Stockholm Vilka caféer i sthlm får man gärna missa?

Cheffalo

Hedersmedlem
Man får vad man betalar för och för 10 kronor för en enkel espresso mitt i stan tycker jag man kan vara rätt förlåtande.

Håller inte med där. Är extra kritisk då en enkel ligger på en tia, eftersom de flesta ställen som tar mer för en enkel oftast inte har så stor koll, eller hantverksstolthet eller vad det nu beror på.
 

Bjarne

Well-known member
Håller med Cheffalo i tanken där. Logiken borde säga att billiga priser inte behöver vara goda koppar kaffen, men det är nog tvärtom. De som inte har koll vill kanske främst tjäna nog pengar så deras business går bra, men de skjuter sig nog själva i benet om de inte kan levera gott nog mot efterfrågan.
 

nnnc

Active member
Mjo, måhända finns det en koppling mellan att ta ut överpriser och strunta hantverket..

På det hela taget tror jag dock på att man som lite kräsnare kaffekonsument tjänar på att priserna stiger. Ju mera pengar det finns i att kränga kaffe, ju mera intresserade är cafeägarna av att servera ett gott kaffe.

Sen är ju priset starkt kopplat till den svenska ovanan att sitta i timtals med kaffet på ett fik. Då kan ju en ren espressobar utan bord o stolar där kunderna dricker kafe på italienskt vis hålla nere priserna och ändå erbjuda betydligt bättre kvalitee än de dyrare fiken.
 

lothar

Member
Då kan ju en ren espressobar utan bord o stolar där kunderna dricker kafe på italienskt vis hålla nere priserna och ändå erbjuda betydligt bättre kvalitee än de dyrare fiken.

Förutom att duktiga baristor är betydligt billigare per kopp – det förstår man när man fått en kaffe på en minut trots överfull bar på Sosta, och alla grupperna brygger samtidigt – i princip utan uppehåll. På fiken där kaffet är dyrare så brukar ”baristan” brygga, skumma, blanda kopparna en och en – på bra ställen gör baristan 4 kappisar samtidigt med latteart.
 

lothar

Member
Fyra är kanske att ta i för kaffebarer i Stockholm, men två Kappisar och en macchiato samtidigt presterar Sosta. Fyra har jag nog bara sett på Sant Eusachio (Piazza Sant Eustachio 82 – Roma, rekommenderas).

Men det är inte poängen, poängen är att en bra barista fixar ledigt kaffe dubbelt så snabbt som de flesta kids man ser bakom disken, vilket självklart gör dem mer kostnadseffektiva så länge man kan hålla beläggningen hög – vilket man förmodligen lättast gör om man har bra barista :)
 

mumrik

Well-known member
Som sagt, två cappisar och en macchiato klarar en barnunge plus ett avtorkat ångrör. Hade Sosta grejat det skulle man kunna gå dit ibland.
 

Bjarne

Well-known member
R.O.O.M.

Känner att jag måste dela med mig av ett lite tråkigt intryck från denna möbelbutiks inhysta café.

Placeringen i denna stora butik är lugn och trevlig, stället har potential att vara bra - men icke!

Beställde igår en cappuccino och hoppas inte på mycket mer än en normal kopp's smak, varken mer eller mindre. Det jag fick framför mig var en smärre katastrof.

Kille som gör kaffet gör inga konstiga saker när det gällde hanteringen av kaffet vad jag hann se, men mjölken :angry:

Han häller inte upp kall färsk mjölk ur ett paket, utan ser att det finns redan skummat i en modell större kanna. Han häller över lite till en mindre kanna och fräser i ännu mer ånga, modell badskumslock. Torkar inte av ångröret eller fräser ur vatten före/efter.

Jag frågar: "Vad gjorde du nyss med mjölken?????"
Han svarar: "Den är helt OK, men du kan få ny om du vill."

Jag blir så paff/förbannad att jag säger - "nä tack, men detta är sista gången jag köper något här också"

Tar min kopp till ett bord, luktar (ingen kaffedoft alls) och tar en sipp. Smakar inte ens kaffe!! Ställer koppen på bordet och beger mig ut på stan igen.

AKTA er för detta stället, de har INGEN aning om hur man gör kaffe. De läser troligen inte detta inlägg, men om de gör det - SKÄRPNING!

Hade jag varit mer förbannad hade jag antingen bett om pengarna tillbaka, eller ev. att visa hur man ska göra. Suck....
 

Xtel

Member
Gateau i Sturegallerian (gatuplan) är ingen höjdare heller, men det tror jag har kommenterats här tidigare. Tjejerna i disken har verkligen inga höjdaregenskaper vad gäller service och latten är ibland bränd, ibland ljummen, smakar i enstaka fall okej och ibland riktigt äckligt.

Vi brukar gå ner och köpa rätt många kaffe på en gång för jobbets räkning så jag har sett dem jobba ett antal gånger nu. Ångröret är kletigt och mjölken skummas om eller värms bara upp. Kaffehanteringen har jag inte lyckats observera på tillräckligt nära håll tyvärr ...

Vid ett tillfälle köpte vi upp flera latte och när vi kom upp med dem på kontoret och smakade, funderade vi på vad de hade gjort, egentligen. Efter mycket smakande i varandras muggar kom vi fram till att de måste ha blandat sojamjölk och vanlig. Vi gick tillbaka.

"Hej, vi köpte latte nyss, de smakar lite konstigt ..."
"Jaha?"
"Vi tror att ni kan ha blandat vanlig mjölk med sojamjölk?"
Tjejen tar emot muggen, börjar fnissa, smakar på latten.
"Ja ... ja, det är nog lite sojamjölk i ja. Det var nog kvar i kannan. Tycker ni inte om sojamjölk? Haha!"
"Alltså, har vi beställt vanlig, så ..."
"Jajaja. Jag gör nya."

Väl uppe igen smakade de mest bränt. Suck och pust ...
 

Thomas

Well-known member
Xtel: Den minst sagt omogna servicen hos Gateau verkar åtminstone inte få er att byta leverantör till era möten?

Är det bullarna som är för goda hos Gateau? ;)

Har ni funderat på att köpa en egen maskin, en helautomat? Då vet man åtminstone att det blir ok varje gång.
 

Bjarne

Well-known member
Var i närheten av Odeng./Surbrunnsg. för att inhandla linsvätska till tjejen. Fuick syn på ett café i hörnet och blev lite hungrig och tänkte - kan välan prova...klockan var 30 minuter innan stängningsdax....skulle ha sparat pengarna istället :angry:

Stället är rätt snygg inrett, kaffefärger på väggarna och lagom ljussatt.
Beställde en cappuccino, grov ost/skink-macka och juice.

- Juicen var det bästa, Brämhults färska apelsin. Svår att göra fel med.
- Mackan var färsk, men lite torrt bröd, troligen legat hela dagen. OK.
- Kaffet var sämst, dubbel espresso (jag sa bara "cappuccino" men fick den större modellen de hade - oh well. Skummet var tunt badskum ovanpå och det hela smakade inte speciellt bra, men inte diskvatten heller...

När tjejen skulle skumma ställde hon helt sonika kannan under röret, vred på och började leta juicen. Noll utbildning alltså...


Nu till anledningen till varför ni bör undvika detta ställe.

Tjejen som servade mig gjorde bara sitt jobb. D.v.s. glad o trevlig, men ingen utbildning. På en bänk brevid sitter en annan tjej, troligen mer kunnig men less på jobbet. Försöker troligen lära upp nästa då det kanske byts personal ofta.

Några minuter efter att jag fått macka, juice och kaffe dyker ägaren upp. Börjar prata/dividera med tjejerna, pratar löner bl.a. och att en av dem (den overksamma) inte fått all lön, utan han var skyldig henne lite...ehhh...hmmm

Nu träder två tjejer in som vill fika, 25 minuter innan stängning. Den ena vill beställa nå't, den andra vill bara ha vatten och sätter sig vid en bänk o väntar.

Nu till det OTROLIGA!
Ägaren säger högt till "vatten-tjejen" att hon inte får vara i lokalen om hon inte beställer nå't. Tjejen tror inte sina öron och han repterar samma kommentar en gång till så alla hör (2 par till förutom mig).

"Beställar-tjejen" säger att "Då får det vara, jag vill inte ha nå't - och jag vill inte komma hit fler gånger heller, varpå ägaren, bortvänd mot väggen, svarar att "Det går bra att gå ut härifrån nu, behöver ine komma tillbaka":eek:hmy: Han upprepar det flera gånger tills tjejerna vänder och går ut. Jag tog min jacka och lämnade lokalen samtidigt utan ett ord. Väl utanför sa jag till tjejerna "Tack för att ni fräste ifrån och gick, den gubben ska inte ha några kunder" sen gick jag mot T-banan.

Den gubben vill bara tjäna deg och struntar fullständigt i vad kunderna tycker, eller att personalen inte kan sina saker och de får nog heller ingen utbildning annat än via varandras tips och råd.

Det är hemskt att det får finnas såna ställen i stan, dels för tjejerna som borde får jobba på trevligare hak, men jag hoppas att han inte får några kunder alls och konkar fortare än en espresso kan svalna!:mad:

- Så, skippa gärna detta ställe, eller ta över och gör nå't bra av det! DC, letar ni fortfarande lokal i stan? ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Fyfan, det förvånar mig att folk är så in i bomben dumma i huvudet ibland! Jäkla pack! Egghead! :mad::angry::mad::angry:

Synd om tjejerna som han anställer, som får ta skit från kunderna eftersom de inte vet vad/hur de ska göra, och dessutom måste tjata på chefen för att få ut sin lön...:(

DETTA är ett bra skäl att hamna på svarta listan!
 

Wannabe

Well-known member
Får mig att tänka på en Italiensk restaurang/pizzeria i Täby Centrum, Forno Romano (ok inget caffé kanske, men de serverar kaffe efter maten...). De är allmänt kända för att vara otrevliga. Häromveckan var ett par kollegor med om att servitören kommer fram till bordet och säger "vi behöver ha in nya gäster, så jag vill att ni äter upp lite snabbt och går".

Det finns massor av liknande berättelser om dem. De har otroligt god mat, men jag går inte dit mer för att de alltid har en otrevlig attityd.
 

Chrillie

Member
Är inte Kofi dessutom väldigt dyrt? Var där runt lucia och har för mig de tog 35 kr för en lussebulle som var sämre än sju-elvas massproducerade (inte för att det är något fel på sju-elvas bullar men man vill ju ha något extra för dom pengarna).
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
har för mig de tog 35 kr för en lussebulle...

Jäklar vad sugen jag måste vara på en lussebulle för att bli nöjd mitt köp (om jag mot all förmodan skulle köpa en bulle för 35:- , det skulle kännas för mycket som rån på öppen gata tror jag...).:huh:

En lussebulle för 35:- som är prisvärd existerar nog inte ens, det skulle behöva vara en enorm kringla som fyller två dasslock till manshänder, och mer därtill... Dessutom är ju inte dasslock något man vill tänka på när man skyfflar in en bulle i munnen... ;)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Angående Gateau så tog jag mig en frukost där innan julen. Som tur hann killen före mig beställa en cappuccino så jag slapp göra samma misstag. Tänk er kaffe toppat med badskum... det blev en bryggkaffe för mig istället.

Brödet är däremot som vanligt strålande gott!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp