Rosta i gasugn?

Chilhuacle

Well-known member
Intressant det här med att rosta själv tycker jag. Efter att läst den här tråden och andra om rostning av bönor tänkte jag prova följande, vad tror ni om det?

Använda gasolgrillen på altanen för att slippa all rök i lägenheten. Ställa en större gjutjärnsstekpanna i gasolgrillen och lägga ett rostfritt lock med reglerbar ventil över stekpannan, så temperaturen blir jämnare och inte sjunker så mycket när man rör om bönorna. Stänger man locket till grillen så borde temperaturen hålla sig ganska jämn. Gasolgrillen har temperaturmätare så man kan ha lite koll på värmen innan man börjar rosta och under rostningen.

En digital ugnstermometer kan säkert vara till hjälp också.

Jag har alla grejor hemma förutom bönor så det kan kanske vara värt att beställa lite råbönor.

Det finns nog bara ett sätt att veta- testa! Jag tror på stekpanneidén! Råkaffe är ju relativt billigt så det finns inget att förlora! Men som bchi säger: trumma och motor skulle nog kunna bli ännu bättre, smidigare och mer reproducerbart, men som sagt, smakar det så kostar det..lite mera.

Låt oss höra hur det går, gasolgrillrostning är något som inte behandlats så mycket på forumet innan, så det ska bli spännande att höra.:)
 

Janne Rexcat

Active member
Tack för din rapport bchi. Eftersom även vår köksfläkt är dålig så kommer mina experiment ske på altanen där jag har tillgång till gasolgrill och jordat eluttag.
Jag tror att jag kan lösa det där med att röra om ofta, inte säker på om det fungerar men det kan vara värt ett försök.

Jag har läst igenom massor med inlägg om rostning här på forumet en gång till och försöker utveckla det här med stekpanna och gasolgrill ytterligare.

Jag vill kunna rosta åtminstone 3-5 hekto åt gången.

Förstår att öppna och stänga locket till stekpannan inte är bra, värmen försvinner.
När man rostar manuellt på det här viset vill man se bönorna under rostningen.

Funderar därför att prova med följande istället:
Använda gjutjärnspannan fast med ett glaslock. Modifiera glaslocket genom att montera en fast vinge/tråd som sätts fast i mitten på glaslocket.
Nu hoppas jag kunna hälla i mycket mer råbönor eftersom jag kan röra om genom att snurra på glaslocket som har ett stor rund knopp. Tror inte att man bränner bönorna lika lätt när det är flera lager med bönor som fördelar värmen mellan varandra under omrörningen. Jag tror att det blir tillräckligt varm under rostningen fast jag har locket till gasolgrillen öppet, räcker nog att ha det stängt under uppvärmningen.

Vad som händer i praktiken återstår att se. Jag kan tänka mig att glaslocket immar igen och det droppar ner fukt bland bönorna, kanske räcker det att glänta på glaslocket ibland. Fungerar inte det så får jag prova med att använda det rostfria locket istället och montera en vinge/tråd på det istället men då ser man ju inte bönorna och kommer säkert att hålla på att lyfta det så att temperaturen sjunker för mycket.

Jag ska beställa lite bönor och göra en vinge/tråd som passar till både glas och det rostfria locket och göra ett försök.

Misslyckas jag så blir det nog att gå över till den metoden som inline här på forumet utvecklat med bakmaskin och varmluftspistol som verkar fungera väldigt bra.
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=2483&page=8


Återkommer naturligtvis med rapport om hur det går om jag kommer så lång att jag testar.
 

JvD

Well-known member
Det du beskriver innebär väl att du måste öppna ugnsluckan ofta. Detta ger ett temperatur fall och många sådana fall get låg sluttemperatur och väldigt varierande temp. Tror inte att det är bra för rostningen, åtminstone inte i den första "fasen".
 

Janne Rexcat

Active member
Det du beskriver innebär väl att du måste öppna ugnsluckan ofta. Detta ger ett temperatur fall och många sådana fall get låg sluttemperatur och väldigt varierande temp. Tror inte att det är bra för rostningen, åtminstone inte i den första "fasen".

Stekpannan med lock är tänkt att stå i gasolgrillen. Locket på stekpannan får vara på även under omrörningen, vrider locket med fast vinge/tråd som rör om i stekpannan lite då och då. Så det är ingen ugnslucka som öppnas. Säkert ganska jobbet att hålla på rotera locket men det kanske fungerar.
 

JvD

Well-known member
Sorry, trodde fortfarande vi var inne på gasugnen. Börjar bli lite småtrött tror jag :) Locket bidrar ju förståss till att konstanthålla temperaturen något. .
 

zix

Well-known member
Det du beskriver, Janne, låter nästan precis som en klassisk popcorngryterostning. Förutom att du pratar om stekpanna, och den oftast använda grytan ser mer ut som en vanlig typ 2.5-liters gryta.
Googla efter "whirley-pop" och "coffee roasting" så får du säkert träffar. Kenneth Davids har skrivit om det i sin kafferostningsbok "home coffee roasting", och jag undrar om inte till och med någon här på forumet har en whirley-pop eller liknande som han/hon rostar i.

Det verkar vara en mycket smart rostmetod, och den sägs ge ett riktigt, riktigt bra rostresultat om man orkar lära sig den.
Du behöver knappast vara orolig för att temperaturen skulle sjunka för mycket för att du lyfter locket. En whirley-pop har för övrigt ett delbart rostfritt lock med vev istället för knopp. Man kan nog titta ner för att ta en snabbtitt, och plocka upp ett par bönor utan att rostningen havererar.
Kenneth Davids föreslår att man sticker ner en termometer genom locket såpass långt att den når ner i bönmassan. Därmed kan du få direktinfo om bönans temperatur - det bästa sättet att verkligen veta var i rosten du befinner dig.

Däremot skulle jag föreslå att du sätter din hembyggda whirley-pop på spisplattan istället. Lättare att hantera där. Gasolgrillen kan du väl stoppa in en rosttrumma i istället?
 

Janne Rexcat

Active member
Tack ZiX för info och om whirle-pop metoden. Du har rätt, mitt hembygge liknar whirley-pop metoden utan att jag viste om det. Hittade mycket intressant läsning när jag Googla på whirley-pop and coffee roasting.

När jag fått hem bönor ska jag göra en provrostning i köket och se hur mycket rökutveckling det blir, vår köksfläkt är en löjlig modell med självdrag… Skulle det visa sig ryka för mycket kan man säkert hitta en portabel elplatta till bra pris och rosta på altanen, kastade en sådan får några månader sedan… Typiskt.

Jag tror att det kommer att skramla om man stoppar in en gasolgrill i en rostrumma, förlåt att jag märker ord, kunde inte låta bli:)
 

zix

Well-known member
AHA! En ordmärkare! Läs en gång till då!
Gasolgrillen kan du väl stoppa in en rosttrumma i istället
Jag vet, jag har en lätt obegriplig dialektskada, uppväxt som jag är i värmland fast med västerbottniska föräldrar, nedflyttad till västkusten som ganska ung (ca 20), och med stark drift att härma den dialekt som omger mig. Det blir lite konstigt baklängesprat ibland... :cool:

Portabel platta låter väl jättebra. Eller en liten gasolplatta kopplad till din gasol kanske? Har för mig att de går att få för cirkus nån femhundring, till och med mindre.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp