Buffeln
Well-known member
...robusta är lägre kvalitet eftersom det är att anses vara ogräs i jämförelse med arabicans växtlighet (d v s den växer betydligt mer lättillgängligt och är enklare att odla på det viset, samtidigt som den behöver mer besprutning eftersom mer insekter och ohyra finns på de lägre nivåerna), och därmed uppbringar arabican ett högre pris och förhoppningsvis samt en trevligare smak.
En intressant fråga är om Robusta måste hålla lägre kvalitet för att det helt enkelt är omöjligt att få fram kvalitet ur dessa bönor, eller om man bara inte lägger någon energi på att få upp kvaliteten. Det finns ju trots allt en stor efterfrågan på lågprisbönor.
Alltså: priset i sig är ingen korrekt kvalitetsangivelse eftersom det är den rådande marknadskonspirationen mot robustan som styr...
Pris styrs av tillgång och efterfrågan. De flesta är beredda att betala mer för högre kvalitet, men ett högt pris kan lika väl signalera en bristande tillgång på bönor, alltså är detta inte ett bra mätvärde.
...växtligheten och bondens ansträngningar är heller ingen kvalitetsangivelse...
Det skulle säkert vara skitjobbigt att odla bananer i norrland, men ingen skulle nog bedömma kvaliteten på ett anorlunda sätt för det.
Tja, att kaffet levereras färskrostat och i hela bönor i en slags rostning som gör att bönans egenskaper kommer fram till fullo?
De två första är mätbara och därför bra kvalitetsparametrar. Den sista är naturligtvis viktig för att sälja kaffet, men inte mätbar och därför olämplig som kvalitetsparameter.
...inte heller färskhet eller ens färskmalet kaffe är nödvändiga kvalitetsbeskrivningar, eftersom en del inte ens lägger märke till skillnaden och därmed är det bara subjektiva upplevelser som inte är kvalitativa överhuvudtaget.
Detta kan mycket väl vara kvalitetsparametrar, fast de hamnar mer i försäljnings- och förbrukarledet än de tidigare.
Så vad anser ni är kvalitetskaffe då? Kaffe som är gott? Perfekt! En hel tråd kunde sammanfattas i en mening - kaffe som är gott är kvalitetskaffe! Tjoflöjt.
Om så är fallet tycker jag att bitterhet borde ge minus i protokollet både för kaffe och foruminlägg.