Nu har jag också snöat in på rostning. 1:a försöket...

olof

Member
Efter att ha läst massor här kunde jag inte hålla mig. Nu skulle jag minsann också prova att rosta själv. Slängde iväg en rejäl beställning till Gokaffe och igår gjorde jag mitt första försök. Tog 50/50 av Juncalito och Santos, blandade innan rostning och eftersom jag vill ha det till espresso provade jag enligt tesen med lägre temperatur och längre tid. Så här gjorde jag.

Satte ugnen på 210 grader utan varmluft för att det inte skulle väsnas så jag kunde observera ordentligt. Sen slängde jag in en braspanna med mina bönor (ca 150g)

Efter 14 min hör jag något litet småknäpp, men det är så svagt att det lika gärna kan vara värmeelementet i ugnen som knäpper.

Vid 17 min börjar några bönor röra lite på sig.

Vid 18 min hör jag några enstaka crackar och ser att bönor hoppar (ca 10 st)

Efter 24 min tar jag ut plåten. Jag lägger över dem i en annan plåt som jag har kylt i frysen. Sen ställer jag in dem i frysen ca 15 min. Efter det lägger jag över bönorna i ett durkslag går ut i trädgården och skakar och blåser så att det mesta skalet försvinner.

Om ni tittar på bilderna ser ni hur det blev. Jag tyckte att det var jättesvårt att avgöra när crackarna kom. Brukar det låta så lite? Jag satt ändå med näsan tryckt mot ugnsluckan och observerade hela tiden (måste ha sett rätt roligt ut).

Hur långt i rostningsgrad tror ni att jag kom baserat på bilderna? Provade i alla fall kaffet idag till frukosten och det var gott, men jag antar att det smakar ännu bättre i morgon. När jag luktar på de hela kaffebönorna luktar de gott med en något syrlig ton. Beror det på att de fortfarande avger gaser eller har det med rostningsgraden att göra?

Kul var det i alla fall att komma igång med det här.
 

Bilagor

  • rostning1.jpg
    rostning1.jpg
    110.8 KB · Visningar: 74
  • rostning2.jpg
    rostning2.jpg
    104.4 KB · Visningar: 67

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Alltid svårt att bedöma färger exakt (skärminställningar och allt), men jag tycker nog att de ser ut att vara något ljust rostade. I alla fall för min smak. Sedan tror jag att du behöver brassa på med lite mer värme, det känns som att rostningen tog lite för lång tid (för att vara så ljust rostade dessutom).

Sikta på att det ska bli klart på 20 minuter, annars finns risken att det inte blir lika gott (man bakar kaffet istället för att rosta det).

Tror att det är overkill att kyla plåten i frysen. Definitivt overkill att stoppa in bönorna i frysen, det kan rentav bli sämre (fryser sönder, kan bli kondens på plåten och bönorna blir fuktiga). I med dem i ett durkslag, ut i trädgården och veva runt. Ställ en bordsfläkt på att blåsa på dem kanske? Utomhus då (annars har man nog skal i hela huset...).
 

baz

Member
Visst är det kul att rosta!

210 C är kanske en lite låg temperatur - vilket märks inte minst på att 1st crack kom sent och lite utdraget(?). När jag rostade i ugn låg temperaturerna på ca 230-260 C.

Fortsätt experimentera men kom ihåg att dokumentera försöken väl så att du kan lär dig någonting hela tiden.
 

Wannabe

Well-known member
Min erfarenhet är att crackarna hörs ganska kraftigt. Både första och andra crack.
Håller med KG. Prova att höja sisådar 20-40 grader, och undvik att fladdra för mycket i onödan med lucköppning, men du måste röra runt då och då så att det blir jämnt.

Undvik frysen. Det mesta jag har läst om kylning är att detta kan göra mer skada än nytta.
Ett tips är att hälla mellan ett par durkslag/byttor utomhus. Då blir man samtidigt av med silverhinnorna samtidigt.

KG, är det verkligen du? Blygsamheten känns ovan. Bordsfläkt, bah. Du har ju tidigare postat en komplett beskrivning över hur man bygger en Augusto Beast kylare: http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3500&highlight=kylare
:)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
KG, är det verkligen du? Blygsamheten känns ovan.

Djävulen har många ansikten. ;)

Bordsfläkt, bah. Du har ju tidigare postat en komplett beskrivning över hur man bygger en Augusto Beast kylare: http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3500&highlight=kylare
:)

Jepp, men det är för hardcore-rostare. Kanske inget man knåpar ihop efter sin första rostning. :cool:

Nu måste jag iväg och kolla in mina bönor, 75% Dominikanska + 25% Monsoon snurrar på som bäst i Genecafén. :)
 

olof

Member
Tack för era inputs. Man blir lätt så osäker när man sitter där själv framför ugnen. Jag ska prova en ny omgång om ett par dagar och prova att höja ugnstemperaturen lite och skippa frysen.

Vad tror ni om det där att jag tycker bönorna luktar lite syrligt? Kan det ha att göra med att de är för lätt rostade?
 

Wannabe

Well-known member
Tack för era inputs. Man blir lätt så osäker när man sitter där själv framför ugnen. Jag ska prova en ny omgång om ett par dagar och prova att höja ugnstemperaturen lite och skippa frysen.

Vad tror ni om det där att jag tycker bönorna luktar lite syrligt? Kan det ha att göra med att de är för lätt rostade?

Kan vara det, men mer troligt att de inte fått gasa av tillräckligt. Vänta ett par dar så utvecklas både smak och doft.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
På tal om färger och fotografering, vad sägs om de här:

20702959.jpg


Ser bättre ut än de här blekfisarna:

20702960.jpg


Eller vad säger Ni?:cool:
 

josef

Well-known member
dude. KG. Vad kör du med för färgprofiler etc när du lägger upp på nätet? För mig blir bilderna så gott som alltid blekare i färgen när jag lägger den på webbläsare, varesig jag sparar med sRGB eller Adobe RGB eller nåt annat.. Blir fetinggalen på det. Rätt forum för frågan? nja. Men när vi ändå snackar färger och så.. Den övre bilden ser så mycket godare ut :D

Efter att ha läst lite rostningstrådar ett par dar nu så börjar jag fundera kring rostning jag med.. När jag köpt mig lite espressoutrustning att ha hemma dvs.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag brukar peta till vbilderna i Photoshop. Har alltid använt sRGB, men tror att jag ska hoppa på Adobe RGB, kameran klarar ju av det så...

De som inte har klurat ut det än så... Det är samma bönor på bägge bilderna. ;)
Ena knäppt med blixt, den andra utan blixt (blekare utan blixt). har jag inte rört färgerna i photoshop överhuvudtaget på just de här bilderna. Det var lite kul med den extrema skillnaden bara pga blixten.

Förresten är det 75% Dimonikanska Republiken Juncalito + 25% Indian Monsoon på bilden. En av dagens omgångar i Genecafén, preblended.

Upps... så har man kidnappat en tråd igen... Så kan det gå när tangenterna får gå.:lol:
 

josef

Well-known member
aha coolt! Sällan blixt framifrån (?) ger bra resultat, men där ser man! Det livade upp bilden. Kanske har med vitbalansen att göra också.

Med Adobe RGB tror jag absolut att bilderna inte kommer se ut som de ska i webbläsarn, hela grejen med sRGB (standard RGB) är ju att det är just standard och ska se rätt ut även i webbläsare, nån slags universal färgprofil. Har du testat att jämföra en bild öppnad med ps/nåt förhandsgranskningsprogram och i webbläsarn när den är uppladdad någonstans, och se om det ser likadant ut? Jag blir förbryllad över att det inte funkar som det ska för mig. Nu snöar jag verkligen bort från topic, herr molarin får väl skälla ut mig sen.. Aja...

För att säga något "korrekt" så hur beskriver du smaken för din blandning?
 

olof

Member
Det är en ganska stark kaffesmak, men utan någon direkt beska fast med en del syrlighet. Det jag vill åt är nog lite mindre syrlighet och att få fram chokladtonerna i juncaliton lite mer. Vill ha lite mer som karamelliserat socker. Kommer det dra åt det håll jag vill om jag rostar lite hårdare?
 

kit_brenner

Well-known member
Det är en ganska stark kaffesmak, men utan någon direkt beska fast med en del syrlighet. Det jag vill åt är nog lite mindre syrlighet och att få fram chokladtonerna i juncaliton lite mer. Vill ha lite mer som karamelliserat socker. Kommer det dra åt det håll jag vill om jag rostar lite hårdare?

Tonerna av chocklad i Juncaliton tycker jag framträder mer vid lite hårdare rostning. KG:s översta bild är ganska bra att ha som målbild. Vidare så är syran ganska framträdande under några dagar efter rostning så låt kaffet vila minst 4 dagar och upp till en vecka så får du en annan syra-profil på kaffet.
 

Fabian

Well-known member
Det är alltid lurigt med vitbalanser i kameror och hur färgerna sedan beter på skärmen. Sedan spelar ju hjärnan en roll i det hela, den "vitbalanserar" ju åt en i huvudet. Ser man på bara en av bilderna i taget tycker man nog att båda ser bra ut, då man inte jämför med något. Själv tycker jag inte bilxtbilden se mycket smaskigare ut än den utan, den har fått något för mycket rödstick, medans den andra, som sagt, är lite blek.
 

JvD

Well-known member
Det är som sagt ett otyg det här med att jämföra färger på bönorna på skärmen via nätet. Det är så många faktorer som spelar in men trots det kan man få en rätt bra uppfattning om hur mörk den är rostad och hur mycket det börjat "svettas".
För att göra riktigt bra jämförelser så skulle vi behöva arbeta fram ett arbetsflöde som efterliknas av ALLA, i bästa möjliga mån och det är rätt trixigt. Det räcker inte att köra i RAW och vitbalansera mot gråkort i efterhand. Det räcker inte ens med rätt färgprofil, helst ska ju alla hårvarukalibrera sina skärmar också, annars har vi ingen aaaaning :)
Kör man med BLIXT så torde bilderna dock, allt annat någorlunda lika, bli någrlunda jämförbara eftersom kameran då utgår från blixtljusets färgtemp (5500k) vid framräkning av jpg-bilden (givet att de allra flesta skjuter jpg). Om inte så är det vanligt att det sker en automatisk uträkning av vitbalansen och den kan ge väldigt olika resultat. DÄRFÖR skulle just blixtbilder vara de som är bäst om en jämförelse ska göras för då vet vi att vitbalansen, med stor sannolikhet, är baserad på just 5500K (för att efterlikna dagsljus).
OJ, sååå OT det blev nu. Vad kul att allt fler rostar själv.
 

olof

Member
sRGB är egentligen en riktigt skitfärginställning. Den togs fram för webben för gamla skärmar och hänger tyvärr kvar ganska mycket än. Adobe RGB (1988) är nog den mest populära färginställningen för fotografer och den lämpar sig bra för tryck. Själv fotar jag alltid i RAW för att kunna justera så mycket som möjligt i efterhand. När jag lägger upp något på nätet har jag gjort om det till jpg med Adobe RGB (1988). Men som flera tidigare talare har sagt är det ju ändå svårt att jämföra färger beroende på vitbalans och blixtljus mm.

Jag har använt blixt på mina rostningsbilder, men på närbilden på bönorna är det inget direktljus från blixten. Jag har en stor extern blixt på kameran och den "missade" ju bönorna när jag gick så nära med kameran. Jag ska prova några fler rostningar i kväll efter era tips och fotar dem också. Då ska jag prova att använda den inbyggda blixten så att det blir ett direktljus. Ska vi kanske bestämma oss för att alla använder blixt på sina rostningsbilder så att det blir lättare att jämföra?
 

josef

Well-known member
shure. Alltså det jag pratade om var inte jämförelser av bilder datorer sinsemellan. Utan hur bilden ser ut i ps när jag redigerat klart den, respektive hur webbläsaren visar den. Samma skärm, samma dator. Både Safari och Firefox. För mig tappar bilderna i färg, både bleknar och förvanskas, oavsätt färgprofil när jag lägger upp dem på någon webbsida. Why? Jag blir skogstokig.

Shure, vi kan flasha grejerna, har också sån extern blixt, om jag är inomhus kör jag upp den i taket för att få mjukare ljus, eller ja, beroende på vad jag ska fota såklart. Även jag fotar alltid raw...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp