Vad har ni i kvarnen just nu?

Furioso

Active member
Italcaffè Gran Gusto (gula påsen) för en snabb ristretto att vakna till med. Ger en grym crema och en smarrig rund smak. Sedan Morettino Mediterranea till min morgon-cappuccino!
 

hne

Well-known member
J&N FTO. Måste ju stödköpa lite på Bönor&Blad i deras nya butik i Liljeholmengallerian. Förvånansvärt mustig blandning för att vara 100% arabica.
 

jonasy

Well-known member
Dåligt drag i tråden. Öppnade min Shakiso (Haugaard) idag, och första intrycket är mycket gott (har har)! Åt det sötare hållet, men många spännande smaker i munnen, märks att Haugaard kan sin sak när det gäller att trolla fram smaker. Riktigt hög nivå på kaffet.

Påsen är inte återförslutande vilket gör att det nästan är olidligt att befinna sig i mitt rum pga doften som gör en akut kaffesugen ... Har nog aldrig varit med om ett mer sköndoftande kaffe faktiskt.
 

Jay

Well-known member
Italcaffè Gran Gusto (gula påsen) för en snabb ristretto att vakna till med. Ger en grym crema och en smarrig rund smak. Sedan Morettino Mediterranea till min morgon-cappuccino!

törs man fråga vad creman fyller för funktion i sammanhanget?
 

Jay

Well-known member
Tycker att den här länken beskriver Crema ganska bra.....
http://www.sweetmarias.com/espresso-crema.php
Robusta also has dramatic consequences for the flavor of the espresso and aftertaste, making long-lasting and pungent espresso, but potentially bitter notes. Lower quality, economical robusta in espresso is out of the question. In espresso, all defects are amplified, and the result is rubber and medicinal notes. In general, robusta should be 15% of a blend or less, if there is any at all.

men har creman någon annan betydelse än en visuell check? har creman en egen smak? förbättrar den smaken? försämrar den smaken?
Överextraherad espresso på 30 sekunder, med massiv crema. Säger det något om kaffet egentligen?
 

Jay

Well-known member
Tycker att den här länken beskriver Crema ganska bra.....
http://www.sweetmarias.com/espresso-crema.php
Robusta also has dramatic consequences for the flavor of the espresso and aftertaste, making long-lasting and pungent espresso, but potentially bitter notes. Lower quality, economical robusta in espresso is out of the question. In espresso, all defects are amplified, and the result is rubber and medicinal notes. In general, robusta should be 15% of a blend or less, if there is any at all.

men har creman någon annan betydelse än en visuell check? har creman en egen smak? förbättrar den smaken? försämrar den smaken?
Överextraherad espresso på 30 sekunder, med massiv crema. Säger det något om kaffet egentligen?
 

Tamper

Well-known member
För mig är Creman en del av smakupplevelsen precis som skummet på en bra dragen Guinness.
Däremot säger det inget om kaffets kvalitet.


http://coffeegeek.com/opinions/barista/10-14-2006


"What crema does not tell us:
  • If the coffee will taste good.
    Cheap, poorly roasted coffee will still produce good crema when fresh, and a machine has to be massively filthy before it becomes evident in the crema."
 

jonasy

Well-known member
Jäklar vad Shakison gick bra med mjölk i kaffet! Årets cappucinokaffe? Känner mycket frukt och sötma, med mjölk i nästan åt mjölkchokladhållet, lent men ändå en hel drös smaker. Inte ens uns bitterhet. Hur bra som helst, kan vara ny referens.
 

martink78

Well-known member
Har senaste tiden haft Drop Coffes hemmarostade i kvarnen och dom är faktiskt bra, syrliga och smakrika. Kanske beroende på att de är så nyrostade varje gång, 2-3 dagar gamla max. Bäst var trädgårdskaffet från Sidamo med vin & blåbärstoner, tyvärr är det slut både här och hos dom..
 

FabianP

Well-known member
En påse Åre Sublim är inne på sista versen. Första riktiga provet av Åre för mig, väldigt trevligt!

Det otäcka nu, är att kaffeplaneraren negligerat sin uppgift, med överhängande risk för tomhet i kvarnen.

/Fabian
 

Gringubben

Well-known member
Caffé Ionia Gran Crema.
Gör skäl för namnet. Fett med crema. Smaken är helt ok, inte mycket bittra toner, men Ionias Espresso Superior faller mig mer på läppen.
Klart värd att rekommendera dock, för de som gillar italienska blandningar.
 

jonasy

Well-known member
Slurkar i mig sista koppen Shakiso nu, bara att ta av hatten för Haugaard för han vet hur man trollar fram smaker ur kaffe, detta är det bästa kaffet jag testat hittills - magiskt bra! Ser fram emot vilka överraskningar Caturran bjuder på ... Blir mer Haugaard i framtiden iaf.
 

FabianP

Well-known member
Kul med Haugaardkaffet, Jonas! Jag var själv ganska nöjd med Caturran. (Notera; Stark underdrift.)

Åre Fröjd har rullat ner i min kvarn nu, riktigt trevlig blend. Åre blir det garanterat fler gånger.

/Fabian
 

FabianP

Well-known member
Får även passa på att pusha för något som passerade genom kvarnen förra helgen; Kristians hemliga blandning från Lilla Kafferosteriet. 66,66666% Brasilien och 33,33337% Etiopien Amaro Gayo. Sjukt bra både som brygg och espresso! Och numera inte särskilt hemligt heller, så det är bara att gå och köpa :)

/Fabian
 

onyman

Well-known member
Jag tror du har ett decimal fel där Fabian, jag får totalen till över 103%?

Lilla har flera riktigt goda kaffen just nu, kör själv Amaro Gayon som ju är RIKTIGT god och Dolok Sanggul som är en superaromatisk och annorlunda Indonesier.
 

FabianP

Well-known member
Jag tror du har ett decimal fel där Fabian, jag får totalen till över 103%?

Lilla har flera riktigt goda kaffen just nu, kör själv Amaro Gayon som ju är RIKTIGT god och Dolok Sanggul som är en superaromatisk och annorlunda Indonesier.

Skönt att du har mer fel än jag iaf :)

Oavsett, det är alla mjuka ämnen senaste två åren som sabbat det tidigare så stringenta räknandet.

är Dolok Sanggul den där som Daniel hade, som smakade Rabarber och grape?

Svar ja.


Tror inte Oscar är med på ingenjörsmässigheten i skämtet, frågan är om det inte är nyttigast för honom.. :)

/Fabian
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,764
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp