Vad har ni i kvarnen just nu?

later

Well-known member
Hej på er. Har ju egenrostat som 1a alternativet. Ibland hinns doch det inte med eller råbönorna tar slut. Då blir det J&N eller Musetti blå och brun i 250/500g. Musetti köps på Willys. Större Willy har oftare färskare kaffe. Var på Willys i Sickla nyss och såg då en för mig ny Musetti, http://www.musetti.it/product.php?id_product=71 .Det står dock "DULCE" under "100% ARABICA" på den. Dulce betyder söt på spanska. En angenäm bekantskap. Gillar dock inte 1kg paket pga färskhetskravet men häller över i 4 konservburkar av glas för att bevara aromen. Aktuell sk. Lotto: 024B (Musetti anger det på sina paket) samt bäst före: 11 2014. Kan någon tala om när det är rostat?
Jag brukar köpa Musetti brun ibland jag såg den nya silvriga paketet dock ej provat. Jag tror att hos Musetti är "bäst före" två år efter rostning.
 

jalfa

Member
Precis köpt o testat Zoegas Espresso della casa, ett halvkilo hela bönor för ca 55 kr köpt på Willys. Syditalienskt i karaktären, dvs en hel del robusta. Riktigt bra faktiskt, nästan i klass med La Bomba. Klart Prisvärt!
 

Cykelmartin

Well-known member
Roberto Ochoa från J&N, fruktig och riktigt god. Gör sig mycket bra i AP:n:)
Ska testa att dra några korta skott så fort tandkrämssmaken försvunnit...
 

gabriel b

Well-known member
The Pineapple Thief 2012 Edition. Fin och frisk smak, gör sig god i Aeropress men i mitt tycke bättre i v60 porslinsfiltret. Frugan tog kaffet för att vara "överextraherat frukt te".
 

awol

Well-known member
Öppnade en påse J&N Finca Las Delicias i morse, gjorde kaffet med Aeropress. Resultatet vart alldeles för kraftfullt, smaken var nästan helt befriad från nyanser. Ska börja med att mala bönorna grövre vid nästa försök.
 

Cykelmartin

Well-known member
Hur gjorde du när du bryggde? Jag lyckades aldrig riktigt få till en bra kopp med pineapple thief, allt smakade surt. Till slut blandade jag ut den med en mörkrostad böna för att få ett drickbart kaffe.
The Pineapple Thief 2012 Edition. Fin och frisk smak, gör sig god i Aeropress men i mitt tycke bättre i v60 porslinsfiltret. Frugan tog kaffet för att vara "överextraherat frukt te".
 

gabriel b

Well-known member
Aeropress:
Vred kvarn inställning på Hario Skerton till "näst" finaste (dvs 1-2 steg innan mal-skivorna tar i varandra). Ca 7 gram kaffe, till 1,25 dl vatten. Ett tips med Aeropressen är att ha mindre varmt vatten, prova gärna 80-85C grader istället för 90-95C. Tycker detta framhäver smaken mer, dock ibland kanske lite för mycket.

V60 porslinsfilter:
Vred kvarn inställning på Hario Skerton 3-4 steg grövre än Aeropress inställningen. 6-7 gram kaffe till 1,25 dl 95C vatten. Låter den blomma 20 sekunder därefter på mer mer vatten. Brukar ta mellan över 2-3 minuter för en sådan kopp. Finns lite tekniker om hur man skall hälla på vattnet, men jag brukar oftast hälla i mitten.


Hur gjorde du när du bryggde? Jag lyckades aldrig riktigt få till en bra kopp med pineapple thief, allt smakade surt. Till slut blandade jag ut den med en mörkrostad böna för att få ett drickbart kaffe.
 

pojoel

Well-known member
Jag kör fortfarande Gravrost.

Lite bekymrad över hur jag kommer att uppfatta de kaffesorter som jag tidigare hade som favoriter, när sista paketen Gravrost skärbränt sig igenom mina smaklökar. Kanske blir det som att försöka äta en bit sockerstinn 10-procentig mjölk(pulver)choklad efter att ha svullat 95-procentiga kolsvarta kakor...

Men det är ett drygt halvkilo kvar av aningslöshetens ljuva kolsvarthet, så who cares... :cool:
 

later

Well-known member
Jag kör fortfarande Gravrost.

Lite bekymrad över hur jag kommer att uppfatta de kaffesorter som jag tidigare hade som favoriter, när sista paketen Gravrost skärbränt sig igenom mina smaklökar. Kanske blir det som att försöka äta en bit sockerstinn 10-procentig mjölk(pulver)choklad efter att ha svullat 95-procentiga kolsvarta kakor...

Men det är ett drygt halvkilo kvar av aningslöshetens ljuva kolsvarthet, så who cares... :cool:

Blir man inte rostig i halsen?
 

gabriel b

Well-known member
J&N Yard Dog 4.0 . Vet inte riktigt vad jag tycker om 4.0. Den gör inget väsen ifrån sig på något sätt med porslinsfilter. Utan väldigt diskret och enkel för smaklökarna.
 

Brantryd

Active member
Johan & Nyström El Salvador Finca Las Delicias

Vilket gott kaffe!

Passade mig mycket bättre än tex Isola som jag nyss haft.
Även deras Colombia Decaf fall mig mkt i smak.
 

j:son

Well-known member
Jag kör fortfarande Gravrost.

Lite bekymrad över hur jag kommer att uppfatta de kaffesorter som jag tidigare hade som favoriter, när sista paketen Gravrost skärbränt sig igenom mina smaklökar. Kanske blir det som att försöka äta en bit sockerstinn 10-procentig mjölk(pulver)choklad efter att ha svullat 95-procentiga kolsvarta kakor...

Men det är ett drygt halvkilo kvar av aningslöshetens ljuva kolsvarthet, så who cares... :cool:

Det är överjävla gott kaffe om man inte är så förtjust i mycket av J&N´s lätt blaskiga sorter.
Jag dricker det alltid i cappuccino-form och mjölken tar fram många underbara toner.
Är inne på fjärde påsen på raken nu och funderar på att ha någon vecka med andra sorter.
Den som spar han har liksom. :)

Av någon anledning så längtar man alltid tillbaka till Gravrost när den inte finns att köpa. (9 av 12 månader typ)
 

normende

Well-known member
Musetti brun påse. Rostad 15januari. Inköpt på Willys i Lund.
Det här kaffet smakar riktigt bra. Som cappucino blir den riktigt chokladig och nötig i smaken.
Den gör sig bra även som espresso.
Verkligen ett fynd
 

pojoel

Well-known member
Det är överjävla gott kaffe om man inte är så förtjust i mycket av J&N´s lätt blaskiga sorter.
Jag dricker det alltid i cappuccino-form och mjölken tar fram många underbara toner.
Är inne på fjärde påsen på raken nu och funderar på att ha någon vecka med andra sorter.
Den som spar han har liksom. :)

Av någon anledning så längtar man alltid tillbaka till Gravrost när den inte finns att köpa. (9 av 12 månader typ)

Nej, J&N har gett mig ett par substandardupplevelser. Se t.ex. tråden http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?35162-Sur-ananas

Men när Gravrosten är slutsvetsad ska jag nog ta mig ett sabbatskilo av den fräschaste guldbruna Musettin jag kan hitta. Skrev kontrakt på en BMW R 1200 GS i dag. Inte splong ny, en 2006:a, men jag får tagga ner med HiFi-kaffe ett tag nu...
 

awol

Well-known member
Öppnade idag en påse J&N Kenya AA Tegu, måste labba lite mer med bryggningen (Aeropress) men doften lovade mycket gott.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp