Vad har ni i kvarnen just nu?

M

Medlem14302

Guest
MMM!! Ni pratar Ionia Gran Crema och La bomba..... MUMS!!

De mörkbruna strimorna kan du avverka lite grann genom att ha något grövre malning och lite mer i pf och lite hårdare tampning. Då mustar du ut kaffet ordentligt men inte för ordentligt. Skall testa att dra några La Bomba shots när jag jobbar idag och ta kort på dessa. Robusta är bra!
 

Lasse

New member
Har i kväll tagit det sista av mina Mauro de Lux bönor. Ska "ladda" med CUTUGNO Caffe 100% arabica som jag fått av bekanta. Spännande att pröva nåt nytt!
Lasse
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Sweet Maria's Espresso Monkey Blend 3 dygn efter rostningen.
Och jag måste säga goddddamn vad bra det smakar med färskrostat! :shock:

Det blir nog gröna bönor för hela slanten hädanefter. I alla fall om man lyckas få fram dylika smaker med egna blandningar från Gokaffe. 8)

Min Espresso Monkey Blend spöar lätt Mauro Onda som jag har hemma i alla fall. Jag tror jag ska kika vad det är för bäst-före datum på Onda påsen (jag har haft den i över 8 månader hemma...).
 

jang

Active member
Har köpt John Walls egen espressoblandning med rostning av J&N. Den ska likna Mauro DeLuxe. Jag fick äran att göra kaffet själv på en Isomac Zaffiro på John Wall på Pub. Mycket trevlig maskin. Och gott blev det också!

Utdrag från John Walls sida på nätet:
Nu har vi fått vår egen espressoblandning. Karaktären är mjuk med en dragning åt mörk choklad och med en sötma som går åt karamelliserat socker. Kaffet har en tydlig karaktär och ger en utomordentlig crema. Kaffet består av 100% arabica och är en blandning av: Brasilien-Fazenda Rainha Bourbon, Sulawesi-Kalosi Toraja, El Salvador-Finca La Fany, Indien-Bibi Estate Plantation AAA, Indien-Bibi Estate Monsun Malabar Blandning och rostning gör Johan & Nyström i Tullinge
 

niad

Well-known member
La Bomban är slut, det var bara 250 gr, det blir mer var så säkra.

Dags för nästa sort att provas. Det blev påsen med Yirgacheffe som klipptes upp ikväll. Jag nämnde ju att jag blev tvungen att dra åt kvarnen finare, runt fyra varv finare än när jag ändå kört slutet på en påse enkilos Mauro de Luxe. Trodde man skulle kunna mala grövre då man hade nya bönor men inte med La Bomba inte, den krävde finmalet, finare än nåt jag provat.

Hursomhelst nu skall vi snacka Yirgacheffe. Jag lade upp för en dubbel i kvarnen och ställde den något varv grövre än för La Bomban jag just gjort slut på. Jag tampade lätt för det kändes finmalet. Elektran kvävdes effektivt och det kom inte igenom en droppe. Två varv grövre och ett nytt test, samma resultat inte en droppe kom igenom. Nu är vi alltså fyra varv grövre än för La Bomban och på samma som för "gammalt" Mauro.

Jag släpper två varv till och provar och nu kommer det i alla fall ett par kolsvarta lavadroppar efter runt 15 sekunder. Nästan färdig att ge upp så skruvar jag fyra varv grövre till och nu kommer de finaste små mussvansar man kan tänka sig. Smaken är himmelsk, stark och med mycket träig, jordig nöt/mandel, syra kommer också till mig när jag vill beskriva och djup.

Alltså 10 varv grövre än för La Bomban och sex varv mer än för Mauron, att det kan vara sån skillnad. Intressant är vad det är tycker jag. Nu ligger jag rätt i alla fall och imorgon blir det Macchiato på Yirgacheffe, den skall ju göra sig bra med mjölken.

Jag dricker annars inte så mycket Macchiato eller Cappu nuförtiden. Desto mer jag dricker och smakar mig fram så är det dubbla och ristrettos som gäller. Kanske är det att jag dricker så fina nya bönor då jag köpt ett lass med olika sorter på 250 gr påsar eller så är det nåt annat. La Bomban skulle i alla fall avnjutas som ristretto tycker jag, gulpa i sig smaken som känns som södra Italien med all sin Robusta.



Från J&N :

Etiopisk Yirgacheffe
----------------------
"Det bästa kaffet från Etiopien som vi någonsin har druckit, kaffet är en aromatisk bomb."
 

zix

Well-known member
Det där med yirgacheffen som kväver maskinen är en klassiker. En sympatisk böna som jag faktiskt tycker att man kan pröva till espresso alldeles färskrostad. Visst blir den bättre med sedvanlig mognad/vila, men till skillnad från vissa andra sorter så är yirg ofta drickbar från start, med en lite mjukare smak med mindre av det "kryddiga" men å andra sidan mer av det lite gräddiga och bäriga. Nån som blev sugen nu? ;)

Jag har också yirg i kvarnen nu, men inte från J&N. Fick tag i nio kilo av en auktionsvinnarböna. Första tre-fyra rostningarna var svåra, men jag tror att jag har börjat hitta rätt nu. Upplever den här yirgen som svårare än de tidigare jag har rostat, men denna gången tror jag mig ha hittat rätt. Och den är goood. Nam.
 

JvD

Well-known member
Jag har också bra erfarenheter och fina minnen av min sista träff med J&N:s Yirgacheffe. Blev bra som espresso men ännu mer smakrik när jag körde den i min EvaSolo, en riktigt trevlig böna. Måste nog ner och köpa en påse efter Zix smakliknelser. JA, jag blev riktigt sugen. Har inte fått min första kopp än och världen bara snurrar ;-) Måste installera någon form av anläggning här på jobbet, ta med en kvarn, envattenkokare och en press.
 

niad

Well-known member
Öppnade en 250gr De Sica idag på morgonen. Luktade i påsen och det var riktigt gott, mättad doft med nötter och mandel. Ställde in Macapen på mitt emellan vad jag kört för Mauro De Luxe och La Bomban och malde ut för en dubbel. Den blev nästan perfekt. Fina mussvansar och bra crema. Smaken var också starkt och mustig med fina toner av nöt tycker jag. En blivande favorit helt klart. Jag dricker inget med mjölk i just nu bara smakar dubbla och ristrettos, helt suveränt. Rattade in kvarnen lite igen och tampade med rätt tryck. Nu blev det perfekt, 25 sek och en underbar crema med mörka små små fläckar. De Sica är helt klart en toppenblandning tycker jag.



Detta är första koppen jag tog ut med kvarnen inställd på måfå. Den andra blev snäppet bättre faktiskt.
 

tobake75

Well-known member
Min bror kom hem från NYC igår. Han hade en trevlig överaskning. Han hade köpt ett halvkilo från Ninth Street Espresso. Blandningen var rostad 28 aug, ganska färsk mao.

Riktigt fint kaffe, tydliga chokladtoner. Härlig syrlighet och fruktighet.

www.ninthstreetespresso.com
 

Kaiser

Well-known member
Har i dagarna öppnat en påse Mauro Special Bar. Just nu slår den tom De Luxe i smak när det gäller att göra enkla.
 

lupoo

Well-known member
Snarare i kvarnen nyss!
Fick denna burk med "UNICAFE Espresso supremo" av frugan som hon hittade på GE-KÅs i Ullared (nä man ska inte köpa kaffe där). Hon kom ihåg att vi har provat detta förut men ej om det var bra eller dåligt. Jag vill minnas att det inte var bra men man kan ju prova i alla fall.
Öppnar den runda 500gr burken (som jag för övrigt ej hittade något bäst före datum fast det finns angiven plats för det...),visst det doftar mörkrostade bönor (skall visst vara 100% av "finaste arabicabönorna som UNICAFE plockar på ett mycket speciellt sätt på de finaste plantagerna för att skapa det bästa espressokaffet") men det finns en annan mera bränd ton som inte luktar "gott" där i också.
Maler och kör en singel shot, får en mycket ljus och tunn crema dock täckande Doften är lite svag och "fadd" men smaken... Börjar med en förnimelse av dåligt bryggkaffe sedan smäller det till med en efterklang som efter ha funderat ett tag jag vill benämna som "bittermandel" fast då i vad som smakar illa i denna smak. YEEKK :cry:

Så ut med dessa bönor i sopen och härmed vill jag utfärda en varning för dessa bönor. Vill ni smaka så gör ni det på egen risk. :)
 

treefinger

Well-known member
Testade precis mysore nuggets och jag måste säga att det var mig en intressant blandning. Nästan så att jag inte har greppat hur de smakar än, men väldigt gott. Svårt att sätta ord på.
 
M

Medlem14302

Guest
treefinger sa:
Testade precis mysore nuggets och jag måste säga att det var mig en intressant blandning. Nästan så att jag inte har greppat hur de smakar än, men väldigt gott. Svårt att sätta ord på.

Jag är smått förälskad i detta kaffe... Som jag skrev i en annan tråd, tre dimensioner, tom kanske 4.... mums!

Har du sett vad stora och fina bönorna är? De bara e där och vill att man ska ta på dom! Ghaah! Testa som en dubbel med nästan lika mycket mjölk.. Dessa nuggets, dessa nuggets....

Har blivit smått fanatisk vid ursprungskaffen just nu.
En blandning är oftast komponerad för att falla en stor skara i smaken men här är det rena sorter. What u see is what you get, like it or not, den nakna sanningen....

Säg till om du kommer på något annat om dessa juveler!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp