Vad har ni i kvarnen just nu?

Konrad78

Well-known member
Bestillte fra Temperato i Norge:
"Kaffe Espresso #1
Vår første espressoblanding. Frisk frukt, fyldig og sødmefull.
Blanding av Guatemala Comalapa, Guatemala Culpan, Etiopia Yirgacheffe, Kenya Gethumbwini AB og PB, El salvador Finca La Fany."

Rostad 14.02.08
 

treefinger

Well-known member
Hade turen att få testa Da Matteos Kojak i sthlm i helgen. Grymt fin, hoppas att jag kan få stöta på den blandningen fler gånger.
 

mag

Well-known member
Inte allt på en gång men...

2273954820_ea132f7e38.jpg


har hittills bara hunnit testa espressoblandningen som jag verkligen gillade. Extremt mkt marsipan och ett stänk av peppar (!) i eftersmaken.
 

JvD

Well-known member
Mag, skall bli spännande att höra vad du tycker om deras kaffe. Har haft pekfingret på beställningsknappen två gånger nu men avböjt i sista sekund efter att min hjärna kalkylerat klart hur det skall gå ihop sig denna månad. Får leva på trist svenskt kaffe några veckor till?
Jag gissat att det är deras testpack?

Har själv tagit mig igenom tre olika från Costas. Verkligen trevligt kaffe om än en aningens aningens lite för mörkrostat för min smak. Adadon var väl den som utmärkte sig mest, riktigt trevligt. Inte så jag blev knäsvag men ett riktigt bra kaffe (har snarare att göra med preferenser om några direkta tydliga brister i kaffet). Som jag sa så tyckte jag de var rätt mörkrostade, inte särskilt oljiga men så var dom mycket färska också.

2228467710_4e761a3a5b.jpg
 

henrico

Well-known member
Köpte La bomba på rent måfå efterssom jag lite novis.
Var en bra chansning visade det sig, gillar skarpt.

Kul med nån mer som tycker om den! Jag tycker den är ruskigt bra, lite syra... Bra. :lol:

Jag tänkte öppna en påse J&N Isola idag, ska bli intressant att se vad den smakar faktiskt.
 

mag

Well-known member
Just precis tills nu: CC Daterra Sweet Collection (Brazil)

Efter att ha umgåtts ett tag med espressoblandningen kändes detta kaffe lite anonymt och blekt, absolut inte dåligt, men "bara" sött och lite nötigt utan någon tydligt urskiljbar smakprofil. Sött i espresso och sött som tusan i cappu.
Men när jag smakade på det igen efter att det kallnat rejält så blommade det plötsligt upp. Sötman hade djupnat och nyanserats i både örtighet och friskhet, angränsande mot pepparmint samtidigt som det nötiga fanns kvar. Hade jag haft en pid så skulle jag gissa på att dessa bönor vinner på lägre bryggtemperatur, och säkert även som en caffè freddo vid varmare väderlek.
Nu ska resten av påsen få vila lite, se om den kanske peakar igen om några dagar, tills dess blir det Underdog, en annan riktig höjdare.
 

Nilton

Member
Tre goda på en vecka

Jag har en riktigt bra kaffevecka på gång.

Avslutade ett paket J&N 5 Estates i förra veckan. Ett kaffe jag tycker mycket om, för att sedan hoppa över till ett single estate. J&N El Salvador Bourbon Estate var ett riktigt gott kaffe och mycket omtyckt av mina vännner på besök.

Igår tröt så även den påsen, så nu är det en helt ny bekantskap i kvarnen, Da Matteo's nya kaffe Kojak. Har bara hunnit trycka ut en kopp, men det lovar gott. Lukten var fenomenal och det ska bli kul att se om det smakar lika gott även som cappuccino imorgon.

Undrar vad som kommer härnäst. Funderar på Etiopien Harrar Longberry från J&N, så där väntar nog ytterligare ett par goda upplevelser på lur.
 

rhide

Well-known member
Själv avslutade jag just en daMatteopåse med Baretta, jag fick till en riktigt bra shot av det kaffet, vars eftersmak mycket påminde om vaniljfudge :)

Just nu öppnade jag en påse J&N 5 estate - fenomenalt kaffe! Det blir 500g njutning!
 

ChrisCross

New member
Är helt färsk medlem sedan 10min tillbaka och köpte min första espressomaskin idag, en Isomac Viper. Bläddrade runt lite på forumet och fick intrycket av att det skulle vara en helt ok nybörjarmaskin. *håller tummarna* Men det är verkligen inte första gången jag dricker espresso! Däremot så har jag inte tittat på nån kvarn än, då jag förstått att den ibland kommer på andra plats (när det gäller vad man bör lägga pengarna på för att få en bra espresso) efter själva bönan. Och det var väl egentligen det jag var nyfiken på, vilken böna eller bönor som jag ska prova först?
Jag har fått intrycket av att 5Estate är populär så den får bli en av de första jag köper. Sedan är jag också helt tokig i mörk choklad 70-80%, och kaffe generellt vill jag ha så mörkt som möjligt. Är det nån som har tips på vilken sorts böna jag bör välja i det fallet och var jag kan köpa det? Bor i Sthlm för övrigt...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Däremot så har jag inte tittat på nån kvarn än, då jag förstått att den ibland kommer på andra plats (när det gäller vad man bör lägga pengarna på för att få en bra espresso) efter själva bönan.

Hej och välkommen!

Men tyvärr... nope. Kvarnen är viktigare än bönan. Eller i alla fall "att ha en kvarn", om du förstår vad jag menar?

Har man ingen kvarn är man illa ute (om man vill ha bra espresso alltså) och det spelar ingen större roll vilket kaffe du köper färdigmalet, chansen är väldigt liten att det passar perfekt i malningsgrad. (i det här fallet gör en ny kvarn underverk, jämfört med skillnaden mellan olika sorter av färdigmalet kaffe)

Har man en kvarn, men kanske ingen superduperkvarn, så är det viktigare att använda bra bönor än att upgradera till en superduperkvarn. Men en skräpkvarn för några hundralappar gör ingen glad, då kan man lika gärna köpa färdigmalet.

:cool::coffee:
 

ChrisCross

New member
Ursäkta, var lite felformulerat av mig. Var inte menat som att jag INTE kommer köpa en kvarn, mer av att jag bara inte hunnit titta på en som jag bestämt mig för att köpa när jag skriver den här texten. Enda gången jag skulle köra på färdigmalet kaffe är isånnafall innan mina morgonpromenader då jag bara behöver koffeinet.

Men låt oss säga att jag köpt mig en bra kvarn, vilka bönor skulle ni rekommenderar att jag köper baserat på det jag skrev tidigare?
 

lupoo

Well-known member
Hej och välkommen!

Enda gången jag skulle köra på färdigmalet kaffe är isånnafall innan mina morgonpromenader då jag bara behöver koffeinet.

Det där fattar jag nog inte riktigt:unsure:!?

Men låt oss säga att jag köpt mig en bra kvarn, vilka bönor skulle ni rekommenderar att jag köper baserat på det jag skrev tidigare?
Mauro DeLuxe om man lyckas med den så kan men hitta mörk choklad i eftersmaken, brukar även vara en ganska lättarbetad böna.
Sen finns det så mycket kaffen där ute och alldeles för lite tid att utforska dem alla.:blush:

...men Du! Glöm inte bort att köpa en kvarn!
 

ChrisCross

New member
Det där fattar jag nog inte riktigt:unsure:!?


Mauro DeLuxe om man lyckas med den så kan men hitta mörk choklad i eftersmaken, brukar även vara en ganska lättarbetad böna.
Sen finns det så mycket kaffen där ute och alldeles för lite tid att utforska dem alla.:blush:

...men Du! Glöm inte bort att köpa en kvarn!

Det där med koffeinet är för fettförbränningen iom att jag tränar fitness. :) Så det är en kopp vanligt "blask"-kaffe på morgonen innan promenaden, sedan blir det en seriös kopp kaffe till frukosten, om jag säger så. Och självklart fler därtill under dagen. :)

Ska ta och prova Mauro DeLuxe och se vad det är för nåt. Är otroligt peppad på att bara bänka mig framför espressomaskinen en helg och prova alla möjliga bönor och kombinationer. :)

Och nej, kvarnen köper jag i helgen innan jag gör min första kopp med nya maskinen.
Tack för tipset!
 

AA

Skottjägare
Koppis Night Driver (igen).
Lyckades idag göra mina 3 bästa skott någonsin! Helt i klass med Charles och Annes.
Nyckeln? Helsingborgsvatten, skruvade ner bryggtrycket till strax under 8.5bar och körde med 22g och Weiss-distribution.
Jag längtar till Roburen landar och fyller mitt filter med fluffigt kaffe! ;)

/AA
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,832
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp