Det där med extraktion...

Fabian

Well-known member
Det går ju att köpa reglerbara spouts på kaffemaskinen. Vet inte hur eller om de fungerar, bara sett att de finns. Själv tänker jag beställa ett naket rancilio-pf från espressoparts.com och även passa på att köpa ett par av rancilios "proffs-spouts", alltså de lite större som sitter på deras större maskiners pf.
 

Roenbaeck

Well-known member
Såhär funkar min extraktion just nu:

  1. (start) Trycker på knappen för att extraktionen ska börja.
  2. (3s) Det börjar droppa ur pf:et. Nästan sirapstjocka mörka droppar.
  3. (10s) Dropparna övergår i rinnande. Mörk färg med ränder i.
  4. (15s) Färgen börjar ljusna och kaffet som rinner ser tunnare ut.
  5. (20s) Jag ser i koppen att det som rinner ner ger början till en ljus fläck.
  6. (stopp) Jag stoppar extraktionen direkt när jag ser detta.

Är det ok/vanligt att det droppar en stund? Från början hade jag lite mindre kaffe i pf:t och då så rann det redan från början, men jag tyckte att strålen kändes för ljus genom hela extraktionen då. Tycker också att kaffet smakar mer och bättre nu. Känns som om det blir lite mindre i koppen dock.
 

Yirgacheffe

Well-known member
Dropp i början är helt ok. Om jag var du så skulle jag prova att förlänga extraktionstiden med ytterligare några sekunder och se vad som sker med smaken då.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Snackade med Kaffegrossisten idag.

De hade aldrig hört talas om problemet med snedfördelat flöde hos Silvian.

Snackade med Kaffemaskinen idag.

De sa att jag var långt ifrån ensam om detta problem (något jag delvis förstått genom trådarna här).

Beställde en ny spout idag.

Behöver jag säga var?

//Stefan (som älskar en kort tight dubbel ristretto, men som gärna vill kunna få till två treor också)
 

MartinForsberg

Well-known member
Jag kan göra (i alla fall blir de bra) dubbla espresso, men jag kan banne mig inte göra två enkla... Hur jag än beter mig, hur jag än tampar och hur jag än pallar upp maskinen, så rinner det snabbare (och mer) ur den vänstra spouten... Detta sker i nio fall av tio och det är alltid den vänstra spouten som får merparten...

Jag har testat...

...att tampa snett med högre nivå på vänster sida. Inget resultat

...att palla upp maskinen på vänster sida. Inget resultat

...att göra rent spoutsen. Inget resultat

...att hälla vatten i filterkorgen och vinkla PF åt vänster och höger. Inget resultat (om inte vinkeln blev väldigt brant).

...att mala olika. Inget resultat.

Jag vet inte huruvida detta är en fråga för fysikproffs. Jag vet att vattnet alltid tar den snabbaste/kortaste vägen, men varför alltid vänster spout? En annan sak jag noterat - och detta kan ju vara en lite vansklig observation - är att det som kommer ur den vänstra spouten mer ser ut som något från sent i extraktionen. Ur den högra kommer det en mörkare vätska under samma tidsintervall. Får jag väl till shotsen, så brukar det bli bra. De dubbla blir, allt som oftast, kanon...

Vad är det som händer? :huh:

//Stefan (som nog helst inte bara vill hålla sig till dubbla utan fixa enkla till cappisarna också)

Lite småtips för den mekanikhungrige:

Allt har ju med vilken väg vattnet tar genom kaffet, snett tampat och det rinne rmer på ena sidan än andra osv, men det finns en del mekanisk påverkan också, se nedan:

Har du gjort rent ordentligt under silen i bryggruppen? det sitter en strålspridare under silen som det är jättevikitigt att man pillar ur och gör ren samtidigt som silen, likaså upp i hålet som strålspridaren sitter i!! Den kan sitta fast ganska gott i gammal kaffebönsolja och det finast malda kaffet som gärna tränger upp här vid för hård tampning - blir lite som en backflush men med kaffe istället för vatten då! Det är därför ventilerna behöver göras rena på Silvian ibland!

Sedan är det ju också en del skillnad i hur "spoutsen" sitter monterade i handtaget - på de flesta handtagen till Silvior jag rengjort "spoutsen" och hållaren på så har det suttit en speciell värmetålig gänggegga (gänglim) för att täta gängorna och också för att fästa spoutsen i rät vinkel mot handtaget eftersom precisionen på gängningen inte alltid är så noggrann på Silvian.....

kika på strålspridarens läge i förhållande till "spoutsen" när du ändå är på G och rengör dem - jag har sett två olika spridare, den ena med fler rillor för vattnet och den andra med färre vilket fick tilll följd att det blev en finare respektive grövre fördelning av vattnet innan det nådde silen!
 

Roenbaeck

Well-known member
Dropp i början är helt ok. Om jag var du så skulle jag prova att förlänga extraktionstiden med ytterligare några sekunder och se vad som sker med smaken då.

Smaken blev beskare. Gjorde två espressos på morgonen och lät dem gå 25 sekunder. Inte så beskt att det smakade illa dock, bara annorlunda. Någonstans mitt emellan 20 och 25 gissar jag att jag får ut en välbalanserad smak. Frågan är bara om jag kan vara tillräckligt konsekvent med tampning och extraktion i övrigt. Trots samma mängd kaffe och procedur så övergår det från dropp till rinn vid lite olika tidpunkter.

Vad bör jag lita mest på, klockan eller ögat? Om det är ögat så är jag glad att jag har maskin med manuell på/av-knapp för extraktion.
 

Yirgacheffe

Well-known member
Tiden är ett bra sätt att finna en grund, men jag skulle vilja rangordna det mer som
Munnen-Ögat-Tiden. Hur man än vänder & vrider på det är det alltid hur det smakar som är avgörande i sista änden.
Att det varierar lite trots att man tycker sig göra likadant hela tiden är oundvikligt. Speciellt i början då man håller på att lära sig allting på en gång. Enda som hjälper mot detta är det du just nu gör, att gnugga på med kopp efter kopp & under tiden försöka analysera vad som ger vad.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
En fråga som jag funderat över ett tag, men som jag inte formulerat i skrift förrän nu är varför en del espresso blir krämiga i konsistensen.

Hur kommer det sig att de espresso (enkla eller dubbla) som jag druckit hos BaraVara är mer krämiga än de jag får till hemma? Bortsett från att Matteus är skickligare än mig och har en bättre maskin än mig, då. Eller, är det just det som är grejjen?

Nu senast gick jag ytterligare ett steg grövre på kvarnen. Med lite extra i filtret samt med samma tampning som tidigare, blir smaken inte lika bränd (ex-tid 25 sek mot 30 sek tidigare) utan snarare lite rundare och mjukare. Det blir godare så och eftersmaken finns där som tidigare. Men varför blir mina skott mer vattniga än Matteus eller, för den delen, Antonios (Il Cappucino)? Mängdmässigt tror jag inte det skiljer sig nämnvärt, men deras skott blir liksom som mina blir i början, fast hela vägen. Om ni förstår vad jag menar?

Jag drar, som sagt, skotten i runt 25 sekunder (6 cl) och jag har endast en svag (oftast) antydan till blondning. Kan det vara så att det handlar om channeling ändå? Kan man se det på något bra sätt (bortsett från naket PF då)?

//Stefan (som nog gjort sig ovän med en av kaffehandlarna i stan, men som inte bryr sig om det)
 

MartinForsberg

Well-known member
Det enda jag själv sett när jag extraherat som påverkar krämigheten är hur jämn malningen är, dvs ju mindre skillnaden är mellan stora och små kaffekorn desto krämigare blir espresson.

Men jag har inga belägg för att det är det som är orsaken, utan bara något jag tyckt mig märka!

Om jag t.ex. bett att få en böna mald i en bra kaffebutik med en riktig espressokvarn så har den gett ett jämnare resultat än om jag malt hemma med min gamla Rocky. Jag har då jämfört samma böna från samma påse! Testade detta med en Mauropåse.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det enda jag själv sett när jag extraherat som påverkar krämigheten är hur jämn malningen är, dvs ju mindre skillnaden är mellan stora och små kaffekorn desto krämigare blir espresson.

MartinForsberg, du är en ängel! Testade lite WDT och vips, så var all vattnighet borta! Kolla min blogg, där jag, med viss modifikation, omnämnt dig som hastigast.

//Stefan (som nog blir tvungen att skaffa WDT-utrustning; som det blir med vill jag inte vara utan)
 

MartinForsberg

Well-known member
Tackar för omnämnandet, vill du använda mitt riktiga namn så är det helt okej för mig!

Blir alltid lika glad när jag kan hjälpa till!!!!

Några tillverkare av kvarnar (bland annat Mazzer) har fixat en del av detta genom det stålnät som sitter vid utgången från kvarnens malskivor - det mald kaffet blir lite jämnare fördelat förutom att det inte blir så statiskt.

Det kan räcka med att skaffa en vanlig tesil och låta det malda kaffet passera genom den ner i filtret - bar hålen i tesilen är stora nog för den malning man har.

Förespråkare av kvarnar med doseringsenhet säger ibland att deras shots blir bättre än när de använt kvarnar utan doseringsenhet och det har då en viss koppling till att doseraren rör om i det malda kaffet så att kornen blandar sig och finfördelas på ett annat sätt än om man maler rakt ner i filtret då det lätt kan klumpa sig vid uttransporten av de malda bönorna. Jag har funderat på att modifiera en kvarn med koniska malskivor så att den är upp-och-ner mot det gängse sättet med malskivor, alltså att den koniska malskivan skulle vara uppåt och den ringformade yttre malskivan skulle vara nedåt och på så sätt få det malda kaffet att ramla rakt ner i filterhållaren utan att passera några vingar som rörde om i det för att transportara ut det - att jag vill ha bort vingarna är just för att det är de som kompakterar det malda kaffet så det blir klumpar!

Så som jag skrev i en annan tråd, är det någon som har en gammal kvarn de kan avvara för att testa att modifiera för dels steglös malningsgrad men också för att se om det går att väna på malningsfunktionen så testar jag gärna!
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag använder en liknande, om än hempulad, lösning. I detta inlägg har jag bilder på min klumpsil.

//Stefan (som ibland får idéer som han, med starkt varierande resultat försöker genomföra)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det blir bra mycket mindre klumpar med sil än utan i alla fall. Jag har pianotråd i silen´nu och detta funkar bra mycket bättre än ståltråden jag hade innan (det finns bilder på den varianten i den tråden jag länkade till). Nu vet jag inte om jag ska ta och köra WDT fullt ut. Då tar jag nog bort klumpsilen, eftersom jag då ändå kommer att röra runt i filtret.

Vi får se!

//Stefan (som kanske inte behöver en annan kvarn, bara jämnare fördelning: WDT, here I come)
 

Fabian

Well-known member
Kul att du upptäckt WDT! Jag har sen jag skrev den där tråden här om just det aldrig gjort en espresso utan denna simpla teknik som ger så magiska resultat. Det blandar ju inte bara runt kaffet, det gör ju även att det blir jämnare fördelat i filterkorgen. Detta ger en stor smakskillnad mot dosering direkt ifrån kvarnen. Det är garanterat därför dina shots smakade vattnigt(du kanske inte skrivit om det på forumet? Läste just bloggen). Om du kollar min WDT-tråd så ser man ju på bilden av extraktion utan WDT att det blir tok-blondning på ena sidan av filterkorgen, det ger ju en vattnig espresso.
 

Fabian

Well-known member
Det var någon plastig mugg till någon slaskig iskaffe. Vet ej vad de heter, men de finns som islatte och chokladdryck på typ pressbyrån och ICA. Knivade ned den lite i taget tills den satt bra i filterkorgen. Om man trycker ned den lite så sitter den kvar, men inte så det blir svårt att ta loss den.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag vet inte om detta är channeling som inträffar, men jag tenderar att få som hål i pucken. Den nedre bilden visar bäst hur det brukar bli; det varierar mellan ett och två "hål". Alltid, dessutom, på nästan samma ställe... Resultatmässigt brukar det dock inte göra någon skillnad. Någon som har en idé om varför detta blir och vad jag kan göra för att undvika det? Jag får samma resultat både med och utan WDT...

GYHGDEpPU.jpg


OebHadruY.jpg


//Stefan (som blev ganska nöjd med nya klumpsilen som blev mycket mer smidig och diskret)
 

MartinForsberg

Well-known member
Kolla upp i brygghuvudet och se hur det ser ut där också - för mig ser det mer ut som om det smiter ut vatten mellan silen och gummipackningen eller brygghussilen - "chanelling" brukar vara mer tydliga hål. En anledning kan vara att du har lite lite för mycket kaffe i så att silen inte når upp till gummipackningen runt om utan kaffet pressar ner den.

Om du får channeling på en Silvia har du troligtvis en smutsig/igensatt brygghussil eller spridare där under (den som ser ut som en svamp med skåror i) som gör att vattnet tränger ut mer åt något håll än de andra så trycket blir snedfördelat vid extraktionen.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
OK, är det bara att skruva bort denna och göra rent, eller ska man tänka på något annat först? Att maskinen ska vara kall förstår jag, men ska den vändas upp och ned eller liknande? Hur får man ur allt vatten ur kokaren, eller spelar det ingen roll? Kan inte riktigt svära på om det alltid varit så här. Misstänker att så inte är fallet. Jag har aldrig gjort rent brygghuvudet med mer än borsten och back-flush med rengöringsmedel...

//Stefan (som genast ställer massor av frågor)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp