Aerobie aeropress - intryck och erfarenheter

azknom

Member
Jag fick en aeropress av tomten och har precis plöjt igenom den här tråden. Det tog en stund ;). Jag skulle vilja tydliggöra en sak som jag tycker verkar ha hamnat lite i skymundan här. Jag förstod ingenting när jag läste de första sidorna och det pratades mycket om att aeropressen närmast skulle kunna jämföras med en presskanna. Som presskanneentusiast sedan många år så förstod jag verkligen inget eftersom likheterna i princip upphör i samband med att du häller i vattnet. Det jag insåg när jag läst lite längre är att väldigt få verkar använda den metod som rekommenderas av leverantören. Gör man som de rekommenderar så går det inte att jämföra med press. Då kan man i mina ögon bara jämföra det med espresso eller mocka eller liknande.

Sedan är det ju jättebra att man har möjligheten att experimentera och få det som man vill men jag ville bara påpeka att det som sägs som om det var fakta av några här bara stämmer om man har mixtrat till tillagningssättet rejält. Jag menar, använder man mindre kaffe, varmare och mer vatten och låter kaffet dra längre så är det ju presskaffe. Enda skillnaden då är att man blir av med sumpen. Gör man som tillverkaren rekommenderar så får du något helt annat.

Med det sagt så älskar jag den lilla rackaren. Presskannan blir nog bara använd när det kommer gäster framöver tror jag. För att förtydliga varför jag trots min ovanstående kommentar har ersatt min presskanna med aeropressen så gör jag alltså americano av resultatet från aeropressen och kan således jämföre det lite mer med presskannan vad gäller volym och styrka.
 

Three-Gringos

New member
Hur blir styrkan på kaffet, jag funderar nämligen på att köpa en själv?
Eftersom jag använder en moccabryggare, som nu sjunger på sista versen så brukar jag dricka mitt kaffe med hälften varm mjölk. Jag vill så att säga inte att det skall bli bryggkaffe med mjölk, utan lite kraftigare smak på det hela. Så jag står lite i valet och kvalet om jag skall köpa en sådan här eller en riktigt bra moccabryggare.

Förresten dom där filtrena, är det något special som följer med eller funkar det och klippa till ett vanligt bryggkaffefilter (om det kniper).
 

martink78

Well-known member
Brygger man enligt tillverkarens förslag så blir det ganska starkt, typ mokka, men det fina är att man kan reglera det hela själv väldigt mycket så du borde kunna få till nått som passar dig och mjölken.
Vill minnas att jag läst att det är samma sorts papper som i vanliga melitta filter så det borde gå att klippa till egna, fast ärligt talat tror jag det är enklare att bara återanvända ett gammalt filter om det verkligen kniper... Filtrena är inget problem i praktiken, en omgång räcker ett bra tag och man ser ju hela tiden hur många man har så man kan köpa nya i tid.
 

petrush

Well-known member
Det funkar finfint att köra varm mjölk och aeropress, fördelen är att du kan få ett väldigt koncentrerat kaffe ur den om du vill och späder inte ut mjölken m massa vatten.
 
Har haft en AP några veckor nu och man ska litet mer finmalt. Den blir grymt god som bas till latte (har en bodum mjölkskummare).
 

troca

Member
Ignatius_Riley brygger AP-kaffe i vår husbuss....funkar bäst att brygga i min låga, breda termomugg från Starbucks, står stadigt och har bred öppning.
IMG_3191.jpg

IMG_3192.jpg

IMG_3194.jpg

IMG_3196.jpg
 

svartvest

Well-known member
Dammar av denna tråd. Svågern har använt sin i två år och har och silen läcker i kanten vid ett fäste. någon med samma erfarenhet?
 

Ailert

Member
Min funkar felfritt efter snart 1,5 år av ganska sparsamt användande. Du menar alltså den svarta plastsilen? Min ser ut att vara gjuten i ett stycke så det finns inga fästen. Men om det är nåt slags glapp kanske en desperat lösning kan vara att värma upp plasten en aning just där och trycka till den så att plasten omformas och täpper till hålet.
 

svartvest

Well-known member
Ja det har en tendens att läcka i kanten, den är använd varje dag i två års tid. Sedan har den väl åkt in i diskmaskinen någon sväng. Så jag tror du har rätt lösning att värma till den. Nu är han på sin andra aeropress.
 

Pulcino

Well-known member
Efter å ha tröttnat på mitt vanliga kaffe så var jag sugen på att prova en sådan här. När jag läst igenom denna tråd beställde jag en från kaffemekka för 250 danska, plus en påse bönor. Ska bli riktigt intressant. Återkommer...
 

kustvagen

New member
Fick hem min häromdagen och jag är supernöjd. Till och med min sambo som är en inbiten te-drickare (han är brittisk men vet i fan om det är en ursäkt till att inte älska kaffe) konstaterade idag när jag kom hem från jobbet att han lekt med aeropressen och att han är frälst han med. :p
 

Pulcino

Well-known member
Malning: Min rekommendation är att köra lite mer grovt än det finaste på Dualiten, Bryggkaffemalning typ.
Dosering: 23 gr såg jag Svenska Mästaren i Aeropress David H använde sig av.
Vattenttemp: Låt det gärna svalna lite efter att ha kokat upp, ej kokhett för då bränner Du kaffet. Rek från tillverkaren är ju så låg temp som 80 gr C.
Bryggtid: Prova gärna "upp och ner metoden". Ställ pressen med kammaren uppåt så att den svarta kolven blir "botten". I med kaffe på med vatten rör om, låt dra knappt 1 min, sätt
på filter och sil, vänd och pressa långsamt ner i koppen.

Lycka till!!!

lupoo// (som själv sitter med en kopp Aeropressat Aricha 17 (absolut sista bönorna i påsen) framförs sig )

Phett! Är detta fortfarande bra riktlinjer för en nybörjare?
 

wheelie87

Active member
Drygt tre år gammal tråd. (Förlåt igen för avdammandet.)

Knäppp tanke kanske, men skulle man inte kunna blanda hett och kallt vatten för att hamna närmare de 85 graderna eller vad det är man ska sträva efter?

Nån som testat?
 

bauta

Well-known member
Jag kör vatten från min Brewtus (har faktiskt inte mätt temp), eller uppkokat jag tar av när bottenbubblor uppstår.
Med en rumstempererad AP gissar jag att bryggtempen blir ca 90°.

Malningsgrad har jag inte experomenterat med. Det blir mitten på min Mahlköhnig ProM. Det går att puckarna inte håller ihop. Kanske skulle testa lite mer finmalet? Men det är väl relaterat till bryggtiden oxo?
 

TTobbe

Well-known member
Då jag kokar upp vatten i vattenkokaren och sedan häller över det i min tiamokanna och mäter temperaturen så brukar det ligga runt 91-93 c°. mäter jag sedan i filtret så är det ca 85c° och det under nästan hela hällningen.
 

ArcticDreamers Rapture

Well-known member
Har varken testa aero-press eller aerobi-aeropress! Jag gillar Moka kaffe mycket, när jag lyckas med det! Tycker resultatet blir ojämnt! Ibland blir det superbra, andra gånger bittert och brännt! Har alltid gillat press-kanna bäst, men inte gillat sedimentet. När Espro-pressen kom så löste den detta problem! Så Espropress är det jag till 95% använder numera. Resten av gångerna använder jag Brikka. Men som sagt, ibland blir kaffet förskräckligt dåligt och jag vill inte slösa upp nyrostat fint kaffe i onödan! Måste lära mig brygga med Brikka ordentligt! Som sagt, när det blir bra så blir det fantastiskt!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,669
Inlägg
155,727
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp