Hårdvara för kafferostning, vad använder Ni?

Large

Well-known member
Äntligen kom den! Teknikmagasinet tog en dryg månad på sig att skicka maskinen från en butik till en annan.

Körde en testrostning med 100g Colombia alldeles nyss. Det tog ca 14 minuter och då körde jag på lägsta effektläget utom ett par tre minuter i början av rostningen. Lite ojämnt resultat skulle jag vilja säga. Detta beror nog på att trots mekanisk omrörning så stannar bönorna i samma "spår" och värmen verkar inte vara jämn från centrum och utåt mot periferin.
Jag skall nästa gång prova att röra om bönorna en gång mellan 1:a och 2:a crack och se om detta hjälper.

nilserik sa:
ja skulle vilja har en lite utförligare beskrivning/rescenstion av rostningen med pocornmaskinen med roterande pinnar. är du nöjd? iaåfall bra tillvägagångssätt. är lite intresserad av den metoden. hare bra mvh erik

Eftersom Teknikmagasinet inte längre verkar sälja den popcornmaskinen längre så tyckte jag inte att det var någon större idé att skriva en recension av den. Om det är så att du mot förmodan hittat någon annan som säljer den så kan jag ju iaf ge ett kort omdömme om den.

Ja, den fungerar riktigt bra att rosta bönor med den. Maskinen har två lägen, ett varmare för popcorn och ett lite svalare för kafferostning. En rostning av ca 200-250 gram råkaffe tar ca 15 minuter om man rostar precis till 2:a crack. Jag skrev ju tidigare som ett första intryck att rostningen blir lite ojämn men om man ökar bönmängden till ca 200gram eller mer så blir det bättre.
En nackdel är dock att den genomskinliga plastkåpan som man sätter ovanpå rostaren inte tål värme så bra. Efter att ha rostat några stora batcher så blev den mjölkaktig. Detta är en nackdel då det är bra att kunna se bönorna för att avgöra när det är dags att avsluta rostningen.

Dock får man väl kalla den för riktigt prisvärd. För några hundralappar fick jag en kafferostare med Gene Café eller Hottopprestanda med avseende på bönmängden iaf. Om resultatet blir lika bra är svårare att säga då jag inte har haft möjlighet att jämföra kaffekvalitén mot någon annan hemrostare med samma råkaffe som bas.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
En nackdel är dock att den genomskinliga plastkåpan som man sätter ovanpå rostaren inte tål värme så bra. Efter att ha rostat några stora batcher så blev den mjölkaktig. Detta är en nackdel då det är bra att kunna se bönorna för att avgöra när det är dags att avsluta rostningen.

Kul att den fungerade så pass bra. :)
Men behövs verkligen kåpan vid kafferostning? Kan tänka mig att vid rostning så blir den utsatt för värme på ett helt annat sätt än vid popcornpoppande...

Med popcorn behövs den för att samla upp popcorn, men med kaffebönor så vet jag inte om den behövs. Kanske kan rädda den från att bli mjölkaktig, samt att man ser bönorna ännu bättre utan locket? Eller så smiter för mycket värme utan locket och kaffet blir aldrig klart?
 

Large

Well-known member
Troligtvis kommer det, som du säger, ta längre tid att rosta utan lock.
Locket fungerar också som rökuppsamlare vilket är tacksamt såhär på vintern då man slipper ha köksfönstret på vid gavel längre än nödvändigt, bra för oss lägenhetsinnehavare utan riktig köksfläkt :) .
 

kit_brenner

Well-known member
Jag kör med en CR 100 sedan två veckor tillbaka. Jag har ju inte rostat så mycket, men so far so good! Framförallt är det jäkligt gott med färskrostat.
 

inline

Well-known member
Bakmaskin + varmluftspistol

Testade just nu med min bakmaskin + en varmluftspistol :) Det funkade verkligen bra.

Jag ställde in bakmaskinen på att göra en deg och reglade upp varmluftspistolen precis ovanför bunken i bakmaskinen. Alla skal (silverhinnor?) blåste bort bra. Jag höll till ute på min balkong. Det är nog inte att rekomendera att göra detta inomhus!

10-12 minuter för första crack och jag fortsatte tills det hade gått 15 minuter. Bönor: brasiliansk santos från Gokaffe. 300 gr

Ska provsmaka imorgon eller på torsdag. Ska bli kul!



/Johan
 

Bilagor

  • DSCF1889.jpg
    DSCF1889.jpg
    76.2 KB · Visningar: 33
  • DSCF1898.jpg
    DSCF1898.jpg
    89.2 KB · Visningar: 46
  • DSCF1899.jpg
    DSCF1899.jpg
    93.9 KB · Visningar: 35

svartvest

Well-known member
bakmaskin var ett nytt grepp, själv så har jag ugnsrostat.
moonsun, Sumatra Lintong och Papua New Guinea Sigri plantation peaberry.

Den sista hördes nästan ingen 2 crack ifrån men ser bra ut och har en fantastisk doft.

Rosta mera!!!
 

inline

Well-known member
Fick en nyare och bättre varmluftspistol i julklapp så nu ska det bli ännu roligare att rosta ihop med bakmaskinen :)

Jag har kompletterat med lite bilder i inlägget ovan.

/Johan
 

Chilhuacle

Well-known member
Joo, ugn är och förblir det en tid framåt i alla fall. Det jag mest irriterar mig på är att det är svårt att få jämna resultat från gång till gång (att rostningen inte blir helt jämn är inget jag stör mig nämnvärt på, kaffet blir gott). Tillbehör: 2 rostfria formar, 4 rostfria skålar, dammsugare och grytlappar.

Funderar på att bygga en kylare för att slippa manuell dammsugning, men eftersom jag behöver bli av med silverhinnorna så behövs det nog omrörning.. lite kraftigare blås..en silverhinnefälla. Annars hade Augusto eller KGs lösning varit fin. Hmm.. om jag fixar uppvärmning och termostat också så blir det en rostare..hmm:eek:hmy:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tjaa, det finns ju ett värmeelement i botten på fritösen som jag klippte av med bultsax... Modda vidare med elementet på plats så kanske det blir en rostare av det istället?

Fast då blir det ingen kylare, fläktarna i plast skulle nog smälta illa kvickt om man brassade på med megavärme misstänker jag...

:coffee:
 

Chilhuacle

Well-known member
Tjaa, det finns ju ett värmeelement i botten på fritösen som jag klippte av med bultsax... Modda vidare med elementet på plats så kanske det blir en rostare av det istället?

Fast då blir det ingen kylare, fläktarna i plast skulle nog smälta illa kvickt om man brassade på med megavärme misstänker jag...

:coffee:

Fortsätter det så här så blir det snart 101 sätt att använda en fritös för kaffeframställning! :lol:
Modda en tredje fritös till kvarn (hur 17 gör man det) och transportband mellan, så är allt som behövs råkaffe och en espressomaskin.. eller kanske 4 för en verklig helautomat. :eek:hmy:

nää, det får nog bli en apparat i taget, både kylare och rostare blir nog för mycket, speciellt om man ska utgå från en fritös.
 

Jemo

Well-known member
jag kör med varmluftsugn. drygt 210 grader till första crack och knappt 200 grader därefter (enligt ugnens termostat, inte alls säkert att det stämmer med verklig temperatur). total rostningstid ca 18-20 minuter.

jag är helt novis på rostningsfronten men börjar mer och mer inse fördelarna med färskrostat. i nuläget medger inte min budget nya investeringar, men såklart börjar man snegla på olika rostare. en sak undrar jag dock: är det givet att man uppnår bättre resultat med en hemmarostare eller är det mest en fråga om bekvämlighet och att det är kul med prylar (vilket det onekligen är)? är det tekniskt/praktiskt möjligt att rosta lika bra i hushållsugn om man bara tränar tillräckligt mycket (jämfört med de vanligaste konsumentrostarna alltså)? är det, om man tillsvidare håller sig till hushållsugnen, bäst med varmluft eller är det bättre att bara köra med över och undervärme utan varmluftblåset?
 

inline

Well-known member
Bakmaskin + varmluftspistol = Corretto

Hej, här nedan kommer lite bilder på vad jag tycker funkar bäst för kafferostning. Jag har provat ugn och popcornmaskin men kommit fram till att metoden med bakmaskin och varmluftspistol är bättre för mig.

Den har flera föredelar framför popcornmaskin och ugn.

+ Man kan rosta mer mängd kaffe varje gång
+ Man kan styra temperaturen på ett enklare och snabbare sätt (om man inte moddat popcornmaskinen)
+ Man blir av med alla skal (silverhinner) som blåser bort under tiden.


SL270024.JPG

Varmluftspistolen är monterad i ett borrmaksin-ställ. Har man en varmluftspistol med varierbar effekt kan man lätt variera temperaturen. Man kan även lyfta bort varmluftspistolen och föra den närmare bönorna för att under en viss tid få högre värme. Dessutom blåser skalen bort under tiden. Man bör dock inte vara inomhus utan helst ute.

1:a crack brukar komma efter 10-12 minuter beroende på hur mycket jag rostar. Jag har rostat 360 gram som mest hittils och det fungerarade bra. Jag tror att 400 gram samtidigt inte är några problem. Som längst har jag rostat i 18-19 minuter, det är då andra crack har börjat. Jag har försökt att få ner temperaturen lite efter första crack, genom att sänka effekten på varmluftspistolen. Vill man vara extra nogrann med övervakning av temperatur, kan man sticka ner en stek-termometer eller liknande längs med innekanten.

Här kommer lite fler bilder:

SL270033.JPG


Här är en läng till en film som visar hur det ser ut:
http://picasaweb.google.com/johan.hamas/Kafferostning/photo#5160184078269291778

/Johan
 

inline

Well-known member
C

crema

Guest
imponerande ser ju riktigt roligt ut. blir lite sugen på att börja rosta själv när men ser detta.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp