Hej allihopa!
Jag är en relativt nybliven skrivare här och har försökt att skumma igenom så många gamla trådar jag kunnat.
En liten introduktion kanske är på sin plats (känns det trist så hoppa ner ett stycke till rostningsfrågan);
Kaffeintresset satte igång på allvar för ca. 2 år sedan då min far skaffade en ny maskin, La Pavoni Stradivari, vilket innebar att han överlämnade en La Pavoni Europiccola prof. till mig. En maskin som orsakade brännblåsor på händerna och kaffepulver över hela köket de första månaderna. Jag känner numera någon sorts hatkärlek till maskinen. Jag är kapabel till att prestera en utomordentlig espresso med den men det tar tid och det händer fortfarande, någon gång då och då, att resultatet hamnar i diskhon. Jag kommer nog trots allt, p.g.a den där hatkärleken som nog alla pistongmaskinsägare känner, inte att kunna skaffa en annan maskin.
Jag har efter detta även skaffat mig en Demoka M-203 som gör sitt jobb galant.
Jag använder i dagsläget nästan uteslutande Moak-bönor då jag kan få fatt på dessa till ett bra pris. Skulle mycket gärna vilja prova många sorter men studerar fortfarande så budgeten är begränsad. Nåväl, jag är nu otroligt sugen på att prova mig på att rosta eget! Men, kommer detta gå vägen då jag endast har tillgång till en gasugn? Blir värmen för dåligt fördelad tror ni? Det är en gammal spis och gasen kommer endast underifrån.
Om någon har råd och tips på vilka metoder som är lätta för en nybörjare så tas dessa tacksamt emot! T.ex om vissa bönor är mer "lättrostade" än andra, mindre känsliga för lite fel handhavande etc.
Skulle vara mycket tacksam för svar!
/Martin
Jag är en relativt nybliven skrivare här och har försökt att skumma igenom så många gamla trådar jag kunnat.
En liten introduktion kanske är på sin plats (känns det trist så hoppa ner ett stycke till rostningsfrågan);
Kaffeintresset satte igång på allvar för ca. 2 år sedan då min far skaffade en ny maskin, La Pavoni Stradivari, vilket innebar att han överlämnade en La Pavoni Europiccola prof. till mig. En maskin som orsakade brännblåsor på händerna och kaffepulver över hela köket de första månaderna. Jag känner numera någon sorts hatkärlek till maskinen. Jag är kapabel till att prestera en utomordentlig espresso med den men det tar tid och det händer fortfarande, någon gång då och då, att resultatet hamnar i diskhon. Jag kommer nog trots allt, p.g.a den där hatkärleken som nog alla pistongmaskinsägare känner, inte att kunna skaffa en annan maskin.
Jag har efter detta även skaffat mig en Demoka M-203 som gör sitt jobb galant.
Jag använder i dagsläget nästan uteslutande Moak-bönor då jag kan få fatt på dessa till ett bra pris. Skulle mycket gärna vilja prova många sorter men studerar fortfarande så budgeten är begränsad. Nåväl, jag är nu otroligt sugen på att prova mig på att rosta eget! Men, kommer detta gå vägen då jag endast har tillgång till en gasugn? Blir värmen för dåligt fördelad tror ni? Det är en gammal spis och gasen kommer endast underifrån.
Om någon har råd och tips på vilka metoder som är lätta för en nybörjare så tas dessa tacksamt emot! T.ex om vissa bönor är mer "lättrostade" än andra, mindre känsliga för lite fel handhavande etc.
Skulle vara mycket tacksam för svar!
/Martin