Hjälp och felsökning av en Gaggia Classic 2005 för en total nybörjare

Jonken

Well-known member
Bild för jämförelse av ny kokare och gammal (som lär ha "avkalkats" för aggressivt)
20180124_155656_resized-1.jpg

After.jpg
 

Söder

Well-known member
Positivt är att jag nu kunde få ut 160 ml på 60 sekunder, så det är ju 200% ökning från igår.

Kör lite ättika igen nu.

/Söder
 

Söder

Well-known member
Börjar förbereda mig för att jag kanske måste öppna den där stora metallsaken, för att se hur den ser ut inne i. Är det svårt och meckigt att få ut den och öppna upp den?

/Söder
 

Herr Räv

Well-known member
När jag öppnade kokaren på kompisens maskin så slutade det med att tre av fyra skruvar gick sönder. Fick ta med den till verkstaden på jobbet och borra ur skruvarna. Om de inte går av är det inga konstigheter :)
 

Söder

Well-known member
Men nått är på rätt väg nu i alla fall. Jag har skruvat av spridarfiltret och spridarfilterhållaren igen för att se lite bättre, och det kommer vatten från ett hål nu. Är det rätt?

Jag får ut drygt 300 ml på en minut nu.

/Söder
 

Söder

Well-known member
Lite tankar. Om det nu bara kommer vatten från ett hål på kokaren, och det sedan sitter 4 hål på spridarfilterhållaren, men jag bara får ut vatten från 2 eller 3 av dessa 4, är det inte något fel på min spridarfilterhållare då också, om den fördelar ojämt?

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Tänk på att vattnet flödar genom ett litet hål till vänster, det är inte konstigt att det rinner ojämnt från spridarfilterhållaren när du kikar på den. När man faktiskt brygger kaffe jämnar det ut sig, den som sitter standard fungerar OK bortsett från att den alltid ser skabbig ut. Det finns en ny hållare + filter som försöker förbättra spridningen: https://www.wholelattelove.com/prod...a-classic-pro-shower-screen-and-holding-plate - lite dyr, finns ett flertal andra också (försök undvika de med små hål bara). Eller nöj dig med den som sitter i.

Men först vill du ha samma flöde genom gruppen som ångröret. Visserligen kan du säkert brygga lite kaffe nu om du vill, men den fungerar ju inte optimalt än.
 

Söder

Well-known member
Tänk på att vattnet flödar genom ett litet hål till vänster, det är inte konstigt att det rinner ojämnt från spridarfilterhållaren när du kikar på den. När man faktiskt brygger kaffe jämnar det ut sig, den som sitter standard fungerar OK bortsett från att den alltid ser skabbig ut. Det finns en ny hållare + filter som försöker förbättra spridningen: https://www.wholelattelove.com/prod...a-classic-pro-shower-screen-and-holding-plate - lite dyr, finns ett flertal andra också (försök undvika de med små hål bara). Eller nöj dig med den som sitter i.

Men först vill du ha samma flöde genom gruppen som ångröret. Visserligen kan du säkert brygga lite kaffe nu om du vill, men den fungerar ju inte optimalt än.
Lite frågor som ni kanske kan hjälpa mig med då kopplat till allt detta.

1. När du säger samma flöda genom gruppen som ångröret, menar du då när vredet är öppet max, och pumpen kör (dvs högra knappen är på) samt knappen för ånga är nedtryckt (dvs genom ångröret), vs vredet är stängt, pumpen körs, och knappen för ånga är av (dvs genom gruppen)?

2. Jag håller nu på varje dag typ att köra knepet med vredet öppet, pumpen igång, och alternera mittenknappen. Kommer lite lagringar i muggen jag har under gruppen varje gång, men smått smått. Kör med ättika och vatten. Inte 12% ättika, utan mer vatten.

3. Är det troligt att det är den där solenoiden som är igensatt fortfarande, även om jag nu får ut ca 260 ml på en minut genom gruppen, eller är kan det vara något med värmaren som är igensatt, eller att fortsätter att släppa ut mer skit till solenoiden?

4. Om ni kör vatten genom gruppen på en fungerande maskin, hur många ml får ni på en minut då, så att jag vet vad jag ska gå efter? Eller är det endast att jag får lika mycket genom ångröret som gruppen jag ska gå efter? Edit: Jag körde i 30 sekunder nu, och då blev skillnaden mindre, ca 200 ml vs 260 ml, så det närmar sig. Kan det vara så att maskinen inte matar lika mycket under en hel minut, så att 60 sekunder är en för lång tid att testa med?

Kommer säkert fler frågor och funderingar senare..

/Söder
 
Senast ändrad:

Söder

Well-known member
Jag kör på och svarar mig själv, eller snarare beskriver och funderar.

Jag har nu kört några test runs. Första, hade jag malt 18-18,5g på 2:an på min Gaggia-kvarn. Det kom knappt ut något allt, och insåg att 2:an 3:an var för fint malt för att köra. Ändrade till 7:an då, och körde samma vikt. Fick ut 50g espresso på under 15 sekunder, och insåg det var för grovt malet. Satte nu på 5:an, 18-18,5g kaffe, och fick ut ca 50g espresso på knappa 30 sekunder.

Sista smakade absolut bäst, även om jag ska erkänna jag inte är den där experten (eller ska man vara rolig och säga "esperten") jag kan hoppas man blir allt vad det lider.

Ni som har samma setup, vad har ni er kvarn på för siffra? Vad ska en körning ta i tid?

/Söder
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
1) ja

2-4) det kan vara avlagringar på andra ställen som är bekymret också, det bör gå lika snabbt genom både grupp och ångrör - men du behöver egentligen bara ett flöde runt 100-200ml/min för att brygga espresso (beroende på dos och stil) så du kan nöja dig så om du vill

Ingen kvarn är helt den andra lik och sen beror det på andra saker, som vilka bönor man använder, hur många gram, vilken filterkorg och så vidare. Om du använder mörkrostade bönor, typ traditionell espresso låter det som att du kan prova 6 i just det där fallet. Standardriktlinjen är att sikta på att få ut ungefär dubbelt så mycket (1:2) på 20-30s. Om stegen är för stora får man använda justera mängden bönor istället.

Men anpassa efter smak. Du kanske gillar ristretto (~1:1) eller lungo (1:3-4). Allt mellan 15-60s är normalt i min bok. Med din kvarn bör du inte satsa på särskilt ljusrostade bönor.
 

Söder

Well-known member
Tack för svaret. Gällande kvarenen. På vilket sätt är den inte bra för ljusrostade? Trodde ändå den var hyggligt ok? Märker stor skillnad på den jämfört med min Wilfa som har för mitt andra med V60, AeroPress och Moccamastern. Både tystare, snabbare, jämnare och så.

När jag ändå har en tråd här, och jag tänker det ändå uppskattas att inte dra igång allt för många trådar här, så tänkte jag ställa lite frågor angående komplement till maskinen. Bifogar en del bilder.

Borde jag, och kan jag, byta ut ångröret mot det som finns på en Pro? Är det bättre? Känns som denna är lite i kortaste laget, men som sagt, jag är verkligen novice.

Mitt portafilter är gammalt och slitet, och som jag förstår det vill man undvika dessa med litet hål bara, och istället jobba med malningen. Och, det här med en sån där "klassisk" två delar, är det endast för att göra två samtidigt?

Samt, de korgar som följer med verkar vara av dålig kvalitet, med olika stora hål osv. Kommer nog mest köra dubbla shots på ca 18-19 gram, antingen för att dricka som espresso, eller latte och sådant. Har ni något förslag på någon korg som kan passa.

Alla prylar jag funderar på i så fall ska inte heller vara det absolut dyraste, utan tar gärna emot lite råd på saker som definitivt är värt ett köp, och speciellt i relation till det jag redan har.

Jag är också på jakt efter en jug, samt den tamper jag har nu verkar vara lite för liten och, ja, icke estetiskt tilltaland.

Tack för all hjälp jag får här förresten.

/Söder
 

Bilagor

  • PXL_20230617_184550655.jpg
    PXL_20230617_184550655.jpg
    2.2 MB · Visningar: 9
  • PXL_20230617_184447009.jpg
    PXL_20230617_184447009.jpg
    536.8 KB · Visningar: 9
  • PXL_20230617_184458819.jpg
    PXL_20230617_184458819.jpg
    1.6 MB · Visningar: 9
  • PXL_20230617_184501702.jpg
    PXL_20230617_184501702.jpg
    2.3 MB · Visningar: 9
  • PXL_20230617_184535419.jpg
    PXL_20230617_184535419.jpg
    2.3 MB · Visningar: 9
  • PXL_20230617_184548650.jpg
    PXL_20230617_184548650.jpg
    2.2 MB · Visningar: 9

Mayhem

Well-known member
Borde jag, och kan jag, byta ut ångröret mot det som finns på en Pro? Är det bättre? Känns som denna är lite i kortaste laget, men som sagt, jag är verkligen novice.
Det som folk brukade göra på den modellen av Gaggia Classic är byta till ångröret som satt på Rancilio Silvia v2, som passar mer eller mindre rakt av. Byte till något annat ångrör skulle jag inte tro är möjligt utan avsevärt mer omfattande modifikationer.

 

Mayhem

Well-known member
Mitt portafilter är gammalt och slitet, och som jag förstår det vill man undvika dessa med litet hål bara, och istället jobba med malningen. Och, det här med en sån där "klassisk" två delar, är det endast för att göra två samtidigt?
Det ser ut att antingen inte varit kromat på insidan eller tappat all beläggning där, men annars okej. Ditt portafilter är en helt vanlig modell och inte en sådan konstgjort trycksatt modell som medföljer de allra enklaste maskinerna, utloppet från dem är mycket mycket mindre för att bygga upp det extra trycket. Delad spout är till för att kunna göra två enkla espresso genom en extraktion med dubbelkorg.

Ser att ”öronen” på portafiltret inte sitter ”rakt” som de brukar göra för de flesta tillverkare. Vet inte om även tjockleken på dem skiljer, men det kanske någon annan har koll på? Det kan möjligen göra att du inte bara kan köpa vilket filter som helst om du skulle vilja byta ut det.

Ditt portafilter är nog väldigt grunt och lär därmed inte rymma någon korg mycket djupare än en klassisk dubbel för cirka 14-16 g kaffe. Men har du tillgång till okej verktyg, gärna typ pelarborr och dremel, går det nog ganska snabbt att konvertera det till bottenlöst. Skulle jag klart rekommendera i sådana fall både för att vara priseffektiv och kunna lära dig mer om kaffehantverket.
 

Söder

Well-known member
Det som folk brukade göra på den modellen av Gaggia Classic är byta till ångröret som satt på Rancilio Silvia v2, som passar mer eller mindre rakt av. Byte till något annat ångrör skulle jag inte tro är möjligt utan avsevärt mer omfattande modifikationer.

Skulle den videon vara "rakt av" menade du, eller var det för något annat?

/Söder
 

Mayhem

Well-known member
Skulle den videon vara "rakt av" menade du, eller var det för något annat?
Heh, jag kollade aldrig på videon faktiskt, jag bara tog länken från en annan tråd där det sades att bytet var enkelt och går på 10 minuter.

 

Söder

Well-known member
Heh, jag kollade aldrig på videon faktiskt, jag bara tog länken från en annan tråd där det sades att bytet var enkelt och går på 10 minuter.

Aha, fast, som jag tolkade ditt första svar, så verkade det som man kunde lossa hela ångröret på min gamla Classic, och ersätts av med ett från Rancilio Silvia, men på videon sågas det och hålls på. Därför jag undrade om det var så det skulle gå till.

Jag får kolla videon igen kanske.

/Söder
 

Jonken

Well-known member
Gaggia MDF är okej, den har mindre steg än konkurrenten Rancilio Rocky och det förvånar mig inte att du tycker bättre om den än en billig Wilfa. Det går såklart att mala ljusrost med den också, men speciellt för espresso kommer det vara svårt att få bra resultat (det gäller majoriteten av espressokvarnarna..). Mitt tips är i alla fall att satsa på mer medium / mörkt.

Korgen du har är billig, ja - men helt okej, speciellt om du följer rådet angående rostningsgrad ;).
Däremot är det inte toppen att allt krom är borta från portafiltret. Du kan använda en hålsåg för att ta loss botten, så slipper du exponerad mässing i espressons väg. Annars finns det att köpa bottenlösa portafilter för ett par hundra. Fördelen är främst att det inte samlas gammalt kaffe i det, visserligen med den ganska stora nackdelen att det kan stänka en del.

Det finns alternativ till att såga, den här videon förklarar bättre:
...men förvänta dig inte underverk, det är snarare en marginell förbättring jämfört med att bara ta loss den svarta plasten och köra med original-röret. Ångkraften är rejält begränsad i en Gaggia Classic.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Slår ett slag för ultraljudstvätt för att slippa använda tex nål i spridarfiltret. De blir rena och fina och man låter maskinen göra jobbet :)
 

Söder

Well-known member
Gaggia MDF är okej, den har mindre steg än konkurrenten Rancilio Rocky och det förvånar mig inte att du tycker bättre om den än en billig Wilfa. Det går såklart att mala ljusrost med den också, men speciellt för espresso kommer det vara svårt att få bra resultat (det gäller majoriteten av espressokvarnarna..). Mitt tips är i alla fall att satsa på mer medium / mörkt.

Korgen du har är billig, ja - men helt okej, speciellt om du följer rådet angående rostningsgrad ;).
Däremot är det inte toppen att allt krom är borta från portafiltret. Du kan använda en hålsåg för att ta loss botten, så slipper du exponerad mässing i espressons väg. Annars finns det att köpa bottenlösa portafilter för ett par hundra. Fördelen är främst att det inte samlas gammalt kaffe i det, visserligen med den ganska stora nackdelen att det kan stänka en del.

Det finns alternativ till att såga, den här videon förklarar bättre:
...men förvänta dig inte underverk, det är snarare en marginell förbättring jämfört med att bara ta loss den svarta plasten och köra med original-röret. Ångkraften är rejält begränsad i en Gaggia Classic.
Kul forum detta. Så mycket kunskap.

Gällande inköp så känns det som att jag kan unna mig ett nytt öppet portafilter, samt en bättre korg på 18-19g.
Har börjat titta på en handelslista enligt länkar jag fått här, och ser att jag på kaffecompagniet.se får en ny ångstav för 200 kr, samt att där säkert finns jug och sådant också. Är det generellt en bra sida att handla från, eller borde jag sitta och leta tjugolappar här och där?

Vad tror ni om ny spridningsfilterhållare och spridningsfilter? Eller det är inte där jag ska börja kanske?

En annan sak. Våg till att ha under koppen, vad finns det för billig bra där? Har en Acaia Pearl S för när jag kör pour over, men den är lite för stor nu, och vet inte om jag är så sugen att köpa den lilla för espresso bara för detta. (Min Pearl S går även att använda för annat ju, så kunde motiveras...)

/Söder
 

Söder

Well-known member
Jug: Vilken storlek bör jag gå på om man vill göra en latte till de som gillar sånt? Om man gör flera, skummar man då all mjölk samtidigt, eller vad för sig? Tänker på att man ska fyll upp till pipen börjar, så funderar av den anledningen på storleken.

Tamper: Jössen vilken marknad. Vilken är en bra att börja med? Tycket som sagt den jag har är för liten, tar ej i kanterna, och är rätt sliten/ful.

/Söder
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp