Vad har ni i kvarnen just nu?

Roenbaeck

Well-known member
Jag kör Manaresi Rosso köpt på Kaffemaskinen. Tycker det smakar riktigt trevligt. Ska vara en 80% arabica 20% robusta, men jag har inte hittat exakt vilka bönor det är. Köpte det mest för att ha det som övningskaffe till min nya maskin och kvarn, för att gå över till dyrare varianter när jag fått hantverket på plats.
 

Walle

Well-known member
De Sica är helt rätt i min kvarn just nu. Ska testa Mauro DeLuxe nu efter helgen för första gången. Det blir intressant!
 

Faktor

Well-known member
Själv sitter jag och jublar över en preskanna med Vild Limu från Etiopien, rostat av Da Matteo.

De beskriver den själva som frisk med lätt kropp och en kryddig smak med inslag av blommor och färsk frukt. En len syra som hänger kvar i eftersmaken.
Jag håller med :coffee:
 

jonhar

Well-known member
Just nu blir det budget ett tag: Musetti ifrån H-köp. Detta pga en nyköpt Gaggia Baby Twin, så innan jag är nöjd med resultatet så blir det till att snåla.

Kul att läsa vad ni anväder. Det suger i kaffetarmen :)
 

Faktor

Well-known member
Just nu blir det budget ett tag: Musetti ifrån H-köp. Detta pga en nyköpt Gaggia Baby Twin, så innan jag är nöjd med resultatet så blir det till att snåla.

Kul att läsa vad ni anväder. Det suger i kaffetarmen :)

Hoppas du blir nöjd med din nya Twin :) Jag ser att du bor i Umeå, så se till att ta dig till Costas och handla lite gott-gott sen :D
 

Fabian

Well-known member
Har nu provat både Musettis bruna påse och den blå ett tag. Den buna kändes helt drickbar, men inte direkt god. Funkade som cappu, men inte utan mjölk.

Den blå, arabicablandningen, smakade verkligen inte så kul. Har svårt att hitta liknelser, men det var lite som att dricka vin som fått korksmak, om ni vet hur det är. Fick en liten överraskning häromdan då jag köpte ett paket baristamjölk med låg fetthalt, har alltid kört med vanlig grön eller röd mjölk hittills. Baristamjölken gav det här kaffet en helt annan smak, det blev lite nötigt i karaktären och vart mycket mer drickbart, rätt gott faktiskt!
 

Axel

Well-known member
Själv sitter jag och jublar över en preskanna med Vild Limu från Etiopien, rostat av Da Matteo.

De beskriver den själva som frisk med lätt kropp och en kryddig smak med inslag av blommor och färsk frukt. En len syra som hänger kvar i eftersmaken.
Jag håller med :coffee:

Koppade denna i lördags med charles och anne tillsammans med lite andra prover från Dmatteo. Tyckte den var lite väl old ( Inte rostdatum utan de gröna), de etiopiska forsen med bönorna var ju inte plockade igår precis. Kan dock tänka mig att den är fin helt nyfärsk.
själv kör jag fortfarande med Yirga,datterra.
 

Faktor

Well-known member
Koppade denna i lördags med charles och anne tillsammans med lite andra prover från Dmatteo. Tyckte den var lite väl old ( Inte rostdatum utan de gröna), de etiopiska forsen med bönorna var ju inte plockade igår precis. Kan dock tänka mig att den är fin helt nyfärsk.
själv kör jag fortfarande med Yirga,datterra.

Du har nog rätt :) Men gott som tusan är det i alla fall.
 

henrico

Well-known member
Har haft J&N-karneval i min kvarn senaste veckan. (Ska fortsätta några veckor till, köpte lite för stora påsar. :lol: ) Har varvat De Sica, La Bomba och Visconti..

La Bomba - Referens i mitt test, god som vanligt om än lite "plain" kanske. Eller så är det jag som har druckit den lite för ofta senaste månaderna.

De Sica - Den som jag tycker minst om, lite "mesig". Bättre om man överextraherar lite. God som espresso, men lite menlös i cappu eller latte. Ett bra "bjudkaffe" för släkten, det finns ingenting att tycka illa om, men samtidigt inget som gör det intressant. Lite som kaffevärldens Silvaner..

Visconti - gav mig en mindre chock när jag provade den första gången. En käftsmäll. Ingen syra överhuvudtaget och en mycket bastant tung torr jordig chokladliknande ton. Mycket god som latte/cappu, som espresso tycker jag nästan den kräver lite socker för att balansera upp styrkan. Perfekt till morgon-cappun.
 

AA

Skottjägare
Kontras espressoblend (rostat 3/3).
Relativt syrlig men med lite tunn kropp om man kör den som en normal espresso. Kör man däremot den som "ultra-ristretto" 40sek/20ml/22g så är man en bra bit upp mot stjärnorna! Synd bara att påsen tar slut så jäkla kvickt.

I presskannan på jobb så är det J&N El Salvador Bourbon Estate (rostat 15/3) som gäller. Liten kropp men ett riktigt sött kaffe med bränt socker i eftersmaken. Detta kaffe tjänar på att bli ganska svalt (mer än andra kaffe) för att smakerna skall komma till sin rätta.

/AA
 

Roenbaeck

Well-known member
Nu har jag bytt till Estate Espresso Tres Flores. Kändes som den kom ut lite mer finmalet ur kvarnen, så det blev en lång extraktion. Ljus lite tunn créma som drog aningen åt det gula hållet. Smakar mycket, men jag kan inte bestämma mig än om jag gillar den bättre än röd Manaresi.

Edit: Tycker nu att den är utmärkt som bas i cappuchino, men kanske inte världsbäst som ensam espresso. Då var Manaresin precis tvärtom, trots att de själva säger att den ska passa bäst som bas i cappuchino tyckte jag att den gjorde sig bäst som ensam espresso. Jag fick justera malningen till en grad grövre med Tres Flores. Dessutom var bönorna högglansiga, till skillnad från Manaresi som hade matt glans. Vad beror det på?
 

Bilagor

  • dagens005.jpg
    dagens005.jpg
    71.7 KB · Visningar: 13
  • dagens004.jpg
    dagens004.jpg
    64.9 KB · Visningar: 13

jodah

Well-known member
Jag fick återfall på La bomban igen.

Märkligt, den första påsen jag köpte i princip var La bomba, sedan dess har ett antal bönor passerat kvarnen men ingen har fastnat som bomban.

Det är ju själva fan att man ska pricka in favoriten på en gång.:huh:
Det strider ju mot all upptäckarglädje jag trodde jag skulle få.:lol:
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag njuter av de sista bönorna i Etiopien Harrar Longberry-påsen. Blir en liten paus i min J&N-safari sedan. Ska köra lite Kahl's Juncalito och 80/20 samt 100/0 Mokaflor innan det blir något annat...

//Stefan (som inte har någon riktig favvo än, men som gillar FTO, ConCalma, Isola och Musettis Bruna)
 

henrico

Well-known member
Märkligt, den första påsen jag köpte i princip var La bomba, sedan dess har ett antal bönor passerat kvarnen men ingen har fastnat som bomban.

Faktiskt exakt samma sak för mig. Första påsen var dock färdigmalet till min gamla enkla maskin och både jag och maskinen har blivit betydligt kompetentare sen dess. :lol:

Efter att ha nött La Bomba och J&N Visconti sista veckan har jag slutligt kommit fram till att Viscontin är väl torr och stark som espresso för min smak (trodde inte det kunde hända). Däremot är den ypperlig till Latte/Cappu.
 

Yli

Active member
Har inget i kvarnen just nu då jag står utan i några dagar, Men jag kan varmt rekomendera ett LYX kaffe i frystorkat format från Nescafe ;)
mmmmmm, jätte gott prova!

/// Jerry p.s. kvarnen kommer snart!
 

lupoo

Well-known member
Karin Krusmynta af Marmelad. Rengjode kvarnen ordetligt igår och "firade" med att hälla i Juttas tävligsblandning. Attans vilket trevligt kaffe! Mjukt och lent med många fina "frukt-bär toner". Har inte provat med mjölk än.
 

shogun

Well-known member
Karin Krusmynta af Marmelad. Rengjode kvarnen ordetligt igår och "firade" med att hälla i Juttas tävligsblandning. Attans vilket trevligt kaffe! Mjukt och lent med många fina "frukt-bär toner". Har inte provat med mjölk än.

Då jag just gjort slut på alla bönor ska jag ta och prova denna. Kul med något nytt :)
 

Fabian

Well-known member
Blev sugen att testa nåt av J&N efter den goda Panama de bjöd på idag på Barista Cup-finalen. Köpte hem en påse Kenya AA Gethumbwini från bönor och blad, som jag dessvärre när jag kom hem upptäckte var rostad för nästan 3 månader sen. Ska nog hålla mig till Kaffemaskinen när jag ska handla J&N nästa gång, de verkar ha bättre åtgång. Förra gången jag köpte där var kaffet fyra dar gammalt bara.

Har i alla fall inte fått till nåt riktigt asbra än, men alla skott hittills har smakat väldigt fint. Jag har fram till nu nästan enbart haft robustablandningar hemma, så detta blev en trevlig paus från det. Överraskande god som cauppuccino, mycket rund och len i smaken, dock försvann fruktigheten nästan helt. Ska testa en macchiato i morgon, kanske är perfekt där, annars tror jag jag gillar den bäst utan mjölk.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp