Efter att ha läst massor här kunde jag inte hålla mig. Nu skulle jag minsann också prova att rosta själv. Slängde iväg en rejäl beställning till Gokaffe och igår gjorde jag mitt första försök. Tog 50/50 av Juncalito och Santos, blandade innan rostning och eftersom jag vill ha det till espresso provade jag enligt tesen med lägre temperatur och längre tid. Så här gjorde jag.
Satte ugnen på 210 grader utan varmluft för att det inte skulle väsnas så jag kunde observera ordentligt. Sen slängde jag in en braspanna med mina bönor (ca 150g)
Efter 14 min hör jag något litet småknäpp, men det är så svagt att det lika gärna kan vara värmeelementet i ugnen som knäpper.
Vid 17 min börjar några bönor röra lite på sig.
Vid 18 min hör jag några enstaka crackar och ser att bönor hoppar (ca 10 st)
Efter 24 min tar jag ut plåten. Jag lägger över dem i en annan plåt som jag har kylt i frysen. Sen ställer jag in dem i frysen ca 15 min. Efter det lägger jag över bönorna i ett durkslag går ut i trädgården och skakar och blåser så att det mesta skalet försvinner.
Om ni tittar på bilderna ser ni hur det blev. Jag tyckte att det var jättesvårt att avgöra när crackarna kom. Brukar det låta så lite? Jag satt ändå med näsan tryckt mot ugnsluckan och observerade hela tiden (måste ha sett rätt roligt ut).
Hur långt i rostningsgrad tror ni att jag kom baserat på bilderna? Provade i alla fall kaffet idag till frukosten och det var gott, men jag antar att det smakar ännu bättre i morgon. När jag luktar på de hela kaffebönorna luktar de gott med en något syrlig ton. Beror det på att de fortfarande avger gaser eller har det med rostningsgraden att göra?
Kul var det i alla fall att komma igång med det här.
Satte ugnen på 210 grader utan varmluft för att det inte skulle väsnas så jag kunde observera ordentligt. Sen slängde jag in en braspanna med mina bönor (ca 150g)
Efter 14 min hör jag något litet småknäpp, men det är så svagt att det lika gärna kan vara värmeelementet i ugnen som knäpper.
Vid 17 min börjar några bönor röra lite på sig.
Vid 18 min hör jag några enstaka crackar och ser att bönor hoppar (ca 10 st)
Efter 24 min tar jag ut plåten. Jag lägger över dem i en annan plåt som jag har kylt i frysen. Sen ställer jag in dem i frysen ca 15 min. Efter det lägger jag över bönorna i ett durkslag går ut i trädgården och skakar och blåser så att det mesta skalet försvinner.
Om ni tittar på bilderna ser ni hur det blev. Jag tyckte att det var jättesvårt att avgöra när crackarna kom. Brukar det låta så lite? Jag satt ändå med näsan tryckt mot ugnsluckan och observerade hela tiden (måste ha sett rätt roligt ut).
Hur långt i rostningsgrad tror ni att jag kom baserat på bilderna? Provade i alla fall kaffet idag till frukosten och det var gott, men jag antar att det smakar ännu bättre i morgon. När jag luktar på de hela kaffebönorna luktar de gott med en något syrlig ton. Beror det på att de fortfarande avger gaser eller har det med rostningsgraden att göra?
Kul var det i alla fall att komma igång med det här.