe til uanede høyder!
 

Zalve

Well-known member
Du har inte funderat över att det är samma sak när det gäller espresso?
Alltså: Varmt vatten och malet kaffe ? :)
 

mts

Well-known member
En liten undran ang aeropressen. Blir inte resultaten snarlikt en ordinär bryggning?

Jag tycker att processen är mycket snarlik. Varmt vatten på malet kaffe som sedan rinner igenom ett filter. Ja, det finns små skillnader, men jag uppfattar de som ganska små.

Jag kan ju notera att folk är lyriska, men om skillnaden är betydande, vad kommer isf den av? Kallare vatten?

aeropressen görs bäst överdoserad och underextraherad om man jämför med tex. espresso, det lite kallare vattnet kompenserar för extraktionen. De smakerna jag får fram genom aeropressen blir mer framträdande än när jag kör via espressomaskinen samtidigt som koppen blir lite längre men ändå kortare och mer smakrik än med presskannan. Ett mellanting helt enkelt som verkligen gör ett bra jobb.
 

Dogbert

Active member
Med bryggkaffe er det ikke noe trykk, men med AeroPRESS tilfører du selv ønsket trykk. Det blir mye lavere enn ved espresso, dette og at du kan eksprimentere med vanntemperatur, og da gjærne laver enn vanlig bryggetemperatur, gjør at kaffen får en fantastisk klarhet og smak. Aeropress kan nesten løfte enver dårlig kaffe til uanede høyder!

Ja, att folk gillar resultatet tvivlar jag inte på. Jag kommer att köpa en själv.

Det jag undrade över är vad den avgörande skillnaden mot bryggmetoden är. Kallare vatten är en sak, iom att man rekar 80C för aeropressen, och i bryggaren är det varmare vatten.

Med aeropresser pessar men kaffet genom filtret under visst tryck medan det är självtryck i bryggaren. Det är också en skillnad. Dock antog jag att den lilla tryckskillnaden var försumbar för resultatet.
 

mts

Well-known member
Ja, att folk gillar resultatet tvivlar jag inte på. Jag kommer att köpa en själv.

Det jag undrade över är vad den avgörande skillnaden mot bryggmetoden är. Kallare vatten är en sak, iom att man rekar 80C för aeropressen, och i bryggaren är det varmare vatten.

Med aeropresser pessar men kaffet genom filtret under visst tryck medan det är självtryck i bryggaren. Det är också en skillnad. Dock antog jag att den lilla tryckskillnaden var försumbar för resultatet.

nä, det blir ju betydligt mer tryck genom aeropress än med droppfilter och det blir en avsevärd skillnad på smak beroende på hur hårt man pressar (behövs iofs skillnad i malgrad också). Du kan självklart laborera med vattentemperatur också, endast fantasin sätter stopp :)

när det kommer till de mer konkreta bevisen och teorier bakom allt det här så är haugaard en fena på sånt och kanske kan upplysa oss om hur det ligger till... om han läser detta mellan rostningar och allt annat dvs
 

Dogbert

Active member
nä, det blir ju betydligt mer tryck genom aeropress än med droppfilter och det blir en avsevärd skillnad på smak beroende på hur hårt man pressar (behövs iofs skillnad i malgrad också). Du kan självklart laborera med vattentemperatur också, endast fantasin sätter stopp :)

när det kommer till de mer konkreta bevisen och teorier bakom allt det här så är haugaard en fena på sånt och kanske kan upplysa oss om hur det ligger till... om han läser detta mellan rostningar och allt annat dvs

Jag kan naturligtvis inte säga att trycket inte har betydelse. Jag vet dessutom inte hur hårt man trycker. Men har men 1 kg tryck på aeropressen (motsvarande ett mjölkpaket) så blir det ca 0.05 bar. (Alt 5 paket -> 0.25 bar). Det är ganska långt från de 10+ bar man har i espressomaskinen. Därav mitt antagande om att det inte inverkade speciellt. Men det kanske det gör ändå.
 

MiC

Well-known member
Den största grejen är nog överdoseringen tillsammans med underextraktionen och såklart den effektiva filtreringen (fint filter, avlång behållare med mycket kaffe, kortare extraktion?).

Jag tycker Aeropresskaffe blir helt annat än vanlig press eller espresso, mycket renare och ärligare på något sätt. :)
 

martink78

Well-known member
Jag tycker närmast jämförbara bryggmetod är presskannan och den stora fördelen i jämförelse är att aeropressen klarar mer finmalet vilket ger större möjligheter att labba med malning och medföljande extraktionstider. Skillnaden i tryck tror jag är marginell, men det är mest min egen personliga uppfattning...
 

peppegu

Member
Har köpt en aeropress nu och har några funderingar. Malningen framförallt, just nu har jag lite finare än pressomalning (20 på en rocky kvarn) Men funderar om det ska va ännu finare kanske?

Har ni nåt riktmått på en rockykvarn som jag kan utgå ifrån?

Och, en del skriver att ni låter det dra 2 minuter, men direkt man har haft i vattnet rinner det ju igenom filtret, efter 2 minuter skulle jag inte ha nåt kaffe kvar att trycka ut...

Nu har jag i kaffe, sen vatten och rör om ca 10sek sen pressar jag direkt.
 

knasper

Well-known member
Vill du låta kaffet dra ett tag i aeropressen? Då får du vända på processen! Nja, vända på aeropressen är väl mer korrekt. Dra upp innerkolven så högt som möjligt i ytterhöljet. Vänd på allt. Lägg i det malda kaffet i den uppochnedvända aeropressen. Häll på valfritt mycket vatten och rör om. Låt dra. Under tiden blöter du ett filterpapper och lägger i silen. Blött är bra eftersom filterpappret då sitter kvar när du även vänder silen uppochned och skruvar på ytterhöljet. Nu står hela aeropressen laddad och klar, som du är van vid, bara med den skillnad att allt är uppochned. När du tror att kaffet dragit klar vänder du hela konkarongen med en bestämd manöver, upp på koppen, pressa ut kaffet. Fertig!
Jag brukar alternera metoder beroende på humör men de senaste gångerna har det varit ovanstående som varit mest frekvent. Är bra såvida att man kan snåla lite på kaffet och ändå få ut mycket smak. Pröva - jag hoppas att det är hyggligt begripligt hur man gör. Vem vet, någon kanske har lagt ut en instruktion på youtube?
 

peppegu

Member
Ser att du också har en rocky, vad har du för inställning på den till aeropress? Vet att dom skiljer sig lite från kvarn till kvarn, men på ett ungefär?
 

leitzler

Well-known member
Det skiljer sig nog från kaffe till kaffe också, jag har kört Estate Kianjokoma nere på 10 och fått gott kaffe. Fast jag brukar inte låta det gå längre tid än 30s från att jag häller i vatten tills jag börjar pressa.

Pröva dig fram! :)
 

mts

Well-known member
kör på känslan, lite grövre än för espresso, det ska vara motstånd när du trycker ner men inte så du behöver ta i som en tok. jag maler två-tre steg grövre med compaken men den skalan är säkerligen helt annorlunda.
 

knasper

Well-known member
Nä, fösöka beskriva malgrad ger jag mig inte på. Till aeropressen använder jag en Hugin-kvarn från Coop och jag fladdrar upp och ned efter skalan i försök att hitta rätt. Att du skall ha motstånd när du trycker ned stämmer normalt men skall du köra uppochned och låta kaffet dra så bör du nog ha gått upp lite i grovlek. Kör du med den sistnämnda tekniken så använder du ju aeropressen mer som en kanna och då heter det grövre kaffe.
 

nothingman

New member
Om man vill låta kaffet dra kan man skopia i kaffet som vanligt, hälla på vatten jätteförsiktigt, röra om och sen trycka ned kolven ett par millimeter i röret så skapas det ett undertryck i röret och det slutar då droppa.

Sen kan man låta den stå så, rättvänd, och dra sig en stund. Det hinner rinna genom lite vatten medans man rör om om man har lite kaffe i kolven eller om det är grovt malet, men det brukar vara så lite så jag tror inte det gör någon större skillnad.

Jag har ingen kvarn utan ber de i butiken att mala, brukar säga lite grövre än espresso-malet och det har funkat bra hittills =)
 

maskros

Active member
Visst det blir jättegott det blir det men jag kan inte säga att det blir så väldigt mycket bättre än moccamastern. Men sen är jag ju ovan vad gäller bönor, malning etc, kan nog bara gå uppåt i smakupplevelse.
 

zix

Well-known member
Väldig skillnad beroende på vilket kaffe du använder - kan du rosta själv så märker du ännu tydligare. Technivorm gör väldigt bra kaffebryggare, deras Moccamaster platsar inte in bland "vanliga" bryggare.
Men aeropressen är genomskinligare, och du kan variera extraktionen mycket mer - på så sätt kan du få ut mer smaker ur vissa sorter än vad som är möjligt även i en Moccamaster.
 

jonasy

Well-known member
Måste säga att jag är vansinnigt imponerad så här långt, smakerna kommer verkligen fram på ett ärligt sätt! Hands down bättre än presskaffe. Bästa kaffet? Nej, jag tycker fortfarande espresso (eller cappu) är det godaste, men Aeropressen har många fördelar som gör helhetsintrycket, milt uttryckt, svårslaget:

* Kostar 350 spänn, dvs en tiopotens mindre än en espressomaskin
* Tar ingen plats, skvätter inte ner halva köket
* I med kaffe, vatten, tryck - extremt effektiv
* Ingen sump
* Diskas på under 5 sekunder
* I princip omöjligt att misslyckas* - blir alltid bra resultat även om man inte har järnkoll på mängden, malning etc
* Variationsmöjligheterna är så många att det är nästan är frustrerande, mal fint och kör snabbt, mal grovt, vänd apparaten, låt stå ett tag och få en annan typ av kaffe, gör nått mittemellan och det blir säkert hur bra som helst det med ... överdosera, underdosera, överextrahera, underextrahera, inhalera (nej, fel!) ha varmt vatten, testa lite kallare ..

* = Okej, jag har faktiskt misslyckats genom att ha sönder filtret (pga klantighet), och dessutom har det hänt att det spillts vid upp-och-ned metoden ...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp