Ingen tampning alls?

TheSentinel

Well-known member
Om jag inte är helt felunderrättad uppfanns tampern på 80-talet.
Annars håller jag med, tampning är en nödvändighet, i alla fall med en levamaskin.

Hmm... men levamaskinerna kom bra mycket tidigare än 80-talet :huh:

Måste nästan pröva att låta bli tampern vid tillfälle :)

...gissar dock att Pavonin kommer att bli dränkt i kaffesunmp :lol:
 

HeMo

Well-known member
Hmm... men levamaskinerna kom bra mycket tidigare än 80-talet :huh:

Måste nästan pröva att låta bli tampern vid tillfälle :)

...gissar dock att Pavonin kommer att bli dränkt i kaffesunmp :lol:

Och troligtvis får du svårt att hålla en bryggtid på 20 - 25 sek. Undrar hur de gjorde innan tampern kom? Är det någon som kan bekräfta min uppgift om att tampern uppfanns på 80-talet? Lär ha varit ett gäng på Illy University som forskade på området och kom fram till att en tamper inte var så dumt.
 

niad

Well-known member
Ingen tampning alls revisited

Läste lite på Home-Barista och samma ämne kom upp där som vi haft tidigare. Det handlade om att inte tampa alls som man tydligen ofta gör i Italien. Förklaringen från Jim Schulman som jag håller mycket högt vad gäller kunskap kring teknik och hantverk var följande:

"Italians dose at 14 grams for doubles, rather than the 17 to 20 common in the US. A 14 gram puck turns into a dough-like paste that seals its own cracks and is, in essence, self repairing. So careful levelling & dosing are not required."

Jag har testat ett par dagar nu att mala finare och bara låta tamperns tyngd vila på pucken samt polera pucken försiktigt. Jag får mycket bra resultat, grym crema.

På något sätt så känns det som att man bibehåller alla parametrar i hantverket som tidigare i och med att tamperns tyngd är konstant liksom det tryck man skall tampa med (om man nu fixar det rätt från gång till gång). Jag trivs med metoden i alla fall och kan göra exakt lika hela tiden.

7 gram för en enkel och 14 för en dubbel, sedan mala rätt tampa genom att bara polera med tamperns tyngd och sedan gör maskinen resten efter en flushning så man får samma utgångsläge från gång till gång. Alltså en möjlighet att hålla järnkoll på alla parametrar. Har jag missat nåt?
 

Stadler

Well-known member
niad,

Jag gör precis som du förutom att jag inte ens låter någonting packa ihop kaffet. Det blir godare än att tampa och lättare att få perfekt crema. Jag har bara provat mig fram under 6 års tid utan förutfattade meningar. Det är kul att höra att det finns flera som inte tampar. Jag har upptäckt att det är viktigt att kaffet inte är ihoptryckt i burken så att man får mer än 7 gram kaffe. Därför skakar jag min kaffeburk kraftigt så att kaffet är "fluffigt" när jag skopar upp i portafiltret. Mitt kaffe är också något mer finmalet än vad andra som tampar skulle använda.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Därför skakar jag min kaffeburk kraftigt så att kaffet är "fluffigt" när jag skopar upp i portafiltret. Mitt kaffe är också något mer finmalet än vad andra som tampar skulle använda.

Kanske skulle du fundera på att skaffa en kvarn och att mala dina egna kaffebönor? Jag kan inte förstå hur man kan göra espresso utan kvarn ...
 

zix

Well-known member
Kul! Måste pröva. 14g, mer finmalet, polering. Och en variant utan polering. Imorrn bitti. Kanske funkar bättre än nuvarande teknik: 17g, tvåstegstampning.
 

Stadler

Well-known member
tjena,

Jag har faktiskt haft en kvarn för flera år sedan, men jag var inte nöjd med resultatet och lämnade tillbaka den till affären. Efter det var jag så förbannad på den kvarnen så jag bojkottade allt vad hemmakvarnar heter. Grejen är att jag maler exakt lika varje gång jag köper kaffe och har aldrig stora problem med malningsgrad, Det är klart att jag skulle vilja ha en egen kvarn med då blir den så mycket sämre än den i butiken så jag avstår tillsvidare. Det finns säkert bra kvarnar för rimliga pengar men nu har jag vant mig att mala i affär och trivs med det. Kaffet blir något sämre efter 1 vecka men OK i två. Jag funderar dock på att inhandla en mahlkönig begagnad om tillfälle ges.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag har faktiskt haft en kvarn för flera år sedan, men jag var inte nöjd med resultatet och lämnade tillbaka den till affären.

Vilken affär var det? Kanske var det en knivkvarn du hade köpt, en sådan som "hackar sönder kaffet" så att säga?

I så fall kan jag föstå att du var missnöjd.

Grejen är att jag maler exakt lika varje gång jag köper kaffe och har aldrig stora problem med malningsgrad

Det här kan jag inte förstå. Hur kan det komma sig att alla andra måste justera sin malningsgrad efter hur gamla bönorna är, vilken bönsort det är och till och med efter väderlek (ja, torr eller fuktig väderlek påverkar faktiskt malningsgraden om man är riktigt petig...)?

Det finns säkert bra kvarnar för rimliga pengar men nu har jag vant mig att mala i affär och trivs med det.

Så länge du är nöjd så är ju allt frid och fröjd. Visst finns det bra kvarnar för rimliga pengar (men det beror väl på vad man anser rimligt såklart...). 3000:- bör man väl helt klart få en kvarn för som spöar skiten ur det färdigmalda från affären (eftersom du då får dagsfärskt/minutfärskt malet kaffe).
 

holcar

Well-known member
Testade 14 g för en dubbel och att bara polera med tamperns tyngd. Mycket riktigt konstaterade jag en väldigt stabil cremautveckling. Tyvärr började injusteringen av kvarnen mitt i ett bönbyte så jag är tillbaka på temporära sunkbönor vilket gör det mycket svårt för mig att utvärdera smakförändringen.

Vad är teorin när man kör helt utan tampning? Skall man justera malningsgraden för att kompensera? Fick litet för snabb extraktion helt utan tampning.

Mina enda slutsatser hitintills är att 2,5 veckor gamla Zoegasbönor smakar förbannat illa för mig genom båda dessa två olika tekniker. Efter litet mer testande visade det sig att bönorna smakade helt värdelöst även med min normala tampningsteknik (15 kg, 18 g). Upplevde dock vissa smakskillnader mellan tampningsmetoderna. Kanske blev det mer syra och sötma genom att bara polera jämfört med 15 kg? Vad är er analys?
 

Stadler

Well-known member
Hallo,

Jo, det var ingen knivkvarn utan en med skivor. Den kostade ca 1.200:- vill jag minnas. Kvarnen kunde inte mala så fint som jag behövde, ej heller men den jämnheten. Jag upplever också att det skiljer lite beroende på väderlek och hur gamla bönorna är men då kompenserar jag genom att lägga något mer/något mindre kaffe i portafiltret kanske +- 15%. Om det rinner för fort har jag försökt att kompensera med att tampa men det gör liten eller ingen skillnad för mig.
Det kanske är så att min icke-tampnings-teknik gör att jag inte behöver mixtra så mycket med malningsgrad, jag har inte ett svar på detta men det är väl bara att prova sig fram. Prova själv vet jag, kör exakt 7 gram singelfilter/14 g dubbelfilter och ingen tampning alls. Reglera sedan malninggrad så att du får mussvans. Se övriga inlägg i tråden holcar och niad och deras erfarenheter.
 

holcar

Well-known member
Kvarnen kunde inte mala så fint som jag behövde, ej heller men den jämnheten. [...] Om det rinner för fort har jag försökt att kompensera med att tampa men det gör liten eller ingen skillnad för mig.

Hade precis samma erfarenhet med min Gaggia MM! Redan efter någon månad märkte jag att jag var tvungen att mala med den finaste inställningen för att ha en sportslig chans att få en vettig extraheringstid. Med vissa bönor var det helt enkelt omöjligt att kunna hålla tiden inom rimlighetens gränser. Kan även meddela att jag utvecklade en tamper-relaterad förhårdnad på höger handflata på grund av det stundtals kosmiska trycker som jag var tvungen att applicera. Tack och lov för att denna epok för evigt är över...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hade precis samma erfarenhet med min Gaggia MM!

Jo, det var ingen knivkvarn utan en med skivor. Den kostade ca 1.200:- vill jag minnas. Kvarnen kunde inte mala så fint som jag behövde, ej heller men den jämnheten.

MMmmmm, av just de anledningarna har jag varit så "anti billiga kvarnar" i tidigare trådar. Och fått skit för det.

Skrattar bäst som skrattar sist. ;) (till de som känner sig träffade, inte riktat till ovanstående citerade personer).

Och skrattar bäst som skrattar med en Mazzer i famnen.:cool:
 

holcar

Well-known member
MMmmmm, av just de anledningarna har jag varit så "anti billiga kvarnar" i tidigare trådar. Och fått skit för det.

Ingen ifrågasätter din poäng med resonemanget. Dock gäller det att gå försiktigt fram i början eftersom ytterst få är redo för utläggningar som går ut på att "utan en kvarn för 5k kan du glömma att få en vettig espresso". Tänk efter hur det kändes när du var ny i gemet själv. Jag minns bara hur jag själv låg alldels kallsvettig flera sömnlösa nätter för bara någon månad sedan över just denna fråga och då ser jag ändå mig själv som tämligen hårdhudad vad det gäller investeringar... men så blev det ju också en Mazzer till slut och jag inte ångrat det beslutet en sekund (utöver när mina kamrater trackar mig för att jag borde ha en Mahlkönig med bönhoppare på 180 liter...)!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp