Hårdvara för kafferostning, vad använder Ni?

arto

Well-known member
Det är inglasat så att det är runt +10 ° C där när man rostar. Det går nog åt mer ström, så på sommaren lär jag kunna köra mer ekonomisk :D

Man skulle kunna isolera den så skulle den nog bli mer... vinterkompatibel :)

Nu lunch.
 
Grillspätt?

Jag har en inbyggnadsugn med roterande grillspett (som jag använt en gång tror jag på de 8 år jag haft ugnen). Istället för att placera en kyckling på spettet funderar jag på att konstruera en trumma med någon form av vingar på insidan som rör om bönorna. Spettet gör ett varv på 26 sekunder.

Vad tror ni? :nowink: eller :D
 

rhide

Well-known member
Jag har aldrig rostat i verkligheten, men jag har läst en hel del om folk som fått mycket lyckade resultat i ugn. Fördelen med rotation är ju att bönorna blir jämnare rostade, vilket är bra i vissa fall... de flesta kanske till och med :p

2.3 varv per minut låter iofs ganska långsamt.. du kan ju testa att fästa skenor böjda som ett J på insidan, så att bönorna följer med högre upp längs väggen och faller längre - dvs rörs om mer där de landar längst ner i trummar igen. Det borde ge en jämnare rostning, vilket ju var själva orsaken att skaffa trumman antar jag =)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag har en inbyggnadsugn med roterande grillspett (som jag använt en gång tror jag på de 8 år jag haft ugnen). Istället för att placera en kyckling på spettet funderar jag på att konstruera en trumma med någon form av vingar på insidan som rör om bönorna. Spettet gör ett varv på 26 sekunder.

Vad tror ni?

Yo! Det där tror jag absolut på! :)Jag har nämligen sett till att få (som i gratis) en gammal extrabred spis med roterande grillspett som jag tänkte modda till kafferost. Vad innebär modda? Jo, spettet måste få en perforerad trumma som kaffebönorna ramlar runt i. Om man vill modda mer kan man dessutom flytta rotationscentrum till mitten av ugnen (nu är det nära grillelementet på ovansidan av ugnen) så att man kan ha en större trumma=mer kaffe per rostning sedan vore det väl käckt ifall man bytte ut den grova temperaturregleringen mot en separat mer exakt termostat. Har inte haft riktigt motivation att sätta igång då jag ännu inte har något lämpligt utrymme att ha ugnen på... Men jag applåderar och hejar på å det grövsta!!!
 

arto

Well-known member
Lägger du dit L-profiler så kommer det säkert funka kanon :)

Det svåraste är att få bra sikt så att man kan följa bönorna visuellt. Knäppandet kommer nog att höras bra trots trumman :)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Håller helt med Arto här. Du bör nog se till att använda glas i änden av trumman som är mot framsidan ugnen så att du kan titta på bönorna under rostningen. Annars kan det nog bli lurigt att veta var exakt du är i rostningen. Antar här att spettet sitter rakt in i ugnen och inte längs med.
 

lupoo

Well-known member
Skön maskin arto:D.
Gillar det "rytmiska groovet" som apparaten har under rostningen :cool:.
 

arto

Well-known member
Nu sitter motorn stadigare :)



Nästaasteg blir att ha en strömbrytare till motorn (såndär när man håller knappen inne så snurrar den inte) för att underlätta när man tar provtagningar med skeden.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp