Stockholm Vilka caféer i sthlm får man gärna missa?

Empiric

Member
Tullys Café på Götgatan i Stocholm

Tullys Café på Götgatan måste vara något av det mest deprimerande man kan råka ut för.
Har gått förbi där i åratal men gick in för att testa häromdagen.
En stor fin röd LM plus en Mazzer tyder eventuellt på ambitioner.
Jag beställer en enkel. Den unga damen doserar ut kaffe och tampar lite försiktigt mot kvarnen, sedan placerar hon en sunkig metallbytta under dubbel spoutsen och trycker på knappen. Jag frågar vad hon håller på med och hon svarar att den råkade stå där och att hon trodde att kopparna var för smala för spoutsen, sedan häller hon över kaffet i en kopp. Vad jag får är lite kallt surt blask utan crema. Jag frågar efter kaffesort, ägaren kallas fram och han upplyser mig om att detta är arabicakaffe, jag förtydligar och frågar efter märke, han gör en svepande gest mot hyllorna och där står påsar märkta Tullys. Han säger, vi är en kedja men vi är det enda stället i Sverige. Jag svarar att i såfall är det här ett ställe för mycket.
 

GLC

Well-known member
Nå ställe på drottningatan pachinoti eller nåt hette det.
Tungspetsen sveddes direkt vid kontakt av den mycket för varma mjölken ! :twisted:

Samma för mig men på Wayne's. I stundens hetta så glömmer jag bort var jag handlat latten och tar direkt en stor klunk, tungan var som sandpapper resten av dagen.

Ett annat ställe som har kanonbra fika men mindre bra kaffe är Mekka, i Umeå. Latten där brukar även den vara alldeles för varm, går knappt att bära den till bordet. Dock inget galet skumlock, den biten är ganska ok. Kaffet känns dock lite beskt, vet ej vad de kör på för bönor men gissar på Gevalia.

Edít: Ah, missade att det bara var Sthlm...
 

von Thor

Kaffevision
Vad sägs om en empiriskt undersökning? Skoja bara. Jag har väl samma uppfattning som du, skulle aldrig beställa kaffe där. Dessutom om du vill äta mat där så får du den i en plastbytta, hur trevligt som helst:)
 

Bjarne

Well-known member
Han säger, vi är en kedja men vi är det enda stället i Sverige. Jag svarar att i såfall är det här ett ställe för mycket.

Hahaha...vilken störtskön kommentar till ägaren! Cudos!

Påminner mig om en skräckupplevelse på Upplandsgatan, nära korsningen Vanadisvägen (Jag jobbar i det kvarteret):

Kliver in genom dörren till "Day & Night Café" och slås av att inredningen ser ut som en bastu utan bänkar - d.v.s. beige klinker på alla väggar och golv :eek:hmy: Får ögonkontakt med ägaren och beställer 1 st Caffè Latte (pris 20kr enligt menyn). Dumt nog betalade jag i förväg...

Ägaren (ensam i lokalen) börjar leta fram en filterhållare (den sitter inte i maskinen) och hittar en med enkelfilter(smutsig). Han ratar den och får tag i en med dubbelfilter (han kom nog på att Latte görs på dubbel espresso)(också denna är smutsig). Han kör igång kvarnen (Tror det är en Rocky med doser) och tampar till mot kvarnen lite lätt. Sätter den sen i maskinen (utan renspolning) och placerar en pappersmugg under (glömde kolla vilket märke det var på maskinen). Puuhhhh...lite hygien iallafall!

Kaffet sipprar ned i muggen....

Caffè Latte är ju med mjölk vilket tydligen saknas vid maskinen så ägaren försvinner in i köket och kommer ut med.....Vispgrädde!!!...1 liters paket...

Han ska nu till och vispa upp detta, men ser att kannan inte är ren och beger sig ännu en gång in i köket (längre stund denna gång) för att rengöra kannan.....allt medan espresson väntar i muggen... :angry:

Äntligen kommer han ut och häller upp vispgrädden för att skumma.
Då händer det liksom inget när han vrider på ångkranen...han sneglar på mig och säger, halvt på skämt, "den har inte vaknat ännnu"....fast jag vet att maskinen står på dygnet runt (det har han lärt sig av nån minsann???)

Hursomhelst så börjar det spotta o fräsa i röret efter en stund och när han sen kör ned röret i gräddkannan skriker det så man nästan tror att inbrottslarmet gått! :nowink:

Vid det här laget borde man antingen gått ut genom dörrn eller börjat skrika "vaffan gööööööru?" - men jag står nog bara o gapar av förvåning :blush:

När han hällt upp den lätt löddriga grädden i muggen tog jag den bara o gick utan ett ord....

Utanför lyfte jag på locket, luktade på den och slängde i närmaste papperskorg. Tyckte nog mest synd om gubben som inte fattar att konkursen är närstående. Finns knappt en kund när man går förbi, bortsett någon lokalboende som får grädde i sitt bryggkaffe istället för smalmjölk - vilken lyx! NOT!!!!

Mitt råd: HÅLL ER BORTA FRÅN DETTA STÄLLE! -> "Day & Night Café"
 

te02pst

Well-known member
Tullys Café på Götgatan måste vara något av det mest deprimerande man kan råka ut för.
Har gått förbi där i åratal men gick in för att testa häromdagen.
En stor fin röd LM plus en Mazzer tyder eventuellt på ambitioner.
Jag beställer en enkel. Den unga damen doserar ut kaffe och tampar lite försiktigt mot kvarnen, sedan placerar hon en sunkig metallbytta under dubbel spoutsen och trycker på knappen. Jag frågar vad hon håller på med och hon svarar att den råkade stå där och att hon trodde att kopparna var för smala för spoutsen, sedan häller hon över kaffet i en kopp. Vad jag får är lite kallt surt blask utan crema. Jag frågar efter kaffesort, ägaren kallas fram och han upplyser mig om att detta är arabicakaffe, jag förtydligar och frågar efter märke, han gör en svepande gest mot hyllorna och där står påsar märkta Tullys. Han säger, vi är en kedja men vi är det enda stället i Sverige. Jag svarar att i såfall är det här ett ställe för mycket.


Dessa kaffemarodörer :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tyckte nog mest synd om gubben som inte fattar att konkursen är närstående.

Hmmm, hade något liknande hänt mig så hade jag dels krävt att få tillbaka pengarna och dels talat om att man inte använder grädde och att om han inte tar sig en kurs i hur man använder en espressomaskin så kommer han inte att ha många kunder som återkommer.

Och faktiskt sagt det med en trevlig ton (förutsatt att man fick pengarna tillbaka), eftersom han verkar vara den som är mest okunnig av alla jag hört talas om hittils, och han är förmodligen medveten om det.

Någon borde upplsa honom om riktigtkaffe.se, som en god gärning.
 

Bjarne

Well-known member
Ja, jo, man borde kanske berätta för honom hur det ska göras, men jag vet ärligt talat inte om jag orkar.....kort tanke var att om jag lär honom hur det ska gå till så har jag fria Latte på vardagar fram till midsommar = ca 2-3.000.- i utbildningskostnad och intrimmning - *just kidding*
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ja, jo, man borde kanske berätta för honom hur det ska göras, men jag vet ärligt talat inte om jag orkar.....

Nänä, jag menade inte att du skulle lära honom (det har man inte tid med), utan snarare att påpeka att han skulle behöva lära sig (via en kurs, sådana finns ju).

Men det är lite svårt det där, det är inte säkert att han förtjänar det heller, det borde han ju ha lärt sig INNAN han börjar servera Latte med grädde till sina kunder... Fan vad hemsk den måste ha varit, kan inte ha varit nådigt med grädde i den muggen!:eek:hmy:
 

te02pst

Well-known member
Även jag har ett "skräckexempel". Gick in på ett italiensk café och beställde en Cappuccino, var på ägarens son tog beställningen. Efter 10 min (!) fick jag den äntligen. Till saken hör att i mitt tycke skall inte en oerfaren 10 åring ta beställningar och dessutom göra kaffet. Minns inte riktigt hur kaffet smakade...antar att det inte var en smaksensation.

Följd fråga: Bör baristan dricka kaffe eller skall den endast förse kunderna med detta?
 

Bjarne

Well-known member
Jag tycker att Baristan ska veta hur denns produkt smakar (men inte provsmaka vaje beställning) ;)

Mr Isomac: Nä, jag förstår vad du menar, mitt "utbildningsförslag" hade han nog fnyst åt. Innan detta café, Day & Night Café uppstod fanns där en minilivsbutik som drevs av - gissa....caféägaren!

Jag tror att den butiken gick så dåligt att han ändrade bransch i hopp om att få till mer omsättning igen och trygga levebrödet....dork!
Alltså har han ingen utbildning och lär nog inte tro sig behöva en heller om han inte blir upplyst om det.

'Survival of the fittest' passar kanske in här. Låt naturen sköta detta och lägg pengarna på ställen som serverar fröjd för gommen istället :)
 

Revisorn

Member
Även restauranger kan servera vidrig espresso. Käkade på Huston, ett steakhouse vid Odenplan igår och ville ha den sedvanliga dubbla espresson till grappan. Min högst oproffessionella gissning är att de faktist använde neskaffe och lite ljummet vatten. Beware.
 

Bjarne

Well-known member
Ännu ett ställe som man inte blir glad av är Thelin's konditori på Odengatan i Sthlm. Gammalt konditori med traditioner, och deras bakverk är det nog inget fel på - men kaffet! 27kr för en dubbel!! Sa det till tjejen, men hon fräste ifrån att det var inte hennes fel. När jag sen fick kaffet var det utan crema och hafsigt gjort. Hoppas ägarna fattar att kvaliten även i caféet måste matcha konditoriets. Som tur är ligger Non Solo Bar ca 20 meter längre bort på samma gata :)
 

Revisorn

Member
Årets understatement, Revisorn. Restauranger serverar i regel alltid riktigt tunn och usel espresso, hur god maten än är. Har någon exempel på motsatsen, hör av er...

Det blir tufft. Men jag vet ett ställe som serverade riktigt bra kaffe och det var Gambero på Övre Husargatan i Götet. Det var min allra första kontakt med Mehari från Passalacqua och det var förälskelse vid första slurken. Återigen, det här var ett tag sedan. Någon som har varit där och käkat och avslutat med en perfekt dubbel macchiato på sistonne? Är det värt att ta sig dit igen?

J. Gray Deli på Lilla Essingen i Sthlm kanske inte riktigt kvalar in som en restaurang fastän se serverar bisarrt god mat och serverar en mean dubbel espresso på Bella från J&N. Bara kaffet gör det värt en promenad fastän det ligger jävligt off.
 

Revisorn

Member
A fan. Glömde skriva om Ullas Café på Sollentunamässan. Vi var på konstmässan i helgen och behövde en välbehövlig kopp efter ett tag. De serverar kaffe från gamla Krogab maskiner från 80 talet. I pappmuggar. Det är för läskigt. Hur illa får det egentligen bli? Borde inte få kalla det kaffe.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Det blir tufft. Men jag vet ett ställe som serverade riktigt bra kaffe och det var Gambero på Övre Husargatan i Götet. Det var min allra första kontakt med Mehari från Passalacqua och det var förälskelse vid första slurken. Återigen, det här var ett tag sedan. Någon som har varit där och käkat och avslutat med en perfekt dubbel macchiato på sistonne? Är det värt att ta sig dit igen?

Bor mitt emot, näst intill. Käkat där några gånger men faktiskt aldrig avslutat med kaffe. Min melodi hade väl varit en enkel efter maten, ska ta det nästa gång.
Däremot brukar de servera lite soppa i en Passalacquakopp till förrätt.
 

Molarin

Well-known member
Ritazza på Centralstationen är helt ok att missa. Trodde att de skulle vara snäppet bättre än Wayne´s åtminstone.
 

nnnc

Active member
Ritazza på Centralstationen är helt ok att missa. Trodde att de skulle vara snäppet bättre än Wayne´s åtminstone.

Drack en enkel espresso där för några timmar sedan. Man får vad man betalar för och för 10 kronor för en enkel espresso mitt i stan tycker jag man kan vara rätt förlåtande. Och ner ran den iaf. Liraren vid maskinen med en liten namnbricka med titeln "barista" kunde i vaga ordalag, men inte exakt pressentera sin bönblandning.

Men presis som du säger så slog den inte den jag drack på waynes till lunch. (Förvånansvärt snaskig syrlighet.)
 

desloratadin

Active member
Lindquists på Odengatan. Inte bara uselt kaffe, uselt te också. Plus riktigt dålig service. Det här hände inte mig, men en kompis stod där inne och väntade på sin kaffe när det kommer in en kvinna och klagar på kannelbullar som hon hade köpt därifrån samma dag.

Kvinnan: De här bullarna är oätliga. (Inte på ett otrevligt sätt, bara konstaterande)
Expediten/kassören: Nej, alla våra bullar är nybakta (Hur kan hon säga "nej"?)
Kvinnan: Jag köpte bullarna här för 2 timmar sen och de är för äckliga för att ätas upp.
Expediten/kassören: Nej, titta här (pekar på skyllt om nybakta bullar) vi slänger allt i slutet av varje dag och bakar nytt nästa morgon.
Kvinnan: Jag säger inte att de inte är nybakta, de är bara otroligt äckliga.

Vi det här laget hade min kompis fått sin kaffe och hörde inte mer av konversationen. Hur kan man som expedit inte bara ta emot bullarna, säga ursäkta och fråga om kunden vill ha pengarna tillbaka och ge henne ett par nya bullar? Om någon tar sig besväret att två timmar efter inköp gå tillbaka till caféet med bullarna och klaga måste de onekligen vara ganska så rejält äckliga.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp