Hjälp och felsökning av en Gaggia Classic 2005 för en total nybörjare

Söder

Well-known member
Om du inte gör väldigt mycket enorma mjölkdrinkar hade jag kört en typ hälften så stor kanna. Det är svårt att skumma små mängder mjölk i en stor kanna.
Så, 0.35 är en bättre storlek alltså?

Då är kanske detta paket något för mig istället om jag både behöver kanna och tamper.

/Söder
 

Mayhem

Well-known member
Så, 0.35 är en bättre storlek alltså?

I min mening så ja det är en bättre storlek att börja med. Men det beror förstås på vad du gör för drinkar. Om du ofta göra enorma latte eller två cappuccino samtidigt så kanske en större kanna är bättre. Gaggia Classic har ju dock en väldigt liten kokare. Jag vet inte riktigt hur mycket ånga den klarar generera/mängd mjölk som är praktiskt att skumma i en batch. Förr eller senare vill du nog ha två storlekar på kannor.

Beror så klart också på hur stora dina koppar är, hur mycket du vill fylla upp dem och till vilken ratio. En traditionell cappuccino är väl 15 cl totalt, gjord på ett enkelskott som enligt italiensk skola är 7 gram bönor extraherad till cirka 3 cl kaffe. Jag gör alltid mina cappuccino på en dubbel 18 g in/36 g ut, sedan totalvolym med mjölk cirka 2 dl.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag följer i stort sett samma recept som Mayhem.

Gaggian orkar inte med stor mängd mjölk, så 300-350ml är lagom storlek. Mindre om du gillar små koppar.

Kaffecompagniet är bra, men det finns väl lokalt i Malmö också? (Inte undra på att det är kalk i maskinen, se till att filtrera vattnet ;)) t.ex. https://www.espressoshop.se/sv/ så kan man klämma på grejerna också. Testa att tampern passar bra i korgen, det är alltid lite variation.
 

Söder

Well-known member
Haha, men jag har faktiskt inga problem med kalk. Lomma utanför Malmö visserligen, men antar samma. Har aldrig fått kalklampan på Moccamastern att lysa o.s.v., men jag vet ju inte var Gaggia'n har varit innan under sina år.

Tack för tipsen med länken. Får se om jag åker in och handlar lite prylar.

/Söder
 

Söder

Well-known member
Ja la en order i natt. Dock ingen ny öppen portafilter, utan kör på det jag har så länge.

Försökte få till 2 bra shots idag, och kanske redan kan ha insett vilka brister som finns på kvarnar nu.

Jag har några Lavazza bönor, angivna rostade 6/10, absolut inte nyrostade (tagit med mig hem från jobbet).
Körde 17 gram först då jag malde på kvarnens 5:a. Startade timer när jag startade pumpen, och fick ut 34 gram ganska direkt 25 sekunder senare. Smakade lite surt.

Sen körde jag igen, 17 gram, denna gång en grad finare på 4:an (körde lite bönor först för att verkligen få allt på finare malning), och nu märkte jag direkt att maskinen fick kämpa mer, och fick ut knappa 34 gram (jag stannade på 34 men sen sa vågen 30 gram, så jag vette fan) på över 35 sekunder.

Är det rimligt att det skiljer så många sekunder på ett steg på kvarnen?

Andra shoten var absolut inte sur, och jag antar det är bitter man ska beskriva det som då. Dock bättre än den första.

Gissar jag ska testa göra med färre gram nästa gång, fortfarande på 4:an?

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Ja la en order i natt. Dock ingen ny öppen portafilter, utan kör på det jag har så länge.

Försökte få till 2 bra shots idag, och kanske redan kan ha insett vilka brister som finns på kvarnar nu.

Jag har några Lavazza bönor, angivna rostade 6/10, absolut inte nyrostade (tagit med mig hem från jobbet).
Körde 17 gram först då jag malde på kvarnens 5:a. Startade timer när jag startade pumpen, och fick ut 34 gram ganska direkt 25 sekunder senare. Smakade lite surt.

Sen körde jag igen, 17 gram, denna gång en grad finare på 4:an (körde lite bönor först för att verkligen få allt på finare malning), och nu märkte jag direkt att maskinen fick kämpa mer, och fick ut knappa 34 gram (jag stannade på 34 men sen sa vågen 30 gram, så jag vette fan) på över 35 sekunder.

Är det rimligt att det skiljer så många sekunder på ett steg på kvarnen?

Andra shoten var absolut inte sur, och jag antar det är bitter man ska beskriva det som då. Dock bättre än den första.

Gissar jag ska testa göra med färre gram nästa gång, fortfarande på 4:an?

/Söder
Ja det är inte ovanligt tyvärr med många kvarnar som har steg. Du kan säkert modifiera den till steglös, men att ändra dos fungerar också som finjustering.
 

pahlbin

New member
Om du inte gör väldigt mycket enorma mjölkdrinkar hade jag kört en typ hälften så stor kanna. Det är svårt att skumma små mängder mjölk i en stor kanna.
Kan hålla med om det där med storlek.
Kan tipsa om att ICA har en liten prisvärd:
 

Söder

Well-known member
En liten uppdatering och lite följdfrågor kanske.

Jag har nu kört på ganska mycket med maskinen. Idag senast hade jag av spridningsfiltret på gruppen och gjorde bättre hål med en nål, och mätte också mängden vatten ut från maskinen jämfört vad jag får ut på ångröret, och det var ca 140 g på 15 sekunder, så det känns rätt nu.

Försöker hålla rent gruppen så mycket jag kan, genom att köra rent vatten genom, rensa med den där speciella borsten jag har, och torka med trasa, och även med det "rengöringslock" jag har, som tvingar vatten bakvägen? Dock märker jag att när jag bara kör vatten, så har jag då och då lite fällningar. Vet inte om det är så att det kommer från själva värmaren, eller om det är rester från gruppen och en tidigare gjord kaffe. Hur ser det ut för er andra när ni bara kör genom vatten?

Jag testade med en mindre filterkorg en gång också, och märkte då också att det ibland faktiskt kan finnas för mycket kaffe i en korg och portafilter, för att ens kunna låsta fast i maskinen. Detta fick mig lite att fundera hur mycket konstakt det ska finnas? Även när jag kör på min stora korg och kanske har 18g i korgen, och fäster portafiltret (och sen lossar igen), så kan jag se avtryck från skruven i mitten i kaffet. Är det så för er också? Eller har jag för mycket kaffe i korgen då?

Jag mätte även temperaturen på vatten som gick ner i en kopp, och det låg på 83 grader, men när jag riktade lasern mot gruppen när vattnet flödade, så fick jag den till 88 grader, vilket ju är rätt.

Har börjat få till mjölken också även om det ibland blir helt fel. =) Kör i en 350ml-kanna.

Har en fråga till er med samma maskin. Någon sa nämligen att den inte hade tillräckligt med ånga för att ånga för två drinkar. Stämmer det? Hur lång tid brukar ni vänta efter man gjort en espresso, innan ångan är redo? Och, märker ni någon skillnad på espresso 1 och espresso 2 (så fort den går att tillverka)? Är maskinen redo för en körning direkt igen (så fort man kan) eller hur tänker ni?

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Du ska kunna låsa in portafiltret och ta ut det igen utan att pucken ändrar utseende. Efter bryggning sväller pucken och då är det normalt att spridarfilter/skruv osv. lämnar avtryck.

Du kan få slut på vätska i kokaren om du ångar för mycket på raken, men så länge du turas om att brygga och ånga kan du köra på så länge du vill.
 

Söder

Well-known member
Fråga 1: Är det OK eller vanligt/accepterat att det kommer lite "sump" i den färdiga drycken, eller är det nått fel hos mig?

Fråga 2: Vad kan man göra för att motverka "channeling", förutom att köra med de där "nålarna" innan osv? Tycker jag har sett det i mina puckar, ser ut som det på 2-3 ställen är små fördjupningar.

Tycker generellt det är svårt att få till ca 18 gram i mitt portafilter med min Gaggia MDF, då den hög som blir, skrapas av när man drar ut portafiltret, och det har gjort att jag ibland tar ut innan och skakar till, inte tampar, men jämnar till, för att få ner allt. Eller finns det bra mods för MDF också? Kanske löser sig med en dosing cup?

/Söder
 

Jonken

Well-known member
1) Det är OK.
2) Du kan testa med en s.k. puck screen - eller mal grövre så är risken mindre. Men nålar (WDT) är alltid bra.
3) kanske investera i en större korg om du inte gjort det redan? Annars är det en vanlig teknik det du beskriver..
 

Söder

Well-known member
1) Det är OK.
2) Du kan testa med en s.k. puck screen - eller mal grövre så är risken mindre. Men nålar (WDT) är alltid bra.
3) kanske investera i en större korg om du inte gjort det redan? Annars är det en vanlig teknik det du beskriver..
3. Korgen är nog för 18 g gissar jag. Men hur vet man det mer exakt? Det är 58 mm jag har, och översta biten med raka kanter är 1.5 cm och sen ytterligare knappt 1 cm, och botten är 4,5 cm i diameter.

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Det beror på vilka bönor (samt maskin) du använder. Kika på den här:


Jag håller inte med fullt ut, men tycker i alla fall att det är vettigt att följa hans råd för att hitta den övre gränsen.
 

Söder

Well-known member
Fråga 1: Är det OK eller vanligt/accepterat att det kommer lite "sump" i den färdiga drycken, eller är det nått fel hos mig?

Fråga 2: Vad kan man göra för att motverka "channeling", förutom att köra med de där "nålarna" innan osv? Tycker jag har sett det i mina puckar, ser ut som det på 2-3 ställen är små fördjupningar.

Tycker generellt det är svårt att få till ca 18 gram i mitt portafilter med min Gaggia MDF, då den hög som blir, skrapas av när man drar ut portafiltret, och det har gjort att jag ibland tar ut innan och skakar till, inte tampar, men jämnar till, för att få ner allt. Eller finns det bra mods för MDF också? Kanske löser sig med en dosing cup?

/Söder
2. Angående "channeling" så tyckte jag även utan portafilter på, att det var övertag av vatten där jag också kunnat se just dessa "channeling". Så jag tog av spridarfiltret, och kunde se massa avlagringar som hade samlats där det också rann dåligt. Jag skruvade sedan också av spridarfilterhållaren och fann en del skit där också.

Jag tror det finns väldigt mycket kalk i min kokare och det är det som gjort att det blev så här. Efter rengöring upplevde jag det bra igen. Så, jag får ha lite koll.

/Söder
 

Söder

Well-known member
Så, jag har idag fått hem mitt första bottomless portafilter. Ganska exakt samma storlek på korgen som jag haft innan verkat det som.
Jag körde en shot som jag inte drack själv, men sen någon timma senare skulle jag köra en själv. Då sa det efter 15-20 sekunder bara SPLASH och jag hade kaffe överallt. Städade upp och gjorde om, och kunde då se att det vara portafiltret som liksom gled åt vänster och "låstes upp". Städade upp igen, och körde en gång till och vred nu till ännu hårdare. Även då började det öppna upp sig, men jag höll emot.

Nu till frågan: Har jag packat för hårt i korgen då? Tycker jag tryckte på ungefär samma som jag gjort de senaste dagarna, med mitt standard portafilter.

Någon som varit med om liknande och har mer koll på vad det beror på?

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Det kan vara att ditt nya portafilter har dåliga 'vingar' och sitter sämre i maskinen. Då får du försöka reklamera.

Annars kanske vingarna bara skiljer i tjocklek, så att det räcker med att dra åt ännu hårdare än du gjort hittills. Testa också att sätta din vanliga korg i portafiltret, de kan ha lite olika profil så att tätning mot packningen blir sämre.

Farligt med portafilter som lossnar, så kan man i alla fall inte ha det.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp