Favoritbönor vid hemmarostning.

arto

Well-known member
fick till en bra träff denna gång:

3 delar santos (gokaffe)
2 monsooned robusta (gokaffe)
1 costa rica (gokaffe)
2 nicaragua arabica SHG
1 Drugar, uganda

riktigt mumsigt....

(1 del är måttet till GC, ca 1 dl)

Utan att veta; är "Drugar, uganda" en robusta eller arabica?
 

arto

Well-known member
Eller hur, visst skulle man vilja ha mer precisa namn så man vet exakt vad det är för bönor? Jag reagerade lite på de "allmänna namnen" när jag beställde därifrån men tänkte sedan att det kanske inte spelar så stor roll.

Men det vore kul att veta, särskilt om han av någon anledning köper in olika kaffen till tex sin Brasiliansk Santos så vill man ju SE det redan på namnet när man ska beställa nästa gång.

Jo det vore roligt att veta, inte för att det kommer att göra nån skillnad för att när man vet så lite om kaffet så måste man andå testa för att märka om det är någonting för ens smak.

Men det kanske vore bra ifall kaffet bytts ut mot nåt annat att man då vet det, så att man ex. inte köper mer Santos i tron på att det har samma smaker som den gamla.

Men det kanske GoKaffe kommer att tala om på sidan? :)

Isomac: Har du rostat än?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Måte beta av lite bönor som jag redan rostat först.
Men det går inte åt lika mycket kaffe nuförtiden, misstänker att det beror på att jag inte har min Mondiale... det blir inta lika god espresso i den häringa apparaten.

Vet inte vad det är, trycket känns inte lika konstant. Creman blir inte riktigt lika flödande som med min Mondiale... de får ta och öka takten lite och se till så jag får tillbaka den! Skärpning Isomac!:mad:
 

cango

Well-known member
Utan att veta; är "Drugar, uganda" en robusta eller arabica?

Ur - freshcoffeeshop.com:
"Coffee is indigenous to Uganda. Blessed with two annual rainy seasons, it is currently one of the top ten coffee producers in the world, and the second largest in Africa. Uganda is located in Africa, bordering Kenya, and makes some of the best coffees in the world! The two best Uganda coffees are Bugisu AA, and Drugar.

Uganda Drugar originates from the Western regions of Uganda, bordering Congo. It is a hard Arabica, grown on the slopes of the Rwenzori Mountains (the Mountains of the Moon). The varying altitudes of cultivation (between 1,400 - 1,800 metres) give Drugar (Dry Ugandan Arabica) supremacy over other East African hard Arabicas.

~Taste
Uganda Drugar is a strong bolder coffee than Bugisu, with fuller body and lower acidity. It¢s one of the best coffees for those seeking something with a bite! Drugar also has the earthy characteristics of dry-processed coffees, which make the cup result unexpected and wild sometimes! It adds strength and complexity in coffee blends, but it¢s also fantastic as Turkish or French press. Take advantage of our special offer by buying this coffee now!"
 

arto

Well-known member
Ur - freshcoffeeshop.com:
"Coffee is indigenous to Uganda. Blessed with two annual rainy seasons, it is currently one of the top ten coffee producers in the world, and the second largest in Africa. Uganda is located in Africa, bordering Kenya, and makes some of the best coffees in the world! The two best Uganda coffees are Bugisu AA, and Drugar.

Uganda Drugar originates from the Western regions of Uganda, bordering Congo. It is a hard Arabica, grown on the slopes of the Rwenzori Mountains (the Mountains of the Moon). The varying altitudes of cultivation (between 1,400 - 1,800 metres) give Drugar (Dry Ugandan Arabica) supremacy over other East African hard Arabicas.

~Taste
Uganda Drugar is a strong bolder coffee than Bugisu, with fuller body and lower acidity. It¢s one of the best coffees for those seeking something with a bite! Drugar also has the earthy characteristics of dry-processed coffees, which make the cup result unexpected and wild sometimes! It adds strength and complexity in coffee blends, but it¢s also fantastic as Turkish or French press. Take advantage of our special offer by buying this coffee now!"

Det låter perfekt :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Svar från Gokaffe:

"du har helt rätt i att det ska vara mer info om varje bönsort än vad det är idag på sajten. Målsättningen är att när nya lass med bönor kommer in ska det läggas upp mer detaljerad information om dem såsom skördeår, torr/våt, ort/undernamn/farm/gård/bonde, storlek (screen) osv. All info som går att ta reda på ska ut är min tanke, även sådan som är av mindre betydelse, t ex att Santos har tillägget "NY" som står för New York trots att New York inte har något med kaffet att göra, åtminstone inte nuförtiden. Antagligen något historiskt... Men som det nu är finns det en liten start på det jag menar, längst ned i varje bönas beskrivning finns lite extra information, "Detaljer om kaffet" se t ex Santosen... Men tanken är att det ska finnas mer info i framtiden."
 

selanderm

Well-known member
ok, här kommer en favorit som jag och en kaffepolare anser var det godaste och fylligaste vi smakat, tilläggas bör dock att vi dricker som capp, men ca 50/50 mellan kaffe/mjölk.

Förhållande 3:2:1
3 delar Brazil Fazenda Cachoeira Bourbon
2 delar Guatemala Finca Entre Rios Organic
1 del Indian Peaberry Bold

Bönorna rostade i panna på spis, och enligt Steve's rekommendationer.
Kolla 'cupping notices' på HasBean, finns på varje sort.

Idag testade vi att rosta ett kaffe med det coolaste namnet vi kunde finna på HasBean "Ethiopian Wild Grown Bonga Forest".
Ett kaffe åt Old Brown hållet men hästlängder förbi... får tex Old Brown Java att framstå som syrligt. ;) sheiit här snackar vi jordtoner och trä.
Det är kaffetpå bild nr 1 & längst till vänster på bild nr 2
 

arto

Well-known member
4/5 Colombiansk Excelso
1/5 Ugandisk Robusta

Från GK, rostade rätt exakt 20 min (tills små oljefläckar uppträdde på vissa utav bönorna).

Smakar kraftigt men samtidigt lite sött och med en medelstor andel syrlighet.
 

arto

Well-known member
ok, här kommer en favorit som jag och en kaffepolare anser var det godaste och fylligaste vi smakat, tilläggas bör dock att vi dricker som capp, men ca 50/50 mellan kaffe/mjölk.

Förhållande 3:2:1
3 delar Brazil Fazenda Cachoeira Bourbon
2 delar Guatemala Finca Entre Rios Organic
1 del Indian Peaberry Bold

Bönorna rostade i panna på spis, och enligt Steve's rekommendationer.
Kolla 'cupping notices' på HasBean, finns på varje sort.

Idag testade vi att rosta ett kaffe med det coolaste namnet vi kunde finna på HasBean "Ethiopian Wild Grown Bonga Forest".
Ett kaffe åt Old Brown hållet men hästlängder förbi... får tex Old Brown Java att framstå som syrligt. ;) sheiit här snackar vi jordtoner och trä.
Det är kaffetpå bild nr 1 & längst till vänster på bild nr 2

Ser jättesmaskigt ut :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
OK, har rostat en del från Gokaffe nu, och det blev riktigt gott!
Jag körde en dos med en egen kreation "4 Estate Stavby Special" (även kallat 4 ESS i vissa kretsar bland de västerländska kaffespecialisterna). LOL!:

40% Brasilian Santos
20% Colombian Excelso
20% Monsooned Malabar
20% Dominikanska Republiken Juncalito

Damn vad fin den var! Prova den!
Vill du lägga till den på hemsidan bland kaffeblandningar så är det helt OK Lassekongo. Prova den först så kan du bedöma om den duger.

Vi jämförde den mot "The Sweet Espresso" och min "4 Estate" vann överväldigande med 100% av rösterna! (jag och min svärfar som gillar espresso gjorde en jämförelse).:D
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Den ligger uppe nu på receptdelen, borde ge en rund, god och "mild" espresso. Anstormingen på sajten efter publiceringen gjorde så att one:s servrar i princip lade av av trycket!

Är man inne i espressovärlden nu så diskuterar man just "4 Estate Stavby Special" :D Du har inte märkt av att t ex biltrafiken tätnat kring stugan av en massa stalkers och hang-arounds?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
De ringer konstant på dörrklockan, för att hinna med att knäppa några paparazzi-bilder i dörrspringan medans jag utbrister "Inga kommentarer" och snabbt stänger dörren. Det blir en jobbig natt...:cool:
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Misstänkte det!

Asså, jag lägger ut den oprövad... Hinner inte rosta och testa ikväll, rätt trött också efter att ha skottat ½ m snö som kom igår och idag... Tjejen och jag drar iväg mot Hurghada, Egypten, på semester på onsdag kväll så det är lite att ordna med kring detta.:lol::lol::lol:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag rostade alla sorterna separat, och sorterade de i separata burkar.
Då kan man ju prova flera olika blandningar från exakt samma rostning.

Dels så blir inte massor med bönor "sopor" om någon mix blir dålig och dels så kan man lätt få fram ett par eller tre olika blandningar som man kan jämföra parallellt och dels blir jämförelsen mellan de olika blandningarna "rättvis" eftersom alla bönor är från samma rostning (alltså alla Santos från samma Santos batch, alla Monsooned Malabar från samma, osv)..
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
:) Hoppas bara att 4 ESS duger åt andra än mig...:unsure:

Finns här fler som tycker att den är god kan någon knåpa ihop en liten beskrivning av smaken, jag är inte så hemma på det där med att beskriva smaker... Skriver bara att det är gott om det är gott. :D

Det ser lite tomt ut på Gokaffes hemsida, alla andra kaffeblandningar har fina beskrivningar och 4 ESS bara "Damn vad fin den är! Prova den!". 4 ESS förtjänar en lång och fin beskrivning... :lol:

Läskigt och hämmande att dels inte veta när man ska bli av med sin espressomaskin (kul att rosta massor och sedan bli sittande med massor med bönor och ingen maskin) och dels inte ha en ordentlig rost längre. Jag vill ju inte rosta loss hejvilt med iRoasten längre eftersom jag redan satt ut den på försäljning...

Nåja, Genecafén är på väg från England och en från forumet ska bara rådfråga sin ekonomi en sista gång, så köper han nog iRoasten sen.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp