Mjölkskumning - vad går fel?

johey

Well-known member
Båda två mästarna i dessa youtubeklipp gör en grej jag inte förstår. Varför virvlar de espresson? Förstör inte det creman? Uppenbarligen inte, men vad är poängen med det?

Jag tycker det är livsviktigt att börja hälla mjölken direkt den är skummad. Gör jag inte det, blir det bara rinnande mjölk som kommer ut kannan, och skummet ligger kvar och flyter på toppen. Virvla mjölken hjälper inte mycket.

Jo, tyvärr postade jag ursprungligen denna tråd i fel forum. Kom på det direkt jag postat, men tänkte att det lär bli 5 svar och sen är tråden kall. Men nej, den är ju bubblande het fortfarande. :)
 

wesaft

Well-known member
Creman stelnar lätt till om koppen står ett tag, de snurrar runt kaffet för att creman ska bli mjukare och följsammare.
Samtidigt försvinner nog en gnutta crema, men det blir lättare att hälla fint.
 

Bjarne

Well-known member
Hmm, jag ska prova med crema-snurr nästa gång. Har sett det på filmerna, men inte tänkt på vad det skulle kunna innebära. :?

Tackar för tipset!
 

MrBean

Well-known member
Får 3 fenomen när jag skummar mjölk:
1 Skummet lägger sig uppe på mjölken direkt, skiktar sig
2 Bra skum
3 För mycket skum...
Eftersom alla tre händer då och då , kallar jag dem fenomen ;)

Men just när det skiktar sig direkt brukar det vara att jag inte "piskat" runt runt skummet i kannan ordentligt, typ fegat lite för att inte få för stora bubblor. 3an brukar uppkomma när jag "piskar" på lite för mycket...

Så det är ju 2an man vill åt... där ligger repetition som är lärandets moder, gör om gör rätt...
 

Blancken

New member
ångrör

Hej alla kunniga!!!

Jag har nu fått en espresso maskin. Jag fick en krups xp 2050.
Nu har jag börjat prova på skummningen. Jag har läst allas tipps på denna tråd, och har förstått att det är en hel vetenskap.

Men jag har en fråga som jag inte blir rektigt klok på.
På mitt Ångrör (som inte är så långt) sitter det ett litet rör som värkar vara någon form av insugsrör för att få ner mer luft i mjölken.
Då jag täpper igen det röret tycker jag det blir lättare att få till ett bättre men inte alls bra skum (det påminner iaf om ett bra skum ;).

Är det någon form av turbo rör som jag har läst kan sitta på vissa maskiner.

Har ni erfarenheter av denna maskin så får ni Gärna tycka till och berätta vad som är Bra och Dåligt med den, har som inga erfarenheter sedan tidigare :)

Tack på förhand Blancken
 

arto

Well-known member
Re: ångrör

Blancken sa:
Hej alla kunniga!!!

Jag har nu fått en espresso maskin. Jag fick en krups xp 2050.
Nu har jag börjat prova på skummningen. Jag har läst allas tipps på denna tråd, och har förstått att det är en hel vetenskap.

Men jag har en fråga som jag inte blir rektigt klok på.
På mitt Ångrör (som inte är så långt) sitter det ett litet rör som värkar vara någon form av insugsrör för att få ner mer luft i mjölken.
Då jag täpper igen det röret tycker jag det blir lättare att få till ett bättre men inte alls bra skum (det påminner iaf om ett bra skum ;).

Är det någon form av turbo rör som jag har läst kan sitta på vissa maskiner.

Har ni erfarenheter av denna maskin så får ni Gärna tycka till och berätta vad som är Bra och Dåligt med den, har som inga erfarenheter sedan tidigare :)

Tack på förhand Blancken

Det är nog en sån där turbosak som du redan nämnde är till för att slafsa in massa luft i mjölken så att det bildas stora bubblor. Men, det är ju inte det vi vill ha...

Täpp alla hål du kan och skumma enligt konstens alla regler som berättas bland annat här i trådet.

Googlade efter bilder på din maskinen och det ser ut som att den har en del metall vilket tyder på att den kan producera bra kaffe. Men jag vet inte, så därför ska jag heller inte uttala mig. Men har den en sån där plastgreja ("crema exchanger" bla bla) där du lägger kaffe i (portafiltret) så får du nog det svårare.
 

Bjarne

Well-known member
God brunch-förmiddag! Hoppas solen lyser på er också :D

Jag har en fråga som jag hoppas låna era hjärnor till:

När jag skummat mjölk för att göra två cappucino så blir resultatet mer skum i första koppen och tunnare mjölk i den andra.

Fråga: hur ska jag hålla liv i skummet så det räcker till den andra koppen? Skulle det räcka med att virvla runt extra mycket innan första upphällningen så det finns skum kvar till den andra, eller har ni experter något härligt tips "up your sleeve" som jag kan få ta del av.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Försök att få mjölken blandad med hjälp av ångtrycket under skumning.
Veva runt kannan innan du häller upp första cappun för att blanda mer.
Veva runt kannan innan du häller upp nästa cappu för att blanda mer.
Vevavevaveva.

:)
 

Bjarne

Well-known member
Veva la Mr. Isomac! - ehhh - Viva la Mr. Isomac menar jag ;)

Jag ska veva mer o se om jag får till det. Jag har inga problem att få virvel i koppen vid skummningen, men jag börjar undra om problemet förstoras av det faktum att jag gör mjölken först och espresson sen.

Jag vände på det för att creman skulle hålla sig större o fräschare än om den blev stående under själva skummningen. Tror jag ska vända tillbaka och shotta först o sen skumma - få se om det blir annorlunda.

Veva veva veva veva.......ja må han veva, JA må han veva.....
 

Large

Well-known member
Ett gammalt baristaknep är ju annars att hälla av en slatt, säg 1/4 av den skummade mjölken i ett annat kärl så länge, sedan hälla första cappun som vanligt. Därefter häller man tillbaka slatten i kannan, vevar runt lite så att mjölken blandas ordentligt och sedan häller man den andra cappun.
 

johey

Well-known member
Re: ångrör

Blancken sa:
Är det någon form av turbo rör som jag har läst kan sitta på vissa maskiner.

Jag har inte använt just den maskinen, men en äldre Krups. Där fann jag att jag fick bäst resultat genom att helt plocka bort alla gummigrejer från ångröret. Röret ser dock inte exakt likadant ut på din så vitt jag ser på Google, så jag vet inte om det funkar på samma sätt.

Bäst kanske dock är att du skaffar en lattevisp. Min Krups var knappt duglig att skumma mjölk med. Men som sagt har jag inte använt den du har.
 

Blancken

New member
när jag har läst lite på nätet så står det nästan överallt att man skall börja på toppen i ca 6 sec sedan kan man gå ner djupare för att värma mjölken. Men när man tittar på lite filmer så verkar de vara strax under ytan hela tiden.
Jag har kanske 1-1,½ dl mjölk i kannan och går jag då ner efter 6 sec så går det så himla fort att få mjölken varm, och det blir inte mycket krämigt skum mest varm mjölk...

bilden visar ett försök till art...
Jag har ju sett era bilder och jag jobbar på att få allt bättre,
så som att jag nu har pluggat "turboröret"(dock ej på denna bild).
komentera gärna vad som har gått snätt så jag bara kan bli bättre.
Har mjölken blivit för varm/kall, svingat mjölken för lite ja vad ni tror som är fel.
 

Dunne

Well-known member
Blancken sa:
när jag har läst lite på nätet så står det nästan överallt att man skall börja på toppen i ca 6 sec sedan kan man gå ner djupare för att värma mjölken. Men när man tittar på lite filmer så verkar de vara strax under ytan hela tiden.
Jag har kanske 1-1,½ dl mjölk i kannan och går jag då ner efter 6 sec så går det så himla fort att få mjölken varm, och det blir inte mycket krämigt skum mest varm mjölk...

bilden visar ett försök till art...
Jag har ju sett era bilder och jag jobbar på att få allt bättre,
så som att jag nu har pluggat "turboröret"(dock ej på denna bild).
komentera gärna vad som har gått snätt så jag bara kan bli bättre.
Har mjölken blivit för varm/kall, svingat mjölken för lite ja vad ni tror som är fel.



Sådär blir det med turborör som skyfflar in luft i mjölken. Man ska inte ha synliga bubblor. Det som gäller att skaffa ett rör som inte tillför någonting till ångan som kommer från maskinen.

Sen är det bara att träna.

/ Arto
 

treefinger

Well-known member
Blancken sa:
jag vet inte om ni har sett denna video men han/hon är ju GRYMMMM

Jag Vill Lära Mig.... :D

http://www.youtube.com/watch?v=R5N6f7Ry1Xo&NR

Den där videon har varit uppe här ett antal gånger. Personligen blir jag inte så imponerad över etching. Han/hennes pour-teknik håller inte sådär jättehög klass tycker jag. Knappt över medel. De rosettas du ser 56 sekunder in på filmen är inte häpnadsväckande.

Det kanske bara är jag, vad vet jag, men själv känner jag inte mig riktigt bekväm med att folk ska peta i mitt kaffe med skruvmejsel :shock:. Men visst ser det väldigt effektfult ut, som de gör i filmen. Jag tycker istället du ska kolla in konsten från de riktigt duktiga på www.ratemyrosetta.com vissa av dem är nämligen helt sjuka.

Deferio: http://www.ratemyrosetta.com/profile.php?id=40
neonphyter: http://www.ratemyrosetta.com/profile.php?id=47
baristahands: http://www.ratemyrosetta.com/profile.php?id=171
dwelltimester: http://www.ratemyrosetta.com/profile.php?id=37
T.M.R: http://www.ratemyrosetta.com/profile.php?id=68
 

Lars

Well-known member
Mr Isomac sa:
Försök att få mjölken blandad med hjälp av ångtrycket under skumning.
Veva runt kannan innan du häller upp första cappun för att blanda mer.
Veva runt kannan innan du häller upp nästa cappu för att blanda mer.
Vevavevaveva.

:)

Det finns lite olika knep för att fördela skummet mellan cappuccino 1 och 2. Jag brukar hälla lite långsammare på den första för att "behålla" mer skum i kannan till den andra. Jag roterar nästan inte alls mjölken i kannan innan jag häller nummer 1. Innan jag häller nummer 2 roterar jag mjölken lite mer innan hällning. Dessutom häller jag lite snabbare för att få med så mycket skum som möjligt.

En annan lösning är att skumma två gånger i en liten kanna, men då får espresson vänta lite för länge på mjölken tycker jag.
 

johey

Well-known member
Ok... Såhär är det. Ända sedan första gången jag skummade mjölk med min Silvia, och fram tills igårkväll, har jag gjort helt fel. Mitt misstag insåg jag när jag kikade på de videoklipp i den andra mjölkskumningstråden, där Silviaanvändare skummar mjölk.

Vad är felet jag har gjort hela tiden då? Jo, ganska vitalt. Under hela skumningsprocessen har jag alltid igång pumpen som gör att det kommer vatten ur röret. Det trodde jag var a och o. I dessa videoklipp var ju pumpen dock avstängd. Va? Hur fasen får de ut ånga när pumpen är av? tänkte jag. Men jaja, värt ett försök tänkte jag... Och WOW vilket skum det blev! Det gick nästan inte att hälla ur kannan. :D

Varför har ingen sagt till mig att pumpen ska vara avstängd under skumning? ;)
 

lupoo

Well-known member
Varför har ingen sagt till mig att pumpen ska vara avstängd under skumning? ;)
För att Du aldrig har frågat!!!;)

Tack johey dagens garv gav Du mig :lol: Och tack för att Du bjuder på det! Starkt av Dig, vågar Du åka på kaffeträff i Stockholm i morrn? Nu kommer Du att ha helgrymma latte arts :)

Molarin: Varför inte instifta ett pris för årtes misstag typ "årets snedtamp".
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp