Ingen tampning alls?

niad

Well-known member
Jag har för mig att jag läst något om nån som i Italien sett att man inte tampar alls på vissa ställen. Tror också att jag läst nåt om detta i samband med någon baristatävling. Jag gjorde två enkla som vanligt nu på morgonen. Då jag haft kvarnen med till stugan i helgen så var den lite fel inställd och jag fick en bit över 40 sek på den första och då jag redan malt ut till en till så valde jag att testa att bara försiktigt putsa pucken utan mer tryck än tamperns vikt. Till min förvåning får jag sen med ca. 7gram kaffe och bara putsad puck ut en superfin, supergod enkel på dryga 25 sek. Pucken var endast lite blöt men jag kunde inte se några kanaler. Någon som har någon erfarenhet av detta eller har sett någon som tillämpar "ingen tampning" tekniken?
 

marmander

Well-known member
jb nämnde detta vid kaffeträffen i Gbg häromsistens, och oavsiktligt testade jag det själv häromdagen, när jag med behov av fyra armar pga bångstyrig 8månadersbebis i förvirringen missade att tampa - det enda jag hade gjort innan jag satte i portafiltret vara att knacka det hårt i diskbänken (nästa steg brukar vara tamping, men ett kraftigt ryck i håret bragte mig ur koncentrationen). Resultatet blev om inte fulländat så en mycket trevlig morgonespresso. Jb hade på träffen förklarat lite teorier kring detta, men det är bäst att han återger dem själv...
 

pojken_pelle

Active member
Om man vill se Italienare fultampa kolla in följande film. Luigi Lupi tampar två portafilter samtidigt, S-Klasse tycker jag. Tror att han jobbar för Musetti. Filmen kommer från Tomas Gauperaas blog.

Lugi Lupi



/pelle
 

kit_brenner

Well-known member
Nu vet jag äntligen hur jag skall få upp tempot när man har några koffienstinna vänner på besök som suktar efter espresso. Kanske man kan få tid till att umgås också. :D
 

niad

Well-known member
Jag råkar ju förvisso ha två portafilter i min ägo sen en tid, men att hålla på att slå ihop dem som Luigi det skall jag inte börja med. Superkul film om misshandel av utrustning. Det skall väl tåla lite förstås men nu kanske jag fått en förklaring till varför jag ofta ser en servicekille komma ur en Fiat med portafilterdelar i händerna på väg in i en bar när jag är i Italien.
 

pojken_pelle

Active member
Luigi Lupo har en egen hemsida, www.latteart.org Han är ganska grym. Han har även en ganska cheesy framtoning plus ett vinnande leende. Han kör med Alessi mjölkkannor, det gör jag också, fast jag är inte riktigt lika cheesy, men jag har ett vinnande leende.

/pelle
 

Lars

Well-known member
Tur att det är det är ett kaffeforum, annars skulle jag ha gissat att killen var grafisk designer, efter att ha tittat på hemsidan ;)
 

johey

Well-known member
Lars sa:
Tur att det är det är ett kaffeforum, annars skulle jag ha gissat att killen var grafisk designer, efter att ha tittat på hemsidan ;)

Mm, verkligen. Webbdesigner av årgång 1994 som precis fått upp ögonen för animerade GIF:ar. Hooyah! :D
 

Björn

Well-known member
Jag får tacka för tipset. Prövade igår att inte trycka utan bara lätt polera, och resultatet blev inte dumt alls. Inbillar mig att jag fick litet bättre crema än annars. Skall experimentera vidare med detta.
 

ristretto

Active member
Visst blir kaffet ok om man inte tampar vilket väl får ses som en liten markering mot de allra nördigaste nördarna som ibland överdriver vikten av vissa tekniska moment. Dock en liten sak ni bör tänka på när ni kör utan att tampa; det kommer att fastna bra mycket mer kaffesump i brygghuset än när ni tampar. Alltså får ni vara extra noggranna med rengöring.
 

MrBean

Well-known member
Han gör ju en tampning på kvarnens "tamp", men det är ingen påkostad utan bara "touch and go"...

Nu måste jag ha min morgon fix... ;)
 

RepMike

Member
Visst blir kaffet ok om man inte tampar vilket väl får ses som en liten markering mot de allra nördigaste nördarna som ibland överdriver vikten av vissa tekniska moment. Dock en liten sak ni bör tänka på när ni kör utan att tampa; det kommer att fastna bra mycket mer kaffesump i brygghuset än när ni tampar. Alltså får ni vara extra noggranna med rengöring.

Mm.. glömde tampa förut. Hade gjort rent runtomkring maskinen så hade flyttat på tampern. Kan vara det som förvirrade mig. :D
Dock så märkte jag inget på shoten, fin och god. Men blev lite förbryllad när pucken skulle bort. Väldigt mycket kaffe upp på kanterna av filtret. Hmm.. då slog det mig att jag glömt tampa.
Och som sagt, bra mycket meckigare göra rent sen :p

Hej förresten! Mitt första inlägg men har smygigt runt i kulisserna nån månad ;)
 

Stadler

Well-known member
Jag tampar aldrig.

Har provat med tampning och det ger ingen skillnad smakmässigt till det bättre,tycker jag, tvärtom får jag en rundare smak utan tampning. Jag lägger kaffet i filtret och skakar därefter filtret så att ytan blir något så när plan. Sen är det bara att köra på... Jag har en alldeles egen teori att det är i princip omöjligt att tampa exakt lika varje gång därför är det bättre att inte tampa alls. Om jag lägger det löst blir det exakt samma betingelser varje gång. Detta är ingen vetenskaplig teori utan endast mina egna funderingar vill jag dock påpeka..
 

lupoo

Well-known member
Inga problem med channeling (vattnet hittar den lättaste vägen utmed sidorna av filterkorgen) och blondning när Du inte tampar? Tycker själv att tampningens huvudsyfte är att täppa till runt kanterna och skapa en jämn/slät yta så att vattnet angriper kaffet över hela puckens yta.
 

bror

Member
Jag har en alldeles egen teori att det är i princip omöjligt att tampa exakt lika varje gång därför är det bättre att inte tampa alls...

Jag har en alldeles egen teori att det är i princip omöjligt att koka pastan exakt lika varje gång, men det hindrar mig inte från att koka den.;)
Detta är ingen vetenskaplig teori utan endast mina egna funderingar vill jag dock påpeka..

Det var sant, missade den biten..

Skämt å sido så kan man experimentera med detta, men som det redan påpekats tidigare så är det ut städsynpunkt en ganska dålig idé... och 100 år av tampande italienare kan väl inte ha fel?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp