Mjölkskumning - vad går fel?

ficklampa

Well-known member
jag brukar ställa koppen på värmingsplattan och lägga något som lock för att den inte ska svalna för mycket.
 

Bjarne

Well-known member
Så, nu har jag övat o övat (dock inte alla 100 ggr Cheff rekommenderar) men jag har en lite undring.

När jag ska hälla upp mjölken är det yoghurt-aktigt i början, men mot slutet blir det tunnare i mjölkkannan, som om mjölken delat på sig väldigt snabbt. :(

Har det någonting med temperaturen att göra. D.v.s. har jag hettat upp för mycket - eller kanske - för litet? Jag blir inte klok på detta och vill så gärna få till en rosetta - om än ett litet embryo.

I denna snutt från Yotube ser mjölken så jämntjock ut, men hur i bönskotta ska man få till det?

Ber ödmjukast herrar Stenqvist eller mrjohan om hjälp - gillar de rosettor ni visat och vill gärna bjuda min fru på dito :D
 

Bjarne

Well-known member
Tack Mr Isomac! Ska jobba mer på det!

Verkar på flera filmer som att man ska gå närmare med kannan för att "tjocka till" mjölkstrålen lite då man ska göra "vågorna". Kan det stämma, eller har jag hakat upp mig på fel sak?
 

Stenqvist

www.danstenqvist.com
Helt rätt! Ligg med pipen väldigt nära ytan i koppen. Många gör felet att de skakar med den alldeles för högt upp och resultatet blir...ja, det vet vi nog alla..
 

Bjarne

Well-known member
Tackar så mycket Stenqvist! :D Skönt att jag inte var ute o cyklade då.

Ska lägga det på minnet och börja öva direkt imorgon vid frukost!

Trevlig helg på er! Dags att sova (såvida jag inte drack för många shottar)
 

johey

Well-known member
Tack för att du för den frågande talan för mig, Bjarne! Jag har precis samma problem. Den första droppen kommer ur kannan med konsistensen av en klick kylskåpskall risgrynsgröt, medan resten rinner som förtunnat vatten.

Inte riktigt så illa, men man måste ju överdriva lite. :) Det börjar dock bli lite bättre, men jag har fortfarande inte lyckats få till någonting som liknar rosetta. De bilder jag har postat i tråden här är fortfarande mina särklass bästa försök.

Dock tror jag att det enda som gäller för mig nu är öva, öva, ..., öva. Jag tror att jag har fått alla beskrivningar som torde behövas för att komma igång. Därmed inte sagt att ni ska sluta berika tråden med guldglimmande tips! Jag suger åt mig allt likt en torr tvättsvamp. 8)
 

ficklampa

Well-known member
jag fick faktiskt til öglor på en rosetta idag=)
blev så exalterad att jagmissade den där kvisten i mitten.
första lyckade rosettan var det också=)
 

johey

Well-known member
Du fotograferade den väl, Ficklampa? Jag plåtar varje försök som är mer lyckat än den senaste jag plåtade. Tycker jag är viktigt. :)
 

Bjarne

Well-known member
Efter middagen idag ska jag öva lite till. Just nu är det matlagning på gång och jag får inte plats :?

Kul att det sker framsteg. Spill gärna lite textliga kommentarer här i tråden så vi får ta del i både ris o ros :)

Blev så lycklig när jag handlade mat i Lidingö Centrum. Vi-butiken Skeppet har tagit in Baristamjölken och ska fortsätta ha den! :D Bästa köpstället är annars Hemköp under Åhlens (för mig som Stockholmare ska tilläggas ;) )
 

Bjarne

Well-known member
Det gick inte så bra med upphällningen efter middagen, men nu imorse hände lite mer. Såg att mjölken wobblade ut som den skulle, och (precis som ficklampa nämnde) jag blev så till mig i disktrasan att jag sabbade resten. :cry: Hursomhelst blev det någon slags blomma (som nog inte Carl von Linné vill kännas vid) och jag får väl säga att jag är relativt nöjd.

Bjarne_rosetta_1.jpg


Jag tror att jag inte höll kannan stilla i mitten för att låta vågorna wobbla iväg. Kom iallafall ihåg att göra en stjälk med strålen. Får räcka så :)
 
C

cj53x11

Guest
Du verkar vara på rätt väg Bjarne! Själv är jag på vippen att ge upp skumningen nu. Har haft min Silvia i snart två månader och jag har tokövat nästintill dagligen, plus att jag har läst allt jag kommit över samt kollat klipp på youtube.com. Trots detta har jag bara lyckats få till perfekt microskum två gånger...de sista två veckorna har jag inte ens varit i närheten av att få till det. Sitter just nu med en caffè latte där man inte ens kan hålla i glaset för att mjölken är så varm... Skoj! :cry:
 

arto

Well-known member
Allt handlar om att vara rättvis mot Stinget. Inte missbruka, eller förkasta. Vara nöjd över det man har och kan, så ordnar det sig (hoppas jag).
 

Bjarne

Well-known member
Get inte upp cj53x11. Helt plötsligt en dag "händer det"! :)

Jag har bara haft min Silvia i en månad och varvat övningar med video-surfing på Youtube och läst/frågat här i forumet. Jag har börjat förstå vad som ska göras, men det kommer att ta ett tag innan det sitter i ryggraden på mig.

Här senaste försöket ikväll. "Typ" en blomma, men inte som den ska vara:
bjarne_rosetta_2.jpg


Det jag nog måste öva på är hur jag ska starta i glaset för att få igång öglorna. Gillar denna video som, tycker jag, visar hur det kan gå till.Latte Art Vivace
 

Bjarne

Well-known member
cj53x11 sa:
Bjarne sa:
Gillar denna video som, tycker jag, visar hur det kan gå till.Latte Art Vivace

Bjarne: Den här videon är också bra http://www.youtube.com/watch?v=Jkj8nob57o0

Ja, den är helt klart bra! Gillar avslutningen han gör - fyller upp mjölken utan att sabba mönstret :)

Synd att man inte ser temperaturen i bild under tiden han skummar. Skulle hjälpa mycket att veta när man bör sluta bygga skum och bara spinna vidare för att smeta ut bubblorna.

Ett tips jag fick i Kaffemaskinens butik på Ringvägen i Stockholm: Kör mjölken först, eftersom mjölken inte blir sämre av att stå en liten stund. Kyl sen snabbt ned Silvia och kör espresson. Blir lite extra crema då tycker jag, samt att kaffet är så varmt det ska vara :)
 

treefinger

Well-known member
Bjarne sa:
Ett tips jag fick i Kaffemaskinens butik på Ringvägen i Stockholm: Kör mjölken först, eftersom mjölken inte blir sämre av att stå en liten stund. Kyl sen snabbt ned Silvia och kör espresson. Blir lite extra crema då tycker jag, samt att kaffet är så varmt det ska vara :)

Håller helt klart med om det. Jag tycker det är mycket lättare att hälla art i en fräsch crema än efter ett tag då den stelnat och minskat i mängd.


Jättebra tråd detta, men visst borde den platsa bättre under "Hantverket" än "Mjukvara" som tråden nu ligger under?

//Kategoripolisen :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp