Rosta i gasugn?

bchi

Well-known member
Hej allihopa!
Jag är en relativt nybliven skrivare här och har försökt att skumma igenom så många gamla trådar jag kunnat.
En liten introduktion kanske är på sin plats (känns det trist så hoppa ner ett stycke till rostningsfrågan);
Kaffeintresset satte igång på allvar för ca. 2 år sedan då min far skaffade en ny maskin, La Pavoni Stradivari, vilket innebar att han överlämnade en La Pavoni Europiccola prof. till mig. En maskin som orsakade brännblåsor på händerna och kaffepulver över hela köket de första månaderna. Jag känner numera någon sorts hatkärlek till maskinen. Jag är kapabel till att prestera en utomordentlig espresso med den men det tar tid och det händer fortfarande, någon gång då och då, att resultatet hamnar i diskhon. Jag kommer nog trots allt, p.g.a den där hatkärleken som nog alla pistongmaskinsägare känner, inte att kunna skaffa en annan maskin.
Jag har efter detta även skaffat mig en Demoka M-203 som gör sitt jobb galant.

Jag använder i dagsläget nästan uteslutande Moak-bönor då jag kan få fatt på dessa till ett bra pris. Skulle mycket gärna vilja prova många sorter men studerar fortfarande så budgeten är begränsad. Nåväl, jag är nu otroligt sugen på att prova mig på att rosta eget! Men, kommer detta gå vägen då jag endast har tillgång till en gasugn? Blir värmen för dåligt fördelad tror ni? Det är en gammal spis och gasen kommer endast underifrån.

Om någon har råd och tips på vilka metoder som är lätta för en nybörjare så tas dessa tacksamt emot! T.ex om vissa bönor är mer "lättrostade" än andra, mindre känsliga för lite fel handhavande etc.

Skulle vara mycket tacksam för svar!

/Martin
 

Yirgacheffe

Well-known member
Gasugnen borde inte vara ngr problem. Det var några år sedan jag hade en själv och i den rostades det aldrig. Det som däremot kan vara tänkvärt är att låta ugnen vara igång ordentligt innan du börjar rosta så att värmen hinner fördela sig + att ha en lös ugnstermometer. På min gamla gasugn hade angivelserna på rattarna inget med verkliga temperaturer att göra, men med en separat termometer så var det en kanonugn.
 

Chilhuacle

Well-known member
Hej!
Nu har jag bara rostat sedan i somras, men så här långt har det varit en mycket berikande (och billig) hobby.

Jag brukar rosta i vanlig hushållsugn (elektrisk), och upplever att när ugnen väl är genomvarm så är det snarare var på plåten bönorna ligger som påverkar rostningstiden, så det gäller att röra om några gånger under rostningen (inte för ofte, då blir ugnen kall = för långsam rostning). Bönorna blir i min ugn kallare ju närmre luckan man kommer, dessutom blir bönorna mera rostade närmre plåtarnas kanter.

Bland de bönor jag provat så tycker jag att Santos och Colombia excelsio (i mitt fall båda från Gokaffe) lämpar sig väl för rostningsexeperiment. De är billiga, har bra baskaffesmak (speciellt santos) och visar tydligt hur rostningen påverkar kaffekaraktären utan att ursprungssmaken blir särskilt lidande. Gillar du robusta så kan jag varmt rekommendera Gokaffes Kamerunska robusta att blanda i. Annars är Monsoon malabar ett utmärkt alternativ. De ovanstående är däremot i mitt tycke lite mera känsliga för rostningsgraden, utan att vara lika kinkiga som tex etiopisk mokka, kenya, eller en del centralamerikanska kaffen. Men låt inte detta avskräcka dig. Som en vis man en gång sagt: Det enda sättet att lära sig rosta kaffe är att göra det. :cool:

Lycka till med experimenterandet, du kommer att få rik lön för mödan.
 

bchi

Well-known member
Jorå... så att.. nu är premiären avklarad.
Jag gav mig av till Hötorgshallen i Stockholm och införskaffade ett gäng bönor på Himalaya. Tydligen är bönorna från Kenya.
Ugnen värmdes upp ett bra tag innan och temperaturen var någonstans runt 210-220° enligt en ugnstermometer. Tempen sjönk snabbt när luckan öppnades men tog sig upp igen. Bönorna lades in på en icke-uppvärmd plåt.
Det hela gick relativt smärtfritt även om jag tror att jag hade de inne en liten stund för länge. De har blivit lite väl mörka och en första espresso kändes aningen bränd även om utseendet på den, creman etc, var utmärkt.

Jag bor dock ganska litet och lukten av rostningen har nu suttit kvar i två dagar.
Jag provade därför att även rosta med en popcornmaskin jag hade långt in i garderoben. Har läst mig till att det ska vara ett fungerande sätt. Maskinen är av märket Princess och verkar vara aningen för svag. Den kördes i nästan 20 min men bönorna blev inte tillräckligt rostade. På undersidan av maskinen står det 1050 W. Är det för svagt tro?
Jag kan tänka mig att skaffa ny maskin om någon har ett bra tips för lukten från ugnen var lite väl ihärdig och min stackars kolfilterfläkt fixade den inte riktigt.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Det blir alltid rök när man rostar bönor. Det finns dock dyrare rostningsmaskiner som har en inbyggd förbränning av röken men dessa är tyvärr inget som oss vanliga dödliga har råd med. Dock är den kommande Behmorrostaren försedd med någon slags rökborttagning som ska fungera hyffsat, mot slutet av rostningen (= mycket rök) smiter det ut rök även med den. Fördelen med rostarna är annars att det är enklare att styra var man vill ha röken åt för håll. En Gene Café ryker rakt upp från silverhinnefiltret och har man en hyffsad köksfläkt slipper man nästan all röklukt i köket. En CR-100 blåser rakt ut från sidan och mycket av röken kan man ta med en rejäl köksfläkt men annars kan man ställa den i en dörr/fönster på glänt.

Jag har labbat med en popcornrostare och min erfarenhet är att de är nästan för heta då bönorna blev rostade på endast 4-5 minuter. Är din poppare verkligen hel tänker jag spontant.
1 kW ska räcka absolut, jag förutsätter att det inte är flera kg du pular i utan kanske runt 50-80 gram...
 

bchi

Well-known member
Jo, jag blev också förvånad över den långa tiden i popcornmaskinen. Att poppa popcorn i den går bra nämligen.
Jag hade ganska få bönor, mindre än vad man ska ha popcorn. Men man hörde bara några få crack under den långa tiden vilket var mycket märkligt.

En dedikerad kaffebönsrostare är tyvärr lite för dyrt för mig i dagsläget.
Kanske får vänta till sommaren med fortsatta rostningar i ugn då man inte behöver ta på sig vinterjackan för att öppna fönstret.
 

bchi

Well-known member
Update:
Har nu testat gasugnsrostning ett par gånger. Har testat med de kenyanska bönorna, Monsun malabar samt Yirgacheffe.
Rostningsnovis som jag är så känns det lite som att jag kör i blindo.
Det här med första och andra "crack" känns lite luddigt. Jag hör det crackas från ca 7 min men det är oftast lite små, utspridda cracks. Det poppar liksom aldrig på ordentligt. Det håller väl på 3-4 min. Sen crackas det mer sällan och till slut dör det ut. Jag tar ut bönorna när de blivit "lagom" bruna.
Hela processen känns lite tafatt då jag inte riktigt vet hur det ska se ut. Visst kan jag jämföra med köpta rostade bönor och det är ofta min mall.

Espresson som kommer ut är väl sådär. Det smakar lite underligt. Jag är ingen van espressodrickare men tycker det blir lite bränt kanske. Detta trots att jag ibland rostat bönorna något ljusa.

Vi får se om jag fortsätter min rostningskarriär. Det känns så makalöst mycket effektivare att köpa färdigrostat nu, och resultatet blir så mycket bättre.
 

Chilhuacle

Well-known member
Update:
Jag tar ut bönorna när de blivit "lagom" bruna.
Hela processen känns lite tafatt då jag inte riktigt vet hur det ska se ut. Visst kan jag jämföra med köpta rostade bönor och det är ofta min mall.

Vi får se om jag fortsätter min rostningskarriär. Det känns så makalöst mycket effektivare att köpa färdigrostat nu, och resultatet blir så mycket bättre.

Ge inte upp än! Jag hade också problem med rostningarna i ugnen i början, men det är bara att knega på! Naturligtvis är det lite lurigt att känna igen rostningsgraderna och att rosta "i blindo". Sweetmarias site har mycket rostningshjälp på sin sida även om den är lite svårnavigerad. De har en excellent rostningsguide med bildguide till rostningsgrader som många av rostarna på forumet har använt:

http://www.sweetmarias.com/roasted.pict-guide.html

Hoppas att det kan vara till någon hjälp.

Angående bränt kaffe så kan det ibland vara problem med ojämnt rostade bönor i ugn. Jag brukar gå igenom bönorna efter rosten och ta bort alltför mörkt rostade bönor (5-10 st per batch ibland). En annan anledning till att kaffet smakar bränt kan vara att man inte låter kaffet vila 2, helst 3 dagar efter rost. Jag undviker att röra bönorna helt på rostningsdagen, det smakar inget gott helt enkelt. Dag två brukar bönorna ha en del bränd (rökig) smak kvar, det är bara i nödfall jag gör kaffe på dem då.

Känner du dig osäker på espresson så kan det ju vara en bra idé att, som du säger, köra färdigrostat, för att köra in dig på espresso. Ugnen står ju kvar och råkaffet håller ju ett bra tag, så det är bara att köra igång när (om) du vill det senare. För många variabler gör lätt att man ger upp!

Lycka till :coffee:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag har för mig att gasugnar ska vara besvärligare än el-ugnar ur andra synpunkter också (som tex att baka i ugnen), eftersom värmen är mer ojämn i en gasugn.

Kanske blir mer ojämnt även när man rostar kaffe?:huh:
 

Chilhuacle

Well-known member
Jag har för mig att gasugnar ska vara besvärligare än el-ugnar ur andra synpunkter också (som tex att baka i ugnen), eftersom värmen är mer ojämn i en gasugn.

Kanske blir mer ojämnt även när man rostar kaffe?:huh:

Så kan det ju vara. Men det innebär också att det skulle vara ett svårlösbart problem med rostningen just nu för dig bchi. Rostare finns ju alltid men man ska ju ha pengarna också..så är det för mig i alla fall. :(

Det enda jag kan tänka mig om ugnen värmer väldigt ojämnt är att ställa plåten så långt ifrån lågan som möjligt, och att röra om i bönorna oftare. Kanske ställa en extra plåt mellan lågan och bönplåten för att fördela värmen bättre. Om du vill så kan du ju alltid skicka in en bild på de rostade bönorna, så är det lättare att bedöma rostningen.
 

bchi

Well-known member
Tack för era kommentarer!
De värmer och ger mig hopp att fortsätta.
Jag kommer dock först att läsa på ordentligt när tid finnes, innan jag rostar igen.
Trial-and-error verkar inte riktigt fungera här :blush:

När det gäller gasugnen så ja, det värms nog lite ojämnt. Längst ner, vid lågan, ligger en "bottenplåt" så att värmen fördelas lite bättre.
Man ser i början av rostningen att vissa bönor (ute på kanten) snabbt blir mörkare än andra men efter någon omrörning löser det sig och slutresultatet ser ganska jämnt ut.
 

bchi

Well-known member
Update:
Skam den som ger sig!
Efter att ha läst på bl.a Sweetmarias så kom jag väl ungefär fram till att mina bönor inte var tillräckligt rostade.
Efter lite labbande med ugnen så tror jag att det beror på att man förlorar extremt mycket värme när ugnsluckan öppnas. Tempen måste alltså hållas ganska jämn på något vis. Hur detta ska gå till har jag inte kommit fram till.
Vad jag har provat är att dra upp ugnen på maxvärme, 290 grader, börjat rosta och sen snurrat lite fram och tillbaka på ratten allteftersom luckan har öppnats.
Och nu börjar det faktiskt likna något. Bönorna får en fin färg och blir ordentligt oljiga, något de inte blivit förut. Problemet var att de vart klara på ca 12 minuter.

Värmen verkar också vara mycket ojämn. Man ser att vissa bönor svullnat upp såsom inför första crack medan andra är nästintill kolbitar.

Ska fortsätta mina försök med rostandet på de bönor jag har kvar och se om det går att få till en någorlunda jämn rostning.
Annars får jag nog kapitulera.
 

Chilhuacle

Well-known member
Efter lite labbande med ugnen så tror jag att det beror på att man förlorar extremt mycket värme när ugnsluckan öppnas. Tempen måste alltså hållas ganska jämn på något vis. Hur detta ska gå till har jag inte kommit fram till.
Vad jag har provat är att dra upp ugnen på maxvärme, 290 grader, börjat rosta och sen snurrat lite fram och tillbaka på ratten allteftersom luckan har öppnats.
Och nu börjar det faktiskt likna något. Bönorna får en fin färg och blir ordentligt oljiga, något de inte blivit förut. Problemet var att de vart klara på ca 12 minuter.

Värmen verkar också vara mycket ojämn. Man ser att vissa bönor svullnat upp såsom inför första crack medan andra är nästintill kolbitar.

Ska fortsätta mina försök med rostandet på de bönor jag har kvar och se om det går att få till en någorlunda jämn rostning.
Annars får jag nog kapitulera.

Det verkar ju som att det går framåt! :)

Om du förlorar mycket värme i ugnen när du öppnar, så kan det hjälpa att ha något extra som buffrar värmen i ugnen typ en baksten eller nåt plåtskrot som tåler värme. Eftersom du blir klar redan efter ca 12 minuter så tror jag inte temperaturen är nåt större problem. Däremot så har jag själv fått problem med ojämna rostar när jag har ugnen på över 250 grader, tror att temperaturgradienterna i ugnen blir brantare och därmed blir de lokala temperaturskillnaderna större. Detta gäller förstås elugn, men principerna borde vara rätt lika.

Vill man så går det mesta, men det ska vara värt besväret.:cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Fylla ugnen med plåtskrot... kommer inte värmen ojämnt ändå, om lågorna nu värmer ugnen ojämnt?

Känns spontant som om en popcornapparat eller en CR-100 från Gokaffe vore en bra fortsättning, i alla fall om bönorna fortfarande blir snabbt mörkare i ena kanten och måste blandas om ofta för att "jämna till" rostningsgraden över plåten.

Eller en sådan där mini-pizzaapparat som det nämndes i en tråd. Kanske en sådan fungerar?:unsure:
 

bchi

Well-known member
Stort tack för ert engagemang och era tips, my fellow roasters!
Att ställa in stenar i ugnen? tja.. kanske? Har för mig att föräldrarna har någon "varmhållningssten" som man kan ställa på matbordet (på ett tillhörande underlägg). Kanske får gräva upp den.

När det gäller popcornmaskin så har jag ju provat med den jag har men något är skumt med den. Har ni möjligtvis något tips på någon som fungerar bra för rostning? Jag har en del meck/el/löd-vana så mindre modifieringar är ok.

När det gäller pizzamaskinen är jag tveksam. Jag har varit och klämt på den förut. Den har en rund stenplatta som sitter väldigt löst, den bara ligger på en spindel som snurrar. Stenplattan är helt platt och upphöjd något över kanten på den undre delen av maskinen. Detta gör att det blir mycket svårt att öppna och röra om bland bönorna utan att allihop hamnar på golvet. Och när de tunna skalen åker ner till värmeelementet blir det nog knas.
 

arto

Well-known member
När jag rostar med el-ugn (ej varmluft) så brukar jag ta 3-4 dl bönor per plåt och inte röra om alls. Det blir jämnt och fint.

Så testa att inte öppna luckan alls så att bönorna tappar temp helt plötsligt. Att ha skrot mellan lågan och plåten låter som en smart ide :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Angående rostning i gasugn (citat från en annan tråd):

funkade rätt bra när jag använde det tips som jag hade fått angående bakning i gasugnen att man sätter ugnen på full sprätt cirka en halvtimme innan man ska baka(eller rosta) och sen sänker man till den temperatur man vill ha när det är dags för då är ugnen genomvarm och ger jämnare resultat.
 

Janne Rexcat

Active member
Intressant det här med att rosta själv tycker jag. Efter att läst den här tråden och andra om rostning av bönor tänkte jag prova följande, vad tror ni om det?

Använda gasolgrillen på altanen för att slippa all rök i lägenheten. Ställa en större gjutjärnsstekpanna i gasolgrillen och lägga ett rostfritt lock med reglerbar ventil över stekpannan, så temperaturen blir jämnare och inte sjunker så mycket när man rör om bönorna. Stänger man locket till grillen så borde temperaturen hålla sig ganska jämn. Gasolgrillen har temperaturmätare så man kan ha lite koll på värmen innan man börjar rosta och under rostningen.

En digital ugnstermometer kan säkert vara till hjälp också.

Jag har alla grejor hemma förutom bönor så det kan kanske vara värt att beställa lite råbönor.
 

bchi

Well-known member
Om någon nu undrade vad som hände med mig så gav jag upp.
Efter att ha testat att rosta i en vanlig el-ugn och fått godkänt resultat första gången så kom jag fram till att temperaturen är alltför ojämn i min gasugn. Detta, kombinerat med att jag bor i en liten lägenhet med usel köksfläkt, gör att jag tills vidare lägger min rostningskarriär på is.

När det gäller gasolgrillen så vet jag inte riktigt om det ger så mycket att ställa en panna på den. Du kommer behöva röra om väldigt ofta.
Till vissa grillar vet jag att man kan köpa en liten motor som man monterar på kortsidan av grillen. På denna sitter ett spätt som snurrar med hjälp av motorn. På spettet är det tänkt att man ska fästa kyckling/kalkon/anka/etc men om man är lite händigt lagd kanske man kunde bygga en liten trumma där man lägger sina bönor?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp