Vad har ni i kvarnen just nu?

Lars

Well-known member
Köpte en påse J&N Etiopien Harrar Longberry FTO i helgen och körde i presskannan. Jäkligt gott men fasiken vad kaffe det går åt för att få en 6 koppars presskanna till lagom styrka! Inte helt gratis att dricka sånt kaffe tyvärr. Tror jag ska prova mig igenom lite budgetkaffe och se om det blir så stor skillnad. Har testat löfbergs olik finestkaffen som brygg, och faktiskt var ett par av desa riktigt goda.

60-65 gram kaffe per liter vatten brukan man väl rekommendera som en utgångspunkt för presskanna. De skulle betyda att en 250-gramspåse räcker till i runda slängar 4 kannor. Om påsen då kostar 60 kr så snackar vi 15 kr per kanna, dvs ungefär hälften av vad medelsvensson betalar för en caffè latte på stan...
 

Ignatius Riley

Well-known member
Jovisst går det åt en hel del när man kör presskanna. Men det är ju så himla gott!
Och, ärligt talat, visst kan man väl dricka ganska många koppar pressat finkaffe innan man kommer i närheten av vad espresso egentligen kostar om man tar hänsyn till inköpspris och driftskostnader för en bra espressomaskin. En bra presskanna är ju nästan gratis, kostar mindre än en bra tamper.

Har nu kört med J&N Monsun Malabar i presskannan några dagar och gillar det skarpt.
 

Marie

New member
Juncalito från Kahls, 100% Arabica. Mörkrostat vilket ger kaffet en chokladig ton, perfekt när man kommer hem efter en lång dag på jobbet!
 

lupoo

Well-known member
DaMatteo Fazenda Lagoa 100% Bourbon.
Körde en presskanna och sedan direkt ner i termos och vidare till stranden.
Sedan att sitta i solskenet i sin brassestol och njuta av denna "brasse". Sommarens bästa so far:D. Får se om det kan överträffas imorgon då det bär av mot Falkenberg och det årliga sommarbesöket på The Lounge...:D:coffee:
 

treefinger

Well-known member
Nu är det ytterligare en böna rostad av Da Matteo i kvarnen. Cyiya Mugambira Lot 8, Rwanda Crop of Gold. Ska tydligen vara någon afrikansk tävling motsvarande cup of excellence.

Har inte hunnit testa den än, men doften bådar gott.. återkommer.
 

josef

Well-known member
Två påsar Aricha Nine uppdruckna och nu väntar Da Matteo här också. Vild Limu. Blir att testa till morgonkaffet, den lär nog precis ha nått/passerat perfekt ålder då den rostades den 26/6. Sägs ha en vinös komplexitet. Vi får se :)
 

treefinger

Well-known member
Två påsar Aricha Nine uppdruckna och nu väntar Da Matteo här också. Vild Limu. Blir att testa till morgonkaffet, den lär nog precis ha nått/passerat perfekt ålder då den rostades den 26/6. Sägs ha en vinös komplexitet. Vi får se :)

Ah, du går precis i mina fotspår :) Drack dem båda i samma ordning.. Limun var en positiv överasskning för mig.
 

treefinger

Well-known member
Cyiya Mugambira Lot 8, Rwanda Crop of Gold. Här är ett kaffe som verkligen sticker ut hakan. Det är det syrligastekaffe jag druckit på väldigt länge. Så distinkt att det nästan blir svårhanterligt. Har bara dragit två skott än så jag får nog återkomma för att ge en mer rättvis bild.

Kan tänka mig att detta kaffe funkar bättre som presskaffe eller i aeropressen.
 

josef

Well-known member
Da Matteo Vild Limu, rostad 26/6. Presskanna.


Komplex. Det första som kom upp i tankarna var en påminnelse om något rött vin jag smakat, en varm smak. Framför mig ser jag en trädgård, dofter av nyklippt gräs, lite fläder och framför allt svartvinbär. En svartvinbärsbuske. De mogna bären plockas. Något som inte passar in i trädgården, men som ändå är väldigt angenämt, är den milda doften av rivet apelsinskal. Kaffet är väldigt fylligt och mustigt, smaken är väldigt naturnära och livlig, men städad (även treefinger antydde smaken som städad. Eller städad för att vara etiopier om jag minns rätt). Jag skulle vilja beskriva smaken som mörk och varm. En skön, somrig, gräsig och blommig eftersmak sitter kvar ett tag.

Jag hade inte så höga förväntningar på kaffet av någon anledning, men jag reagerade väldigt positivt av smaken.

EDIT: Såhär in i andra koppen känner jag mindre av det gräsiga, och mer jasmine.
 

lupoo

Well-known member
Zoegas SUPREMA Espresso Belezza
Jäsiken vilken smakstyrka! Den smakar verkligen mycket! Brasilien, Kenya och Indien i en explosion av smak... Jag har svårt att urskilja smakerna men äppelpaj, cognac och cigarr dyker upp i huvudet. Balanserad styrka utan robusta-bett och ingen bränd smak trots att bönorna såg nästan misshandlade ut.

Som Zoegas själva skriver på påsen:
"Himmelskt gott och fylligt med italienskt temperament och intensitet."

Himmelskt? Tja, jag är inte så religiös...
Hade en påse av detta i "det ambulerande semesterförådet" blev nyfiken och provade. Positivt överraskad och kan bara hålla med Molarin om att det smakar mycket och faktiskt riktigt bra. Fanns en sötma som drog mot mandel, passar även bra till mjölk.
Pris? Såg att ICA tog 34:95 för de 200 grammen som finns i den med "snålventil" snyggt sobert svarta påsen. Så något budgetkaffe är det inte, men visst är det trevligt att kunna springa in på ICA och få tag i riktigt bra kaffe :).
 

Laboratorio

Active member
Jag känner mig nästan lite bitchig, men ett lite tips för er som gillar att beskriva smaker:

Trädgårdar i all ära, men de är knappast kvantitativa sättet...

tastewheel2.jpg


Underbart med standard!
 

Laboratorio

Active member
Inte sett den på svenska men min doftlåda är också på engelska, så för mig funkar det bra. Annars är väl översättning något man kan ordna här på forumet snabbt och enkelt om det finns behov. Det är väl ett projekt värdigt en tråd???
 

josef

Well-known member
nice lab! Det var inte meningen att beskriva smaken som trädgård, utan jag bara satt och skrev det jag såg och kände medans jag drack ^^. Alltså lite smak/upplevelse/associasion-till-minnen-beskrivning.
 

Laboratorio

Active member
Tycker i allmänhet bara att det är synd att de verktyg som redan utvecklats och är bra inte används. Har inget emot målande beskrivningar, men när det är det enda man får är det trist. Finns helt fantastiska hjälpmedel för organoleptisk beskrivning som är vetenskapligt framtagna och vedertagna som tyvärr inte används i den utsträckning jag önskar. Skulle gärna se mer diskussion om sådant eftersom det är grunden för halva min lön just nu.
 

Marv

Well-known member
Tycker i allmänhet bara att det är synd att de verktyg som redan utvecklats och är bra inte används. Har inget emot målande beskrivningar, men när det är det enda man får är det trist. Finns helt fantastiska hjälpmedel för organoleptisk beskrivning som är vetenskapligt framtagna och vedertagna som tyvärr inte används i den utsträckning jag önskar. Skulle gärna se mer diskussion om sådant eftersom det är grunden för halva min lön just nu.

Precis sådant har jag letat efter:), var kan jag hitta detta ?
Har du ngn länk ?
 

Laboratorio

Active member
Precis sådant har jag letat efter:), var kan jag hitta detta ?
Har du ngn länk ?

http://www.sweetmarias.com/ (har bra info om mycket, men kass navigation)

http://www.scaa.org/shop/products_catalog.asp?category=LENEZ

http://www.terroircoffee.com/learn/ (inte så mycket om just smak och arom, men försåelse för hur smaken och aromen bibehålls)

http://www.jimseven.com/articles/ (mycket mer lättläst om saker från boken nedan)

Boken "Espresso coffee - The science of quality" av bl a Andrea Illy är ett måste. Dyr, men bästa investeringen nånsin.

http://www.freshcup.com/ (delvis trist tidning, men ofta bra artiklar ändå, bör ha lite på nätet)
 

Laboratorio

Active member
Dessutom finns det via universitetsnäten tillgång till mycket perceptions- & kognitionspsykologiska artiklar. Kolla med nån student polare så kan de nog hjälpa dig.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,700
Inlägg
155,890
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp