Favoritbönor vid hemmarostning.

inline

Well-known member
Blandning

Hej,

Här precis beställt följande råkaffebönor från GoKaffe.se

Dominikanskt Republikanskt Juncalito
Brasilianskt Santos
Kamerunskt Robusta
Indian Monsooned Malabar


Jag kommer att rosta de olika sorterna för sig i en vanlig ugn hade jag tänkt, eftersom jag antar att de har olika rostprofil?

Kaffet kommer att användas först o främst till espresso, men även en hel del till pressbryggare och min mokabryggare på jobbet.

Har ni några tips om, dels hur man skall rosta de olika sorterna och hur man kan blanda dem för olika användning som; espresso, moka och pressbryggare.

Var får man tag på envägs/backventil till en burk eller plastpåse?

Tacksam för tips

/Nybörjare på rostning :)
 

arto

Well-known member
Re: Blandning

inline sa:
Hej,

Här precis beställt följande råkaffebönor från GoKaffe.se

Dominikanskt Republikanskt Juncalito
Brasilianskt Santos
Kamerunskt Robusta
Indian Monsooned Malabar


Jag kommer att rosta de olika sorterna för sig i en vanlig ugn hade jag tänkt, eftersom jag antar att de har olika rostprofil?

Kaffet kommer att användas först o främst till espresso, men även en hel del till pressbryggare och min mokabryggare på jobbet.

Har ni några tips om, dels hur man skall rosta de olika sorterna och hur man kan blanda dem för olika användning som; espresso, moka och pressbryggare.

Var får man tag på envägs/backventil till en burk eller plastpåse?

Tacksam för tips

/Nybörjare på rostning :)

Till espresso skulle jag använda stora delen utav Monsooned Malabar och robustan. Kanske uppemot 40% av vardera.

Sedan 10% av de två återstående bönorna. Men det är bara jag det.

Detta skulle ge en kraftig kaffe som ristretto som nästan helt sakna syra. Lite jordlig och mustig.

Santos i för höga doser ger en för klar smak för mig, för övrigt så rekommenderar jag att inte rosta santosen för hårt.

Juncaliton vet jag tyvärr ingenting om.

Till envägsventilen kan du använda en glasburk med plåtlock. Skruva fast en cykelventil där.

Lycka till & berätta hur det gick :)
 

inline

Well-known member
Premiärrostning ikväll!

Hej på er,

Ikväll är det dags för premiärrostning :D. Dock har jag inte bestämt ännu om jag skall rosta bönorna ihop eller för var för sig (olika sorter).

Ni som har rostat olika blandningar ihop, tycker ni inte det har varit svårt att särkilja de olika bönornas "crack", eller kommer de i princip samma tidpunkt, trots att det är helt olika sorter ?

Jag kan tänka mig att detta sker vid olika tillfällen för olika sorters bönor och på så sätt kan förvilla en att man just har bevittnat ett andra "crack", fast det igentligen var en viss sorts böna som hade ett sent första "crack"?

Hur som helst så ska det bli spännande. Jag planerar även att lägga kaffet i två olika burkar/förpackningar, där jag väntar med att öppna den ena burken/förpackning tills efter 3-4 dagar. Den första burken tänkta jag börja smaka på redan efter en dag.

Jag hör av mig efter helgen och berättar hur det gått.

/Johan
 

arto

Well-known member
Re: Premiärrostning ikväll!

inline sa:
Hej på er,

Ikväll är det dags för premiärrostning :D. Dock har jag inte bestämt ännu om jag skall rosta bönorna ihop eller för var för sig (olika sorter).

Ni som har rostat olika blandningar ihop, tycker ni inte det har varit svårt att särkilja de olika bönornas "crack", eller kommer de i princip samma tidpunkt, trots att det är helt olika sorter ?

Jag kan tänka mig att detta sker vid olika tillfällen för olika sorters bönor och på så sätt kan förvilla en att man just har bevittnat ett andra "crack", fast det igentligen var en viss sorts böna som hade ett sent första "crack"?

Hur som helst så ska det bli spännande. Jag planerar även att lägga kaffet i två olika burkar/förpackningar, där jag väntar med att öppna den ena burken/förpackning tills efter 3-4 dagar. Den första burken tänkta jag börja smaka på redan efter en dag.

Jag hör av mig efter helgen och berättar hur det gått.

/Johan

Dom kan cracka vid helt olika tidpunkter. Men att bönorna är olika rostade behöver inte vara dåligt. Vissa tål att rostar mer än andra, och tvärtom.

Berätta hur det gick :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
baz sa:
Jag blir riktigt inspirerad av den här läsningen, hemmarostning verkar ju inte så svårt som jag föreställt mig. Jag ska prova. Subito!

Man kan ju köpa råkaffe online på www.gokaffe.se men finns det andra mer välsorterade webbutiker? (man blir ju lite beroende av dem om man bor i småstad)

Hmmm, finns någon tråd om det ämnet du kan kika på: http://www.riktigtkaffe.se/viewtopic.php?t=654&highlight=gr%F6na

En summering av alla butiker är annars:

http://www.sweetmarias.com/
http://www.gokaffe.se/
http://www.docklands-coffee.de/
http://www.hasbean.co.uk/
http://www.moccabox.dk/

Moccabox var en butik jag hade i skallen bara, den har inte diskuterats i tråden jag länkar till! Man kanske skulle ha... Äh, vi fixar till en klistrad tråd i det nya forumet som kommer, där vi rostisar får en egen avdelning.

8)

inline, vad rostar du kaffet i? Ugn, popcornmaskin, kafferost av modell? :)
 

inline

Well-known member
Rostning

Mr Isomac sa:
inline, vad rostar du kaffet i? Ugn, popcornmaskin, kafferost av modell? :)
Jag har använt en vanlig ugn för min första rostning (ingen varmluftsugn).

Nu har jag rostat klart mina första bönor, jäkla vad det rök :)

Blandningen var komponerad så här:
75 g kamerunsk robusta
75 g moosoned malabar
50 g santos

Började med 225 grader, sänkte tempen till 200 efter 7-8 minuter när första "crack" hade inträffat, höjde till 225 igen efter 12 minuter. Då inträffade även ett crack till på vissa bönor. En del av bönorna började svettas redan efter 7-8 minuter (antar att det var en av sorterna) och blev till slut lite väl mörka. Efter 16 minuter tog jag ut plåten.

Nästa gång kommer jag rosta varje sort för sig och blanda ihop dem efteråt istället. Jag tror det blev lite för mycket rostat (bränt) för den ena sortens bönor. Har ni någon aning om vilken sort det kan ha varit? Det märker jag i och för sig nästa gång när jag rostar dem var för sig.

Här kommer lite bilder som jag tog.

Efter 5 minuter (225 grader)


Efteråt på kall plåt vid fönstret (försökte blåsa bort så många skal som möjligt):


Lite brända kanske? Det ser inte ut så på denna bild i alla fall:

Däremot här ser de inte allt för ljusa ut:


Vi får se imorgon och på söndag när jag provsmakat 8)

/Johan
 

zix

Well-known member
Med reservation för att jag inte vet hur kamerunsk robusta uppför sig så skulle jag gissa på att det är santos som har blivit svart först, och antagligen några av monsun malabar-bönorna. Det här är definitivt en blandning som lämpar sig bäst för separat rostning, inte minst för att det rör sig om bönor med tre helt olika uppförande och karaktär i rostningen. När du rostar separat lär du känna din böna, förutom att det ju blir lättare att stoppa rostningen vid rätt tillfälle, som du själv har sagt.

Monsun Malabar
Monsun malabar är lite svår-rostad, framför allt för att den rostar ojämnt.

Det finns två olika skolor för mm-rostning - ena gänget vill ha den lätt rostad, d.v.s. typ mellan första och andra crack, och då behöver man en väldigt bra rost som ger långsam uppvärmning. Kan inte svära på det, men jag tror att du skulle behöva trumrost för att få den lätt och samtidigt jämnt rostad. Eventuellt skulle en liten varmluftsrost kunna klara det också. Det andra gänget vill ha den rostad en bit in i andra crack, och då duger ugn bra. Då kommer du att ha vissa bönor som har börjat svettas rejält och andra som knappt har börjat svettas alls, men det är ingen fara!

Du kan gott rosta den för sig, två-tre dar innan de andra, om du ska använda den i en blandning. Den behöver längre mognadstid.

Robusta
En robusta brukar kännas väldigt träig och seg i rostningen jämfört med arabicor. Robustor brukar också ha en ganska kort reaktion vid andra crack, alltså att de inte tål att ligga alltför länge innan de blir svarta.
Normalt sett behöver du rosta robusta mörkt, hela vägen in i andra crack, för att få bort "bränt gummidäck"-smaken.
Men, som sagt, jag har inte rostat kamerunsk robusta så jag vet inte.

Santos
Det finns så många Santos... precis som med java och mokka är det ett allmänt namn som bara säger att kaffet kommer från brasilien - kanske att det har skeppats ut från Santos-hamnen. Vad du har i påsen är alltså en öppen fråga. Som med alla arabicor är grundregeln: vakta den noga och titta på den i ugnen, rör om flera gånger, och stoppa strax innan, precis vid eller strax efter andra crack för att få den karaktär du vill ha för just din böna. Alltför ljusa arabicor brukar smaka blä i espresso, såvida du inte kompenserar genom att öka vattentemperaturen.

Tom på Sweetmarias.com sa:
People ask me about Santos coffee - Santos is a port, not a producing region. Coffee labeled Santos is pooled from market-grade lots and the lowest common denominator expresses itself as the primary cup character. Also, there is a lot of confusion online, perpetrated by coffee merchants (mostly innocent and unknowing) between region names, farms names, and cooperative names. For example, Monte Carmelo is a town in Cerrado, not a farm, and Cooxupe is a massive cooperative. The coffee you are actually getting in a bag of this is as unknown as buying Colombian Excelso.
Här är sidan jag tog citatet ifrån:http://www.sweetmarias.com/coffee.southamr.brasil.html
 

inline

Well-known member
Rostning

Zix: Tack för alla tips. Du verkar ha gjort det här förut 8)

Har nu smakat på kaffet som jag rostade i min ugn och det blev aningen för bränt. Det smakar inte speciallt bra, ungefär som kaffe blandat med aska, men man lärde ju sig något i alla fall :)

Jag har även igår provkört rostning i popcornmaskin. Jag var på teknikmagasinet igår och köpte deras variant där för 215 kr. Jag körde Brasilansk santos 90g (45g + 45 g i två omgångar) i totalt 6.5 minuter. Det var så lång tid det krävdes för att de skulle "poppa" två gånger. Det fanns en lite tendens till "svettning" på några av bönorna.

Sedan lite senare körde jag Dominikansk Repuplikansk Juncalito i popcornmaskinen (70g i en omgång) i totalt 5,5 minuter. De "poppade" 2 ggr och blev aningen mer svettiga än Santosbönorna. Alltså gick rostningen snabbare för Juncaliton.

Sammanfattningsvis så var det väldigt smidigt att rosta bönorna i popcornmaskin. Nackdelen är ju att det inte går att göra så mycket varje gång. Kanske går rostningsprocessen för fort också? 6 minuter är ju relativt snabbt och jag kan tänka mig att smaken blir annorlunda om processen går för fort?

Ikväll skall jag testa dessa båda dessa i en pressobryggare tänkte jag.

Nästa gång skall jag nog prova på varmluftspistol och hundmatskål tror jag ;)

/Johan
 

arto

Well-known member
Nu testade jag på en ny rostning på GoKaffets Santos. Nu lite ljusare än förra, och ja, det är helt klart bättre så.

Rostade ungefär såhär (böntempen släpar nog efter kurvan lite):





 

zix

Well-known member
seriöst med temperaturmätning av rostningen, arto!

Kul att du prövar många rostmedoder, inline! Det är flera som har moddat sin popcornmaskin. Om man vill kan man göra en "split-wire"-modd, då särar man på värmeelementet och fläkten. Fläkten får då gå hela tiden, antagligen på en 24V/1A-adapter, medan du kan styra värmeelementen separat. Det enklaste är förstås att ha en simpel kontakt där du periodvis kan helt stänga av värmen. Gör du det mer avancerat så lägger du till nån slags dimmer eller annan effektstyrning. OBS att den behöver tåla rätt mycket.

Edit: glömde lägga med länken! Här är en enkel beskrivning av split wire mod för popcornmaskin:
Varmluftspistol och hundmatskål har jag testat. För mig funkade inte alls hundmatskålen. Däremot gick det väldigt bra med en mellanstor halvklotformig skål i tjockt stengods (vit slät yta, inget grovt alltså, bara värmetåligt och icke sprickbenäget). Har rostat så under ca 1.5 års tid, och tyckt att det är bättre än ugn och popcornmaskin. Har dock lagt ner det, dels för att skålen gick sönder (jag har små barn...) och dels för att det känns lite miljöbovigt att stå och blåsa varmluft på bönorna på det sättet i tjugo minuter. Popcornrosten är ju mycket effektivare - men kan bara rosta ca 90g. Litet dilemma där.
 

arto

Well-known member
Efter att igen ha bränt min Santos så tog jag lite gamla bönor som jag glömt att jag hade och blandade ihop.

Mycket Monsooned Malabar
Lite utav Colombisk Excelso
Lika lite utav Kamerunsk robusta

Det är kaffen från GoKaffe så jag vet inte mer exakta namn. Hoppas på att jag lyckades bättre än med Santosen, efter några dagar vet man :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det är kaffen från GoKaffe så jag vet inte mer exakta namn....

Eller hur, visst skulle man vilja ha mer precisa namn så man vet exakt vad det är för bönor? Jag reagerade lite på de "allmänna namnen" när jag beställde därifrån men tänkte sedan att det kanske inte spelar så stor roll.

Men det vore kul att veta, särskilt om han av någon anledning köper in olika kaffen till tex sin Brasiliansk Santos så vill man ju SE det redan på namnet när man ska beställa nästa gång.
 

cango

Well-known member
fick till en bra träff denna gång:

3 delar santos (gokaffe)
2 monsooned robusta (gokaffe)
1 costa rica (gokaffe)
2 nicaragua arabica SHG
1 Drugar, uganda

riktigt mumsigt....

(1 del är måttet till GC, ca 1 dl)
 

MagnusHbg

Active member
Jag har även igår provkört rostning i popcornmaskin. Jag var på teknikmagasinet igår och köpte deras variant där för 215 kr.

Inline: Heter maskinen du köpte på teknikmagasinet "PM2658" eller var det en annan variant? Jag lyckades nämligen smälta min lite grann... Tänkte bara kolla innan jag köper en ny och bygger "split wire mod". Det är alltså modellen med en blå "keps" upptill.

/Magnus
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp