Det där med extraktion...

Fabian

Well-known member
Jag upplever också att bra extrationer inte alltid leder till extra fin fläckig crema i koppen, men det har ju väldigt mycket med hur färskt kaffet är att göra, har jag för mig i alla fall. Körde genom en 250g J&N La bomba och en De Sica som var mindre än en vecka gamla nyligen, och även om creman inte har det där superfina utseendet ser man ju att det är färskt iom att det inte bara är jämnbrunt, utan lite mörkare och med variationer i färgerna.

Och angående vågeffekten i extraktionen har jag hört att det är vanligt på Silvia, och inget att bry sig om, eftersom den saknar "flow-restrictor". Var i några olika YouTube-filmer dom nämnde det.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Ja, jo, nog är färskheten en viktig faktor, men i mitt fall kan det skilja från kopp till kopp. Och eftersom jag fortfarande befinner mig i en träningsfas, så kan det bli en och annan kopp (fast jag dricker ju förstås långt ifrån allihop :D)...

//Stefan (som försöker bli en bra hemmabarista med varierande framgång)
 

Fabian

Well-known member
Säg till och berätta hur du gjorde nästa gång du får en sån där fin kopp med fläckig crema! Såg din bild i "dagens espresso"-tråden, sådär fina skott har jag inte lyckats skjuta än :) Drog dock alldeles nyligen mitt tredje skott med min första Mauro De Luxe-påse och kan säga att det nog är första gången jag inte tycker det känns larvigt att påstå att man känner massa bismaker som choklad och nötighet i kaffet! Smaken av mörk choklad var riktigt tydlig precis vid sväljning och även kort i eftersmaken.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Runt 15 gram (filterkorg fylld till överkant och sedan tampad), 25-30 sekunder (oftast 28 s), låter kaffet rinna ned längs insidan av koppen. Inget svårare än så... Sedan tror jag att det enklare blir "ränder" om det finns robusta i blandningen, men det kan vara helt fel... :unsure:

Det svåra, uppenbarligen, är att få alla kopparna att bli så...

Gjorde fyra dubbla och två enkla (alla med dubbelhandtaget) nu ikväll och fick "tigerränder" på två av de dubbla och en av de enkla...

Så kan det gå...

//Stefan (som fortfarande inte förstår vad som blir fel med extraktionerna)
 

Fabian

Well-known member
Får fortsätta labba med min nyööpnade De Luxe-påse. Använder du Rancilio-filtret som följer med eller något annat större?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Kör standardprylarna. Har en djupare filterkorg också, men i det går tampern ner men inte upp... Precis för litet alltså...

//Stefan
 

Fabian

Well-known member
Okej, jag tenderar att hoppa mellan standard Rancilio 14g, Faema 14g (uppskattningsvis 2-3 mm djupare än tidigare nämnda, borde heta 16g eller liknande) och "ca 20g"-filtret som följde med mitt nakna PF. Det försvårar egentligen jakten på en bra espresso eftersom alla beter sig lite olika. Hålen i Faema-filtret är annorlunda utformade och aaaaningen mindre. 20gramsfiltret är svårt att hantera, kaffet vill ut snabbare. Lite krångligt, men jag vill ha en stor dubbel till frukost-cappun, och sedan en "normal" dubbel på eftermiddagen.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
En fråga i den högre fysikskolan?

Jag kan göra (i alla fall blir de bra) dubbla espresso, men jag kan banne mig inte göra två enkla... Hur jag än beter mig, hur jag än tampar och hur jag än pallar upp maskinen, så rinner det snabbare (och mer) ur den vänstra spouten... Detta sker i nio fall av tio och det är alltid den vänstra spouten som får merparten...

Jag har testat...

...att tampa snett med högre nivå på vänster sida. Inget resultat

...att palla upp maskinen på vänster sida. Inget resultat

...att göra rent spoutsen. Inget resultat

...att hälla vatten i filterkorgen och vinkla PF åt vänster och höger. Inget resultat (om inte vinkeln blev väldigt brant).

...att mala olika. Inget resultat.

Jag vet inte huruvida detta är en fråga för fysikproffs. Jag vet att vattnet alltid tar den snabbaste/kortaste vägen, men varför alltid vänster spout? En annan sak jag noterat - och detta kan ju vara en lite vansklig observation - är att det som kommer ur den vänstra spouten mer ser ut som något från sent i extraktionen. Ur den högra kommer det en mörkare vätska under samma tidsintervall. Får jag väl till shotsen, så brukar det bli bra. De dubbla blir, allt som oftast, kanon...

Vad är det som händer? :huh:

//Stefan (som nog helst inte bara vill hålla sig till dubbla utan fixa enkla till cappisarna också)
 

shogun

Well-known member
Gissar att "shower plattan" släpper mer på en sida (rengöringsbehov kanske?).
Kan också vara en liten bit gjutskägg eller liknande inuti pipen som gör att kaffet hellre tar ena vägen ut...

Bara några tankar
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Gissar att "shower plattan" släpper mer på en sida (rengöringsbehov kanske?).
Kan också vara en liten bit gjutskägg eller liknande inuti pipen som gör att kaffet hellre tar ena vägen ut...

Bara några tankar

Det är ju här mystiken tätnar... :cool: Även om spridarfiltret avger vatten ojämnt, så samlas väl resultatet ändå upp nedanför filterkorgen före spoutsen? Jag har ju dessutom testat med att hälla vatten från kökskranen direkt i filterkorgen och studerat "rinnet" (även lutat växelvis åt höger och åt vänster - PF, alltså, inte jag själv :D)...

Nu kan det ju, enligt din senare teori, vara så små variationer att jag inte kan se dem med blotta ögat. Dessutom blir det ju OK någon gång då och då...

Bör nog tillägga att det skiljer på runt 1-1,5 cl mellan sidorna...

//Stefan (som hoppas att fler läser min blogg där jag beskriver mina vedermödor med kaffeskapandet bland annat)
 

shogun

Well-known member
Stefan...Har du testat med ett annat dubbel PF? Alltså hållaren. Din nuvarande kan ju ha fått sig en känga vid något tillfälle
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Svar nej... Jag har ingen tillgång till ett annat PF, tyvärr. F-n, vore ju surt om det var fel på PFt (fast bättre än om maskinen skitit sig)...

Ska ta och detaljstudera PFt vid tillfälle...

//Stefan (som nog ska få ordning på detta och som gärna skulle vilja veta hemligheten bakom enkelfiltret)
 

shogun

Well-known member
Ja. efter att ha läst ditt föregående svar så är jag nog böjd att tro att det är pf:t (hehe...kul ord) som är snett eller har trång kanal på ena sidan med tanke på det felkaktiga flödet trots tilt.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Aaaah, jag uttryckte mig inte klart nog inser jag nu...

När jag häller vatten direkt i så rinner det lika i bägge spoutsen. Jag gjorde detta test lite för att avgöra huruvida måstet av att vara i våg spelar in. Ingenting uppenbarligen...

Sorry, för att jag inte klargjorde detta...

//Stefan (som inte alltid får ned alla tankarna i ord utan bara hälften)
 

shogun

Well-known member
Hmmm...ja då blev det ju genast lite (snarare mycket) svårare.
Vatten rinner alltså igenom bra men inte crema/kaffe/olja.
Shower screen något igensatt på ena sidan vilket kan leda till mer vatten igenom pucken på ena sidan (mera utåt kanten som sedan rinner ned i centrumhålet något riktat åt ena pipen (nja...kanske inte orsaken).

Trång pip, uppåttiltad, gjutskägg....kanske...

Vatten rinner ju lättare ut även om piparna har olika utformning. Olja/crema har det svårare och då kan jag föreställa mig att det stockar sig i ena pipen innan det rinner ut. Därav de olika volymerna (som ändå är marginella).

Är en hejare på bilar och motorer men nybörjare på espressomaskiners magi så ta mig inte på för stort allvar...men testa gärna med annat pf
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Vad jag kan minnas, så har denna obalans alltid funnits hos min maskin. Jag har till och med använt vattenpass för att få maskinen i våg. Till ingen nytta, men ändå. Jag ska se om jag kan få tag på ett annat PF, eller i alla fall kika lite närmare på det jag har. Kanske ska skruva bort spridarfiltret och kika lite där också. Någon som vet hur man gör detta på ett säkert sätt?

//Stefan (som kan lite om espressomaskiner och ännu mindre om bilar, fast shoguns är cool)
 

Walle

Well-known member
Strömlös, kall och trycklös är en bra början.. resten får silviaägarna svara på.
 

Roenbaeck

Well-known member
Snett kaffe?

Nu har ju jag haft min maskin väldigt kort tid, men lyckades direkt få ut några "sneda" extraheringar. På vilken sida det kom ut mest varierade så jag började analysera vad jag kunnat gjort olika och kom fram till att jag tampade fel. När jag tampade så tryckte jag inte helt rakt uppifrån, vilket resulterade i att kaffets tillplattade yta var aningen sned i förhållandet till pf:t. Beroende åt vilken sida kaffet lutade så kom det mer eller mindre ut den vägen vid extraheringen.

Edit: Gick för att göra mig en cappuchino efter att jag skrev ovanstående. Tyckte att jag tampade rakt och vad händer? Inte ens en droppe från ena hållet. Allt åt vänster! Olycka, så illa har det aldrig gått. Skulle aldrig ha sagt nåt. Det blev fram med vattenpasset direkt efter. Benen är justerbara, tack och lov, så nu står den spikrakt. Om nästa kaffe nu blir sned så slutar jag kommentera. Usch, jinxed...
 

Jorre83

Member
Min Silvia har också en tendens att ge olika mängd i höger och vänster spout. Kanske får byta PF?

Jag känner även igen "dunk-på-parkeringsplatsen fenomenet". Detta drabbade mig när jag började köra riktigt färskrostat kaffe (da Matteo Baretta och J&N La Bomba). Tidigare kaffesorter som jag köpt har inte varit något problem alls. Däremot blir crema, smak och utseende på shotsen mycket bra, förutom att det rinner ojämnt då...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp