Uppgraderingsångest

Boris

Well-known member
... En längtan efter att komma så nära det perfekta som möjligt! Det finns något djupt mänskligt i denna önskan, tycker jag. Vad finns egentligen kvar när man blivit nöjd med någonting i tillvaron?


Nu är vi tillbaka på psykologin igen...det finns många människor som är "nöjda" med det mesta i tillvaron. Men de brukar sällan häcka på forum av det här slaget. :)

Åtminstone just nu när dagens femte doppio är sänkt och jag inte direkt är sugen på att dricka mer men ändå känner ett sug efter att förbättra den senaste shoten som blev något snabb...


Espresso är ett njutningsmedel! Glöm inte bort att njuta av den kopp du har i handen bara för att du funderar på hur du ska kunna göra den lite bättre nästa gång. :cool:
 

Maglite

Well-known member
Kanske det? Jag har inte satt mig in i det där riktigt eftersom det inte är ett alternativ för mig. Men det första jag såg när jag följde din länk var i alla fall:

"Winner: La Spaziale Vivaldi S2"
:lol: Jo, jag vet, av någon anledning har CoffeeGeek kallat den så. Men användarmanualen som du kan hitta på samma sida kallar den i alla fall "La Spaziale S1 Vivaldi II".

Hur som helst, jag är övertygad om att vi menar samma sak. ;)
 

rhide

Well-known member
Se upp med den första kicken man får från en plötsligt mycket brantare utvecklingskurva! Efter att jag köpte en demoka m-203 så har mina shots också blivit markant bättre, och även jag trycker upp flera espresso om dagen bara för att få till den perfekta någon enda gång! Givetvis vandrar tankarna iväg mot att köpa kraftigare maskiner, men då tvingar jag mig att lugna ner mig en aning. Mitt råd är att väntatills du bemästrat kvarnen tillräckligt för att -säkert- säga att maskinen måste uppgraderas och inte hantverket.
 

mag

Well-known member
Vore det inte bättre att lägga pengarna för kokare nr 2 på att fastkoppla maskinen (som bör ha roto, E61 och hx) och sedan satsa på ett rejält tidur från Classe och helt enkelt vara ordentlig med att flusha? Det är ju så otroligt mycket bekvämare att slippa slabba med att fylla och tömma maskineländet så då kan man väl ta att man får flusha lite mellanåt. Det rinner ju ut och dessutom håller bryggvattnet sig färskt!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Vore det inte bättre att lägga pengarna för kokare nr 2 på att fastkoppla maskinen (som bör ha roto, E61 och hx) och sedan satsa på ett rejält tidur från Classe och helt enkelt vara ordentlig med att flusha?

Att den ska vara kopplad till vattenledningen ser jag som en självklarhet, oavsett om det är en med dubbla kokare eller inte. Bekväm som jag är av mig.

Jag tror förresten att alla med dubbla kokare har möjlighet till fast vattenanslutning. Skulle bli förvånad om någon inte hade det.:cool:
 

mag

Well-known member
Sant, bara jag som går o drömmer här. Mitt nuvarande kök planerades med espressomaskin inräknad, dock inte en fastkopplad dito... kunde inte riktigt förutse mitt begynnande intresse då för ett år sedan. Gör ju också att det känns som att jag snarare får flytta för att få plats med både fast maskin och flickvän som snart flyttar in. I nämnda ordning :)
 

liturgius

Well-known member
holcar:
6,24 per doppio utslaget över en femtonårsperiod är ju inte mycket jämfört med vad det skulle kosta att gå ut på den lokala kaffebaren varje gång man kände the need.


Med tanke på vad en doppio kostar här i Pite tjänar du under en femtonårsperiod 86 475,12 kr (förutsatt att den lokala kaffebaren inte höjer priset) OM du köper GS3:an.

Jag skulle därför förklara det närmast ekonomiskt oansvarigt att inte inhandla denna maskin för att ge din arbetsstation en viss känsla av balans och för att ge din själ en annan form av balans.

Någon espressoträff snart kanske? Vi måste förena oss; kanske ha en Marzocco-pool...
 

liturgius

Well-known member
Ett annat sätt att eliminmera denna parameter kan vara att skaffa en Elektra microcasa semiautomatica - fråga niad här på forumet och läs denna tråd! Dess grupphuvudskonstruktion gör den tydligen mycket förlåtande...


Om målet är att utveckla maximala baristaskills måste ju synen på den perfekta espressomaskinen vara en som gör så många parametrar som möjligt till konstanter och därmed inte är förlåtande utan tvärtom direkt reagerar när man gjort något fel och omedelbart blottlägger ens mänskliga hantverks brister .

Den perfekta espressomaskinen gör i mina ögon inte allting rätt utan snarare just inga alls fel – även om verkligheten inte är fullt så enkel – och lämnar därmed det hela ansvaret till mig.

Enligt många professionella kaffepersonligheter som recencerat GS3:an är just detta en av poängerna. Den gör helt enkelt inte bra espresso i händerna på en dålig barista – snarare sämre än många maskiner i lägre prisklass – men i händerna på en duktig kaffemakare ligger möjligheternas väg mer än sedligt öppen.
 

holcar

Well-known member
Med tanke på vad en doppio kostar här i Pite tjänar du under en femtonårsperiod 86 475,12 kr (förutsatt att den lokala kaffebaren inte höjer priset) OM du köper GS3:an.

Jag gillar ditt sätt att resonera! Även om det inte är ekonomi som skall styra dylika inköp så är detta trots allt en intressant aspekt av det hela. Tilläggas skall väl även att detta resonemang förutsätter att lokala hak kan producera espressi av motsvarande kvalitet vilket jag å det grövsta ifrågasätter speciellt med tanke på att det faktiskt är Piteå vi talar om här...

Visst vore det en lisa för själen, såväl estetiskt som smakmässigt, om det blev en balans i arbetsstationen. Frågan är bara hur det skall lösas, vad som blir den bästa balansen samt hur det skall uppnås rent ekonomiskt.

Vi borde i sanning sammanstråla snarast! Är du också sugen på en GS3 eller triggar du bara på Marzocco i största allmänhet?
 

holcar

Well-known member
- GS3 = För dyr. Inte perfekt i utseende. Onödigt dyr.[...]
- Dallacorte Mini Super = För ful. Okänd och oprövad. Varför finns den inte till salu överallt om den är så bra?

Utseendediskussionen är och förblir subjektiv. Enligt mitt synsätt så är både GS3 och Dallacorte Mini Super två mycket estetiskt tilltalande maskiner. Frågan gällande DMS:s kvalitet eller ej kan jag inte besvara. Det är väl ett problem med många av dessa maskiner att de åtminstone där jag bor är svåra att få testa hands on. Det känns kärvt att köpa en maskin för 30k utan att ha testat själv bara baserat på någon annan galnings recension på nätet...
 

holcar

Well-known member
Nu är vi tillbaka på psykologin igen...det finns många människor som är "nöjda" med det mesta i tillvaron. Men de brukar sällan häcka på forum av det här slaget. :)

Precis. Låt oss blott konstatera att vi inte tillhör denna glada skara människor som kan låta sig nöja med vad som helst. Det är en blessing and a curse att ha förmågan/kapaciteten/störningen att kunna gå igång fullständigt på någonting. Vet med mig att jag inte är beredd att ändra på min grundpersonlighet så jag accepterar att jag är som jag är och jobbar därifrån...

Espresso är ett njutningsmedel! Glöm inte bort att njuta av den kopp du har i handen bara för att du funderar på hur du ska kunna göra den lite bättre nästa gång.

Självfallet skall espresson, denna ljuva nektar, vara ett glädjeämne i livet! Men visst kan det vara svårt att glömma bort njutningen i stunden eftersom ens strävan lätt leder till ett visst fokus på själva arbetet: "16 gram, 15 kg, klockan går... nejmenvaf... 13 sekunder... 5 cl... åh, blonering... helv.". Repeat and fade, liksom. Målet kommer närmare för varje dag, hoppas jag.
 

holcar

Well-known member
Mitt råd är att väntatills du bemästrat kvarnen tillräckligt för att -säkert- säga att maskinen måste uppgraderas och inte hantverket.

Du har en poäng men resonemanget är ändå inte så enkelt som man först kan tro. Rent filosofiskt blir frågan om det verkligen är möjligt att vid en viss kunskapsnivå avgöra om det är hantverket eller maskinen som sätter begränsningarna? Enligt min mening så krävs det väl egentligen att man behärskar hantverket mer än vad maskinen klarar av för att kunna detektera begränsningen. Detta kräver i sin tur att man har hanterat mer kompetenta maskiner...
 

arto

Well-known member
Du kan alltid smaka på kaffet och försöka finna det saknade, eller märka ut det oönskade. Vad är det som inte riktigt stämmer? Vad kan du inte uppnå?

Baserat på den kunskapen kan du härleda om en annan maskin kan rätta till smakerna, eller går det att justera med hantverket.

En ide bara.
 

liturgius

Well-known member
KG, läste nånstans att Klaus, som skaffat en GS3a, inte var helt nöjd med skumningen på den. Jag menar.. om Klaus inte var nöjd.. då lär knappast KG ha blivit nöjd heller :)


Enligt vad jag läst av Klaus hittills fick jag intrycket att han mest var ovan vid skumningen, inte direkt missnöjd. Betänk att det finns många munstycken som passar på GS3:an och att Marzocco enligt vad jag läst på nätet skickar ut dessa gratis till sina kunder vid förfrågningar.

Ingen är nöjd med skumningen på den. Inte med ångmunstycket som följer med (tror att 3 håls ska vara bättre enligt de som vet). Dessutom var Klaus grymt besviken i övrigt, ful glipa på plåten ovanpå apparaten, driptray som läckte och strulade osv.

Många var besvikna på Synesso Cyncra också innan de lärde sig använda ångtrycket: "My first attempt at steaming ended up with a lot of foam, most of it on my face, and everything within a 30 foot radius. Call it baptism by milk." (HB)

http://temesblog.blogspot.com/2007/02/steaming-with-gs3.html

Skummar 2 dl mjölk på 5 sekunder med originalmunstycket med 4 hål...
Inte mycket tid till strukturering av mjölken där inte.

Även Chris Tacy, som recencerar maskinen på HB, reagerar på skumningen på GS3:an. Som ni kan läsa i den utförliga recensionen av prototypen gav han sig dock i kast med att lära om tekniken för att skumma mjölk. Och lyckades, i alla fall enligt egen utsago.

Som ni säkert förstår har jag – liksom många av er andra – själv inte ännu testat denna espressomaskin, utan efterlyser andast en aningen mer nyanserad diskussion kring dess prestanda. Det är som så många påpekat en mycket oförlåtande maskin som kräver mycket av användaren, inte minst vad beträffar skumningtekniken.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Även Chris Tacy, som recencerar maskinen på HB, reagerar på skumningen på GS3:an. Som ni kan läsa i den utförliga recensionen av prototypen gav han sig dock i kast med att lära om tekniken för att skumma mjölk. Och lyckades, i alla fall enligt egen utsago.

Japp, och han lyckades bäst med munstycket med 3 hål. ;)

Men alltså... den har ju kapacitet och tryck så det räcker och blir över. Det är ju bara frågan om att anpassa den med hjälp av munstycken som "passar användaren" eller att lära sig göra fantastisk mjukt och följsamt skum på 3 sekunder.

Visst kan man väl lära sig att göra det på 3 sekunder, men jag tror att jag skulle vilja ha lite mer tid på mig. :cool:
 

liturgius

Well-known member
- GS3 = För dyr. Inte perfekt i utseende. Onödigt dyr.
- La Spaziale S2 = Takmodell. Ful och obehaglig att jobba med pga tak och ångrör som är för kort.
- Brewtus II = Ingen rotary pump, inte tillräckligt snygg, för fyrkantig.
- Dallacorte Mini Super = För ful. Okänd och oprövad. Varför finns den inte till salu överallt om den är så bra?


Utseendediskussionen är och förblir subjektiv. Enligt mitt synsätt så är både GS3 och Dallacorte Mini Super två mycket estetiskt tilltalande maskiner. Frågan gällande DMS:s kvalitet eller ej kan jag inte besvara. Det är väl ett problem med många av dessa maskiner att de åtminstone där jag bor är svåra att få testa hands on. Det känns kärvt att köpa en maskin för 30k utan att ha testat själv bara baserat på någon annan galnings recension på nätet...



Ja, holcar, utseendediskussionen är och förblir subjektiv, liksom dsikussionen om utseendets roll. Min egen åsikt i den senare frågan är att estetiken är fullkomligt underordnad funktionaliteten när det gäller apparatur som skall leverera en viss produkt. Jag skulle hemskt gärna ha en vacker pjäs i mitt kök – men det är endast en bonus. Väljer jag mellan två i det närmaste likvärdiga produkter – och det är inte riktigt tillfället i GS3:ans fall, priset inräknat – kan det dock vara värt att lägga vikt vid.

KG: DallaCorte Super Mini och DallaCorte Mini har en stark köpkrets i Tyskland och inte minst i Schweitz vad jag läst mig till. Varför dessa maskiner inte finns att köpa hos oss kan jag inte svara på.
 

holcar

Well-known member
Den perfekta espressomaskinen gör i mina ögon inte allting rätt utan snarare just inga alls fel – även om verkligheten inte är fullt så enkel – och lämnar därmed det hela ansvaret till mig.

Jag kunde inte hålla med dig mer liturgius! I mitt arbete som är relaterat till musik så kommer jag ibland i kontakt med elektriska instrument. Ett vidrigt exempel är de i folkmunn så kallade "Robert Wells-flyglarna" som Yamaha tillverkar. De bygger på samplade vågformer vilka ger en fruktansvärd prefab-klang åt instrumentet. Denna grundklang är sedan omöjlig att förändra för den som spelar på instrumentet oavsett hur kultiverat ditt anslag är så kommer det ändå precis att låta som det lät när de spelade in den där flygeln någonstans i allra mörkaste Japan. Jämför detta med en Steinway som stundtals kan vara neurotisk med en lömsk pedal som är i det närmaste omöjlig att hantera men som om musikern vet vad denne gör levererar änglalika toner möjliga att kontrollera in i minsta detalj! Det är det enda rätta att ha ett så transparent instrument eller bryggare som möjligt som låter användaren på ett korrekt sätt utvärdera sin prestation för att kunna korrigera för framtiden...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp