Favorit helt klart är Passalacqua Redibis, mjuk och fin espresso med riktigt grym eftersmak av kaffe. Skillanden mot J&N blir så markant att det blir en helt annan dryck för mig. De smaker som många uppskattar hos J&N uppfattar jag nog som bismaker för att de framträder så otroligt starkt (syran + bränd smak), allt beror ju givetvis vad man har för referens för hur en espresso skall smaka.
Favorit helt klart är Passalacqua Redibis, mjuk och fin espresso med riktigt grym eftersmak av kaffe. Skillanden mot J&N blir så markant att det blir en helt annan dryck för mig. De smaker som många uppskattar hos J&N uppfattar jag nog som bismaker för att de framträder så otroligt starkt (syran + bränd smak), allt beror ju givetvis vad man har för referens för hur en espresso skall smaka.
Eller kanske vilseledande vad man avser med bränt? Det är en fråga som kommer upp igen och igen. Vad är det som smakar bränt? Vad är det som orsakar "bränd" smak? Det ingår ju inte eld i espressoskapandets konst. Är det rostningskaraktär som kommer igenom? Är det dålig rengöring i processen när kaffet framställs (d v s har det inte flushats eller torkats ordentligt i korgen)? Är det överdosering? Är maskinen för varm?Däremot förstår jag inte att man i jämförelse kan uppleva att J&N skulle smaka bränt. Fascinerande och intressant!
Om det är något som smakar bränt är det robusta. Där ingår faktiskt brända däck i själva smakbeskrivningen av kaffet. Så för någon som uppskattar det, borde ju "brändhet" vara en positiv egenskap?
Ett kaffe som är över/underextraherat och/eller bryggt för varmt/kallt kan ge andra smakupplevelser än de önskade. Är det för mörk/ljusrostat så spelar det ju ingen roll vad det står på beskrivningen....provade också Dellerhagens Haileselassie, och gav det direkt omdömet "Beskt, smakar som Zoegas", och drack inte ens upp provslurken. Jag blev nästintill chockad, för det är i mina ögon ett kaffe som står så långt ifrån Zoegas man kan, lätt, fruktigt och syrligt, inte dovt, überfylligt och beskt/bittert som just Zoegas kaffen upplevs för mig
Blir Stockholm om 1½ vecka, jävlar vad kaffe det skall drickas, och kan behöva en uppdaterad lista på ställen att besöka
Ja, du var ju där60g/liter bryggmalt, Moccamaster. Funkar till alla andra kaffe som grundförutsättning tycker jag, så tror inte det skulle bli way off för det kaffet, och i min gom smakade det kanon. Jag skulle se till vilken kund det var snarare!
Mellqvist Söder: Haugaard Portland
Drop: drops egna etiopiska som brygg
J&N Koncept - single estate single eller aeropress
Espressino - Cloverbryggd J&N Single Estate
Kura - Da Matteo Gibraltar
kanske det nya snickarbacksstället som Jay extraknäcker på?
Non Solo/Espressino/Muggen gjorde ju det ett tag, men de har ju annat trevligt också... mycket möjligt att J&N kör det emellanåt....geisha som brygg: vem serverar det?