Hjälp och felsökning av en Gaggia Classic 2005 för en total nybörjare

Söder

Well-known member
Det kan vara att ditt nya portafilter har dåliga 'vingar' och sitter sämre i maskinen. Då får du försöka reklamera.

Annars kanske vingarna bara skiljer i tjocklek, så att det räcker med att dra åt ännu hårdare än du gjort hittills. Testa också att sätta din vanliga korg i portafiltret, de kan ha lite olika profil så att tätning mot packningen blir sämre.

Farligt med portafilter som lossnar, så kan man i alla fall inte ha det.
Jag har idag dels sänkt trycket på maskinen lite (gissar lite hur mycket, har ingen mätare och har en Gaggia Classic så byter ej ut fjäder utan vrider ner någon inne i. Vred ner ca 45 grader som jag såg enligt någon video), så det hjälper väl lite, samt att jag insett att 18 gram (i alla fall med dessa bönor jag har nu) blir lite för mycket. Om jag inte trampar riktigt riktigt hårt ser jag mönster av filtret i pucken och det är ju för mycket. Så, ska försöka köra 16g böner och få ut 40g, men då måste jag nog testa ett steg finare på kvarnen. Tidigare har det visat sig vara alldeles för fint..

Edit: Korrigerar mig själv direkt, för det går absolut inte köra min kvarn på ett steg finare, dvs 3 istället för 4. Det tar typ 35 sekunder att få igenom knappa 1:1 på 16 gram.


/Söder
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag har idag dels sänkt trycket på maskinen lite (gissar lite hur mycket, har ingen mätare och har en Gaggia Classic så byter ej ut fjäder utan vrider ner någon inne i. Vred ner ca 45 grader som jag såg enligt någon video)
Dubbelkolla genom att mäta flödet i returslangen samtidigt som du har ett blindfilter i. Då kan du räkna ut ungefärligt tryck mha grafen här: http://www.pidsilvia.com/Ulka Water Pump Pressure.htm

Om du inte kan ställa in kvarnen exakt och dessutom har begränsning ang. dosen, sikta på önskad vikt i alla fall eftersom det påverkar mer än tid. Så länge det inte tar mindre än 15s.
 

Söder

Well-known member
Dubbelkolla genom att mäta flödet i returslangen samtidigt som du har ett blindfilter i. Då kan du räkna ut ungefärligt tryck mha grafen här: http://www.pidsilvia.com/Ulka Water Pump Pressure.htm

Om du inte kan ställa in kvarnen exakt och dessutom har begränsning ang. dosen, sikta på önskad vikt i alla fall eftersom det påverkar mer än tid. Så länge det inte tar mindre än 15s.
Tack. Jag körde testet och fick lite mindre än 110g på 30s, så öppnade och vred lite till. Kom till 125g på 30s. Får bara nära nog tänker jag.

Men är detta tryck nu också det som ligger på kaffet, och inte bara någon annanstans i maskinen? Kollade lite olika klipp på YouTube där de skulle justera för 9 bar när det faktiskt gjordes kaffe och inte bara med blindfilter på, och då var det ju olika värden men skulle ha på de inbyggda mätarna som fanns på olika maskiner.

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Som du ser i grafen finns det ett övre och undre spann, så det skiljer ändå lite från pump till pump och ålder på den. Nära nog, som du skriver.

Nu har du justerat till 9±1 bar uppe vid OPVn. Trycket är sannolikt 1 bar lägre i själva pucken - en bra sak i min åsikt - men det finns olika idéer om det.
 

Söder

Well-known member
Lite tankar om var jag är nu då:
Maskinen är antagligen tänkt till ca 9 bar. Jag har skaffat mig ett öppet portafilter, för den har jag förstått är den real deal. =)
Min Gaggia-kvarn måste stå på min 4:a. 5 så rinner det bara igenom och 3 så får det kämpas som fan.
18g blir för mycket för korgen, och filtret blir igengeggat för lätt, så har bestämt mig för att köra 16g (för de bönor jag har nu i alla fall), och sikta på 40g ut.

Jag testade nu lite att köra med pre infusion, och fick till något ganska bra, och även tidsmässigt.
Jag körde som sagt 16g, WDT-nålade och tampade sedan så bra jag kunde (tycker det är svårt med nya portafiltret, som inte ligger helt platt mot min matta, och även sedan innan får jag inte alltid till det helt vågrätt). Körde sen ca 10 sekunder på maskinen med ångknappen (har sett video på det för att öka tempen) och sedan körde jag igång allt (med ångknappen av så klart), tills jag såg lite komma ut från korgen, stängde då av, och väntade 3-4 sekunder, innan jag körde på igen i ytterligare ca 30s tills jag hade 40g i koppen.

Kan hända att jag fick det lite för bittert, men tycker dock det smakar bättre än det sura (antar det korrekta är att jag mer gillar överextraherat än underextraherat).

Reflektioner: Jäklar vad det stänker ner med ett öppet portafilter. Förslag på hur man kan minska detta?

/Söder
 

Jonken

Well-known member
  • Du kan lägga portafiltret mot kanten av bordet eller en hockeypuck, så det blir platt. Alternativt ta bort fjädern som håller fast korgen och ha den löst på bordet bara (inte så smidigt med en Gaggia MDF kanske)
  • Ofta vill du kanske snarare se till att det inte blir för hett vatten från maskinen. Tycker inte att det är en bra idé att ha igång ångknappen - istället kan man behöva spola lite vatten ur gruppen först så att det inte är ånga som kommer ut i början (+titta på fler videor om du vill angående temperatursurfning)
  • Stäng inte av mitt i ett skott, då skjuter ju bryggvattnet tillbaka ut genom trevägsventilen. Om du vill prova "pre-infusion" får du antingen modda maskinen t.ex. med en separat strömbrytare eller dimmer till pumpen, eller så kan du släppa ur vatten genom ångröret i början av skottet för att börja med lägre tryck till det att du ser jämnt med mörka droppar från botten av korgen - det hjälper också med att minska stänk)
  • Hur tyckte du att 1:1 smakade då? Om du inte använder så ljusa bönor kan det kanske vara i din smak att sänka ration lite.
 

Söder

Well-known member
  • Du kan lägga portafiltret mot kanten av bordet eller en hockeypuck, så det blir platt. Alternativt ta bort fjädern som håller fast korgen och ha den löst på bordet bara (inte så smidigt med en Gaggia MDF kanske)
Alltså, Gaggia MDF är sjukt osmidig, så det jag gjorde nu var att köpa en dosing cup, så att jag mäter upp i den och sen maler i den, och för sedan över. Det är märkligt man inte kan sänka den där "hållaren" på kvarnen, det hade varit smidigt.
Jag ska testa att fixa en hockeypuck. (Heja Rögle!)
  • Ofta vill du kanske snarare se till att det inte blir för hett vatten från maskinen. Tycker inte att det är en bra idé att ha igång ångknappen - istället kan man behöva spola lite vatten ur gruppen först så att det inte är ånga som kommer ut i början (+titta på fler videor om du vill angående temperatursurfning)
OK, så är det kanske? Detta var något jag lärde mig i någon av de 2000 videos som finns på internet gällande den maskinen. Absolut gäller att ha koll på ångan...

  • Stäng inte av mitt i ett skott, då skjuter ju bryggvattnet tillbaka ut genom trevägsventilen. Om du vill prova "pre-infusion" får du antingen modda maskinen t.ex. med en separat strömbrytare eller dimmer till pumpen, eller så kan du släppa ur vatten genom ångröret i början av skottet för att börja med lägre tryck till det att du ser jämnt med mörka droppar från botten av korgen - det hjälper också med att minska stänk)
Även detta var något jag såg i någon video, men kanske är en dålig idé då.

  • Hur tyckte du att 1:1 smakade då? Om du inte använder så ljusa bönor kan det kanske vara i din smak att sänka ration lite.
1:1 tror jag faktiskt inte är min grej. Jag vill ju dessutom ha lite mängd att dricka.. 16 gram klär ju knappt insidan av en kopp. =)

/Söder
 
Senast ändrad:

Söder

Well-known member
Tack för tipset med hockeypucken. Blev riktigt bra och känner att det till och med blev bättre än när jag hade mitt f.d. portafilter med två pipar i mot min matta. Känds som att en jämt läge kan vara en bra grund för att tampa korrekt.

Nu kände jag till och med att jag kunde trycka direkt ovanifrån, utan att försökte "skrapa" försiktigt längs kanten med tampern först (eftersom den typ är 0.5mm för smal känns det som), och att det löste sig ändå. (Hur gör ni andra här förresten? Struntar man i kanten och det lilla som ligger längs kanten?)

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Det går att köpa tampers som går ända ut till kanten, men i praktiken tror jag att det är något man kan strunta i med gott samvete. Du kan alltid tampa ett par tre gånger om du vill få ner det lilla som annars ligger som en ring.
 

Söder

Well-known member
En sak till. Jag förstår inte alltid mina shots, så jag tycker inte alltid blir samma. Samma bönor, samma dag, samma kvarn, samma inställning, samma vikt, samma maskin, samma portafilter. Ändå tyckte jag kvällens shot gick så jäkla snabbt igenom pucken.

Jag har hängt upp mig på de där 25-30 som bland annat James Hoffmann pratar om, och när jag som nybörjare just känt det "sura" på snabba shottar så har jag tagit det helt för något viktigt. Dock, fick jag nu på kanske (jag slarvade lite) knappa 20 sekunder (17g bönor, 42g slutade allt på) en helt ok smak. Lite för "blaskig" för min smak, men inte sur.

Jag ska erkänna att jag inte har insett vilken oerhört komplex del av kaffets värld som espresson tillhör.

/Söder
 

Mayhem

Well-known member
En sak till. Jag förstår inte alltid mina shots, så jag tycker inte alltid blir samma. Samma bönor, samma dag, samma kvarn, samma inställning, samma vikt, samma maskin, samma portafilter. Ändå tyckte jag kvällens shot gick så jäkla snabbt igenom pucken.
Väger du kaffet och singeldoserar ner det i kvarnen, eller har du bönor i hoppern och väger/justerar efter malning hur mycket som hamnar i korgen? Om det senare så är ju en skillnad att malverket är fyllt av halvmalda bönor, vilket gör att det första skottet i en sittning delvis kommer bestå av "gammalt" kaffe.
 

Söder

Well-known member
Väger du kaffet och singeldoserar ner det i kvarnen, eller har du bönor i hoppern och väger/justerar efter malning hur mycket som hamnar i korgen? Om det senare så är ju en skillnad att malverket är fyllt av halvmalda bönor, vilket gör att det första skottet i en sittning delvis kommer bestå av "gammalt" kaffe.
Jag väger och singledoserar. Väger även efter malningen. Tömmer kvarnen efter varje malning.

/Söder
 

Söder

Well-known member
Detta är vad min maskin släpper, som jag behöver ta bort varannan vecka typ. Eller var tredje kanske. Skulle säker må bra av att jag öppnar upp och rensar värmaren, men känner inte jag har tiden eller orken.

/Söder
 

Bilagor

  • PXL_20230827_101547720.jpg
    PXL_20230827_101547720.jpg
    2 MB · Visningar: 9
  • PXL_20230827_101804773.jpg
    PXL_20230827_101804773.jpg
    2.4 MB · Visningar: 9

Jonken

Well-known member
Oj :LOL: som små stenar!

Men det är ju bra att det släpper. Kanske tar slut så småningom. Det är ett ganska stort projekt att öppna upp och har man oflyt får man varken isär eller lyckas sätta ihop den igen :rolleyes: så kör på tycker jag.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp