Göteborg Kafé Marmelad - Göteborg

Inovation

www.kafemarmelad.se
Hallå Hallå!
Som många kanske redan vet så skall vår alldeles egna Karin (aka Jutta) ställa upp och tävla i Barista Cup i år. Eftersom uttagningstävlingen inte är alltför långt bort så kommer vi köra ett genrep nu på fredag den 8/2 där ni är mycket välkomna att titta förbi. Karins tävlingskaffe kommer att finnas nyrostat i huset för avsmakning!
plats är ju så klart på Kafé Marmelad och vi kör igång 20.00 (plus/minus 10minuter)
Ha det bra så länge så hoppas jag att vi ses på Fredag!
Ylva.
 

Pac

Maskindoktorn
Många! :D

Rackarns synd att jag sitter i bilen på väg till Stockholm på Fredag!

P.S. Det är dags för en kalender på Riktigtkaffe nu Molarin!
 

zix

Well-known member
Jösses.
Idag har jag haft klart hög vattenavgång, efter att först ha klämt i mig mer kaffe än vad som var nyttigt på en heldags utbildning/kurs, och därefter varit på torrefazione och halsat en dubbel espresso, snabbt följd av en Clover-kopp. Mycket koffein i den kroppen...
Kaffe är klart vattendrivande! Man kanske borde köra med kateter när man går iväg på såna därna träffar och baristatävlingar? För säkerhets skull liksom? Och för att inte förlora värdefull kaffedrickartid...

Iallafall, lycka till, Jutta, och ha så kul ni som går på hemmabarista-sylten på Torrefazione. Det ser ut att vara ett idealiskt ställe för hemmabarista-syltar. Själv ska jag nog fixa köket.
 

M.ito

www.kafemarmelad.se
Fick precis veta att jag klarade domarcertifieringen! Riktigt skoj! Så jag kommer nog döma i Göteborg, och om jag är snäll i semin också. Med anledning av detta kör vi ett till genrep för Karin på fredag, så även jag kan få träna på domarrollen inför åskådare. Ska försöka dra igång runt 19.30, med reservation för försening.

Välkomna!

ps. Heja Jutta T-shirts är ett krav ;).
 

Heffa

Well-known member
Idag har jag varit på Marmelad för första gången, och det blir absolut inte sista gången.
Köpte en latte och en morotskaka, och båda två var helt fantastiska!

Jag blev väldigt imponerad av baristan, en vacker (vad nu det har med saken att göra iofs) mörkhyad tjej som lyckades servera en såpass bra latte trots att det var väldigt mycket folk i kö och allmänt stressigt runt henne. Att hon dessutom skötte allt med ett stort leende gjorde det ännu bättre.

...tror jag har hittat ett nytt favoritfik i Göteborg! :)
 

Pac

Maskindoktorn
Jutta gjorde kanonbra ifrån sig i Fredags när hon övade. Nu håller jag bägge tummarna för henne!

Heja Jutta!!!!! :)
 

Jutta

Well-known member
Heffa, vad kul att du var nöjd med ditt första besök på Marmelad.
Du har rätt, Amy är en klippa bakom kassan under söndagsruscherna!

Och Pac, du är min klippa i bakhuvudet på torsdag!
 

Ernst

Well-known member
Tack Jutta för en förträfflig Mezzo! Det var mitt första besök på Marmelad och det kommer att bli fler. Kunderna före mig beställde "vanligt kaffe" och då gjorde du nån form av americano. Men hur? De sa att det var det godaste kaffe de druckit.
 

Jutta

Well-known member
Hej Ernst, kul att du gillade vad du smakade på Marmelad!
Vårat "vanliga kaffe", är isåfall snarare en variant av lungo. Skillnaden är att vi inte tampar kaffet. Samma malningsgrad som till espresso, men lite mindre kaffe i filtret. Det blir intensiv kaffesmak men utan den typiska "bryggkaffe-beskan".

Jag kan f.ö. avslöja att det var en variant av min tävlingsblandning både du och bryggkaffedrickarna fick smaka idag...
 

M.ito

www.kafemarmelad.se
Det handlar om att efterlikna filterkaffe, där vattnet får rinna igenom kaffekornen istället för att pressas igenom. Dock bidrar det höga trycket och temperaturen att smaken intensifieras och det blir alltså ett fylligare "bryggkaffe". Till skillnad från americano som blir för blaskig blir detta lite fylligare, och till skillnad från en såpass lång lungo blir detta mindre syrligt och får ej med sig så mkt bismaker. Det gäller dock att inte ha för mycket kaffe i filtret heller så att det kan expandera och ändå låta kaffet rinna igenom. Lagom blir bäst, då får man en god kopp färskbryggt kaffe. Vore kul om nån annan testa o kom med synpunkter. Det är tydligen inte många som gör så. Kaffebryggare är ju mer ekonomiskt försvarbart.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det handlar om att efterlikna filterkaffe, där vattnet får rinna igenom kaffekornen istället för att pressas igenom. Dock bidrar det höga trycket och temperaturen att smaken intensifieras och det blir alltså ett fylligare "bryggkaffe".

Ooooo, plötsligt slås jag av en idé att låta vattentrycket i ledningen vara det som sakta "pressar" vattnet genom kaffet i portafiltret! (om man har en direktkopplad maskin) Kan det vara något?
 

Java

Active member
Var bara tvungen att testa, och att man aldrig ens tanken innan gör mig lite irriterad :) Har tidigare gjort en dubbel, fyllt på med vatten från ångröret men som ovan skriver blir detta mer likt bryggkaffe på ett positivt sätt. Kaffet blir fylligare, ja helt enkelt ett gott vanligt kaffe...Ibland är det trevligt att ha lite mer att dricka än espresso som är slut på ett par munnar...Tack för tipset! Har aldrig sett lr hört om detta tidigare, hur gör ni andra? Ut till maskinen med er och bedöm själva...

Har också varit på Marmelad för ett par veckor sedan. Lagom dagsutflykt från Borås även om inte min omgivning inte tyckte det samma :) Men visst, charmigt ställe, mkt god latte o espresso samt en macka som jag stod mig på till kvällen. Bra jobbat! O kul med ett Cafe som inte har den senaste inredningen, bästa läget utan ett ställe med egen karaktär. Återkommer mer än gärna...
 

Heffa

Well-known member
Ett STORT tack till M.ito och Jutta för det fantastiskt fina bemötandet idag!
Kaffet var helt fantastiskt, både latten och den dubbla och enkla espresson.

Vet inte om ni hörde vad den ena av tjejerna jag var på dejt med sa när hon smakade sin första latte - "Herreguuud, det här var nog den bästa latten jag har fått i hela mitt liv!"
Det måste ju vara ett bra betyg :)

Morotskakan var såklart också fantastisk!
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp