Hårdvara för kafferostning, vad använder Ni?

MagnusHbg

Active member
OK. OBH'n har bara ett läge (on/off). Jula verkar inte sälja sin modell längre. Var det samma funktion på den?
Teknikmagasinets variant verkar ha två effekt lägen. Får undersöka om min närmsta butik har denna kvar. Återkommer i så fall med en kort recension.

/Magnus
 

Giovanni

Active member
Jag tror att dom var identiska, det var några år sedan det här.
Annars tror jag på principen, bara dom var lite mer robusta. Man har hyfsad koll rostprocessen och den kan stå under köksfläkten.
Som jag använde apparaterna stod dom verkligen på kanten till sin förmåga och jag var nog medveten om att dom inte skulle hålla speciellt länge. Röde Hanen var aldrig långt borta och jag hade utrustning tillhands för att släcka.//Johan-
 

MagnusHbg

Active member
Jag tror också att principen är helt OK men det gäller som sagt var att plasten är av rätt kvalitet. Får se om jag får fatt på den modell som teknikmagasinet har så ska jag känna och klämma lite på den och kolla effektlägena. Sen får jag väl helt enkelt plocka fram brandsläckaren och testköra ;-)
 

Peter99

Member
Var får man tag i en I-roast 2? Bad syrran i USA at ringa tillverkaren, men de gör den inte längre för europa sa dom.
 

arto

Well-known member
Kan man kanske sätta en burk på ett roterande grillspett och köra i gasolgrillen. Va tror ni teknikfreaks?
Kolla länken.
http://www.importlagret.com/prod_info.asp?prod=825

Bara det är rena saker som inte ger bismaker så tror jag att det är toppen. Och att den måste kunna bli tillräckligt varm.

Det dåliga kan kanske vara att det kan bli svårt att få ut bönorna, och att ta prov på dom på ett lätt och smidigt sätt.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tadaa, då har man fått sin Genecafé! Nice!
Men f-n vad stor den var! OK, det borde kanske inte komma som en överraskning, men jag hade faktiskt inte ens kollat måtten på hur stor den skulle vara. Den är större än den ser ut att vara...

Så folk som vill köpa sig en Genecafé, se till att Ni har plats för den och kolla att den får plats där Ni hade tänkt ha den. Jag fick utrymma en sån där hög utdragsback i köket (det var bara lite krafs i den, det flyttade jag till en annan krafslåda) och det fick bli min rostningslåda. För rosten alltså, kaffebönorna har jag i en större utdragsback i mitt hörn...:cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ok, ska ta lite vid nästa rostning, nu är den så fint nerpackad så...:cool:
Nästa vecka blir jag av med min espressomaskin... :(

Allmän foruminsamling så jag kan ha råd med en GS3? Alla bidrar med 1000:- så får jag lite över till bönor ochså. :D
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så har man knäckt oskulden på Genecafén... :D
Men jag glömde ta bilder...:unsure:

Hursomhelst kan jag summera det hela med: I jämförelse med iRoast-2 så kan jan säga att det var bra svårt att höra 1:a och 2:a crack med Genecafén!


iRoast-2 håller hög ljudnuvå men det konstanta "hummandet" gör att knäppningarna hörs lätt, det bör vara lätt att ha koll på rostningsgraden i jämförelse med en Genecafé om man är nybörjare och vill ha ljudreferenser från knäppningarna. Jag hade aldrig något problem att höra knäppningarna.

Genecafén har väldigt låg ljudnivå, man hör elmotorerna surra lite och bönorna som "ramlar omkring" inne i behållaren och ett svagt svagt fläktljud. Det är allt man hör, det är inte störande för 5 öre (när man har lyssnat på iRoasten tidigare så är en Genecafé nästan knäpptyst). Men ljudet från de "ramlande bönorna" är lite förrädiskt om man (som jag) är van att lite lättsamt lyssna efter knäppningarna.

Rasslandet från bönorna som rullar omkring maskerar knäppningarna från cracken ganska effektivt. Man får nog mer hålla koll på färgen på bönorna med en Genecafé, och vill man lyssna efter knäppningarna så får man vara mer koncentrerad och hålla örat intill chaff collector och lyssna noga. Lådan i chaff collector fungerar som en resonanslåda och där förstärks ljudet från knäppningarna lite.
 

ficklampa

Well-known member
En grej, trumma antar jag. Reglerbar värme. Antar att på max kan den bli 400 - 500 ° C, aldrig vågat prova. Den ska få rotormotor.

Fördelar
Rostar mycket: 800 gram gick bra. Antar man kan öka till över 1 kg
Jättejämn resultat

Nackdelar
Blev dyr
Vet ej hur bra den håller än
Saknar fancy reglerteknik

kan inte du lägga upp en liten bild på hur den ser ut i ljus.
jag funderar på att bygga en nämligen.
 

arto

Well-known member
Så här ser den ut just nu.
 

Bilagor

  • 1.jpg
    1.jpg
    55.5 KB · Visningar: 114
  • 2.jpg
    2.jpg
    41.1 KB · Visningar: 82
  • 3.jpg
    3.jpg
    55.4 KB · Visningar: 82

Large

Well-known member
Vad tror ni om den här från Teknikmagasinet? Observera texten "Coffee"....
Verkar närmast vara en bönrost som de säljer som popcorn maskin ;-)
Någon som testat?

Äntligen kom den! Teknikmagasinet tog en dryg månad på sig att skicka maskinen från en butik till en annan.

Körde en testrostning med 100g Colombia alldeles nyss. Det tog ca 14 minuter och då körde jag på lägsta effektläget utom ett par tre minuter i början av rostningen. Lite ojämnt resultat skulle jag vilja säga. Detta beror nog på att trots mekanisk omrörning så stannar bönorna i samma "spår" och värmen verkar inte vara jämn från centrum och utåt mot periferin.
Jag skall nästa gång prova att röra om bönorna en gång mellan 1:a och 2:a crack och se om detta hjälper.
 

rhide

Well-known member
Hm.. jag skulle inte ens kunna skruva i en glödlampa utan att få huset att brinna ner, men att be någon böja till några metallskenor som man kan fästa på de som redan finns och därmed få bättre omrörning borde inte vara så svårt... Till exempel skulle man kunne ha något som ser ut som ett U. Då bönorna träffar ena änden åker de inåt, men den andra trycker dem utåt...

Har du byggt om maskinen något, eller kommer den upp i de 250 grader man bör rosta i? Hur mycket ryker det? Skulle man våga ha en sådan maskin inne i ett 17m2 studentkorridorsrum?
 

arto

Well-known member
rhide: menar du min maskin?

Att rosta med den inomhus är uteslutet. Den kräver att man har rätt mycket bönor i sig för att fungera optimalt (med för lite bönor blir blandningen och provtagningen svår). Så jag brukar köra runt 1 liter bönor. Det motsvarar kanske runt 500 gram. Man kan rosta mer åt gången men inte mycket mindre. Men med så mycket bönor utvecklas det massor med rök, och det krävs minst att man är ute på balkongen.

Rosttemperatur som jag brukar köra är 250 i mitten utav kammaren. Det motsvarar ca 220 ugnsgrader (ugnen jag provat med förr). Den kan bli mycket varm om man drar på på max. Säkert 300-400. Sånt vågar man inte prova.

Just nu väntar jag in att få ett nytt värmeelement som kommer att ha bättre livslängd (hoppas jag). Gjord för sådana saker, och inte som vattenkokarelement som brinner upp efter 10 kg bönor.

U-profil skulle funka. Och L-profil med. Men själva blandningen är rätt optimal så som den är just nu, så jag låter det vara tills vidare :)

Men du kommer billigare med en GeneCafé kan jag tala om redan nu :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så jag brukar köra runt 1 liter bönor. Det motsvarar kanske runt 500 gram..... Rosttemperatur som jag brukar köra är 250 i mitten utav kammaren. Det motsvarar ca 220 ugnsgrader (ugnen jag provat med förr).

Det var rätt saftigt med bönor... Med bönor som man blandar ihop före rostning så kan det fungera rätt bra om man vet att bönorna passar ihop, men som en "lek och prova på olika blandningar" så känns det som galet mycket bönor! Rostar du tex 4 olika sorter så har du ju 2 kilo bönor, och då hinner de bli nästan bli gamla innan du använt upp allting... :(

Lite spontant kan jag säga att det känns som du ligger för högt i temperatur, prova att droppa till typ 230 grader eller så, 225 kanske. Du har inte problem med att det går för snabbt eller blir för mörkt?

Jag tror att du har lurat dig själv med din "motsvarar 220 ugnsgrader", 220 SKA vara 220. Det är din gamla ugn som visar fel (de visar sällan exakt temperatur på vredet om det är den du tittat på?). Om det dessutom är 250 grader i mitten av din rost så.... är det väl varmare mot kanterna (om du har värmeelementet/elementen utanför kammaren). JAg såg ju din rost tidigare i någon tråd men minns inte så exakt...

Tror för övrigt att rhide menade den där "big popper"-modellen till kafferost. ;)
 

arto

Well-known member
Ingen lyrandes här inte

Min rost är helt enkelt varmare upp där jag mäter tempen än där nere bönorna är. Och sedan mäter jag tempen mer exakt i rosten, än ugnens ratta-in-temp som kan nog ljuga med flera tio grader. Dessutom har ju ugnen på-av-lägen som gör att tempen åker upp och ner. Och någon ugn med termometer som visar aktuella tempen har jag inte.

Jag blandar allt före och hittils har det gått bra :)

Bilderna ser du tre poster här ovanför ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Haha, ja så kan det gå om man inte scrollar en rad eller två!:lol::blush:
Den är cool. Om du måste hålla till på balkongen, hur mycket påverkar vinter och kyla dina rostningstider? Nyfiken i en strut... :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,761
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp