Stockholm Vilka caféer i sthlm får man inte missa?

Stadler

Well-known member
Favorit helt klart är Passalacqua Redibis, mjuk och fin espresso med riktigt grym eftersmak av kaffe. Skillanden mot J&N blir så markant att det blir en helt annan dryck för mig. De smaker som många uppskattar hos J&N uppfattar jag nog som bismaker för att de framträder så otroligt starkt (syran + bränd smak), allt beror ju givetvis vad man har för referens för hur en espresso skall smaka.
 

martink78

Well-known member
Favorit helt klart är Passalacqua Redibis, mjuk och fin espresso med riktigt grym eftersmak av kaffe. Skillanden mot J&N blir så markant att det blir en helt annan dryck för mig. De smaker som många uppskattar hos J&N uppfattar jag nog som bismaker för att de framträder så otroligt starkt (syran + bränd smak), allt beror ju givetvis vad man har för referens för hur en espresso skall smaka.

Är det den Redibis som har 60% Robusta i sig? I sådant fall förstår jag att det smakar annorlunda.. Men då lär nog alla s.k. specialkaffen smaka surt för dig för de är i allmänhet åt det syrliga hållet. Speciellt jämfört med så pass Robustastinna kaffen. Möjligtvis kan de J&N blandningar med Robusta i vara nått. Isola och La Bomba tror jag är sådana.

Att de smakar syrligt för dig är inte så konstigt men däremot borde de inte smaka bränt, jag vet inte hur just Passalacqua rostar men Robusta brukar behöva rostas hårdare än Arabica för att det inte skall smaka bildäck så jag skulle gissa att det kaffet är hårdare rostat än J&N's.
 

Studenten

Member
Själv sitter jag på sosta sveavägen för det mesta när jag e hemma i stockholm, bor ju i kvarteret ! Händer att jag går till cocojava då och då och dom ställena räcker för mig!

Studenten
 

Jay

Well-known member
Har nu haft två fantastiska nya upplevelser i Stockholm idag! gick förbi Kaffeverket där jag blev serverad en fin espresso och en superfin bryggkaffe på två Etiopier (very berry!) båda från DaMatteo. Sen gick jag över till en riktig lågoddsare, på rekommendation visserligen, Cupcake STHLM, där de serverar två olika LOVE coffee som brygg (en kenyan och en etiopier). Bästa bryggkaffet jag smakat i Stockholm hittills!! 25 spänn för en 8 oz take away, men jäklar!!!!
 

FabianP

Well-known member
Favorit helt klart är Passalacqua Redibis, mjuk och fin espresso med riktigt grym eftersmak av kaffe. Skillanden mot J&N blir så markant att det blir en helt annan dryck för mig. De smaker som många uppskattar hos J&N uppfattar jag nog som bismaker för att de framträder så otroligt starkt (syran + bränd smak), allt beror ju givetvis vad man har för referens för hur en espresso skall smaka.

För mig är verkligen detta en manifestation för hur olika smak man har. Jag har hört en person tidigare säga att Redibis är mjuk, och då höll jag på att ramla baklänges. Den har 80% robusta, och är bra mörkt rostad, den smakar kraftigt mycket kaffe trots att man försöker gömma den i en latte. Det är i mina ögon själva referensen för ett vansinnigt tufft och kärvt kaffe, och jag förstår att det finns extremt få kaffen som i jämförelse upplevs som osyrliga. Däremot förstår jag inte att man i jämförelse kan uppleva att J&N skulle smaka bränt. Fascinerande och intressant! :)

Kul att Love Coffee har letat sig upp till Stockholm, och att det var så bra! Har senast provat en etiop från dem på Café 14 som jag tyckte var väldigt bra också.

/Fabian
 

Jay

Well-known member
Däremot förstår jag inte att man i jämförelse kan uppleva att J&N skulle smaka bränt. Fascinerande och intressant! :)
Eller kanske vilseledande vad man avser med bränt? Det är en fråga som kommer upp igen och igen. Vad är det som smakar bränt? Vad är det som orsakar "bränd" smak? Det ingår ju inte eld i espressoskapandets konst. Är det rostningskaraktär som kommer igenom? Är det dålig rengöring i processen när kaffet framställs (d v s har det inte flushats eller torkats ordentligt i korgen)? Är det överdosering? Är maskinen för varm?

Om det är något som smakar bränt är det robusta. Där ingår faktiskt brända däck i själva smakbeskrivningen av kaffet. Så för någon som uppskattar det, borde ju "brändhet" vara en positiv egenskap?
 

FabianP

Well-known member
Om det är något som smakar bränt är det robusta. Där ingår faktiskt brända däck i själva smakbeskrivningen av kaffet. Så för någon som uppskattar det, borde ju "brändhet" vara en positiv egenskap?

Exakt vad jag fiskade efter!

Ibland tror jag "problemet" ligger i att man definierar smaker på så olika sätt. En kund som var inne och var intresserad av etiopiska kaffen, han gillade och köpte Harrar och Yirgacheffe, provade också Dellerhagens Haileselassie, och gav det direkt omdömet "Beskt, smakar som Zoegas", och drack inte ens upp provslurken. Jag blev nästintill chockad, för det är i mina ögon ett kaffe som står så långt ifrån Zoegas man kan, lätt, fruktigt och syrligt, inte dovt, überfylligt och beskt/bittert som just Zoegas kaffen upplevs för mig. Okej att det är vansinnigt subjektivt med smaker, men sött, surt, salt och beskt (och umami) är ju grundsmaker?

/Fabian
 

Hank

Well-known member
Lilla Essingen

Jag tittar ganska ofta in på Primusgatan 63. Lilla Essingen. Från början huserade Molto espressobar här men sen dess har tyvärr ett par ägarbyten ägt rum.
Nu cafe med thailändsk lunchmat och ingen vidare koll på kafet.

Men men, nu har dom ju kvar marzocco fb80, mazzerkvarn och FTO-kaffe,
och som fastighetsskötare i kvarteret så har man vissa förmåner...
Så när jag blir sugen på en cappu så svänger jag in bakom disken och rattar lite på denna sköna maskin!
Allt oftare får jag dessutom göra kaffe till kunder när jag ändå är där, lite latteart gör ju dom flesta glada!
Kul att leka lite barista på sin kafferast :coffee:

Så ser ni en snubbe i blåställ vid maskinen så passa på, rabatt till medlemmar:D
 

Jay

Well-known member
provade också Dellerhagens Haileselassie, och gav det direkt omdömet "Beskt, smakar som Zoegas", och drack inte ens upp provslurken. Jag blev nästintill chockad, för det är i mina ögon ett kaffe som står så långt ifrån Zoegas man kan, lätt, fruktigt och syrligt, inte dovt, überfylligt och beskt/bittert som just Zoegas kaffen upplevs för mig
Ett kaffe som är över/underextraherat och/eller bryggt för varmt/kallt kan ge andra smakupplevelser än de önskade. Är det för mörk/ljusrostat så spelar det ju ingen roll vad det står på beskrivningen....

I det fallet skulle jag nog titta hur bryggningen gick till...
 

FabianP

Well-known member
60g/liter bryggmalt, Moccamaster. Funkar till alla andra kaffe som grundförutsättning tycker jag, så tror inte det skulle bli way off för det kaffet, och i min gom smakade det kanon. Jag skulle se till vilken kund det var snarare!

Blir Stockholm om 1½ vecka, jävlar vad kaffe det skall drickas, och kan behöva en uppdaterad lista på ställen att besöka :coffee:

/Fabian
 

Tamper

Well-known member
Blir Stockholm om 1½ vecka, jävlar vad kaffe det skall drickas, och kan behöva en uppdaterad lista på ställen att besöka :coffee:

Här är ett förslag på Runda:

1. Tunnelbana till Fridhemplan.
2. Poli Caffe St:Göransgatan 70
3. Promenera St:Eriksgatan till St:Eriksplan. Vik in vänster på Rörstrandsgatan till Mellqvist på Rörstrandsgatan 4
4. Non Solo Bar vägg i vägg med Mellqvist.
5. Promenera 100 meter till Kaffecompagniet på Birkagatan 10
6. Gå tillbaka förbi Mellqvist och sväng vänster på St:Eriksgatan och stanna efter 100meter på Cupcake STHLM St:Eriksgatan 83
7. Fortsätt 100 meter till Kafferverket på ST:Eriksgatan 88
8. Fortsätt på St:Eriksgatan 109 till COCOVAJA. Beställ en Lennart Varm macka. och en espresso.
9. Vänd på klacken och styr mot Odenplan. På Karlbergsvägen/Dalagatan58 ligger Salinos.
10. Gå förbi Waynes och alla andra skräpcafer runt Odenplan och fortsätt till Mauro Espressobar på Odengatan 52.
11. Fortsätt Odengatan framåt till Non Solo på Odengatan 34.
12. Vänd tillbaka och sväng till vänster på Sveavägen till Sosta på Sveavägen 84
13. Fortsätt mot Sergels Torg och sväng höger på Tegnergatan upp till Drottninggatan 102 där Tintarella Di Luna ligger.
14. Fortsätt nerför Drottninggatsbacken.
15. Käka en riktig Taco på Barnhusgatan 2
16. Fortsätt på Drottninggatan till Bar del Corso H&M huset mellan Drottninggatan och Slöjdgatan
17. Vila benen och njut av utsikten på Cafe Panorama i Kulturhuset på Segels Torg, men drick inte kaffet...

Sen kan man ju fortsätta med Espressobarena på Södermalm när man piggnat till lite.:D
 

onyman

Well-known member
Jag tror inte Fabian är SÅ intresserad av de italienska robusta ställena? ;-) Cocovaja och Cupcake kanske funkar men Jag gissar på:

Mellqvist Söder: Haugaard Portland
Drop: drops egna etiopiska som brygg
J&N Koncept - single estate single eller aeropress
Espressino - Cloverbryggd J&N Single Estate
Kura - Da Matteo Gibraltar

kanske det nya snickarbacksstället som Jay extraknäcker på?
 

Tamper

Well-known member
Då får vi väl hoppas att nån annan än Fabian läser denna tråd.....

Givetvis så är espressobarerna runt Mariatorget värt besök, men jag tycker att området runt S:t Eriksplan och Odenplan har sin charm och det finns förutsättningar att få bra kaffe även om det råkar innehålla Robusta. De var en promenad som ger Haugaard, J&N, DaMatteo, Moak , Geisha brygg, m,m, men för mig handlar det lika mycket om känsla och service. En Italiensk espresso funkat utmärkt för mig då och då, om man är medveten vad som serveras och det finns en kunnig barista bakom spakarna.

Allt behöver inte jämt vara Single Estate Arabica.

Men om jag hade råd jämt så skulle det personligen nog bli mycket mer kaffe från Haugaard.
 

Jay

Well-known member
Mellqvist Söder: Haugaard Portland
Drop: drops egna etiopiska som brygg
J&N Koncept - single estate single eller aeropress
Espressino - Cloverbryggd J&N Single Estate
Kura - Da Matteo Gibraltar

kanske det nya snickarbacksstället som Jay extraknäcker på?

Kura helt klart,
Gärdets Kaffebar och Coffice är två underskattade och trevliga ställen.
Magasin 3 och KVII på Snickarbacken för både spis för gom och själ (Magasin 3 kör Haugaard och KV kör DaMatteo),
Kaffeverket på St Eriksplan är helt ok,
Titta in hos Joel på Non Solo St Eriksplan för en skön brygg från egen sourcning, eller CupCake STHLM runt hörnet för Love Coffee brygg.
En bra pratstund uppe på Kaffecompagniet på Birkagatan är ju given också!
V Street i stan, får absolut inte glömmas!!
 

FabianP

Well-known member
Tamper: Piggnat till lite?? Jag tror snarare du menar "när man landat" :D

Tack för alla tipsen! Antagligen är jag inte så intresserad av italienarna, men om jag jag mot förmodan skulle få grav abstinens, är det alltid bra med alternativ...

/Fabian
 

onyman

Well-known member
Tamper: japp din runda verkade riktigt trevlig och blandad... för alla utom just Single Estate Arabica snobben Fabian! :)

geisha som brygg: vem serverar det?
 

FabianP

Well-known member
När det gäller espresso vet jag inte om jag är singel estate-snobb, dock arabicadito. Men när det gäller brygg, som oftast föredrar, är anklagelsen välgrundad :)

/Fabian
 

Jay

Well-known member
geisha som brygg: vem serverar det?
Non Solo/Espressino/Muggen gjorde ju det ett tag, men de har ju annat trevligt också... mycket möjligt att J&N kör det emellanåt....

Jag ska ge mig in i robustaträsket och undersöka vad charmen är.... jag skiter faktiskt blankt i om servicen är total, om produkten är undermålig. Möjligtvis kan en övermålig service få mig att inte kräva pengarna tillbaka, men helheten kräver faktiskt drickbart kaffe.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp