Stockholm Vilka caféer i sthlm får man inte missa?

Jay

Well-known member
bortskämd som jag är så utgår jag ifrån att när man ber om en espresso ska den smaka som en Portland beskrivs, nämligen som den jag serverades på Mellqvist Söder av den mycket trevliga baristan där.

När jag bad om en espresso på Mellqvist Rörstrandsgatan frågade jag hur den dricks bäst, som singel eller dubbel, och fick då svaret "singel", varvid jag fick en espresso jag såg redan när den hälldes upp att den skulle bli vattnig, och mycket riktigt så var det så. Den smakade i det närmaste ingenting, förutom lite sötma i slutet som påminde om den typen av bittersötma man får i en grappo.
 

onyman

Well-known member
NÅT NYTT?

Ska till Sthlm om ett par veckor och skulle vilja dricka något nytt.... ej Da Matteo, J&N eller Haugaard och ej Italienskt. Var kan man dricka kaffe från nåt mindre rosteri? typ Kulbay, Waxholms, sthlmroast?
 

kaffe med slice

Well-known member
Vill du dricka kaffe från mig så får du ta dig till Kaffemaskinen så kan de säkert ordna så att du får smaka. Än så länge är det inget kafé inne i stan som serverar mitt kaffe men det kanske kommer det med :)
 

Jay

Well-known member
Så ska det ju inte smaka, användes nakenfiltret till och börja med?
Nix pix... men så smakade även kaffet på Coco Vaja när jag var där, och inget naket filter där heller. Det var två Haugaard kaféer på raken som smakade brunt vatten. Som tur är så fick Mellqvist Söder mig att förstå hur bra Haugaard kan vara om man gör rätt!
 

robbowan

Well-known member
Var på Mocco på Östermalm innan Djurgårdens match häromdagen - fråga mig inte om resultatet :mad: - och polar'n är inte mycket för att bråka om grejor så jag lät det passera. Men, inte en enda kaffe serverades där man först gjort rent groupen, blåst ur wanden och dessutom knackades det konstant i sidan för att "sätta" det malda kaffet.

Både espresson och macchiaton var OK men inte värt priset. Funkar i förbifarten men kanske inte om man är ute efter kaffet i sig - J&N men missade vilken sort för att vara ärlig.
 

rosendahl

New member
Det var denna jag köpte för 125:-, upptäckte för sent att den var så gammal. Blåbär kom igenom i alla fall, men det vore trevligt att få smaka den ordentligt färsk!

Hej Jay! Vad tråkigt att du fick med dig en gammal påse. Den måste fallit bakom och blivit kvar trots rostdatum. Kom in så får du en ny påse av valfri sort. /Erik på droppen
 

Jay

Well-known member
Hej Jay! Vad tråkigt att du fick med dig en gammal påse. Den måste fallit bakom och blivit kvar trots rostdatum. Kom in så får du en ny påse av valfri sort. /Erik på droppen
Hej Erik, det var inte på Droppen jag fick gammalt Haugaard kaffe, men på Matmekka på Etnografiska. Jag måste uttryckt mig slarvigt om du uppfattade det så. Men du får gärna bjuda på en koppning när rosten är up-and-running ;)
 

rosendahl

New member
Hej Erik, det var inte på Droppen jag fick gammalt Haugaard kaffe, men på Matmekka på Etnografiska. Jag måste uttryckt mig slarvigt om du uppfattade det så. Men du får gärna bjuda på en koppning när rosten är up-and-running ;)

Vilken tur! Gammalt kaffe är inget vi vill sälja. Rosten är igång och info om koppningar och försäljning kommer på hemsidan och bloggen inom kort.
 

Stadler

Well-known member
Var precis på J&N söder. Tyvärr kommer jag nog aldrig förstå storheten med J&N. Alla J&N blandningar jag smakat har en ton av bränt och surhet. Det verkar som de inte lyckas få bort syran tillräckligt, kanske rostas bönorna för kort tid? Det någonting som inte känns helt OK smakmässigt.
 

Jay

Well-known member
Var precis på J&N söder. Tyvärr kommer jag nog aldrig förstå storheten med J&N. Alla J&N blandningar jag smakat har en ton av bränt och surhet. Det verkar som de inte lyckas få bort syran tillräckligt, kanske rostas bönorna för kort tid? Det någonting som inte känns helt OK smakmässigt.
Vad drack du?
 

Musikarfelix

Well-known member
Det verkar som de inte lyckas få bort syran tillräckligt, kanske rostas bönorna för kort tid?

Det handlar nog mer om att Johan & Nyström, precis som jag anser att syran behövs för att få ut fler smaker och nyanser ur kaffet. Bönorna rostas dock inte på för kort tid, utan på längre tid. Metoden kallas slow roast, men är inte synonymt med att kaffet är rostat mörkare utan att man rostat längre på en lägre temperatur.

Du är nog van vid lite kraftigare blandningar och de ljusare blandningar som J&N har kanske känns ovant för dig. Men det är lite som musik, det kan ta lite tid innan man vant sig vid en genre man inte brukar lyssna på. Det finns inga fel i att inte gilla syra i kaffet, men glöm aldrig bort att ge alla kaffen en chans.
 

Stadler

Well-known member
det var Bella,

OK, jag har haft deras blandningar hemma men trott att jag inte kunnat få ut smakerna rätt men tydligen skall det smaka så. När det gäller J&N är det helt enkelt inget för mig.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp