Nu har jag också snöat in på rostning. 1:a försöket...

Fabian

Well-known member
En annan sak att tänka på om man ska fota med inbyggda blixten är att ta bort motljusskyddet från objektivet, så det inte kastar en rund skugga över den nedre delen av bilden :)
 

Fabian

Well-known member
you bet :) Men det problemet försvann ju snabbt när den externa blixten tog över ljusjobbet. Nu känns det taskigt OT här, glöm allt om blixtar och fokusera på rostningen nu.
 

olof

Member
Testat lite fler rostningar nu.

Nu har jag provat fler rostningar med varje bönsort för sig och på olika temperaturer. Kom fram till att varmluft nog är det bästa. Provade med termometer i ugnen och när varmluften är på stämmer ugnens temperaturangivelse ganska bra och temperaturen är rätt så stadig. Utan varmluft ligger ugnen i snitt 20° under angiven temperatur. Dessutom svajar temperaturen mycket mer upp och ner och är känsligare när luckan öppnas. Så här provade jag rosta:

Kenya AB Top
250° varmluft
1:a crack vid 5:30 och en minut senare börjar bönorna bli rejält oljiga.
Har ingen aning om när andra crack kommer för det slutar aldrig att cracka.
Vid 11 min tar jag ut dem.

Brasiliansk Santos
230° varmluft
1:a crack efter 7 min
2:a crack efter 11 min (tror jag)
Efter 15 minuter tystnar det, men bönorna är inte jättemörka. Det kommer fortfarande några enstaka knäpp.
Tar ut dem efter 17 min.

Dominikansk Juncalito
220° varmluft
1:a crack efter 8 min
2:a crack börjar efter 15 min
Tar ut dem efter 21 min. då crackar det lite fortfarande.

Indian Monsooned Malabar
220° varmluft
1:a crack vid 8 min
2:a crack vid 14 min. Nu småknäpper det det hela tiden och vid 20 min börjar det cracka mer igen.
Tar ut dem efter 22 min.

Om ni är intresserade har jag lagt med bilder på varje rostning. Den sista bilden ser man alla bönorna på samma bild. De som är i mitten under de andra är bönorna som började hela topicen.

Hittills tycker jag inte att mina rostningar matchar köpebönor. Kaffet får en syrlig smak som inte är riktigt min stil. Jag vet inte om det blir bättre om några dagar eller om jag måste rosta bönorna ännu hårdare. Vad tror ni?
Mitt senaste köpekaffe var "Caffé Royal" och jag vill gärna att mina rostningar ska dra mer åt det hållet. Någon som har provat det kaffet och har någon uppfattning om hur kraftigt rostat det kan tänkas vara?

Ni andra som rostar till espresso. Brukar ni köra på hög värme och kort tid eller lägre värme och längre tid?
 

Bilagor

  • rostat.jpg
    rostat.jpg
    169.4 KB · Visningar: 37
  • rostat2.jpg
    rostat2.jpg
    161.6 KB · Visningar: 28
  • rostat-3.jpg
    rostat-3.jpg
    178.9 KB · Visningar: 23
  • rostat-4.jpg
    rostat-4.jpg
    168.9 KB · Visningar: 22
  • rostat-5.jpg
    rostat-5.jpg
    138.5 KB · Visningar: 36

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag vet inte om det blir bättre om några dagar

Men det vet jag. Det blir de alltid. Man ska inte använda dagsfärskt kaffe till espresso.

eller om jag måste rosta bönorna ännu hårdare. Vad tror ni?

Eller ljusare rostningar. Att fortsätta rosta i 6-7 minuter efter att 2:a crack har börjat känns... förkolnande.

Ni andra som rostar till espresso. Brukar ni köra på hög värme och kort tid eller lägre värme och längre tid?

220-230 grader i 17-18 minuter ungefär. Med en Genecafé då.

Är det bara jag eller ser kaffebönorna ut att vara kolsvarta på de senaste bilderna?:unsure:
 

Fabian

Well-known member
Jag skulle också prova att rosta lite ljusare. jag tycker ofta att bönor man köper ser så ljusa ut, för jag var van vid att alltid köpa kolsvarta superoljuga franskrostbönor innan jag hittade hit och började ösa alla mina pengar på dyrkaffe :)
 

olof

Member
Ja då verkar det väl som att jag har gått lite väl hårt åt mina stackars bönor. De är dock inte svarta utan mörkbruna. Svårt att se på bilderna och jag tror dessutom att vitbalansen råkade bli lite knas.
Men men, det är väl bara att fortsätta experimentera så kanske jag hittar dit jag vill. En sak jag tänkte på under mina senaste försök är att när jag körde Kenyan på 250° blev de rejält oljiga. När jag körde de andra bönorna på lite lägre värme blev de inte alls lika oljiga. Har det med bönsorten eller värmen att göra?

Hur långt in i 2:a crack brukar ni låta era bönor gå innan ni plockar dem?
 

JvD

Well-known member
Testa att köra utan varmluft och kör som vanlig ugn. Kanske är det varmluften i ugnen som spökar och bränner bönorna allt för mycket. Nu ser de väldans mörka ut.
Kör vanlig över och undervärme, kanske med en extra plåt längst ner (för att sprida värmen). Prova med att köra lite högre värme först, fram tills första crack. Bönorna ska väl huvudsakligen torkas ut. Försök sedan att lufta ut lite värma (samt sänkt tempen) tills den vidare skjutsen framåt så att det är lite svalare fram tills andra crack (eller hur långt du nu vill ta dom).
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Har det med bönsorten eller värmen att göra?

Värmen tror jag, kanske både och?

Hur långt in i 2:a crack brukar ni låta era bönor gå innan ni plockar dem?

Fram till 2:a crack. Kanske 3-30 sekunder in i 2:a crack eller så, troligen inte mer än 20 sekunder. Svårt att säga exakt, jag rostar alltid förblandade bönor och de crackar vid lite olika tider ibland. Jag går mer på färgen.

Jag har aldrig någonsin rostat så långt som en minut in i 2:a crack, det är mer runt tio sekunder gissar jag. Eller mjo, när jag glömt på bönorna och gjort något annat... Då kan vi snacka mörkrostat och oljigt!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Fram till 2:a crack vill man ju ha, sedan X antal sekunder till. Om sedan X=0, X=3 eller X=15 spelar ingen större roll, om man jämför med bönor som har rostats i flera minuter efter 2:a crack.

Att de inte började brinna förresten?
 

treefinger

Well-known member

olof

Member
Det lutar nog åt att mina bönor får sin begravningsplats i trädgårdskomposten. Får göra ett nytt försök ikväll igen och ska försöka att inte ha ihjäl dem helt = ta ut dem nästan direkt när 2:a crack börjar.
 

Axel

Well-known member
Ge det några dagar sedan. Testa rosta några långt in i 1a crack, några i 2a och några lite efter 2a. Och låt de vila förpackade i ett svalt mörktrum. Mina shots blir bäst efter 10 dagar i sluten förpackning. Så att avgöra 1 dag efter rost blir nog svårt.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp